Skip to Navigation

Ανέντιμη η Κυβέρνηση προς τους Εργαζόμενους της Ολυμπιακής

 

Σχετικές Αναφορές του Ευριπίδη Στυλιανίδη για το θέμα της Ολυμπιακής:
-Ερώτηση για την Άμεση Εφαρμογή του Δικτύου Προστασίας των Απολυμένων - Πρώην Εργαζομένων της Ολυμπιακής (04/02/2010)
-Δήλωση για τη Μη Κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για την Ολυμπιακή (05/02/2010)
-Συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό «FLASH 96» για το θέμα της Ολυμπιακής (06/02/2010)

 

 

Η Κυβέρνηση της Ν.Δ. προχώρησε σε μια ρηξικέλευθη πολιτική αποκρατικοποίησης της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Η Ολυμπιακή στοίχιζε 1.000.000 την ημέρα στους Έλληνες Πολίτες. Μέσα από τη διαδικασία αποκρατικοποίησης το ελληνικό δημόσιο ωφελήθηκε περίπου 150.000.000 το χρόνο από τα τέλη που θα πληρώνουνε τα αεροπλάνα της νέας εταιρίας που δημιουργήθηκε και απέσβεσε ζημία 365.000.000 το χρόνο, επίσης.

Μέτοχοι αυτής της προσπάθειας είναι και οι ίδιοι εργαζόμενοι. Για το λόγο αυτό, για να καλύψουμε πλήρως τα δικαιώματα των εργαζομένων, οι οποίοι με πολύ κόπο όλα τα προηγούμενα χρόνια κράτησαν όρθια την προβληματική Ολυμπιακή Αεροπορία, παρά τις τέσσερις αποτυχημένες προσπάθειες των προηγούμενων κυβερνήσεων, των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, μπήκαμε σε μία διαπραγμάτευση μαζί τους. Διαπραγματευτήκαμε επί πέντε μήνες με 18 σωματεία και την Ομοσπονδία των εργαζομένων της Ολυμπιακής και πετύχαμε κάτι που δεν έχει προηγούμενο στα χρονικά των εργασιακών σχέσεων της Ελλάδος, μία ομόφωνη συμφωνία.

Η συμφωνία αυτή για να προλάβει να εφαρμοστεί έγινε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και δημοσιοποιήθηκε το Σεπτέμβριο του 2009. Η Κυβέρνηση που προέκυψε μετά τις εκλογές, μετά από ενημέρωσή μου, απεδέχθη το περιεχόμενο αυτής της συμφωνίας και με υπογραφή των νέων Υπουργών κ. Παπακωνσταντίνου, Ρέππα και Λοβέρδου κατέθεσε εκ νέου για κύρωση την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου στη Βουλή. Μάλιστα τον Δεκέμβριο του προηγούμενου έτους ο αρμόδιος Υπουργός που με διαδέχτηκε στο Υπουργείο Μεταφορών, ο κύριος Ρέππας, με ανακοίνωση τύπου επιβεβαίωνε τους εργαζόμενους ότι η κύρωση θα συντελεστεί αμέσως μετά τις γιορτές.

Μετά από σχετική ερώτηση που υπέβαλα για να επισπευτεί αυτή η διαδικασία, η οποία είχε προθεσμία εφαρμογής, αντί να πάρω επιβεβαίωση πήραμε την άρνηση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, ο οποίος με εντολή του Πρωθυπουργού ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται η Κυβέρνηση να κυρώσει τις χαριστικές, όπως τις είπε, αυτές τροποποιήσεις υπέρ των εργαζομένων.

Θεωρώ ότι είναι ανέντιμη και άδικη η πράξη αυτή της Κυβέρνησης. Πιστεύω ότι οι εργαζόμενοι συνέβαλαν στην αποκρατικοποίηση και θεωρώ ότι θα πρέπει να εκπληρωθούν όλα τα δικαιώματα τα οποία τους αποκαθιστά η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Άλλωστε οι εργαζόμενοι έχουν δικαίωμα συμμετοχής στα οφέλη του δημοσίου. Εάν λοιπόν υπολογίσουμε ότι αυτό το κόστος το οποίο θα προσδιορίσει την υλοποίηση των συμφωνηθέντων έχει μειωθεί κατά 100.000.000 περίπου, είναι δηλαδή 1,2 δις για τα επόμενα 25 χρόνια, η ζημία αποσβένεται για τους εργαζόμενους τα 3 πρώτα χρόνια και τα υπόλοιπα 22 είναι καθαρό κέρδος για το ελληνικό δημόσιο.

Θεωρώ ότι είναι υποχρέωση της Κυβέρνησης να στηρίξει τους εργαζόμενους, είναι υποχρέωση της Κυβέρνησης να κυρώσει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και να την εφαρμόσει μέχρι τέλους.

Είναι άδικο να μιλούμε για προνόμια. Ποια είναι τα προνόμια είναι το ερώτημα που τίθεται, όταν επί 3 μήνες 2.500 συνταξιούχοι που παραιτήθηκαν όταν έκλεισε η προηγούμενη εταιρεία και άρχισε η εκκαθάριση είναι απλήρωτοι, χωρίς συντάξεις, χωρίς εφάπαξ, είναι στο δρόμο.

Θεωρώ ότι η Κυβέρνηση υποχρεούται να τηρήσει αυτά τα οποία έχουν συμφωνηθεί και τα οποία άλλωστε είχε αποδεχτεί και η ίδια αμέσως μετά τις εκλογές.

Κάθε άλλη συμπεριφορά είναι πράξη ανέντιμη που υπονομεύει την οποιαδήποτε νέα διαδικασία αποκρατικοποίησης και καθιστά τους εργαζόμενους απολύτως επιφυλακτικούς σε κάθε τέτοιου είδους νέα μεταρρυθμιστική πολιτική βλάπτοντας αν θέλετε και τη διεθνή εικόνα της χώρας μια που το κράτος φαίνεται να μην έχει συνέχεια και κυρίως συνέπεια.

 

Σχόλια

η παρεμβαση σας ηταν σημαντικη. οι εργαζομενοι παραμενουν σε ομηρια απο τις επιλογες της κυβερνησης. ειναι υποχρεωση και της νεας δημοκρατιας να παρεμβει καθως και η συνεχιση της δικη σας παρεμβασης εως οτου λυθει το προβλημα.

Υποβολή νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.

Περισσότερες πληροφορίες για τις επιλογές μορφοποίησης