Τοποθέτηση στη Βουλή στην Επίκαιρη Επερώτηση για τον Αγωγό "Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη"

Πατήστε εδώ για να δείτε το βίντεο της Ομιλίας.

Αθήνα, 21/06/2010

Εγώ ειλικρινά αιφνιδιάζομαι σήμερα. Αιφνιδιάζομαι γιατί ακόμα και αυτή τη στιγμή που μιλάμε, η Κυβέρνηση δείχνει να μη συνειδητοποιεί την εθνική βαρύτητα αυτού του έργου. Αν δεν μπορούσε ο Πρωθυπουργός θα μπορούσε να στείλει τον Αντιπρόεδρο της Κυβερνήσεως ή έστω κάποιον εκπρόσωπο από το Υπουργείο Εξωτερικών. Δεν είναι εικόνα αυτή. Κάτι δείχνει αυτή η εικόνα.

Εμείς, κυρία Πρόεδρε, το 2004 η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κώστα Καραμανλή, ασκώντας μία διορατική και υπεύθυνη εξωτερική πολιτική, πατώντας στη δύση, απλώναμε χείρα συνεργασίας προς την Ανατολή και οργανώναμε δύο βασικά στρατηγικά ανοίγματα της χώρας μας, στα πλαίσια μίας πολυσχιδούς, πολυεπίπεδης εξωτερικής πολιτικής.

 • Το πρώτο ήταν το άνοιγμα στην Κίνα, μέσα από το οποίο επιδιώξαμε και πετύχαμε η Ελλάδα να γίνει ευρωπαϊκή πύλη, να γίνει εμπορευματικό διαμετακομιστικό κέντρο.
 • Το δεύτερο ήταν το άνοιγμα στις αγορές της Μαύρης Θάλασσας, στη Ρωσία, στο Αζερμπαϊτζάν και σε όλες τις άλλες χώρες, στο Καζακστάν, που συνδέονται με την ενέργεια, με σκοπό να γίνουμε στρατηγικός ενεργειακός κόμβος.

Για τον αγωγό του Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη συνεργαστήκαμε συστηματικά και επίμονα και πετύχαμε:

 • Πετύχαμε τον Απρίλιο του 2005 την υπογραφή στη Σόφια, από τον κύριο Σιούφα, τότε Υπουργό Ανάπτυξης, παρουσία και εμού του ιδίου ως αρμοδίου Υφυπουργού, του μνημονίου συνεργασίας, για την υποστήριξη της κατασκευής.
 • Πετύχαμε στις 4 Σεπτεμβρίου του 2006 τη συνάντηση κορυφής στην Αθήνα, με το Ρώσο Πρόεδρε, κύριο Βλαντιμίρ Πούτιν, το Βούλγαρο ομόλογο του κύριο Παρβάνοφ και τον Έλληνα Πρωθυπουργό, κ. Κώστα Καραμανλή οι οποίοι συναποφάσισαν την προώθηση του έργου.
 • Πετύχαμε στις 7 Φεβρουαρίου του 2007 στο Μπουργκάς να μονογραφηθεί το κείμενο της διακρατικής συμφωνίας για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού.

Οι προσπάθειες μας ήταν συνεχείς, ήταν συστηματικές και συντονισμένες και η συνεργασία των Υπουργείων Εξωτερικών και Ανάπτυξης στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής με επίσημες δηλώσεις χαιρέτησαν το έργο του αγωγού, διότι διέρχονταν μέσα από δύο κράτη μέλη του ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση το υιοθέτησε ως δικό της έργο με ικανοποίηση διά του αρμοδίου τότε Επιτρόπου, του κυρίου Πίμπαλγκς, ο οποίος σε σχετική ερώτηση Ευρωβουλευτή του Συνασπισμού, κύριου Παπαδημούλη, ο οποίος ήλεγχε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την καθυστέρηση του έργου απάντησε στις 23-2-2007, βάζοντας και την περιβαλλοντική διάσταση.

Έλεγε λοιπόν τότε ο κ. Πίμπαλγκς:

«Η Επιτροπή υποστηρίζει όλα τα τεκμηριωμένης χρησιμότητας έργα μεταφοράς αργού πετρελαίου από τη Μαύρη Θάλασσα στις ευρωπαϊκές αγορές με πετρελαιαγωγούς. Τέτοια έργα εκτός το ότι ενισχύουν την ασφάλεια ανεφοδιασμού της Ευρώπης, δυνάμει συμβάλλουν σε μείωση των θαλάσσιων μεταφορών πετρελαίου μέσω τον κορεσμένων Στενών, περιορίζοντας έτσι και τους σοβαρούς κινδύνους για το περιβάλλον και για τον τοπικό πληθυσμό.

Κατά συνέπεια, η επιτροπή προσβλέπει στην υπογραφή της συμφωνίας κατασκευής του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς– Αλεξανδρούπολη και ευελπιστεί ότι το έργο θα υλοποιηθεί».

Θυμίζω ότι η ένταξη της Βουλγαρίας τότε στην ευρωπαϊκή οικογένεια επιδοτούσε ακόμα περισσότερο τη συγκεκριμένη προσπάθεια. Η κυβέρνηση είχε ετοιμάσει και καταθέσει τότε στη Βουλή, πέρα από τις τελευταίες εκλογές, το νομοσχέδιο για τη διαδρομή και εγκατάσταση του αγωγού πετρελαίου «Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη», το οποίο επί μήνες τώρα δεν έχει ψηφιστεί.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η σημασία αυτού του Αγωγού για την εθνική στρατηγική της Ελλάδας είναι αδιαμφισβήτητη.

 • Πρώτον, τοποθετεί την Ελλάδα στον ευρύτερο γεωστρατηγικό χάρτη της περιοχής ως χώρα διέλευσης ενέργειας από την Ανατολή προς τη Δύση.
 • Δεύτερον, κατοχυρώνει την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας υλοποιώντας την ευρωπαϊκή αρχή για εναλλακτικούς δρόμους, για εναλλακτικές μορφές και εναλλακτικές πηγές ενέργειας.
 • Τρίτον, καθιστά τη χώρα μας ισοδύναμο συνομιλητή με τους διεθνείς παίκτες διασφαλίζοντας αποτελεσματικά τα εθνικά μας συμφέροντα.
 • Τέταρτον, θωρακίζει τη Θράκη, διότι επί της συνοριακής γραμμής μας με την Τουρκία δια του αγωγού συναντώνται ευρωπαϊκά, ρωσικά και αμερικανικά συμφέροντα που έχουν έτσι πρόσθετους λόγους να συμβάλουν στην ειρήνη και την ανάπτυξη της περιοχής.
 • Πέμπτον, πρόκειται για έναν οικολογικό Αγωγό, όπως επιβεβαιώνει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διότι η λειτουργία του στην Αλεξανδρούπολη μειώνει την κίνηση πετρελαιοφόρων στα Στενά του Βοσπόρου και άρα τις πιθανότητες ατυχήματος στο Βόρειο Αιγαίο.
 • Τέλος, ο αγωγός δημιουργεί οφέλη για την εθνική οικονομία, θέσεις εργασίας για την Ελλάδα και βεβαίως πρόσθετα έσοδα για την περιοχή της Θράκης, όπως είχε δεσμευθεί η τότε δική μας κυβέρνηση.

Είναι αδιανόητη η περίεργη αδιαφορία και η ολιγωρία της Κυβέρνησης να υπονομεύει το εθνικό αυτό έργο.

Είναι απίστευτο την ημέρα επίσκεψης του Τούρκου Πρωθυπουργού κ. Ερντογάν στην Ελλάδα να ανακοινώνεται η στήριξη του ανταγωνιστικού αγωγού «Σαμσούν-Τσεϊχάν», παράλληλα με την ακύρωση του «Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη», καθιστώντας μ’ αυτόν τον τρόπο την Τουρκία μονοπώλιο διέλευσης ενέργειας από τη Ρωσία, το Καζακστάν και το Αζερμπαϊτζάν και εκτοπίζοντας πλήρως την Ελλάδα από τον ενεργειακό χάρτη της περιοχής.

