Δήλωση για το Σχέδιο «Καλλικράτης»

Αθήνα, 29 Απριλίου 2010
Η διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να γίνεται τόσο πρόχειρα και θα έπρεπε να συνδέεται απόλυτα με την αναπτυξιακή προοπτική της Ελληνικής Περιφέρειας.
Απαιτεί νέους πόρους, που δεν υπάρχουν, οι οποίοι ξεπερνούν τα 4 δις, όπως ισχυρίζεται η ΚΕΔΚΕ και δεν μειώνει το κόστος λειτουργίας των ΟΤΑ στο 1,5 δις όπως ισχυρίζεται η Κυβέρνηση.
Είναι απαράδεκτο η χωροταξική κατανομή των νέων Δήμων να μην είναι προϊόν συναίνεσης αλλά μονομερής κομματική απόφαση με κριτήριο όχι την αναπτυξιακή φυσιογνωμία των καινούργιων ΟΤΑ, αλλά το άθροισμα ψήφων, την εξυπηρέτηση μικροκομματικών συμφερόντων και την προώθηση σκοπιμοτήτων, που δεν λαμβάνουν υπ’ όψιν τις ιδιαιτερότητες της κάθε τοπικής κοινωνίας.
Αυτή η νοοτροπία δυστυχώς επικράτησε στη Θράκη και στη Ροδόπη.
Συγκεκριμένα:
1ον Δεν ρωτήθηκαν οι βουλευτές των κομμάτων της Αντιπολίτευσης, ούτε η τοπική κοινωνία.
2ον Υποβαθμίζεται σοβαρότατα η περιοχή του Ιάσμου η οποία είναι νευραλγική, όσον αφορά την αναπτυξιακή προοπτική του Νομού Ροδόπης λόγω του φράγματος, των βιοτόπων και του επικείμενου εμπορικού κέντρου.
3ον Απονευρώνεται ο ιστορικός Δήμος Μαρώνειας διότι παύει να είναι έδρα Δήμου αλλά και διότι συνδέεται με έναν Δήμο ο οποίος έχει τελείως διαφορετική αναπτυξιακή φυσιογνωμία.
4ον Υποβαθμίζεται ο ρόλος των Σαπών, που θα έπρεπε δικαιωματικά να συνδέονται με την πρωτεύουσα του Νομού.
Το σχέδιο Καλλικράτης όπως εφαρμόζεται στο Νομό Ροδόπης δεν λαμβάνει υπ’ όψιν τις τοπικές ιδιαιτερότητες, ούτε υιοθετεί μια σύγχρονη αναπτυξιακή λογική για τους καινούργιους ΟΤΑ που προκύπτουν.
Όπως δημόσια δήλωσα, η νέα Δομή θα έπρεπε να δημιουργεί τις προϋποθέσεις ώστε:
α) Να ενιαιοποιείται η παράκτια ζώνη, που βασίζει τη δυναμική της στον παραθεριστικό τουρισμό, την αλιεία, την αξιοποίηση των βιοτόπων και την ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων.
β) Να ενιαιοποιείται ο άξονας της Εγνατίας όπου θα εδράζεται ο Μητροπολιτικός Δήμος της Διοικητικής Πρωτεύουσας συμπεριλαμβάνοντας τον Ίασμο και τις Σάπες. Ο Δήμος αυτός θα βασίζει την ανάπτυξη του ως διοικητικό κέντρο στην αξιοποίηση του Δ.Π.Θ. και της ΑΣΠΑΙΤΕ στις Σάπες, στην ανάπτυξη της ΒΙΠΕ στην Κομοτηνή, του ΒΙΟΠΑ στις Σάπες και του εμπορικού και εμπορευματικού κέντρου στον Ίασμο καθώς και στην ολοκλήρωση των έργων υδροοικονομίας, που στηρίζουν το αγροτικό εισόδημα όπως τα φράγματα Ιάσμου, Συμβόλων στην Κομοτηνή και Ιασίου στις Σάπες. Ο Δήμος της Πρωτεύουσας θα είχε και δυνατότητα ανάπτυξης διασυνοριακών συνεργασιών κρατώντας στην Επικράτεια του το νέο κάθετο άξονα.
γ) Τέλος η δημιουργία ενός ημιορεινού και ορεινού μειονοτικού Δήμου, που θα συμπεριελάμβανε τους Αμαξάδες, το Σώστη, τη Φιλλύρα, τα Αρριανά, τον Κέχρο και την Οργάνη θα δημιουργούσε τις προϋποθέσεις για την πλήρη αξιοποίηση του ορεινού όγκου π.χ. αγροτουρισμός, προώθηση καπνών, εναλλακτικές καλλιέργειες και κτηνοτροφία, αιολικά πάρκα, ανάπτυξη ορεινού οριζόντιου οδικού άξονα, διασυνοριακές συνεργασίες, κ.α.
Με την πρόταση μας θα υπήρχε αναλογική εκπροσώπηση Χριστιανών (Παράκτιος και Μητροπολιτικός Δήμος) και Μουσουλμάνων (ημιορεινός-ορεινός Δήμος) και κάθε ΟΤΑ θα είχε ξεκάθαρη αναπτυξιακή φυσιογνωμία και προοπτική.
Δυστυχώς η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για ακόμη μία φορά μας αγνόησε αδιαφορώντας για την ετυμηγορία της τοπικής κοινωνίας.
Εύχομαι ο τόπος μας να μην πληρώσει ακριβά αυτές τις ανεύθυνες επιλογές.