Λάθος Επίσκεψη σε Λάθος Στιγμή

Δημοσιεύθηκε στις 16/05/2010 στην εφημερίδα «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» από τη δημοσιογράφο Σοφία Χριστοφορίδου.

Η Τουρκία επιχειρεί να επιβάλει τις αξιώσεις της και να δημιουργήσει έδαφος για διεκδικήσεις στο Αιγαίο, τονίζει στη “ΜτΚ” ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών και βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης, κάνοντας λόγο για “λάθος επίσκεψη σε λάθος στιγμή”. Τάσσεται υπέρ της συνεργασίας στην οικονομία και την ενέργεια, αλλά με όρους εταίρων και όχι παροχής βοήθειας προς έναν ασθενή.

”Παρότι πιστεύω στη βελτίωση των διμερών σχέσεων, με γέφυρα κυρίως την οικονομική και ενεργειακή διπλωματία, θεωρώ ότι ήταν μια λάθος επίσκεψη σε μια λάθος στιγμή. Δεν είναι δυνατόν να συναντάσαι με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας σε μια στιγμή που η εθνική οικονομία βρίσκεται σε δεινή θέση και η ατζέντα σου να μην περιορίζεται στα ζητήματα χαμηλής πολιτικής. Η θεματολογία των συζητήσεων ήταν σε αμφισβητούμενη κατεύθυνση και το περιεχόμενο των δημοσίων δηλώσεων γεννά προβληματισμούς” τονίζει ο κ. Στυλιανίδης. Χαρακτηρίζει δε “άκομψη ανάμειξη στα εσωτερικά της χώρας μας” την παρότρυνση του κ. Ερντογάν προς την αξιωματική αντιπολίτευση για το πώς θα τοποθετηθεί σε ζητήματα που αφορούν την πολιτική της χώρας.

Εταίροι, όχι γιατρός και ασθενής

Ως πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα οικονομίας και διπλωματίας, τάσσεται υπέρ της στενότερης οικονομικής συνεργασίας αλλά διευκρινίζει ότι “είναι άλλο πράγμα να βελτιώνεις τις διμερείς σχέσεις και άλλο να ανέχεσαι πολιτικές οι οποίες σε βάζουν στο περιθώριο και πολλές φορές σε προσβάλλουν. Είμαι υπέρ της συνεργασίας με τη μορφή δύο εταίρων οι οποίοι έχουν συνεργασία σε όλα τα επίπεδα, όχι με τη μορφή του ‘ασθενούς που πάμε να τον βοηθήσουμε’. Η προσέγγιση θα πρέπει να γίνει με συγκεκριμένες προϋποθέσεις οι οποίες θα διασφαλίζουν τα συμφέροντα και των δύο πλευρών, όχι μόνο της μίας και κυρίως όχι συμφέροντα τα οποία στρέφονται εναντίον της χώρας μας”.

Αναφορικά με τη συνεργασία στους τομείς της ενέργειας, ο κ. Στυλιανίδης θεωρεί ότι θα πρέπει να εντατικοποιηθεί, προσθέτοντας όμως ότι “είναι πολύ περίεργο αυτή η εντατικοποίηση να εκδηλώνεται σε μια στιγμή που η ρωσική πλευρά απομακρύνεται από το ενδεχόμενο υλοποίησης του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης. Η εξέλιξη αυτή δικαιώνει την τουρκική διπλωματία, που προωθεί τον αγωγό Σαμψούντας - Τζεϊχάν. Όλα αυτά γεννούν μεγάλες αμφιβολίες για την ‘επιτυχία’ αυτής της συνάντησης”.

Προσπαθεί να επιβάλλει αξιώσεις

Ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών επισημαίνει ότι “δεν επιτρέπεται την ώρα που επιδιώκεται μια γενναία προσπάθεια βελτίωσης των διμερών σχέσεων να γίνονται παραβιάσεις στον εναέριο χώρο του Αιγαίου, διότι αυτό δείχνει ασυνέπεια λόγων και έργων”. Σχολιάζοντας τη δήλωση για το casus belli τονίζει ότι ο κ. Ερντογάν “επιδιώκει να μετεξελίξει μια μονομερή και άδικη διεκδίκηση σε διμερές ζήτημα”, ενώ αναφορικά με την πρότασή του για πτήσεις ελληνικών και τουρκικών αεροσκαφών πάνω από το Αιγαίο χωρίς εξοπλισμό αναφέρει ότι “όσο καλοπροαίρετη και αν ηχεί, θεωρώ ότι δημιουργεί βάση για περίεργες διεκδικήσεις. Είναι σαν να μας λέει ‘θα πετάω πάνω από το σπίτι σας αλλά χωρίς όπλα, γι’ αυτό κι εσείς πάνω από το σπίτι σας να πετάτε χωρίς όπλα’. Αναμφισβήτητα δεν είναι υπέρ μας μια τέτοια τοποθέτηση. Προσπαθεί μάλλον να επιβάλει αξιώσεις, όχι να εκτονώσει”.

Αναφορικά με τη σύγκριση που επιχείρησε να κάνει ο κ. Ερντογάν μεταξύ οικουμενικού πατριάρχη και ψευδομουφτή ο κ. Στυλιανίδης τονίζει ότι “το ζήτημα του σεβασμού του οικουμενικού πατριαρχείου και των δικαιωμάτων των μη μουσουλμανικών μειονοτήτων είναι πλέον ευρωτουρκικό. Όλα τα υπόλοιπα είναι υπερβολές που προσπαθούν να εξισώσουν κακές συμπεριφορές της Τουρκίας έναντι του ελληνισμού της Κωνσταντινούπολης, της Ίμβρου και της Τενέδου. H μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη είναι μοντέλο ευρωπαϊκής πολιτικής ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μακάρι και η Τουρκία να ακολουθούσε το παράδειγμα της Ελλάδας”.

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
18 Οκτώβριος 2020 - 12:52μμ

ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΗΚΑΝ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΑΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ 

Επίσκεψη εργασίας πραγματοποιήθηκε από τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λ. Οικονόμου και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Καραμαλάκη στην Κομοτηνή, συνοδεία του Βουλευτή Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη. 
15 Οκτώβριος 2020 - 7:11μμ

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ, ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ -ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΙΤΛΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Επιγραμματικά, διεκδικητικά και στοιχειοθετημένα, στο πλαίσιο της διακομματικής για τη Θράκη, έθεσε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης σειρά από ζητήματα, μαζί τους δυο συναδέλφους του Βουλευτές Τάκη Χαρίτου και Ιλχαν Αχμέτ. Συγκεκριμένα ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας κατά την επίσκεψη του στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, ενημέρωσε τον Υπουργό κ. Κώστα Καραμανλή για την κατάσταση στη Ροδόπη και διεκδίκησε
14 Οκτώβριος 2020 - 2:47μμ

5 ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΟΔΟΠΗ ΕΘΕΣΕ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Τηλεδιάσκεψη με τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην Αν. Μακεδονία και τη Θράκη και τον Περιφερειάρχη είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει της επίσκεψης του τις επόμενες μέρες στη Σαμοθράκη.
14 Οκτώβριος 2020 - 1:43μμ

7 ΑΞΟΝΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

  Στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τη Θράκη κλήθηκε για ενημέρωση ο Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, προκειμένου να ενημερώσει για τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και το πρόγραμμα της Περιφέρειας με στόχο να ξεκολλήσει από την 11η θέση σε απορροφητικότητα κονδυλίων και να απαντήσει στις ερωτήσεις των Βουλευτών για μέτρα και στόχους του μέλλοντος. 
14 Οκτώβριος 2020 - 1:37μμ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΓΕΣ Χ. ΛΑΛΟΥΣΗ: ΠΡΟΧΩΡΑ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΙΑΣΜΟΥ-ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ

Σημαντική συνάντηση με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού κ.Χαράλαμπο Λαλούση είχε στο περιθώριο της ενημερωτικής Συνεδρίασης  της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Ελληνικής Βουλής στο ΓΕΕΘΑ, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας. 
14 Οκτώβριος 2020 - 1:35μμ

7 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΣΥΓΚΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Στο πλαίσιο της Διακομματικής Επιτροπής για τη Θράκη ο Βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης είχε την ευκαιρία να θέσει στον Υπουργό Ψηφιακής Σύγκλισης κ. Πιερρακάκη σειρά ζητημάτων που αφορούν την περιοχή.