Skip to Navigation

Ερώτηση για την Άμεση Εφαρμογή του Δικτύου Προστασίας των Απολυμένων - Πρώην Εργαζομένων της Ολυμπιακής

ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ Σ. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ Ν Δ
ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

 

 

 

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ
2) ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
2) ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛ. ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
4) ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

ΘΕΜΑ: «Άμεση Εφαρμογή του δικτύου προστασίας των απολυμένων - πρώην εργαζομένων της Ολυμπιακής»

Η Κυβέρνηση της ΝΔ μετά από τέσσερις αποτυχημένες προσπάθειες του ΠΑΣΟΚ πέτυχε να προχωρήσει στην αποκρατικοποίηση της Ολυμπιακής Αεροπορίας, απαλλάσσοντας το δημόσιο από δαπάνη άνω του 1.000.000 Ευρώ ημερησίως και δημιουργώντας νέες προοπτικές ποιότητας στις ελληνικές αερομεταφορές για του Έλληνες πολίτες.

Επιδεικνύοντας έμπρακτη κοινωνική ευαισθησία για τους χιλιάδες εργαζόμενους, που επί δεκαετίες έδωσαν την ψυχή τους για να κρατήσουν όρθια την προβληματική Ολυμπιακή, προχώρησε στην ψήφιση του ν.3717/08 που συμπληρώθηκε με το ν.3783/09, την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ τ. Α 181/16-09-09) και σειρά Κ.Υ.Α. που κάλυψαν πλήρως τα δικαιώματα των εργαζομένων. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι οι παραπάνω νομοθετικές πρωτοβουλίες ήταν προϊόν πολύμηνης διαπραγμάτευσης με την Ομοσπονδία και τα 18 σωματεία που εκπροσωπούν το σύνολο των εργαζομένων, η οποία κατέληξε σε ομόφωνη απόφαση, γεγονός που δεν έχει προηγούμενο στα ελληνικά χρονικά των εργασιακών σχέσεων.

Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου υπεγράφη 16/09/2009 και κατετέθη στη Βουλή από τη νέα Κυβέρνηση στις 19/11/2009. Σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις η Πράξη πρέπει να συζητηθεί στη αρμόδια επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων και να κυρωθεί από την Ολομέλεια της Βουλής εντός τριών μηνών από την ημερομηνία κατάθεσής της, ώστε να μην χάσει την ισχύ της. Επειδή παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση από την Κυβέρνηση επισημαίνουμε το επείγον του ζητήματος διότι αν δεν ολοκληρωθεί η διαδικασία πάνω από 5.000 εργαζόμενοι κινδυνεύουν να μείνουν στο δρόμο.

Λόγω της καθυστέρησης της Κύρωσης της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου η προβλεπόμενη από το ν.3717/08 ΚΥΑ που θα ρυθμίσει τα ειδικά ασφαλιστικά ζητήματα των εργαζομένων που συνταξιοδοτούνται δεν έχει εκδοθεί με συνέπεια 1500 εργαζόμενοι, που δεν έχουν άλλα έσοδα να μην μπορούν να συνταξιοδοτηθούν και να παραμένουν απλήρωτοι, όμηροι της κρατικής γραφειοκρατίας.

Σύμφωνα με το άρθρο 4 του ν. 3717/08 προβλέπεται η εφάπαξ αποζημίωση απόλυσης του συνόλου των εργαζομένων από τον Κρατικό Προϋπολογισμό μέσω του ΟΑΕΔ εντός 2 μηνών από την αίτηση των εργαζομένων μετά την απόλυσή τους. Σε 15 ημέρες παρέρχεται η δεσμευτική για το κράτος 2μηνη προθεσμία και δεν έχει εκδοθεί ακόμη η ΚΥΑ Υπ. Οικονομικών και Απασχόλησης καθώς επίσης δεν έχουν μεταφερθεί τα σχετικά κονδύλια στον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ.

Με ΚΥΑ που υπεγράφη από τους τότε Υπουργούς Στυλιανίδη, Παπαθανασίου και Φλογαϊτη βάσει της παρ. 1 του αρθ. 11 του ν. 3783/09 προσδιορίστηκαν με ακρίβεια ειδικά εργασιακά θέματα που αφορούν τη μεταφορά των Ιπταμένων Χειριστών στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Η διεκπεραίωση αυτής της ΚΥΑ δεν πρόλαβε να δημοσιευτεί στο ΦΕΚ λόγω της διενέργειας των εκλογών. Μετά τις εκλογές γνωρίζουμε ότι η συγκεκριμένη ΚΥΑ έχει την υπογραφή του κ. Ρέππα και του κ. Ραγκούση καθώς και την έγκριση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους ενώ εκκρεμεί η τελική υπογραφή από τον Υφυπουργό κ. Σαχινίδη.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι η ΝΔ προχώρησε μία από τις σημαντικότερες αποκρατικοποιήσεις στη χώρα καλύπτοντας πλήρως το δημόσιο συμφέρον αλλά και τα εργασιακά δικαιώματα όλων των εργαζομένων. Οι αδικαιολόγητες καθυστερήσεις της Κυβέρνησης διακινδυνεύουν να τινάξουν στον αέρα όλο το πλαίσιο προστασίας των εργαζομένων. Αυτό δημιουργεί έντονη ανησυχία και προβληματισμό.

Ε Ρ Ω Τ Ω Ν Τ Α Ι
οι κ. Υπουργοί

1) Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου «Συμπλήρωση, τροποποίηση διατάξεων του ν. 3717/08 κοινωνικές ρυθμίσεις για τους εργαζομένους στις εταιρείες Ολυμπιακές Αερογραμμές ΑΕ, Ολυμπιακή Αεροπορία-Υπηρεσίες ΑΕ και Ολυμπιακή Αεροπλοϊα ΑΕ και άλλες διατάξεις» πότε προβλέπεται να εισαχθεί στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και να κυρωθεί από την Ολομέλεια, ώστε να μην παρέλθει η προθεσμία;

2) α) Μέχρι πότε δεσμεύεται η Κυβέρνηση ότι θα εκδοθεί η σχετική ΚΥΑ, ώστε να καταστεί δυνατή η συνταξιοδότηση των εργαζομένων;
β)Πότε θα εισπράξουν την πρώτη σύνταξη τους οι εργαζόμενοι, που παραμένουν εδώ και δύο μήνες απλήρωτοι;

3) Πότε θα γίνει η μεταφορά των σχετικών κονδυλίων από τον κρατικό προϋπολογισμό στον ΟΑΕΔ για την καταβολή των αποζημιώσεων απόλυσης των εργαζομένων;

4) Γιατί δεν έχει ακόμη υπογραφεί από τον Υφυπουργό Οικονομικών η ολοκληρωμένη ΚΥΑ που ρυθμίζει τα ειδικά εργασιακά θέματα των μεταφερόμενων στην ΥΠΑ Ιπταμένων Χειριστών της πρώην ΟΑ;

Αθήνα, 04 / 02 / 2010

Ο ερωτών Βουλευτής

Ευριπίδης Σ. Στυλιανίδης
Βουλευτής Ροδόπης

ΣυνημμένοΜέγεθος
Ερώτηση για την Άμεση Εφαρμογή του Δικτύου Προστασίας των Απολυμένων - Πρώην Εργαζομένων της Ολυμπιακής (doc)38 KB