Skip to Navigation

Παρουσίαση Οδηγού με τα Δικαιώματα και τις Υποχρεώσεις των Επιβατών των ΜΜΜ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ  Πρώτα απ' όλα θέλω να σας ευχαριστήσω για την ανταπόκριση στο σημερινό κάλεσμα. Καλημέρα σε όλες και σε όλους.Είναι μονοθεματική πάλι η σημερινή μας συνέντευξη, συμπληρώνει μια δέσμη μέτρων που ξεκινήσαμε εδώ και καιρό για τη στήριξη συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων που ζουν στην κοινωνία μας στο χώρο κυρίως των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και βεβαίως η σημερινή μας επικοινωνία γίνεται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Θυμίζω δυο προηγούμενες πρωτοβουλίες. Το νέο τύπο διπλώματος ο οποίος διευκολύνει κυρίως τους Ευρωπαίους πολίτες αλλά και τους μετανάστες κατά κάποιο τρόπο οι οποίοι ζουν στην πατρίδα μας, ή τους Έλληνες όταν ταξιδεύουν στο εξωτερικό.

Θυμίζω και την πρόσφατη πρωτοβουλία που είχαμε επίσης αναπτύξει με το νέο σύστημα απλουστευτικής εκμάθησης των σημάτων και των κανόνων κυκλοφορίας και την απλουστευτική επίσης οπτικοακουστική μέθοδο για την αξιολόγηση αυτών που επιθυμούν να αποκτήσουν άδεια οδήγησης, είτε δικύκλου, είτε Ι.Χ. αυτοκινήτου με ένα τρόπο διευκολυντικό, που δεν θα κάνει όμως εκπτώσεις στην αξιοκρατία.

Με ιδιαίτερη χαρά παρουσιάζουμε σήμερα από κοινού τον πολύγλωσσο οδηγό «Μετακινούμαι στην Αθήνα», που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των επιβατών των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και μια σειρά βεβαίως από χρήσιμες πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζει όποιος μετακινείται με τα Μέσα αυτά, εντός της πρωτεύουσας.

Στόχο και βασική προτεραιότητα που έχουμε εξ αρχής θέσει στο Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών αποτελεί η παροχή στον πολίτη Μέσων Μαζικής Μεταφοράς που θα εξυπηρετούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις σύγχρονες ανάγκες στον τομέα των μετακινήσεων, προσφέροντας ταυτόχρονα ποιοτικές και αξιόπιστες υπηρεσίες.

Επιθυμία μας αποτελεί τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς να γίνουν πιο ελκυστικά, πιο σύγχρονα, πιο ασφαλή, πιο οικολογικά, πιο φιλικά προς τους κατοίκους της πόλης. Για το σκοπό αυτό επικεντρώνουμε τη δράση μας στη διαρκή αναβάθμιση των αστικών συγκοινωνιών για την επίτευξη γρήγορων, άνετων και οικονομικά προσιτών Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, που θα κάνουν πιο εύκολη την πρόσβαση για όλους σε κάθε γωνιά της πόλης και θα διευκολύνουν τις μετακινήσεις των κατοίκων στους προορισμούς της αρεσκείας τους.

Παράλληλα, στο Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών εντατικοποιούμε την εκστρατεία μας με στόχο να πείσουμε τους πολίτες να περιορίσουν τη χρήση των Ι.Χ. αυτοκινήτων για τις μετακινήσεις τους και να προτιμήσουν τα πιο οικολογικά Μέσα.

 Πιστεύουμε πως πρόκειται για ένα στόχο εφικτό, που μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσα από το τρίπτυχο που συνίσταται στην πληρέστερη αξιοποίηση της λειτουργικότητας των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς την αύξηση της συχνότητας και φυσικά την επέκταση των δρομολογίων τους, καθώς και την αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρουν στον πολίτη.

