Η Ελλάδα στο Περιθώριο του Ενεργειακού Χάρτη

Δημοσιεύθηκε στις 12/06/2010 στην εφημερίδα «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» από τη δημοσιογράφο Σοφία Χριστοφορίδου.

“Η πρόσφατη εξέλιξη ανατρέπει την αποτελεσματική στρατηγική που ακολούθησε στην ενεργειακή διπλωματία ο Κώστας Καραμανλής και η κυβέρνηση της ΝΔ και πετά την Ελλάδα έξω από τον γεωστρατηγικό χάρτη των ενεργειακών δρόμων της περιοχής” επισημαίνει στη “Μ” ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα ενεργειακής διπλωματίας και βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης.

“Εκτιμώ ότι πέρα από τις άλλες ανεξέλεγκτες παραμέτρους, οι οποίες διαμορφώνουν το νέο τοπίο στην περιοχή, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ελέγχεται διότι τους μήνες που μεσολάβησαν δεν επέδειξε την απαιτούμενη κινητικότητα προκειμένου να προωθήσει το συγκεκριμένο έργο, για το οποίο μάλιστα στο παρελθόν είχε εκφράσει και επιφυλάξεις”, επισημαίνει και προσθέτει:

“Είναι υποχρέωση της χώρας μας να αναθερμάνει τις στρατηγικές που είχε διαμορφώσει η κυβέρνηση της ΝΔ, προκειμένου να παραμείνουμε όρθιοι στην προσπάθεια να αναπτύξουμε έναν νέο γεωστρατηγικό ρόλο στην περιοχή και να μην οδηγηθούμε στο περιθώριο. Θα έπρεπε αυτή τη στιγμή ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, ο αρμόδιος υφυπουργός για ενεργειακά ζητήματα ή ακόμα και ο πρωθυπουργός να βρίσκεται στη Βουλγαρία και τη Ρωσία προκειμένου να δημιουργήσει από την ελληνική πλευρά μια νέα δυναμική”.

Αναφερόμενος στον αγωγό Σαμψούντα - Τζεϊχάν, που είναι ο ανταγωνιστικός πετρελαϊκός αγωγός στον Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη και ο οποίος δίνει πλεονέκτημα γεωστρατηγικής στην Τουρκία, ο κ. Στυλιανίδης επισημαίνει ότι “η Ρωσία είναι μια χώρα που ενδιαφέρεται για το αποτέλεσμα”, “η τουρκική ενεργειακή διπλωματία κινείται γρήγορα και αποτελεσματικά” ενώ η χώρα μας “χάνει ευκαιρίες οι οποίες θα μπορούσαν να είχαν αποβεί προς όφελος του κράτους”.

Ως προς τις επιπτώσεις από ενδεχόμενη ματαίωση του έργου, ο κ. Στυλιανίδης τονίζει ότι “το έργο αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόσθετους ενεργειακούς πόρους και έσοδα για την περιοχή της Θράκης. Συνδέεται άμεσα με τη θωράκιση της περιοχής, γιατί με τον αγωγό αυτό συναντώνται ρωσικά, ευρωπαϊκά και αμερικανικά συμφέροντα. Η παρούσα εξέλιξη ανακόπτει τη δυναμική που είχε αναπτυχθεί ώστε να καταστεί η Ελλάδα διεθνής ενεργειακός κόμβος για τα Βαλκάνια και τη νότια Ευρώπη”.

Υπενθυμίζεται ότι το δημοσιογραφικό συγκρότημα “Μακεδονία”, αναγνωρίζοντας τη σημασία της ανάδειξης της Βόρειας Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, πραγματοποίησε δύο ημερίδες στην Αλεξανδρούπολη (27/2/2008) και την Κομοτηνή (29/5/2010) με σκοπό να αναδείξει τα στρατηγικά πλεονεκτήματα της Θράκης σε αυτό το πεδίο.

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
29 Ιουνίου 2020 - 10:15πμ

ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Με τον Γενικό Διευθυντή της Αστυνομίας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Στρατηγό Συριτούδη είχε συνάντηση εργασίας ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας και Εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης Δρ. Ευριπίδης Στυλιανίδης.
28 Ιουνίου 2020 - 9:49μμ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΝΙΚΟ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΔΡ. ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤ. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ, ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΡΟΔΟΠΗΣ-ΝΔ, ΕΠΙΚ. ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΝΟΜΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ

Ευριπίδης Στυλιανίδης: Να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία Ο βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ τονίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη να ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και εξηγεί πότε η προσφυγή στη Χάγη μπορεί να είναι χρήσιμη για την Ελλάδα Νίκος Οικονόμου

ΝΑ ΣΥΣΤΑΘΕΙ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

Υπέρ της συγρότησης Διακομματικής επιτροπής για τη Θράκη τάσσεται με συνέντευξή του στο iEidiseis ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης, βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ και Επικ. Καθηγητής Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, εκφράζοντας μάλιστα τη βεβαιότητα ότι ο πρωθυπουργός θα είναι θετικός στη συγκεκριμένη ανάγκη.Ο πρώην υπουργός επισημαίνει ότι το «κόμμα Σαδίκ» «όχι απλά συνεργάζεται, αλλά καθοδηγείται σε μεγάλο βαθμό από την τουρκική διπλωματία».
21 Ιουνίου 2020 - 10:44μμ

Η ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΣΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ του Δρ. Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη Βουλευτή Ροδόπης ΝΔ, πρώην Υπουργού Παιδείας, Επικ. Καθηγητή Νομικής Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου

Για πολλές δεκαετίες η ιδεοληψία ήταν η κυρίαρχη δύναμη και η παραπλανητική πυξίδα της ακολουθουμενης πολιτικής στην Ανώτατη Εκπαίδευση της Χώρας.
21 Ιουνίου 2020 - 10:32μμ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΣΤΟΝ ΠΡΕΣΒΗ ΤΗΣ Ν.ΚΟΡΕΑΣ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

Η Επιτροπή Ελληνοκορεατικής Φιλίας συναντήθηκε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο με τον Πρέσβη της Ν. Κορέας στην Ελλάδα και αντάλλαξαν απόψεις για την εντατικοποίηση των διμερών σχέσεων επ´ ευκαιρία των 60 ετών από την έναρξη των διπλωματικών σχέσεων.
18 Ιουνίου 2020 - 12:41μμ

ΣΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Συνάντηση εργασίας με την Υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως είχε ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στ. Στυλιανιδης.