Τοποθέτηση στη Βουλή στην Επίκαιρη Επερώτηση για τον Αγωγό "Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη"

Πατήστε εδώ για να δείτε το βίντεο της Ομιλίας.

Αθήνα, 21/06/2010

Εγώ ειλικρινά αιφνιδιάζομαι σήμερα. Αιφνιδιάζομαι γιατί ακόμα και αυτή τη στιγμή που μιλάμε, η Κυβέρνηση δείχνει να μη συνειδητοποιεί την εθνική βαρύτητα αυτού του έργου. Αν δεν μπορούσε ο Πρωθυπουργός θα μπορούσε να στείλει τον Αντιπρόεδρο της Κυβερνήσεως ή έστω κάποιον εκπρόσωπο από το Υπουργείο Εξωτερικών. Δεν είναι εικόνα αυτή. Κάτι δείχνει αυτή η εικόνα.

Εμείς, κυρία Πρόεδρε, το 2004 η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κώστα Καραμανλή, ασκώντας μία διορατική και υπεύθυνη εξωτερική πολιτική, πατώντας στη δύση, απλώναμε χείρα συνεργασίας προς την Ανατολή και οργανώναμε δύο βασικά στρατηγικά ανοίγματα της χώρας μας, στα πλαίσια μίας πολυσχιδούς, πολυεπίπεδης εξωτερικής πολιτικής.

 • Το πρώτο ήταν το άνοιγμα στην Κίνα, μέσα από το οποίο επιδιώξαμε και πετύχαμε η Ελλάδα να γίνει ευρωπαϊκή πύλη, να γίνει εμπορευματικό διαμετακομιστικό κέντρο.
 • Το δεύτερο ήταν το άνοιγμα στις αγορές της Μαύρης Θάλασσας, στη Ρωσία, στο Αζερμπαϊτζάν και σε όλες τις άλλες χώρες, στο Καζακστάν, που συνδέονται με την ενέργεια, με σκοπό να γίνουμε στρατηγικός ενεργειακός κόμβος.

Για τον αγωγό του Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη συνεργαστήκαμε συστηματικά και επίμονα και πετύχαμε:

 • Πετύχαμε τον Απρίλιο του 2005 την υπογραφή στη Σόφια, από τον κύριο Σιούφα, τότε Υπουργό Ανάπτυξης, παρουσία και εμού του ιδίου ως αρμοδίου Υφυπουργού, του μνημονίου συνεργασίας, για την υποστήριξη της κατασκευής.
 • Πετύχαμε στις 4 Σεπτεμβρίου του 2006 τη συνάντηση κορυφής στην Αθήνα, με το Ρώσο Πρόεδρε, κύριο Βλαντιμίρ Πούτιν, το Βούλγαρο ομόλογο του κύριο Παρβάνοφ και τον Έλληνα Πρωθυπουργό, κ. Κώστα Καραμανλή οι οποίοι συναποφάσισαν την προώθηση του έργου.
 • Πετύχαμε στις 7 Φεβρουαρίου του 2007 στο Μπουργκάς να μονογραφηθεί το κείμενο της διακρατικής συμφωνίας για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού.

Οι προσπάθειες μας ήταν συνεχείς, ήταν συστηματικές και συντονισμένες και η συνεργασία των Υπουργείων Εξωτερικών και Ανάπτυξης στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής με επίσημες δηλώσεις χαιρέτησαν το έργο του αγωγού, διότι διέρχονταν μέσα από δύο κράτη μέλη του ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση το υιοθέτησε ως δικό της έργο με ικανοποίηση διά του αρμοδίου τότε Επιτρόπου, του κυρίου Πίμπαλγκς, ο οποίος σε σχετική ερώτηση Ευρωβουλευτή του Συνασπισμού, κύριου Παπαδημούλη, ο οποίος ήλεγχε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την καθυστέρηση του έργου απάντησε στις 23-2-2007, βάζοντας και την περιβαλλοντική διάσταση.

