Η Ελλάδα στο Περιθώριο του Ενεργειακού Χάρτη

Δημοσιεύθηκε στις 12/06/2010 στην εφημερίδα «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» από τη δημοσιογράφο Σοφία Χριστοφορίδου.

“Η πρόσφατη εξέλιξη ανατρέπει την αποτελεσματική στρατηγική που ακολούθησε στην ενεργειακή διπλωματία ο Κώστας Καραμανλής και η κυβέρνηση της ΝΔ και πετά την Ελλάδα έξω από τον γεωστρατηγικό χάρτη των ενεργειακών δρόμων της περιοχής” επισημαίνει στη “Μ” ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα ενεργειακής διπλωματίας και βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης.

“Εκτιμώ ότι πέρα από τις άλλες ανεξέλεγκτες παραμέτρους, οι οποίες διαμορφώνουν το νέο τοπίο στην περιοχή, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ελέγχεται διότι τους μήνες που μεσολάβησαν δεν επέδειξε την απαιτούμενη κινητικότητα προκειμένου να προωθήσει το συγκεκριμένο έργο, για το οποίο μάλιστα στο παρελθόν είχε εκφράσει και επιφυλάξεις”, επισημαίνει και προσθέτει:

“Είναι υποχρέωση της χώρας μας να αναθερμάνει τις στρατηγικές που είχε διαμορφώσει η κυβέρνηση της ΝΔ, προκειμένου να παραμείνουμε όρθιοι στην προσπάθεια να αναπτύξουμε έναν νέο γεωστρατηγικό ρόλο στην περιοχή και να μην οδηγηθούμε στο περιθώριο. Θα έπρεπε αυτή τη στιγμή ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, ο αρμόδιος υφυπουργός για ενεργειακά ζητήματα ή ακόμα και ο πρωθυπουργός να βρίσκεται στη Βουλγαρία και τη Ρωσία προκειμένου να δημιουργήσει από την ελληνική πλευρά μια νέα δυναμική”.

Αναφερόμενος στον αγωγό Σαμψούντα - Τζεϊχάν, που είναι ο ανταγωνιστικός πετρελαϊκός αγωγός στον Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη και ο οποίος δίνει πλεονέκτημα γεωστρατηγικής στην Τουρκία, ο κ. Στυλιανίδης επισημαίνει ότι “η Ρωσία είναι μια χώρα που ενδιαφέρεται για το αποτέλεσμα”, “η τουρκική ενεργειακή διπλωματία κινείται γρήγορα και αποτελεσματικά” ενώ η χώρα μας “χάνει ευκαιρίες οι οποίες θα μπορούσαν να είχαν αποβεί προς όφελος του κράτους”.

Ως προς τις επιπτώσεις από ενδεχόμενη ματαίωση του έργου, ο κ. Στυλιανίδης τονίζει ότι “το έργο αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόσθετους ενεργειακούς πόρους και έσοδα για την περιοχή της Θράκης. Συνδέεται άμεσα με τη θωράκιση της περιοχής, γιατί με τον αγωγό αυτό συναντώνται ρωσικά, ευρωπαϊκά και αμερικανικά συμφέροντα. Η παρούσα εξέλιξη ανακόπτει τη δυναμική που είχε αναπτυχθεί ώστε να καταστεί η Ελλάδα διεθνής ενεργειακός κόμβος για τα Βαλκάνια και τη νότια Ευρώπη”.

Υπενθυμίζεται ότι το δημοσιογραφικό συγκρότημα “Μακεδονία”, αναγνωρίζοντας τη σημασία της ανάδειξης της Βόρειας Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, πραγματοποίησε δύο ημερίδες στην Αλεξανδρούπολη (27/2/2008) και την Κομοτηνή (29/5/2010) με σκοπό να αναδείξει τα στρατηγικά πλεονεκτήματα της Θράκης σε αυτό το πεδίο.

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
27 Οκτώβριος 2020 - 3:36μμ

ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΙΛΗΣΕ Ο Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ 

Με τη συμμετοχή της Υπουργού Ενέργειας της Κύπρου και καθηγητών από διάφορα μέρη του κόσμου και υπό το συντονισμό του Καθηγητή της Νομικής Αθηνών Θ. Φορτσακη και του καθηγητή Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Ν. Κουλούρη, ξεκίνησε τη λειτουργία του με τηλεδιάσκεψη το νεοσύστατο Ινστιτούτο Ενεργειακής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.
18 Οκτώβριος 2020 - 12:52μμ

ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΗΚΑΝ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΑΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ 

Επίσκεψη εργασίας πραγματοποιήθηκε από τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λ. Οικονόμου και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Καραμαλάκη στην Κομοτηνή, συνοδεία του Βουλευτή Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη. 
15 Οκτώβριος 2020 - 7:11μμ

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ, ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ -ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΙΤΛΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Επιγραμματικά, διεκδικητικά και στοιχειοθετημένα, στο πλαίσιο της διακομματικής για τη Θράκη, έθεσε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης σειρά από ζητήματα, μαζί τους δυο συναδέλφους του Βουλευτές Τάκη Χαρίτου και Ιλχαν Αχμέτ. Συγκεκριμένα ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας κατά την επίσκεψη του στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, ενημέρωσε τον Υπουργό κ. Κώστα Καραμανλή για την κατάσταση στη Ροδόπη και διεκδίκησε
14 Οκτώβριος 2020 - 2:47μμ

5 ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΟΔΟΠΗ ΕΘΕΣΕ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Τηλεδιάσκεψη με τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην Αν. Μακεδονία και τη Θράκη και τον Περιφερειάρχη είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει της επίσκεψης του τις επόμενες μέρες στη Σαμοθράκη.
14 Οκτώβριος 2020 - 1:43μμ

7 ΑΞΟΝΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

  Στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τη Θράκη κλήθηκε για ενημέρωση ο Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, προκειμένου να ενημερώσει για τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και το πρόγραμμα της Περιφέρειας με στόχο να ξεκολλήσει από την 11η θέση σε απορροφητικότητα κονδυλίων και να απαντήσει στις ερωτήσεις των Βουλευτών για μέτρα και στόχους του μέλλοντος. 
14 Οκτώβριος 2020 - 1:37μμ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΓΕΣ Χ. ΛΑΛΟΥΣΗ: ΠΡΟΧΩΡΑ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΙΑΣΜΟΥ-ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ

Σημαντική συνάντηση με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού κ.Χαράλαμπο Λαλούση είχε στο περιθώριο της ενημερωτικής Συνεδρίασης  της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Ελληνικής Βουλής στο ΓΕΕΘΑ, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας.