Ομιλία του ΥΜΕ κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη στο Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών

Κύριε πρόεδρε,
Συμπατριώτισσες και συμπατριώτες,

Η πολιτική έχει  νόημα όταν την ασκείς όχι μόνο με το μυαλό αλλά και με την ψυχή. Όταν εμπνέεσαι από ανθρώπους που σ’ αγαπούν και σε πιστεύουν και μοιράζονται μαζί σου ένα κοινό όραμα.
Όταν καθοδηγείσαι απ’ το πάθος για τη δημιουργία, απ’ την αγάπη για τον τόπο που σε γέννησε, τον οποίο οι γονείς και oι δάσκαλοι μας μάς έμαθαν να τον αποκαλούμε «πατρίδα».

    Αυτό το κράμα μυαλού και ψυχής γεννά το χρέος της προσφοράς.
Χρέος που τη μια ρίζα του την έχει στα ανεκπλήρωτα όνειρα των πατεράδων μας, που έχασαν την πατρίδα τους.
Είχαν όμως το κουράγιο να συναντηθούν εδώ και να κτίσουν μια νέα καλύτερη πατρίδα.
Το χρέος αυτό, την άλλη ρίζα του την έχει στο μέλλον, στις προσδοκίες και στις ελπίδες των παιδιών μας, που μας γεμίζουν με απεριόριστη δύναμη.

    Επιτρέψτε μου αγαπητοί πατριώτες, κύριε πρόεδρε, 
σήμερα να σας μιλήσω χωρίς φτιασίδια και πρωτόκολλα.
Το κάνω διότι θεωρώ ιδιαιτέρως σημαντική, ιστορική θα έλεγα, τη σημερινή συνεύρεση. Είναι ίσως η πρώτη φορά σ’ ένα Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών που συναντώνται οι Θρακιώτες της Θράκης, οι Θράκες του Οικουμενικού Ελληνισμού και ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Ο Βορειοελλαδίτης, ο Μακεδόνας Κώστας Καραμανλής.
Είμαστε ειλικρινά χαρούμενοι και συγκείμενοι κύριε πρόεδρε που είστε μαζί μας.
Αυτό το γεγονός μου δημιουργεί την ανάγκη να πω όσα όλοι αισθανόμαστε.
Αυτά που για δεκαετίες λέμε μεταξύ μας ως πικρές εμπειρίες, ως παράπονα, ως βιώματα που χαράζουν την ψυχή μας.

    Είχα την τύχη να έχω έναν υπέροχο πατέρα και συνάμα ένα πολύτιμο δάσκαλο. Γεννήθηκε το 1922 στο κάρο της προσφυγιάς που τον μετέφερε απ’ τις Σαράντα Εκκλησιές  Ανατολικής Θράκης στην Ξυλαγανή Ροδόπης.
Δυο φορές καταδικάστηκε σε θάνατο από τους Βούλγαρους κατακτητές και από τύχη τη γλύτωσε με κάτεργα ως «ντουρντουβάκης» όπως τους έλεγαν τότε. Δεν το καυχήθηκε ποτέ.
Και τώρα θα με μάλωνε που το λέω αν με άκουγε.
Πολέμησε ως αξιωματικός για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία.
Αφοσιώθηκε σ’ όλη του τη ζωή στο εκπαιδευτικό λειτούργημα, γιατί πίστευε -όπως μου έλεγε- ότι την κοινωνία την αλλάζεις μόνο με την παιδεία.

    Αν χτίσεις σωστά, αν επενδύσεις με πάθος στις ευαίσθητες παιδικές ψυχές.
Ο πατέρας και δάσκαλος μου ήταν ένας κλασσικός Θρακιώτης.
Με απέτρεπε από το να ασχοληθώ με την πολιτική γιατί κουβαλούσε βιώματα μιας σκληρής εποχής.
Όχι μόνο λόγω του εθνικού διχασμού, αλλά κυρίως λόγω του σνομπισμού, της περιφρόνησης, της αδιαφορίας που στη γενιά του έδειχναν κάποιοι αξιωματούχοι του τότε Αθηναϊκού κέντρου, έναντι της προσφάτως  απελευθερωμένης Θράκης και των «παρακατιανών» όπως τους αποκαλούσαν κατοίκους της.
Για πολλά χρόνια όλοι αυτοί δεν συνειδητοποίησαν ότι οι συμπατριώτες μου ήταν και είναι η νέα δύναμη του Ελληνισμού, διότι κουβαλούν στο πετσί τους τις χαρακιές ενός μεγάλου πολιτισμού, που για πάνω από μια χιλιετία ένωσε και διαφέντεψε τον κόσμο, του Βυζαντινού Πολιτισμού.

    Για πολλές δεκαετίες, κύριε πρόεδρε, οι άνθρωποι αυτοί έβρισκαν κλειστές πόρτες. Η Θράκη έβλεπε τις ευκαιρίες να περνούν και να χάνονται βιώνοντας την περιφρόνηση και την εγκατάλειψη του κέντρου.
Τα άξια Θρακιωτόπουλα δεν απολάμβαναν τις ίδιες ευκαιρίες με τα υπόλοιπα Ελληνόπουλα.
Αρκεί να έβλεπε κανείς το δημόσιο τομέα, τους ακαδημαϊκούς κύκλους, την επιχειρηματική κοινότητα, την πολιτική  και ένστολη ηγεσία της εποχής εκείνης και θα διαπίστωνε την απουσία των Θρακών, όχι φυσικά λόγω ανικανότητας, αλλά κυρίως λόγω μια ρουσφετολογικής νοοτροπίας που σκότωνε την ισότητα ευκαιριών.

    Ακόμα και στα σχολικά εγχειρίδια ήταν απόντες οι μεγάλοι Θράκες πρωταγωνιστές. Η πρώτη ανατροπή άρχισε να συντελείται από την πολιτική ενός ανθρώπου, που βίωνε έντονα σε προσωπικό επίπεδο και ο ίδιος τέτοιες συμπεριφορές, του εθνάρχη Κωνσταντίνου Καραμανλή.
Αυτός έδωσε τις ευκαιρίες, βελτίωσε για πρώτη φορά τις υποδομές.
Κινητροδότησε επενδυτικά τη Θράκη. Δυνάμωσε το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.
Ανέδειξε τις δυνατότητες της περιοχής.

    Σήμερα, κύριε πρόεδρε, βρισκόμαστε ενώπιον μιας εντελώς διαφορετικής εικόνας. Τα μειονεκτήματα του παρελθόντος μετεξελίσσονται σε πλεονεκτήματα του μέλλοντος.
Οι υποδομές αναπτύσσονται υποδειγματικά και για την υπόλοιπη Ελλάδα.
Το ΔΠΘ εξελίσσεται στο τρίτο Πανεπιστήμιο της χώρας.
Τα Θρακιωτόπουλα διαπρέπουν στην Ελλάδα και το εξωτερικό στις επιστήμες, στις επιχειρήσεις, στο δημόσιο τομέα, παντού.
Σαφώς πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά.

    Αυτά όμως που διεκδικούμε τώρα έχουν ξεφύγει από τα όρια ενός τοπικιστικού αιτήματος.
Ταυτίζονται πλέον με τις προοπτικές και τα συμφέροντα ολόκληρου του Ελληνισμού. Της εξωστρεφούς εθνικής οικονομίας και της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής μας, που βλέπει τη Θράκη ως σημαντικό εμπορευματικό και διαμετακομιστικό κόμβο, διεθνές ενεργειακό σταυροδρόμι, ευρωπαϊκή πύλη και γέφυρα προς άλλους πολιτισμούς, αγορές και κοινωνίες, εκπαιδευτικό φάρο για την παροχή τεχνογνωσίας και παιδείας στην ευρύτερη περιφέρεια.

    Η ανάπτυξη του νέου ρόλου της Θράκης είναι απόλυτα ταυτισμένη με το εθνικό συμφέρον της Ελλάδας και νομίζω ότι εσείς κύριε πρόεδρε, έχετε μέχρι σήμερα αποδείξει εμπράκτως ότι αυτό όχι μόνο το καταλαβαίνετε αλλά  το πιστεύετε και το υπηρετείτε.
Γι’ αυτό θέλω από τα βάθη της καρδιάς μου να σας καλωσορίσω και να σας ευχαριστήσω.
 Όχι μόνο γιατί σήμερα επιλέξατε να γιορτάσετε μαζί μας μπρος στα Θεοδοσιανά τείχη τη γιορτή της Παναγίας.
Αλλά και γιατί με τα έργα σας έχετε μέχρι τώρα αποδείξει την πίστη και το ενδιαφέρον σας για την ιδιαίτερη μας πατρίδα.