Έλεγε λοιπόν τότε ο κ. Πίμπαλγκς:

«Η Επιτροπή υποστηρίζει όλα τα τεκμηριωμένης χρησιμότητας έργα μεταφοράς αργού πετρελαίου από τη Μαύρη Θάλασσα στις ευρωπαϊκές αγορές με πετρελαιαγωγούς. Τέτοια έργα εκτός το ότι ενισχύουν την ασφάλεια ανεφοδιασμού της Ευρώπης, δυνάμει συμβάλλουν σε μείωση των θαλάσσιων μεταφορών πετρελαίου μέσω τον κορεσμένων Στενών, περιορίζοντας έτσι και τους σοβαρούς κινδύνους για το περιβάλλον και για τον τοπικό πληθυσμό.

Κατά συνέπεια, η επιτροπή προσβλέπει στην υπογραφή της συμφωνίας κατασκευής του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς– Αλεξανδρούπολη και ευελπιστεί ότι το έργο θα υλοποιηθεί».

Θυμίζω ότι η ένταξη της Βουλγαρίας τότε στην ευρωπαϊκή οικογένεια επιδοτούσε ακόμα περισσότερο τη συγκεκριμένη προσπάθεια. Η κυβέρνηση είχε ετοιμάσει και καταθέσει τότε στη Βουλή, πέρα από τις τελευταίες εκλογές, το νομοσχέδιο για τη διαδρομή και εγκατάσταση του αγωγού πετρελαίου «Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη», το οποίο επί μήνες τώρα δεν έχει ψηφιστεί.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η σημασία αυτού του Αγωγού για την εθνική στρατηγική της Ελλάδας είναι αδιαμφισβήτητη.

 • Πρώτον, τοποθετεί την Ελλάδα στον ευρύτερο γεωστρατηγικό χάρτη της περιοχής ως χώρα διέλευσης ενέργειας από την Ανατολή προς τη Δύση.
 • Δεύτερον, κατοχυρώνει την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας υλοποιώντας την ευρωπαϊκή αρχή για εναλλακτικούς δρόμους, για εναλλακτικές μορφές και εναλλακτικές πηγές ενέργειας.
 • Τρίτον, καθιστά τη χώρα μας ισοδύναμο συνομιλητή με τους διεθνείς παίκτες διασφαλίζοντας αποτελεσματικά τα εθνικά μας συμφέροντα.
 • Τέταρτον, θωρακίζει τη Θράκη, διότι επί της συνοριακής γραμμής μας με την Τουρκία δια του αγωγού συναντώνται ευρωπαϊκά, ρωσικά και αμερικανικά συμφέροντα που έχουν έτσι πρόσθετους λόγους να συμβάλουν στην ειρήνη και την ανάπτυξη της περιοχής.
 • Πέμπτον, πρόκειται για έναν οικολογικό Αγωγό, όπως επιβεβαιώνει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διότι η λειτουργία του στην Αλεξανδρούπολη μειώνει την κίνηση πετρελαιοφόρων στα Στενά του Βοσπόρου και άρα τις πιθανότητες ατυχήματος στο Βόρειο Αιγαίο.
 • Τέλος, ο αγωγός δημιουργεί οφέλη για την εθνική οικονομία, θέσεις εργασίας για την Ελλάδα και βεβαίως πρόσθετα έσοδα για την περιοχή της Θράκης, όπως είχε δεσμευθεί η τότε δική μας κυβέρνηση.

Είναι αδιανόητη η περίεργη αδιαφορία και η ολιγωρία της Κυβέρνησης να υπονομεύει το εθνικό αυτό έργο.

Είναι απίστευτο την ημέρα επίσκεψης του Τούρκου Πρωθυπουργού κ. Ερντογάν στην Ελλάδα να ανακοινώνεται η στήριξη του ανταγωνιστικού αγωγού «Σαμσούν-Τσεϊχάν», παράλληλα με την ακύρωση του «Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη», καθιστώντας μ’ αυτόν τον τρόπο την Τουρκία μονοπώλιο διέλευσης ενέργειας από τη Ρωσία, το Καζακστάν και το Αζερμπαϊτζάν και εκτοπίζοντας πλήρως την Ελλάδα από τον ενεργειακό χάρτη της περιοχής.

Όλα αυτά συμβαίνουν και η ελληνική Κυβέρνηση είναι σαν να μην υπάρχει.

