Η Ελλάδα στο Περιθώριο του Ενεργειακού Χάρτη

Δημοσιεύθηκε στις 12/06/2010 στην εφημερίδα «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» από τη δημοσιογράφο Σοφία Χριστοφορίδου.

“Η πρόσφατη εξέλιξη ανατρέπει την αποτελεσματική στρατηγική που ακολούθησε στην ενεργειακή διπλωματία ο Κώστας Καραμανλής και η κυβέρνηση της ΝΔ και πετά την Ελλάδα έξω από τον γεωστρατηγικό χάρτη των ενεργειακών δρόμων της περιοχής” επισημαίνει στη “Μ” ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα ενεργειακής διπλωματίας και βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης.

“Εκτιμώ ότι πέρα από τις άλλες ανεξέλεγκτες παραμέτρους, οι οποίες διαμορφώνουν το νέο τοπίο στην περιοχή, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ελέγχεται διότι τους μήνες που μεσολάβησαν δεν επέδειξε την απαιτούμενη κινητικότητα προκειμένου να προωθήσει το συγκεκριμένο έργο, για το οποίο μάλιστα στο παρελθόν είχε εκφράσει και επιφυλάξεις”, επισημαίνει και προσθέτει:

“Είναι υποχρέωση της χώρας μας να αναθερμάνει τις στρατηγικές που είχε διαμορφώσει η κυβέρνηση της ΝΔ, προκειμένου να παραμείνουμε όρθιοι στην προσπάθεια να αναπτύξουμε έναν νέο γεωστρατηγικό ρόλο στην περιοχή και να μην οδηγηθούμε στο περιθώριο. Θα έπρεπε αυτή τη στιγμή ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, ο αρμόδιος υφυπουργός για ενεργειακά ζητήματα ή ακόμα και ο πρωθυπουργός να βρίσκεται στη Βουλγαρία και τη Ρωσία προκειμένου να δημιουργήσει από την ελληνική πλευρά μια νέα δυναμική”.

Αναφερόμενος στον αγωγό Σαμψούντα - Τζεϊχάν, που είναι ο ανταγωνιστικός πετρελαϊκός αγωγός στον Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη και ο οποίος δίνει πλεονέκτημα γεωστρατηγικής στην Τουρκία, ο κ. Στυλιανίδης επισημαίνει ότι “η Ρωσία είναι μια χώρα που ενδιαφέρεται για το αποτέλεσμα”, “η τουρκική ενεργειακή διπλωματία κινείται γρήγορα και αποτελεσματικά” ενώ η χώρα μας “χάνει ευκαιρίες οι οποίες θα μπορούσαν να είχαν αποβεί προς όφελος του κράτους”.

Ως προς τις επιπτώσεις από ενδεχόμενη ματαίωση του έργου, ο κ. Στυλιανίδης τονίζει ότι “το έργο αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόσθετους ενεργειακούς πόρους και έσοδα για την περιοχή της Θράκης. Συνδέεται άμεσα με τη θωράκιση της περιοχής, γιατί με τον αγωγό αυτό συναντώνται ρωσικά, ευρωπαϊκά και αμερικανικά συμφέροντα. Η παρούσα εξέλιξη ανακόπτει τη δυναμική που είχε αναπτυχθεί ώστε να καταστεί η Ελλάδα διεθνής ενεργειακός κόμβος για τα Βαλκάνια και τη νότια Ευρώπη”.

Υπενθυμίζεται ότι το δημοσιογραφικό συγκρότημα “Μακεδονία”, αναγνωρίζοντας τη σημασία της ανάδειξης της Βόρειας Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, πραγματοποίησε δύο ημερίδες στην Αλεξανδρούπολη (27/2/2008) και την Κομοτηνή (29/5/2010) με σκοπό να αναδείξει τα στρατηγικά πλεονεκτήματα της Θράκης σε αυτό το πεδίο.

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod

TO ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΤΩΝ ΑΥΤΟΝΟΗΤΩΝ

Είμαστε η γενιά που μας αποκαλούσαν «τυχερή», γιατί γεννηθήκαμε σε μια εποχή που τα Ζητούμενα άλλων γενεών θεωρούνταν για μας Αυτονόητα.

Ο ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

Η Θράκη άντεξε... Μια κοινωνία ώριμη και συντεταγμένη, με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, απόλυτα συντονισμένη με την Ελληνική Αστυνομία, τις Ένοπλες Δυνάμεις και την Εθνοφυλακή, απέδειξε ότι μπορεί να προστατέψει τα Ελληνικά και τα Ευρωπαϊκά σύνορα. Η Τουρκική Κυβέρνηση το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας επεδίωξε έναν αποσταθεροποιητικό αιφνιδιασμό και αιφνιδιάστηκε η ίδια.
7 Μάρτιος 2020 - 2:58μμ

ΑΝΤΙΑΣΦΥΞΙΟΓΟΝΕΣ ΜΑΣΚΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΛΥΦΑΔΑΣ ΜΟΙΡΑΣΕ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΤΟΥΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ

Μετά από συνεννόηση με το Δήμαρχο Γλυφάδας Γιώργο Παπανικολάου, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στυλιανίδης μοίρασε αντιασφυξιογόνες μάσκες που προσέφερε ο Δήμος Γλυφάδας για να στηρίξει τον αγώνα της Ελληνικής Αστυνομίας και του Στρατού προκειμένου να διαφυλάξουν τα σύνορα της Ελλάδας στον Έβρο από την επίθεση που δέχονται.
24 Φεβρουάριος 2020 - 10:37πμ

ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: «Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΕΙ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ»

Στην Επιτροπή Απόδημου Ελληνισμού του Κοινοβουλίου εκλήθησαν ο Πρύτανης του ΑΠΘ καθηγητής Ν. Παπαϊωάννου και ο Πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας καθηγητής κ. Καζάζης προκειμένου να παρουσιάσουν το σημαντικό έργο που κάνουν στο εξωτερικό τα Ιδρύματα της Βορείου Ελλάδας. Κατά τη διάρκεια μιας γόνιμης συζήτησης που ακολούθησε με τους Έλληνες Βουλευτές αίσθησή έκανε η ουσιαστική παρέμβαση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας από τη Ροδόπη την οποία συμμερίστηκαν και αρκετοί συνάδελφοι του. Συγκεκριμένα ο Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης τόνισε:
17 Φεβρουάριος 2020 - 12:40μμ

ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ Τ. ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟ ΓΙΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ Γ. ΓΚΑΡΑΝΗ

Τον Υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο επισκέφθηκε ο Βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης και ο Δήμαρχος Κομοτηναίων Γιάννης Γκαράνης συνοδευόμενος από τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ Ν. Χαραλαμπίδης
17 Φεβρουάριος 2020 - 12:18μμ

ΑΡΘΡΟ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΟΝ 16/02/2020

100 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΘΡΑΚΗ: ΩΡΑ ΓΙΑ ΔΡΑΣΗ του Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη Βουλευτή Ροδόπης, Επικ. Καθηγητή Νομικής Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου