Τοποθέτηση στη Βουλή στην Επίκαιρη Επερώτηση για την Κατάργηση του Υπ. Μακεδονίας - Θράκης.

Πατήστε εδώ για να δείτε το βίντεο της Ομιλίας.

Αθήνα, 30/11/2009

Κυρία Υπουργέ,

Λίγες μέρες πριν από τις εκλογές, θα έλεγα ότι και εμείς ακόμα οι αντίπαλοί σας ακούγαμε με ικανοποίηση για το «πρόγραμμα των εκατό ημερών» και για τα πέντε έτοιμα νομοσχέδια που θα καταθέτατε για να αλλάξετε όσα δεν αλλάξαμε εμείς τα προηγούμενα πεντέμισι χρόνια.

Έχουμε ήδη κλείσει περίπου πενήντα πέντε-εξήντα ημέρες από την ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων από τη νέα Κυβέρνηση και η εικόνα διαμορφώνεται ως εξής:

  • Συνενωμένα Υπουργεία σε τίτλους, χωρίς να γνωρίζουμε με σαφήνεια το αντικείμενο του κάθε Υπουργείου.
  • Υπουργούς και υφυπουργούς που δεν έχουν προσδιοριστεί με σαφήνεια οι αρμοδιότητές τους.
  • Μια φορολογική επιδρομή η οποία είναι σε πλήρη αναντιστοιχία μ’ αυτά που υπόσχονταν η Κυβέρνησή σας κόντρα στη δική μας ειλικρινή τοποθέτηση προεκλογικά -στην τοποθέτηση του Κώστα Καραμανλή- η οποία έρχεται να εκδηλωθεί σε μια στιγμή που ο Πρωθυπουργός απουσιάζει στον Άγιο Δομίνικο
  • Σαράντα επτά θέσεις Γενικών Γραμματέων Υπουργείων παραμένουν κενές, παρά το γεγονός ότι έχετε εξαγγείλει πομπωδώς ένα σύστημα δημοσιοποίησης και αξιοκρατικής προσέλκυσης στελεχών στη δημόσια διοίκηση.

Ακριβώς πάνω σ’ αυτήν την έκρυθμη κατάσταση, η οποία στοιχίζει και οικονομικά και πολιτικά στη χώρα, έρχονται και συμβολισμοί. Γνωρίζετε ότι η εφαρμοσμένη διπλωματία ουσιαστικά ασκείται για χώρες όπως είναι η Ελλάδα μέσα από τους συμβολισμούς.

Διερωτώμαι, λοιπόν, και περιμένω μια απάντηση στα ερωτήματα αυτά τα οποία έθεσα και κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης:

  • Γιατί το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ονομάστηκε αιφνιδίως Υπουργείο Άμυνας;
  • Γιατί το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων μετεβλήθη απλά σε Υπουργείο Παιδείας; Κατηργήθη η εθνική παιδεία, η εθνική διάσταση, η γλώσσα ή η ιστορία;
  • Και τέλος, γιατί αυτή η Κυβέρνηση πήρε μια απόφαση να καταργήσει το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, ένα Υπουργείο που μέσα από τον συμβολισμό του ονόματός του –και θυμίζω ότι αυτή ήταν μια επιλογή του πρώην Αρχηγού σας και ιδρυτή του κόμματός σας Ανδρέα Παπανδρέου- εκπέμπει στη διεθνή κοινότητα την βεβαιότητα της Ελλάδος για την ιστορία και τον πολιτισμό αυτής της περιοχής;

Και αυτός ο συμβολισμός γίνεται όχι θεωρητικό, αλλά πρακτικό εργαλείο εφαρμοσμένης διπλωματίας στην περιοχή. Ποια είναι η πειστική απάντηση που καλείστε να μας δώσετε ή που μπορείτε να μας δώσετε αυτή τη στιγμή σ’ αυτό το αμείλικτο ερώτημα; Τι επιτυγχάνετε μέσα από την κατάργηση αυτού του συμβολισμού; Ποιον εξυπηρετείτε; Αυτή η διαλλακτικότητα μήπως εν τέλει είναι υποχωρητικότητα σε ένα ζήτημα που έρχεται και το οποίο οφείλουμε όλοι μαζί σύσσωμοι να αντιμετωπίσουμε; Πώς δικαιολογείται αυτή η απόφασή σας; Σας εξήγησαν οι συνάδελφοι προηγουμένως ότι η κυβέρνησή μας έδωσε και ουσιαστικό και αναπτυξιακό περιεχόμενο στο ρόλο αυτού του Υπουργείου.