    Κύριε πρόεδρε, σας ευχαριστώ ενώπιον όλων των συμπατριωτών μου  και για ένα ακόμη λόγο.
Ίσως πιο προσωπικό.
Διότι μετά από 54 ολόκληρα χρόνια μου κάνατε την τιμή να μου εμπιστευτείτε την εκπροσώπηση της πατρίδας μου στην κεντρική κυβέρνηση σε τρία διαφορετικά υπουργεία, δίδοντάς μου την δυνατότητα να ανταποδώσω στους ανθρώπους αυτούς και τον τόπο μου όσα δικαιούνται.
Σταθήκατε και στέκεσθε δίπλα σε κάθε προσπάθεια μας για ανάπτυξη και ανάδειξη της Θράκης.
Αυτό το αναγνωρίζουμε και μας κάνει να σας πιστεύουμε περισσότερο από κάθε άλλον.

    Τα συμφέροντα και οι προοπτικές της Ελλάδας διέρχονται πλέον μετά το άνοιγμα των συνόρων μας μέσα απ’ την ανάπτυξη και την ενδυνάμωση της Θράκης.
Εμείς το γνωρίζουμε.
Εσείς το μπορείτε και είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσετε να μας το αποδεικνύετε με πράξεις και στο μέλλον.

    Κύριε πρωθυπουργέ σας ευχαριστούμε και σας καλωσορίζουμε στην πατρίδα σας.
Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
24 Φεβρουάριος 2020 - 9:37πμ

ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: «Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΕΙ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ»

Στην Επιτροπή Απόδημου Ελληνισμού του Κοινοβουλίου εκλήθησαν ο Πρύτανης του ΑΠΘ καθηγητής Ν. Παπαϊωάννου και ο Πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας καθηγητής κ. Καζάζης προκειμένου να παρουσιάσουν το σημαντικό έργο που κάνουν στο εξωτερικό τα Ιδρύματα της Βορείου Ελλάδας. Κατά τη διάρκεια μιας γόνιμης συζήτησης που ακολούθησε με τους Έλληνες Βουλευτές αίσθησή έκανε η ουσιαστική παρέμβαση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας από τη Ροδόπη την οποία συμμερίστηκαν και αρκετοί συνάδελφοι του. Συγκεκριμένα ο Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης τόνισε:
17 Φεβρουάριος 2020 - 11:40πμ

ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ Τ. ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟ ΓΙΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ Γ. ΓΚΑΡΑΝΗ

Τον Υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο επισκέφθηκε ο Βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης και ο Δήμαρχος Κομοτηναίων Γιάννης Γκαράνης συνοδευόμενος από τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ Ν. Χαραλαμπίδης
17 Φεβρουάριος 2020 - 11:18πμ

ΑΡΘΡΟ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΟΝ 16/02/2020

100 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΘΡΑΚΗ: ΩΡΑ ΓΙΑ ΔΡΑΣΗ του Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη Βουλευτή Ροδόπης, Επικ. Καθηγητή Νομικής Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου
16 Φεβρουάριος 2020 - 10:43πμ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 16.02.2020

«Ζήτησα η Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή και Συνοριοφυλακή της Frontex που θα προσλάβει ιο.οοο στελέχη να τα εκπαιδεύσει στις Σχολές Αστυνομίας της Θράκης».
14 Φεβρουάριος 2020 - 8:39μμ

ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΡΩΜΥΛΙΩΤΕΣ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Συνάντηση εργασίας με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ανατολικής Ρωμυλίας - Βόρειας Θράκης είχε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης στην Αθήνα.
11 Φεβρουάριος 2020 - 12:29πμ

Υποδεχθήκαμε σήμερα στην ιδιαίτερη μου Πατρίδα, στον Δήμο Μαρωνειας-Σαπών, τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας προκειμένου να ανακηρυχθεί Επίτιμος Δημότης.

ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ:"Ευχαριστώ θερμά τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλο, για τα θερμά του λόγια. Είναι μεγάλη τιμή για μας η ανακήρυξή του σε Επίτιμο Δημότη της ιδιαίτερης πατρίδας μου, του Δήμου Μαρώνειας-Σαπών."