Όλα αυτά συμβαίνουν και η ελληνική Κυβέρνηση είναι σαν να μην υπάρχει.

Προεκλογικά, ο κ. Παπανδρέου στην Αλεξανδρούπολη αμφισβητεί τη συμφωνία και μετά από λίγο μαζεύει αυτά που είπε, φοβούμενος το πολιτικό κόστος.

Μετεκλογικά, η Κυβέρνηση αδιαφορεί παντελώς, ο Ερντογάν ανακοινώνει τον «Σαμσούν-Τσεϊχάν», ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός Μπορίσοφ στις 11/6/2010 αντιδρά, οι Ρώσοι αναγκάζονται να αλλάξουν προσανατολισμό και η ελληνική Κυβέρνηση δεν υπάρχει.

Εμείς, κυρία Πρόεδρε, ήμασταν συνέχεια στα αεροπλάνα και βήμα-βήμα προχωρούσαμε την υλοποίηση αυτού του μεγάλου έργου.

Σήμερα, δεν υπάρχει ελληνική Κυβέρνηση γι’ αυτό το θέμα. Χάνεται μια μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα. Την ώρα που η Τουρκία αναβαθμίζεται, η Ελλάδα απομονώνεται γεωστρατηγικά και η ελληνική Κυβέρνηση δεν υπάρχει.

Δώστε μας μια εξήγηση. Γιατί σιωπάτε, γιατί δεν αντιδράτε, γιατί δεν αναπτύσσετε πρωτοβουλίες;

 

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
29 Ιουνίου 2020 - 10:15πμ

ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Με τον Γενικό Διευθυντή της Αστυνομίας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Στρατηγό Συριτούδη είχε συνάντηση εργασίας ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας και Εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης Δρ. Ευριπίδης Στυλιανίδης.
28 Ιουνίου 2020 - 9:49μμ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΝΙΚΟ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΔΡ. ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤ. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ, ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΡΟΔΟΠΗΣ-ΝΔ, ΕΠΙΚ. ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΝΟΜΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ

Ευριπίδης Στυλιανίδης: Να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία Ο βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ τονίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη να ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και εξηγεί πότε η προσφυγή στη Χάγη μπορεί να είναι χρήσιμη για την Ελλάδα Νίκος Οικονόμου

ΝΑ ΣΥΣΤΑΘΕΙ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

Υπέρ της συγρότησης Διακομματικής επιτροπής για τη Θράκη τάσσεται με συνέντευξή του στο iEidiseis ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης, βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ και Επικ. Καθηγητής Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, εκφράζοντας μάλιστα τη βεβαιότητα ότι ο πρωθυπουργός θα είναι θετικός στη συγκεκριμένη ανάγκη.Ο πρώην υπουργός επισημαίνει ότι το «κόμμα Σαδίκ» «όχι απλά συνεργάζεται, αλλά καθοδηγείται σε μεγάλο βαθμό από την τουρκική διπλωματία».
21 Ιουνίου 2020 - 10:44μμ

Η ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΣΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ του Δρ. Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη Βουλευτή Ροδόπης ΝΔ, πρώην Υπουργού Παιδείας, Επικ. Καθηγητή Νομικής Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου

Για πολλές δεκαετίες η ιδεοληψία ήταν η κυρίαρχη δύναμη και η παραπλανητική πυξίδα της ακολουθουμενης πολιτικής στην Ανώτατη Εκπαίδευση της Χώρας.
21 Ιουνίου 2020 - 10:32μμ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΣΤΟΝ ΠΡΕΣΒΗ ΤΗΣ Ν.ΚΟΡΕΑΣ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

Η Επιτροπή Ελληνοκορεατικής Φιλίας συναντήθηκε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο με τον Πρέσβη της Ν. Κορέας στην Ελλάδα και αντάλλαξαν απόψεις για την εντατικοποίηση των διμερών σχέσεων επ´ ευκαιρία των 60 ετών από την έναρξη των διπλωματικών σχέσεων.
18 Ιουνίου 2020 - 12:41μμ

ΣΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Συνάντηση εργασίας με την Υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως είχε ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στ. Στυλιανιδης.