Προεκλογικά, ο κ. Παπανδρέου στην Αλεξανδρούπολη αμφισβητεί τη συμφωνία και μετά από λίγο μαζεύει αυτά που είπε, φοβούμενος το πολιτικό κόστος.

Μετεκλογικά, η Κυβέρνηση αδιαφορεί παντελώς, ο Ερντογάν ανακοινώνει τον «Σαμσούν-Τσεϊχάν», ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός Μπορίσοφ στις 11/6/2010 αντιδρά, οι Ρώσοι αναγκάζονται να αλλάξουν προσανατολισμό και η ελληνική Κυβέρνηση δεν υπάρχει.

Εμείς, κυρία Πρόεδρε, ήμασταν συνέχεια στα αεροπλάνα και βήμα-βήμα προχωρούσαμε την υλοποίηση αυτού του μεγάλου έργου.

Σήμερα, δεν υπάρχει ελληνική Κυβέρνηση γι’ αυτό το θέμα. Χάνεται μια μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα. Την ώρα που η Τουρκία αναβαθμίζεται, η Ελλάδα απομονώνεται γεωστρατηγικά και η ελληνική Κυβέρνηση δεν υπάρχει.

Δώστε μας μια εξήγηση. Γιατί σιωπάτε, γιατί δεν αντιδράτε, γιατί δεν αναπτύσσετε πρωτοβουλίες;

 

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
27 Οκτώβριος 2020 - 3:36μμ

ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΙΛΗΣΕ Ο Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ 

Με τη συμμετοχή της Υπουργού Ενέργειας της Κύπρου και καθηγητών από διάφορα μέρη του κόσμου και υπό το συντονισμό του Καθηγητή της Νομικής Αθηνών Θ. Φορτσακη και του καθηγητή Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Ν. Κουλούρη, ξεκίνησε τη λειτουργία του με τηλεδιάσκεψη το νεοσύστατο Ινστιτούτο Ενεργειακής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.
18 Οκτώβριος 2020 - 12:52μμ

ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΗΚΑΝ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΑΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ 

Επίσκεψη εργασίας πραγματοποιήθηκε από τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λ. Οικονόμου και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Καραμαλάκη στην Κομοτηνή, συνοδεία του Βουλευτή Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη. 
15 Οκτώβριος 2020 - 7:11μμ

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ, ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ -ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΙΤΛΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Επιγραμματικά, διεκδικητικά και στοιχειοθετημένα, στο πλαίσιο της διακομματικής για τη Θράκη, έθεσε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης σειρά από ζητήματα, μαζί τους δυο συναδέλφους του Βουλευτές Τάκη Χαρίτου και Ιλχαν Αχμέτ. Συγκεκριμένα ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας κατά την επίσκεψη του στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, ενημέρωσε τον Υπουργό κ. Κώστα Καραμανλή για την κατάσταση στη Ροδόπη και διεκδίκησε
14 Οκτώβριος 2020 - 2:47μμ

5 ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΟΔΟΠΗ ΕΘΕΣΕ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Τηλεδιάσκεψη με τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην Αν. Μακεδονία και τη Θράκη και τον Περιφερειάρχη είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει της επίσκεψης του τις επόμενες μέρες στη Σαμοθράκη.
14 Οκτώβριος 2020 - 1:43μμ

7 ΑΞΟΝΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

  Στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τη Θράκη κλήθηκε για ενημέρωση ο Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, προκειμένου να ενημερώσει για τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και το πρόγραμμα της Περιφέρειας με στόχο να ξεκολλήσει από την 11η θέση σε απορροφητικότητα κονδυλίων και να απαντήσει στις ερωτήσεις των Βουλευτών για μέτρα και στόχους του μέλλοντος. 
14 Οκτώβριος 2020 - 1:37μμ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΓΕΣ Χ. ΛΑΛΟΥΣΗ: ΠΡΟΧΩΡΑ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΙΑΣΜΟΥ-ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ

Σημαντική συνάντηση με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού κ.Χαράλαμπο Λαλούση είχε στο περιθώριο της ενημερωτικής Συνεδρίασης  της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Ελληνικής Βουλής στο ΓΕΕΘΑ, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας.