Ερώτηση για τη Διακοπή Δρομολογίων του Προαστιακού Σιδηρόδρομου Θράκης

ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ Σ. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ Ν Δ
ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

 

 

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ:
ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ

ΘΕΜΑ: «ΔΙΑΚΟΠΗ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΥ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΥ ΘΡΑΚΗΣ»

Η Κυβέρνηση της ΝΔ εκπόνησε ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο εξυγίανσης και ανάπτυξης του ΟΣΕ που συνεχίζει να αποτελεί την πιο προβληματική ΔΕΚΟ της Ευρώπης. Με την εφαρμογή μίας αυστηρής εμπορευματικής, τιμολογιακής και αναπτυξιακής πολιτικής το σχέδιο επεδίωκε να ξανακαταστήσει τον ελληνικό σιδηρόδρομο κυρίαρχο μέσο μαζικής, οικολογικής, ταχείας και ασφαλούς μεταφοράς επιβατών και προϊόντων. Τον Οκτώβριο του 2009 εμφανίστηκαν τα πρώτα θετικά αποτελέσματα από την έναρξη εφαρμογής του σχεδίου. Ανεξήγητα όμως η κυβέρνηση το πάγωσε.

Στο πλαίσιο αυτού του σχεδιασμού εντάχθηκε η δημιουργία Προαστιακού Σιδηροδρόμου Θράκης, προεκτείνοντας την εφαρμογή του επιτυχούς σχεδιασμού που εφαρμόστηκε στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη και στην ακριτική περιφέρεια.

Ο Προαστιακός Σιδηρόδρομος Θράκης προβλέφθηκε, κατ’ εφαρμογήν του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδιασμού, όπως αυτός εγκρίθηκε από το Εθνικό Κοινοβούλιο, να συνδέσει κατ’ αρχήν τις πρωτεύουσες των τριών Νομών (Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή και Ξάνθη). Ο σχεδιασμός αυτός εξυπηρετούσε πολλαπλούς στόχους:

Α) την ενοποίηση και τόνωση των εμπορικών αγορών των τριών μεγάλων πόλεων μέσα από τη γρήγορη και φθηνή μετακίνηση των καταναλωτών από τη μία πόλη στην άλλη.

Β) την διευκόλυνση των φοιτητών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης στη μετακίνησή τους κυρίως τις βραδινές ώρες (για λόγους διασκέδασης) από τη μία πόλη στην άλλη, χωρίς να διακινδυνεύουν τη ζωή τους αφού μέχρι τώρα παρατηρήθηκαν τροχαία ατυχήματα από τη χρήση αλκοόλ λόγω χρήσης ΙΧ στην Εγνατία Οδό.

Γ) Η λειτουργία του Προαστιακού 24 ώρες το 24ωρο συμβάλει στη γρηγορότερη και οικολογική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της Θράκης, ενοποιώντας την ως οικονομικό χώρο και αντιμετωπίζει εκ προοιμίου την αύξηση του κόστους μεταφοράς, που θα προκύψει μετά την επιβολή διοδίων στην Εγνατία Οδό.

Η έναρξη λειτουργίας του Προαστιακού Σιδηροδρόμου Θράκης δεν είχε «προεκλογικό χαρακτήρα», όπως επιδίωξαν σκόπιμα κάποιοι να παρουσιάσουν, αλλά προεβλέπετο, για να στηριχθεί οικονομικά και να επιφέρει θετικά οικονομικά αποτελέσματα και για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, να συνοδευτεί από σειρά εμπορικών πολιτικών, που θα ξανακαταστήσουν το τραίνο ελκυστικό στους πολίτες (πχ. προσφορά για ημερήσιες εκδρομές σε συλλόγους, διαφήμιση στους φοιτητές, συνεργασία με τα ΚΤΕΛ κλπ.).

Η πρόσφατη διακοπή δρομολογίων «λόγω εργασιών» σε συνδυασμό με σχόλια που είδαν το φως της δημοσιότητας στον τοπικό αλλά και τον κεντρικό τύπο δημιουργεί προβληματισμό και προκαλεί την εντύπωση, ότι η πολιτική ηγεσία επιδιώκει τη μη περαιτέρω στήριξη (όπως είχε σχεδιάσει), την απαξίωση και εντέλει την κατάργηση του Προαστιακού Σιδηροδρόμου Θράκης σε βάρος της περιοχής και των πολιτών της.

Με δεδομένο ότι και στις άλλες περιοχές της Ελλάδας, όταν ξεκίνησε τη λειτουργία του, ο Προαστιακός είχε κατ’ αρχήν τα ίδια προβλήματα, αλλά αργότερα και με τις σωστές πολιτικές στήριξης, αναδείχθηκε στο πιο κοινωνικό, οικολογικό, γρήγορο, φθηνό και ασφαλές μέσο μεταφοράς

Ε Ρ Ω Τ Α Τ Α Ι
ο κ. Υπουργός

1) Προτίθεται το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων να καταργήσει τον Προαστιακό Σιδηρόδρομο Θράκης με συνέπειες για την ανάπτυξη της περιοχής;

Αθήνα, 05 / 02 / 2010

Ο ερωτών Βουλευτής

Ευριπίδης Σ. Στυλιανίδης
Βουλευτής Ροδόπης

ΣυνημμένοΜέγεθος
Ερώτηση για τη Διακοπή Δρομολογίων του Προαστιακού Σιδηρόδρομου Θράκης (doc)40 KB
Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
27 Οκτώβριος 2020 - 3:36μμ

ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΙΛΗΣΕ Ο Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ 

Με τη συμμετοχή της Υπουργού Ενέργειας της Κύπρου και καθηγητών από διάφορα μέρη του κόσμου και υπό το συντονισμό του Καθηγητή της Νομικής Αθηνών Θ. Φορτσακη και του καθηγητή Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Ν. Κουλούρη, ξεκίνησε τη λειτουργία του με τηλεδιάσκεψη το νεοσύστατο Ινστιτούτο Ενεργειακής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.
18 Οκτώβριος 2020 - 12:52μμ

ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΗΚΑΝ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΑΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ 

Επίσκεψη εργασίας πραγματοποιήθηκε από τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λ. Οικονόμου και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Καραμαλάκη στην Κομοτηνή, συνοδεία του Βουλευτή Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη. 
15 Οκτώβριος 2020 - 7:11μμ

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ, ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ -ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΙΤΛΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Επιγραμματικά, διεκδικητικά και στοιχειοθετημένα, στο πλαίσιο της διακομματικής για τη Θράκη, έθεσε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης σειρά από ζητήματα, μαζί τους δυο συναδέλφους του Βουλευτές Τάκη Χαρίτου και Ιλχαν Αχμέτ. Συγκεκριμένα ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας κατά την επίσκεψη του στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, ενημέρωσε τον Υπουργό κ. Κώστα Καραμανλή για την κατάσταση στη Ροδόπη και διεκδίκησε
14 Οκτώβριος 2020 - 2:47μμ

5 ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΟΔΟΠΗ ΕΘΕΣΕ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Τηλεδιάσκεψη με τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην Αν. Μακεδονία και τη Θράκη και τον Περιφερειάρχη είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει της επίσκεψης του τις επόμενες μέρες στη Σαμοθράκη.
14 Οκτώβριος 2020 - 1:43μμ

7 ΑΞΟΝΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

  Στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τη Θράκη κλήθηκε για ενημέρωση ο Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, προκειμένου να ενημερώσει για τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και το πρόγραμμα της Περιφέρειας με στόχο να ξεκολλήσει από την 11η θέση σε απορροφητικότητα κονδυλίων και να απαντήσει στις ερωτήσεις των Βουλευτών για μέτρα και στόχους του μέλλοντος. 
14 Οκτώβριος 2020 - 1:37μμ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΓΕΣ Χ. ΛΑΛΟΥΣΗ: ΠΡΟΧΩΡΑ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΙΑΣΜΟΥ-ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ

Σημαντική συνάντηση με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού κ.Χαράλαμπο Λαλούση είχε στο περιθώριο της ενημερωτικής Συνεδρίασης  της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Ελληνικής Βουλής στο ΓΕΕΘΑ, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας.