Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης για την Οικονομική Κρίση στην εκπομπή «ΠΡΩΙΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ»
Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης μιλάει για την Οικονομική Κρίση στην Ελλάδα στην εκπομπή «ΠΡΩΙΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ» με τη Ρ. Μπιζόγλη και τον Κ. Αρβανίτη στη «ΝΕΤ» στις 29/04/2010.
«Δύο επισημάνσεις θα σας κάνω, μία σε επίπεδο διεθνούς ανάλυσης και μία σε επίπεδο εθνικής ανάλυσης.
Σε επίπεδο διεθνούς ανάλυσης η παρατήρηση που έχω να κάνω είναι ότι δεν μπορείς να προχωράς στην ενοποίηση της Ευρώπης μόνο με τη Νομισματική ενοποίηση. Αν δεν υπήρχε η αποτυχία πριν μερικά χρόνια της ψήφισης του Ευρωπαϊκού Συντάγματος που θα επέτρεπε την ενιαία ή εναρμονισμένη άσκηση οικονομικών πολιτικών και τη δημιουργία ενός ισχυρού πολιτικού κέντρου στις Βρυξέλλες, θα μας επέτρεπε σήμερα να αντιμετωπίσουμε τη δυσκολία. Φαίνεται ότι δεν υπάρχει ισχυρή πολιτική ηγεσία στην Ευρώπη. Αυτό αφήνει περιθώρια στους διεθνείς κερδοσκόπους ή στους ανταγωνιστές του Ευρώ να μπαίνουν στην αχίλλειο πτέρνα της ευρωπαϊκής οικογένειας και να κάνουν τη δουλεία τους καταρχήν σε βάρος Κρατών – Μελών, της Ευρωζώνης στη συνέχεια και της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε τρίτη φάση.
Η εθνική κριτική είναι η εξής: Η Ελλάδα ουσιαστικά αυτό-προσφέρθηκε στο ρόλο της Ιφιγένειας με τον τρόπο που διαχειρίστηκε ορισμένα πράγματα μετά τις εκλογές».
«Τα μέτρα μερικά από αυτά είναι σωστά μερικά είναι λάθος. Κατά τη γνώμη μου, δεν επαρκούν διότι τους λείπει η αναπτυξιακή διάσταση, στην οποία πρέπει να δώσουμε μεγάλη βαρύτητα το επόμενο διάστημα. Διαφορετικά δε διορθώνουμε το έλλειμμα και άρα δεν μπορούμε να τροφοδοτήσουμε την αποπληρωμή του χρέους».
«Δεν μπορώ να πω ότι όλα τα μέτρα που πάρθηκαν στον τομέα των εισπράξεων του δημοσίου είναι εσφαλμένα. Διαφωνώ σε ορισμένα μέτρα όμως, τα οποία κυρίως πλήττουν τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα και στεγνώνουν από ρευστότητα την αγορά. Θα ήταν άδικο να μην πούμε ότι οι ευθύνες είναι διαχρονικές και διακομματικές».
«Αν θέλουμε να αλλάξουμε κάτι στον τόπο μας, θα πρέπει οι υγιείς δυνάμεις της
αγοράς να συναντηθούν με τις υγιείς δυνάμεις της πολιτικής, να συναντηθούν με τις υγιείς δυνάμεις του πνευματικού κόσμου και με τις υγιείς δυνάμεις της δημοσιογραφίας».
