Ερώτηση για την Καθυστέρηση της Υλοποίησης του Αεροδρομίου Κομοτηνής

ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ Σ. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ Ν Δ
ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

 

 

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ:
ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ

ΘΕΜΑ: «ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ-ΑΕΡΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ»

Στο πλαίσιο της προσέλκυσης νέων επενδύσεων, της αύξησης της τουριστικής κίνησης αλλά και της προώθησης του αεραθλητισμού στην Ελλάδα, το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών είχε αναλάβει το 2009 μέσω της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας την αναζήτηση κατάλληλων χώρων για τη δημιουργία Αεροδρομίων Γενικής Αεροπορίας. Προκειμένου μάλιστα η κατασκευή αυτών των κέντρων να είναι οικονομικότερη και αποδοτικότερη, οι χώροι οι οποίοι αναζητούνταν ήταν παλαιά στρατιωτικά αεροδρόμια τα οποία είχαν παροπλιστεί, σε περιοχές όπου είναι δυνατή η ανάπτυξη τέτοιου είδους δραστηριοτήτων. Στους χώρους αυτούς θα κατασκευάζονταν σύγχρονα Αεροδρόμια Γενικής Αεροπορίας-Αεραθλητικά Κέντρα, με στόχο την τουριστική και εμπορική τόνωση των περιοχών αυτών, καθώς επίσης και την ανάπτυξη των αεραθλητικών δραστηριοτήτων.

Με γνώμονα την πολιτική αυτή αποφασίστηκε το 2009 η δημιουργία Αεροδρομίου Γενικής Αεροπορίας-Αεραθλητικού Κέντρου στη θέση Μεσούνη-Κάμπος του Δήμου Αιγείρου του Νομού Ροδόπης. Για το σκοπό αυτό, εξασφαλίστηκε η παραχώρηση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης χώρου 99 στρεμμάτων καθώς και η παραχώρηση για συνεκμετάλλευση από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας υφιστάμενου ανενεργού αεροδιαδρόμου.

Τον Αύγουστο του 2009 υπεγράφη σχετικό μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων (Υπουργείο Μεταφορών, Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Νομαρχία Ροδόπης, Δήμος Κομοτηνής, Δήμος Αιγείρου, Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ροδόπης, Αερολέσχη Κομοτηνής) και εγκρίθηκε από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ποσό 6.000.000 Ευρώ.

Το ποσό αυτό αφορά την ανακατασκευή και επέκταση του ανενεργού στρατιωτικού διαδρόμου που, μήκους 1.100 και πλάτους 30 μέτρων, με δάπεδο στάθμευσης αεροσκαφών, για ανάπτυξη πτητικής δραστηριότητας ελαφρών αεροσκαφών, μικρών jet και εγκατάσταση αεροπορικών σχολών. Επιπλέον, προβλέπεται η κατασκευή κτηρίου αεροσταθμού επιφανείας 380 τ.μ με τις απαραίτητες εγκαταστάσεις λειτουργίας και ασφαλείας (αίθουσα αναμονής επιβατών, γραφεία ΥΠΑ- ΕΛ.ΑΣ- Τελωνείου, εκθεσιακού χώρου, Σταθμού Πυροσβεστικής, υποστέγου στέγασης αεροσκαφών καθώς και έργα για τη λειτουργία του Αεραθλητικού Κέντρου Κομοτηνής, με στόχο την ανάπτυξη του αεραθλητισμού (ανεμοπορία, αερομοντελισμό κα) αλλά και του τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή. Κατά την υπογραφή μάλιστα του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων ανακοινώθηκε ότι το Αεροδρόμιο Γενικής Αεροπορίας Κομοτηνής θα ονομαστεί «Αναστάσιος Μπακάλμπασης» προς τιμήν του πολιτικού από τη Θράκη που διετέλεσε Υπουργός Αεροπορίας στις Κυβερνήσεις του Ελ. Βενιζέλου και Αλ. Παπαναστασίου.

Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου ήταν διετές και η ολοκλήρωσή του προβλέπονταν για το 2011. Το Σεπτέμβριο του 2009 η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ενέκρινε τη χρηματοδότηση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων καθώς και τη σύνταξη Τεχνικών Προδιαγραφών και στις 17-09-2009 η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ξεκίνησε την εκτέλεση γεωτεχνικών εργασιών στο χώρο.

Με την αλλαγή της πολιτικής ηγεσίας που ακολούθησε τις εκλογές του 2009 η εκτέλεση του έργου έχει παγώσει. Μάλιστα, με έγγραφό της από 09-02-2010 προς την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ζητεί να σταματήσουν οι διαδικασίες σύνταξης μελετών καθώς αναμένονται οδηγίες του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Το γεγονός ότι δεν έχει υπάρξει ακόμη καμία απάντηση από το Υπουργείο μας βάζει σε σκέψεις για το αν η νέα πολιτική ηγεσία προτίθεται να προχωρήσει στην υλοποίηση του έργου.

Δεδομένης της σπουδαιότητας για την αναπτυξιακή προοπτική της Θράκης αλλά και της άμεσης ανταπόκρισης των τοπικών φορέων στη δημιουργία Αεροδρομίου Γενικής Αεροπορίας στην περιοχή,

Ε Ρ Ω Τ Α Τ Α Ι
ο κ. Υπουργός

1. Για ποιο λόγο σταμάτησαν οι εργασίες υλοποίησης του Αεροδρομίου Γενικής Αεροπορίας Κομοτηνής;

2. Προτίθεται η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων να συνεχίσει τις διαδικασίες για την ολοκλήρωση του έργου;

3. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου;

Αθήνα, 06 / 05 / 2010

Ο ερωτών Βουλευτής

Ευριπίδης Σ. Στυλιανίδης
Βουλευτής Ροδόπης

ΣυνημμένοΜέγεθος
Ερώτηση για την Καθυστέρηση της Υλοποίησης του Αεροδρομίου Κομοτηνής (doc)43 KB
Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
29 Ιουνίου 2020 - 10:15πμ

ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Με τον Γενικό Διευθυντή της Αστυνομίας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Στρατηγό Συριτούδη είχε συνάντηση εργασίας ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας και Εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης Δρ. Ευριπίδης Στυλιανίδης.
28 Ιουνίου 2020 - 9:49μμ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΝΙΚΟ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΔΡ. ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤ. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ, ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΡΟΔΟΠΗΣ-ΝΔ, ΕΠΙΚ. ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΝΟΜΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ

Ευριπίδης Στυλιανίδης: Να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία Ο βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ τονίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη να ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και εξηγεί πότε η προσφυγή στη Χάγη μπορεί να είναι χρήσιμη για την Ελλάδα Νίκος Οικονόμου

ΝΑ ΣΥΣΤΑΘΕΙ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

Υπέρ της συγρότησης Διακομματικής επιτροπής για τη Θράκη τάσσεται με συνέντευξή του στο iEidiseis ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης, βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ και Επικ. Καθηγητής Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, εκφράζοντας μάλιστα τη βεβαιότητα ότι ο πρωθυπουργός θα είναι θετικός στη συγκεκριμένη ανάγκη.Ο πρώην υπουργός επισημαίνει ότι το «κόμμα Σαδίκ» «όχι απλά συνεργάζεται, αλλά καθοδηγείται σε μεγάλο βαθμό από την τουρκική διπλωματία».
21 Ιουνίου 2020 - 10:44μμ

Η ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΣΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ του Δρ. Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη Βουλευτή Ροδόπης ΝΔ, πρώην Υπουργού Παιδείας, Επικ. Καθηγητή Νομικής Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου

Για πολλές δεκαετίες η ιδεοληψία ήταν η κυρίαρχη δύναμη και η παραπλανητική πυξίδα της ακολουθουμενης πολιτικής στην Ανώτατη Εκπαίδευση της Χώρας.
21 Ιουνίου 2020 - 10:32μμ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΣΤΟΝ ΠΡΕΣΒΗ ΤΗΣ Ν.ΚΟΡΕΑΣ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

Η Επιτροπή Ελληνοκορεατικής Φιλίας συναντήθηκε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο με τον Πρέσβη της Ν. Κορέας στην Ελλάδα και αντάλλαξαν απόψεις για την εντατικοποίηση των διμερών σχέσεων επ´ ευκαιρία των 60 ετών από την έναρξη των διπλωματικών σχέσεων.
18 Ιουνίου 2020 - 12:41μμ

ΣΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Συνάντηση εργασίας με την Υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως είχε ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στ. Στυλιανιδης.