Σήμερα το Μετρό επεκτείνεται καλύπτοντας πλέον το μεγαλύτερο μέρος της πρωτεύουσας. Το Τραμ κερδίζει ολοένα και περισσότερο κόσμο και μπαίνει σε τροχιά, για να φτάσει μέχρι τον Πειραιά. Ο Ηλεκτρικός βελτιώνει, αναβαθμίζει και εκσυγχρονίζει τις υποδομές του για να προσφέρει στους επιβάτες πιο ασφαλείς μετακινήσεις, μεγαλύτερες ταχύτητες, περισσότερη άνεση και φυσικά λιγότερο θόρυβο. Τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ ανανεώνουν το στόλο τους με νέα σύγχρονα οικολογικά οχήματα που θα σέβονται περισσότερο το περιβάλλον. Ταυτόχρονα επεκτείνουν τα δρομολόγιά τους για την καλύτερη και συχνότερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Η συνολική πολιτική μας δράση είναι εμφανές ότι περιστρέφεται γύρω από τον πολίτη και τις ανάγκες του. Γύρω όμως από τον κάθε πολίτη, όχι μόνο τον Έλληνα πολίτη, αλλά και από τον αλλοδαπό, το μετανάστη, τον πρόσφυγα, τον ξένο ταξιδιώτη. Τον κάθε άνθρωπο που βρίσκεται για οποιοδήποτε λόγο μακριά από την πατρίδα του, τον κάθε άνθρωπο που βρίσκεται στη χώρα μας και επιθυμεί να μετακινηθεί και να φτάσει στον προορισμό του εύκολα, γρήγορα, άνετα και με ασφάλεια.

 Τον άνθρωπο αυτόν οφείλουμε ως πολιτεία, έχουμε την υποχρέωση ως συνάνθρωποι να τον βοηθήσουμε, να τον ενημερώσουμε, να τον πληροφορήσουμε χωρίς διακρίσεις, χωρίς διαχωρισμούς και χωρίς άλλα κριτήρια.

Να τον ενημερώσουμε για τα δικαιώματά του ως επιβάτη, τις υποχρεώσεις που αυτός έχει, τα διαθέσιμα μέσα, τις διαδρομές, τις αποστάσεις, τα ωράρια. Αυτός είναι ο σκοπός του οδηγού που σήμερα κρατάτε στα χέρια σας. Πρόκειται για μια προσπάθεια που λαμβάνει χώρα για πρώτη φορά στην Ελλάδα και αναμένεται να αποτελέσει ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για το επιβατικό κοινό, είτε αυτό είναι Έλληνες είτε είναι αλλοδαποί. Ιδιαίτερα οι τελευταίοι πρέπει να τυγχάνουν ιδιαίτερης μέριμνας, καθώς αποτελούν σήμερα ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας μας, το οποίο όπως δείχνουν οι έρευνες καταλαμβάνει ποσοστό, που φτάνει και πιθανότατα ξεπερνά το 9% του συνολικού πληθυσμού.

Στοιχεία εμφανίζουν ότι περίπου 900 χιλιάδες μετανάστες ζουν και εργάζονται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, χωρίς στο νούμερο αυτό να υπολογίζονται οι πολίτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ως χώρα υποδοχής λοιπόν οφείλουμε να μεριμνούμε για τη γρηγορότερη και ομαλότερη ένταξη των μεταναστών στην κοινωνία μας.

Επιθυμία μας είναι οι αλλοδαποί που βρίσκονται στη χώρα μας να έχουν πρόσβαση στην πληροφόρηση και την ενημέρωση. Θέλουμε να διευκολύνουμε με απλά λόγια την καθημερινότητά τους. Δεν πρέπει να τους απομονώσουμε, να τους αποκλείσουμε και να τους περιθωριοποιήσουμε.

Αποτελούν τμήμα του πληθυσμού μας, ισότιμο με τους Έλληνες και με τον τρόπο αυτό οφείλουμε να τους αντιμετωπίζουμε. Εξάλλου δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι η Ελλάδα συνιστά κορυφαίο και τουριστικό προορισμό παγκοσμίως και κάθε χρόνο μεγάλος αριθμός τουριστών κατακλύζει τη χώρα μας.

Κατά συνέπεια με σεβασμό στον αλλοδαπό τουρίστα και επιδεικνύοντας τις αξίες, την φιλοξενία, τον πολιτισμό που χαρακτηρίζει το λαό μας, έχουμε την υποχρέωση τη διαμονή τους και να την διευκολύνουμε αλλά και να φροντίσουμε με κάθε τρόπο για την ευκολότερη, την αρτιότερη μετακίνησή τους κυρίως στους αστικούς ιστούς.

Οι έξι γλώσσες στις οποίες μπορεί κάποιος να αναζητήσει αυτό τον οδηγό, τώρα συμπτωματικά σας δείχνω την κινέζικη έκδοση, είναι τα ελληνικά, τα αγγλικά, τα ρωσικά, τα αλβανικά, τα αραβικά και τα κινέζικα. Θα διατίθεται κατά κύριο λόγο στα Μέσα Συγκοινωνίας σε κεντρικά σημεία και στάσεις της πρωτεύουσας, σε σημεία διανομής του ξενόγλωσσου Τύπου καθώς και σε Πρεσβείες ή άλλους Οργανισμούς.

Στην ουσία πρόκειται για μια μορφή της Χάρτας δικαιωμάτων των επιβατών, η οποία όπως θα διαπιστώσετε περιλαμβάνει πέρα από τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις και μια πληθώρα χρήσιμων πληροφοριών για τον επιβάτη. Θα κυκλοφορεί σε δυο μορφές: ως 16σέλιδο φυλλάδιο αυτό που σας έδειξα προηγουμένως και ως πολύπτυχο αυτό εδώ σε μέγεθος πιστωτικής κάρτας, το οποίο αναπτύσσεται στα χέρια του επιβάτη και του δίνει όλες αυτές τις πληροφορίες τις οποίες σας ανέφερα προηγουμένως.

 Είναι απολύτως χρηστικό γιατί μπορεί ο καθένας να το έχει αυτό μαζί του στη γλώσσα του και να έχει διαθέσιμο το πληροφοριακό υλικό που απαιτείται, για να κινηθεί άνετα μέσα στην πόλη.

 Ενδεικτικά αναφέρουμε πως εντός του οδηγού μπορεί κάποιος να πληροφορηθεί τα διάφορα είδη εισιτηρίων που διατίθενται για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τις αντίστοιχες τιμές που ισχύουν γι' αυτά καθώς και το πρόστιμο που επισύρει η μη επικύρωσή τους.

 Να ενημερωθεί για τις κάρτες διαδρομών που κυκλοφορούν και τα προνόμια που παρέχουν στους κατόχους τους. Να μάθει με κάθε λεπτομέρεια τα πρώτα και τα τελευταία δρομολόγια, τους σταθμούς και τις ακριβείς ώρες αναχώρησης όλων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Να γνωρίσει τα δικαιώματα που έχει σαν επιβάτης, αλλά και τις συμπεριφορές που οφείλει να αποφεύγει προκειμένου να είναι συνεπής με τους ισχύοντες κανόνες κατά τη διάρκεια των μετακινήσεών του.

Να έρθει σε επαφή με διάφορες χρήσιμες πληροφορίες που θα διευκολύνουν τις μετακινήσεις του, όπως τις Γραμμές Εξπρές, τις Γραμμές που λειτουργούν όλο το 24ωρο, τι ακριβώς δικαιούται να μεταφέρει μαζί του στα διάφορα Μέσα και ποιοι περιορισμοί ισχύουν σε κάθε περίπτωση, καθώς και μια σειρά από χρήσιμα τηλέφωνα ή διευθύνσεις που μπορούν να αξιοποιηθούν από τον ίδιο.

Η χρήση του πολύγλωσσου οδηγού ευελπιστούμε πως θα συμβάλλει ώστε οι αστικές συγκοινωνίες να γίνουν χάρη στη σωστή πληροφόρηση και ενημέρωση πιο προσιτές τόσο από τους Έλληνες όσο και από τους αλλοδαπούς που βρίσκονται στη χώρα μας.

Η γνώση και η κατανόησή του πως θα χρησιμοποιούμε και θα εκμεταλλευόμαστε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα οφέλη που προσφέρουν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς θα ανοίξει διάπλατα το δρόμο για τη συχνότερη χρήση τους από το σύνολο του πληθυσμού που βρίσκεται στην πόλη. Το γεγονός αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία σήμερα που οι μεγάλες πόλεις και τα αστικά κέντρα ασφυκτιούν από την κυκλοφοριακή κίνηση και την υπερβολική συσσώρευση Ι.Χ. αυτοκινήτων.

 Η προτίμησή μας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς θα δώσει ουσιαστικές λύσεις τόσο στο πρόβλημα του περιβάλλοντος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και θα κάνει τις μετακινήσεις γενικότερα πιο γρήγορες, πιο ασφαλείς, πιο οικολογικές, θα λυτρωθεί ο επιβάτης από το άγχος για το χάσιμο του χρόνου και από την καθημερινή πίεση.

Ο σύγχρονος επιβάτης ανεξάρτητα από την εθνική οικονομική, κοινωνική του ταυτότητα, έχει και πρέπει να έχει απαιτήσεις. Απαιτήσεις για πρόσβαση σε ένα σύστημα μεταφορών, που θα του προσφέρει όπως είπαμε ταχύτητα, αξιοπιστία, υπηρεσίες υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών.

Απαιτήσεις να φτάνει στον προορισμό του έγκαιρα, με ανθρώπινες συνθήκες και κυρίως με ασφάλεια. Απαιτήσεις να μετακινείται σε ένα πιο βιώσιμο περιβάλλον με πιο οικολογικούς όρους και συνθήκες. Να του παρέχονται οι απαιτούμενες πληροφορίες που τον διευκολύνουν και απλοποιούν τη ζωή του.

Ως πολιτεία βρισκόμαστε πάντοτε στο πλευρό του κάθε επιβάτη του κάθε πολίτη. Αναγνωρίζουμε τις ανάγκες του και προσπαθούμε να τον εξυπηρετήσουμε σε αυτό τον τομέα που έχουμε την ευθύνη. Χρειαζόμαστε την καλύτερη ενημέρωση και την πληροφόρησή του και τη συνεχή βελτίωση των Μέσων και των υποδομών, των υπηρεσιών γενικότερα που παρέχουμε.

Με ευαισθησία και σεβασμό πάντοτε στα δικαιώματα και την προσωπικότητά του, χωρίς διακρίσεις με πνεύμα ισοτιμίας, διατηρώντας τις κοινωνικές ισορροπίες. Ας μην ξεχνούμε άλλωστε πως πια μετά την παγκοσμιοποίηση ζούμε σε μια ανοιχτή πολυπολιτισμική κοινωνία, όπου η γνώση η αναγνώριση και ο σεβασμός του άλλου, είναι απαραίτητο συστατικό στοιχείο για την εύρυθμη λειτουργία.

Πιστεύω ότι η πρωτοβουλία αυτή δίνει τη δυνατότητα στο Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών να παράξει τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες σε όλους τους πολίτες όχι μόνο στους Έλληνες αλλά και στους αλλοδαπούς που ζουν εδώ και κυρίως και τους ξένους που επισκέπτονται ως τουρίστες τη χώρα μας.

Θέλω να σας ευχαριστήσω για τη σημερινή κάλυψη του θέματος, να σας ενημερώσω ότι αμέσως μετά τις ευρωεκλογές θα ξεκινήσει η διανομή αυτού του φυλλαδίου σε όλα τα επίκαιρα σημεία που προανέφερα.

Σας ευχαριστώ