Περιοχές της Βορείου Ελλάδος που κανείς δεν γύρισε να τις δει, ερημωμένα ακριτικά χωριά που ζωντάνεψαν, γιατί κάποιος ήταν κοντά και έσκυψε και μεταβίβασε το πρόβλημα και πήρε την αρμοδιότητα από την Αθήνα και έδωσε λύση στην καθημερινότητα των ακριτών της Μακεδονίας και της Θράκης. Δεν ήταν ένα απλό Υπουργείο επιδοτήσεων. Θα έλεγα ότι ήταν και «φάρος», αλλά και παρατηρητήριο μιας σειράς προβλημάτων, που δυσκολεύονταν πολλές φορές να δει ή να ακούσει η κεντρική εξουσία.

Σε τι αποσκοπεί, λοιπόν, αυτή η κατάργηση;

 

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
27 Οκτώβριος 2020 - 2:36μμ

ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΙΛΗΣΕ Ο Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ 

Με τη συμμετοχή της Υπουργού Ενέργειας της Κύπρου και καθηγητών από διάφορα μέρη του κόσμου και υπό το συντονισμό του Καθηγητή της Νομικής Αθηνών Θ. Φορτσακη και του καθηγητή Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Ν. Κουλούρη, ξεκίνησε τη λειτουργία του με τηλεδιάσκεψη το νεοσύστατο Ινστιτούτο Ενεργειακής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.
18 Οκτώβριος 2020 - 11:52πμ

ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΗΚΑΝ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΑΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ 

Επίσκεψη εργασίας πραγματοποιήθηκε από τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λ. Οικονόμου και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Καραμαλάκη στην Κομοτηνή, συνοδεία του Βουλευτή Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη. 
15 Οκτώβριος 2020 - 6:11μμ

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ, ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ -ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΙΤΛΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Επιγραμματικά, διεκδικητικά και στοιχειοθετημένα, στο πλαίσιο της διακομματικής για τη Θράκη, έθεσε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης σειρά από ζητήματα, μαζί τους δυο συναδέλφους του Βουλευτές Τάκη Χαρίτου και Ιλχαν Αχμέτ. Συγκεκριμένα ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας κατά την επίσκεψη του στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, ενημέρωσε τον Υπουργό κ. Κώστα Καραμανλή για την κατάσταση στη Ροδόπη και διεκδίκησε
14 Οκτώβριος 2020 - 1:47μμ

5 ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΟΔΟΠΗ ΕΘΕΣΕ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Τηλεδιάσκεψη με τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην Αν. Μακεδονία και τη Θράκη και τον Περιφερειάρχη είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει της επίσκεψης του τις επόμενες μέρες στη Σαμοθράκη.
14 Οκτώβριος 2020 - 12:43μμ

7 ΑΞΟΝΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

  Στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τη Θράκη κλήθηκε για ενημέρωση ο Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, προκειμένου να ενημερώσει για τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και το πρόγραμμα της Περιφέρειας με στόχο να ξεκολλήσει από την 11η θέση σε απορροφητικότητα κονδυλίων και να απαντήσει στις ερωτήσεις των Βουλευτών για μέτρα και στόχους του μέλλοντος. 
14 Οκτώβριος 2020 - 12:37μμ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΓΕΣ Χ. ΛΑΛΟΥΣΗ: ΠΡΟΧΩΡΑ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΙΑΣΜΟΥ-ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ

Σημαντική συνάντηση με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού κ.Χαράλαμπο Λαλούση είχε στο περιθώριο της ενημερωτικής Συνεδρίασης  της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Ελληνικής Βουλής στο ΓΕΕΘΑ, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας.