Τοποθέτηση στη Βουλή στην Επίκαιρη Επερώτηση για την Κατάργηση του Υπ. Μακεδονίας - Θράκης.

Πατήστε εδώ για να δείτε το βίντεο της Ομιλίας.

Αθήνα, 30/11/2009

Κυρία Υπουργέ,

Λίγες μέρες πριν από τις εκλογές, θα έλεγα ότι και εμείς ακόμα οι αντίπαλοί σας ακούγαμε με ικανοποίηση για το «πρόγραμμα των εκατό ημερών» και για τα πέντε έτοιμα νομοσχέδια που θα καταθέτατε για να αλλάξετε όσα δεν αλλάξαμε εμείς τα προηγούμενα πεντέμισι χρόνια.

Έχουμε ήδη κλείσει περίπου πενήντα πέντε-εξήντα ημέρες από την ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων από τη νέα Κυβέρνηση και η εικόνα διαμορφώνεται ως εξής:

  • Συνενωμένα Υπουργεία σε τίτλους, χωρίς να γνωρίζουμε με σαφήνεια το αντικείμενο του κάθε Υπουργείου.
  • Υπουργούς και υφυπουργούς που δεν έχουν προσδιοριστεί με σαφήνεια οι αρμοδιότητές τους.
  • Μια φορολογική επιδρομή η οποία είναι σε πλήρη αναντιστοιχία μ’ αυτά που υπόσχονταν η Κυβέρνησή σας κόντρα στη δική μας ειλικρινή τοποθέτηση προεκλογικά -στην τοποθέτηση του Κώστα Καραμανλή- η οποία έρχεται να εκδηλωθεί σε μια στιγμή που ο Πρωθυπουργός απουσιάζει στον Άγιο Δομίνικο
  • Σαράντα επτά θέσεις Γενικών Γραμματέων Υπουργείων παραμένουν κενές, παρά το γεγονός ότι έχετε εξαγγείλει πομπωδώς ένα σύστημα δημοσιοποίησης και αξιοκρατικής προσέλκυσης στελεχών στη δημόσια διοίκηση.

Ακριβώς πάνω σ’ αυτήν την έκρυθμη κατάσταση, η οποία στοιχίζει και οικονομικά και πολιτικά στη χώρα, έρχονται και συμβολισμοί. Γνωρίζετε ότι η εφαρμοσμένη διπλωματία ουσιαστικά ασκείται για χώρες όπως είναι η Ελλάδα μέσα από τους συμβολισμούς.

Διερωτώμαι, λοιπόν, και περιμένω μια απάντηση στα ερωτήματα αυτά τα οποία έθεσα και κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης:

  • Γιατί το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ονομάστηκε αιφνιδίως Υπουργείο Άμυνας;
  • Γιατί το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων μετεβλήθη απλά σε Υπουργείο Παιδείας; Κατηργήθη η εθνική παιδεία, η εθνική διάσταση, η γλώσσα ή η ιστορία;
  • Και τέλος, γιατί αυτή η Κυβέρνηση πήρε μια απόφαση να καταργήσει το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, ένα Υπουργείο που μέσα από τον συμβολισμό του ονόματός του –και θυμίζω ότι αυτή ήταν μια επιλογή του πρώην Αρχηγού σας και ιδρυτή του κόμματός σας Ανδρέα Παπανδρέου- εκπέμπει στη διεθνή κοινότητα την βεβαιότητα της Ελλάδος για την ιστορία και τον πολιτισμό αυτής της περιοχής;

Και αυτός ο συμβολισμός γίνεται όχι θεωρητικό, αλλά πρακτικό εργαλείο εφαρμοσμένης διπλωματίας στην περιοχή. Ποια είναι η πειστική απάντηση που καλείστε να μας δώσετε ή που μπορείτε να μας δώσετε αυτή τη στιγμή σ’ αυτό το αμείλικτο ερώτημα; Τι επιτυγχάνετε μέσα από την κατάργηση αυτού του συμβολισμού; Ποιον εξυπηρετείτε; Αυτή η διαλλακτικότητα μήπως εν τέλει είναι υποχωρητικότητα σε ένα ζήτημα που έρχεται και το οποίο οφείλουμε όλοι μαζί σύσσωμοι να αντιμετωπίσουμε; Πώς δικαιολογείται αυτή η απόφασή σας; Σας εξήγησαν οι συνάδελφοι προηγουμένως ότι η κυβέρνησή μας έδωσε και ουσιαστικό και αναπτυξιακό περιεχόμενο στο ρόλο αυτού του Υπουργείου.

Περιοχές της Βορείου Ελλάδος που κανείς δεν γύρισε να τις δει, ερημωμένα ακριτικά χωριά που ζωντάνεψαν, γιατί κάποιος ήταν κοντά και έσκυψε και μεταβίβασε το πρόβλημα και πήρε την αρμοδιότητα από την Αθήνα και έδωσε λύση στην καθημερινότητα των ακριτών της Μακεδονίας και της Θράκης. Δεν ήταν ένα απλό Υπουργείο επιδοτήσεων. Θα έλεγα ότι ήταν και «φάρος», αλλά και παρατηρητήριο μιας σειράς προβλημάτων, που δυσκολεύονταν πολλές φορές να δει ή να ακούσει η κεντρική εξουσία.

Σε τι αποσκοπεί, λοιπόν, αυτή η κατάργηση;

 

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
1 Ιουνίου 2020 - 1:48μμ

Στην Υφυπουργό Παιδείας Σ. Ζαχαράκη ο Ε. Στυλιανίδης για την επίσπευση κατασκευής 11 νέων νηπιαγωγείων στη Ροδόπη.

Συνάντηση εργασίας με την Υφυπουργό Παιδείας, παλιά συνεργάτιδα και φίλη του από τη νεολαία Σοφία Ζαχαράκη, είχε ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης.
26 Μάιος 2020 - 9:48μμ

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ : «Ευχαριστώ» του Ε. Στυλιανίδη προς την Ένωση ‘Μαζί για το Παιδί’ για τη μεγάλη χορηγία τους προς το Νοσοκομείο Κομοτηνής»

Με επιστολή του προς την πρόεδρο της ένωσης σωματείων και ιδρυμάτων «Μαζί για το παιδί» κα. Αλεξάνδρα Μαρτίνου, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στυλιανίδης εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες για την μεγάλη χορηγία προς το Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Κομοτηνής.
22 Μάιος 2020 - 12:40μμ

Λιμενικούς Σταθμούς σε Φανάρι και Μαρώνεια διεκδίκησε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης από τον Υπουργό Ναυτιλίας

υνάντηση εργασίας με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Βουλευτή Λασιθίου Γιάννη Πλακιωτάκη καθώς και τον Αρχηγό του Λιμενικού είχε ο Βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης. Του κατέθεσε επιστολή διεκδικώντας την αναβάθμιση των Λιμενικών Φυλακίων Μαρώνειας και Φαναρίου σε Λιμενικούς Σταθμούς.
21 Μάιος 2020 - 3:19μμ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Ε.ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ, ΤΟ ΣΤΡΑΤΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Παρέμβαση στον Υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο μετά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κομοτηνή, έκανε ο Βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ Ευριπίδης Στυλιανίδης επαναφέροντας με επιστολή που του επέδωσε ζητήματα που του έθεσαν φορείς της πόλης.
12 Μάιος 2020 - 6:00μμ

Χαιρετισμός Ευριπίδη Στυλιανίδη, Βουλευτή Ροδόπης ΝΔ για την Παγκόσμια Ημέρα του Νοσηλευτή

Επ' ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Νοσηλευτή ο βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης έστειλε χαιρετισμό προς τους εργαζόμενους του Σισμανογλείου Νοσοκομείου Κομοτηνής ευχαριστώντας τους για την προσφοράς τους και τιμώντας τους για το έργο τους.
11 Μάιος 2020 - 9:41πμ

ΕΠΙΣΚΕΨΗ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: «ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ»

Η πρώτη επίσκεψη του Βουλευτή Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας μετά τη χαλάρωση των περιορισμών ήταν στο Νοσοκομείο Κομοτηνής, προκειμένου να ενημερωθεί για τα αποτελέσματα των παρεμβάσεων του στο Υπουργείο Υγείας και την αποτελεσματική αξιοποίηση τους από τη Διοίκηση του Σισμανόγλειου.