Ερώτηση για την Καθυστέρηση της Υλοποίησης του Αεροδρομίου Κομοτηνής

ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ Σ. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ Ν Δ
ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

 

 

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ:
ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ

ΘΕΜΑ: «ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ-ΑΕΡΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ»

Στο πλαίσιο της προσέλκυσης νέων επενδύσεων, της αύξησης της τουριστικής κίνησης αλλά και της προώθησης του αεραθλητισμού στην Ελλάδα, το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών είχε αναλάβει το 2009 μέσω της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας την αναζήτηση κατάλληλων χώρων για τη δημιουργία Αεροδρομίων Γενικής Αεροπορίας. Προκειμένου μάλιστα η κατασκευή αυτών των κέντρων να είναι οικονομικότερη και αποδοτικότερη, οι χώροι οι οποίοι αναζητούνταν ήταν παλαιά στρατιωτικά αεροδρόμια τα οποία είχαν παροπλιστεί, σε περιοχές όπου είναι δυνατή η ανάπτυξη τέτοιου είδους δραστηριοτήτων. Στους χώρους αυτούς θα κατασκευάζονταν σύγχρονα Αεροδρόμια Γενικής Αεροπορίας-Αεραθλητικά Κέντρα, με στόχο την τουριστική και εμπορική τόνωση των περιοχών αυτών, καθώς επίσης και την ανάπτυξη των αεραθλητικών δραστηριοτήτων.

Με γνώμονα την πολιτική αυτή αποφασίστηκε το 2009 η δημιουργία Αεροδρομίου Γενικής Αεροπορίας-Αεραθλητικού Κέντρου στη θέση Μεσούνη-Κάμπος του Δήμου Αιγείρου του Νομού Ροδόπης. Για το σκοπό αυτό, εξασφαλίστηκε η παραχώρηση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης χώρου 99 στρεμμάτων καθώς και η παραχώρηση για συνεκμετάλλευση από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας υφιστάμενου ανενεργού αεροδιαδρόμου.

Τον Αύγουστο του 2009 υπεγράφη σχετικό μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων (Υπουργείο Μεταφορών, Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Νομαρχία Ροδόπης, Δήμος Κομοτηνής, Δήμος Αιγείρου, Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ροδόπης, Αερολέσχη Κομοτηνής) και εγκρίθηκε από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ποσό 6.000.000 Ευρώ.

Το ποσό αυτό αφορά την ανακατασκευή και επέκταση του ανενεργού στρατιωτικού διαδρόμου που, μήκους 1.100 και πλάτους 30 μέτρων, με δάπεδο στάθμευσης αεροσκαφών, για ανάπτυξη πτητικής δραστηριότητας ελαφρών αεροσκαφών, μικρών jet και εγκατάσταση αεροπορικών σχολών. Επιπλέον, προβλέπεται η κατασκευή κτηρίου αεροσταθμού επιφανείας 380 τ.μ με τις απαραίτητες εγκαταστάσεις λειτουργίας και ασφαλείας (αίθουσα αναμονής επιβατών, γραφεία ΥΠΑ- ΕΛ.ΑΣ- Τελωνείου, εκθεσιακού χώρου, Σταθμού Πυροσβεστικής, υποστέγου στέγασης αεροσκαφών καθώς και έργα για τη λειτουργία του Αεραθλητικού Κέντρου Κομοτηνής, με στόχο την ανάπτυξη του αεραθλητισμού (ανεμοπορία, αερομοντελισμό κα) αλλά και του τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή. Κατά την υπογραφή μάλιστα του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων ανακοινώθηκε ότι το Αεροδρόμιο Γενικής Αεροπορίας Κομοτηνής θα ονομαστεί «Αναστάσιος Μπακάλμπασης» προς τιμήν του πολιτικού από τη Θράκη που διετέλεσε Υπουργός Αεροπορίας στις Κυβερνήσεις του Ελ. Βενιζέλου και Αλ. Παπαναστασίου.

Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου ήταν διετές και η ολοκλήρωσή του προβλέπονταν για το 2011. Το Σεπτέμβριο του 2009 η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ενέκρινε τη χρηματοδότηση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων καθώς και τη σύνταξη Τεχνικών Προδιαγραφών και στις 17-09-2009 η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ξεκίνησε την εκτέλεση γεωτεχνικών εργασιών στο χώρο.

Με την αλλαγή της πολιτικής ηγεσίας που ακολούθησε τις εκλογές του 2009 η εκτέλεση του έργου έχει παγώσει. Μάλιστα, με έγγραφό της από 09-02-2010 προς την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ζητεί να σταματήσουν οι διαδικασίες σύνταξης μελετών καθώς αναμένονται οδηγίες του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Το γεγονός ότι δεν έχει υπάρξει ακόμη καμία απάντηση από το Υπουργείο μας βάζει σε σκέψεις για το αν η νέα πολιτική ηγεσία προτίθεται να προχωρήσει στην υλοποίηση του έργου.

Δεδομένης της σπουδαιότητας για την αναπτυξιακή προοπτική της Θράκης αλλά και της άμεσης ανταπόκρισης των τοπικών φορέων στη δημιουργία Αεροδρομίου Γενικής Αεροπορίας στην περιοχή,

Ε Ρ Ω Τ Α Τ Α Ι
ο κ. Υπουργός

1. Για ποιο λόγο σταμάτησαν οι εργασίες υλοποίησης του Αεροδρομίου Γενικής Αεροπορίας Κομοτηνής;

2. Προτίθεται η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων να συνεχίσει τις διαδικασίες για την ολοκλήρωση του έργου;

3. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου;

Αθήνα, 06 / 05 / 2010

Ο ερωτών Βουλευτής

Ευριπίδης Σ. Στυλιανίδης
Βουλευτής Ροδόπης

ΣυνημμένοΜέγεθος
Ερώτηση για την Καθυστέρηση της Υλοποίησης του Αεροδρομίου Κομοτηνής (doc)43 KB
Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
27 Οκτώβριος 2020 - 2:36μμ

ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΙΛΗΣΕ Ο Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ 

Με τη συμμετοχή της Υπουργού Ενέργειας της Κύπρου και καθηγητών από διάφορα μέρη του κόσμου και υπό το συντονισμό του Καθηγητή της Νομικής Αθηνών Θ. Φορτσακη και του καθηγητή Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Ν. Κουλούρη, ξεκίνησε τη λειτουργία του με τηλεδιάσκεψη το νεοσύστατο Ινστιτούτο Ενεργειακής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.
18 Οκτώβριος 2020 - 11:52πμ

ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΗΚΑΝ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΑΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ 

Επίσκεψη εργασίας πραγματοποιήθηκε από τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λ. Οικονόμου και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Καραμαλάκη στην Κομοτηνή, συνοδεία του Βουλευτή Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη. 
15 Οκτώβριος 2020 - 6:11μμ

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ, ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ -ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΙΤΛΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Επιγραμματικά, διεκδικητικά και στοιχειοθετημένα, στο πλαίσιο της διακομματικής για τη Θράκη, έθεσε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης σειρά από ζητήματα, μαζί τους δυο συναδέλφους του Βουλευτές Τάκη Χαρίτου και Ιλχαν Αχμέτ. Συγκεκριμένα ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας κατά την επίσκεψη του στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, ενημέρωσε τον Υπουργό κ. Κώστα Καραμανλή για την κατάσταση στη Ροδόπη και διεκδίκησε
14 Οκτώβριος 2020 - 1:47μμ

5 ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΟΔΟΠΗ ΕΘΕΣΕ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Τηλεδιάσκεψη με τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην Αν. Μακεδονία και τη Θράκη και τον Περιφερειάρχη είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει της επίσκεψης του τις επόμενες μέρες στη Σαμοθράκη.
14 Οκτώβριος 2020 - 12:43μμ

7 ΑΞΟΝΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

  Στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τη Θράκη κλήθηκε για ενημέρωση ο Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, προκειμένου να ενημερώσει για τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και το πρόγραμμα της Περιφέρειας με στόχο να ξεκολλήσει από την 11η θέση σε απορροφητικότητα κονδυλίων και να απαντήσει στις ερωτήσεις των Βουλευτών για μέτρα και στόχους του μέλλοντος. 
14 Οκτώβριος 2020 - 12:37μμ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΓΕΣ Χ. ΛΑΛΟΥΣΗ: ΠΡΟΧΩΡΑ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΙΑΣΜΟΥ-ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ

Σημαντική συνάντηση με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού κ.Χαράλαμπο Λαλούση είχε στο περιθώριο της ενημερωτικής Συνεδρίασης  της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Ελληνικής Βουλής στο ΓΕΕΘΑ, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας.