Ο νέος ρόλος της Ροδόπης και της Θράκης

Ο Νομός Ροδόπης όπως και όλη η Θράκη, βρίσκονται ενώπιον του νέου τους ρόλου. Από μια απομονωμένη και περιφρονημένη περιφέρεια της βορείου Ελλάδος μετεξελίχθηκαν στη βασική ευρωπαϊκή πύλη προς ανατολάς, απέκτησαν ευρωπαϊκή ενδοχώρα μετά την ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σήμερα αποτελούν τις πιο στέρεες γέφυρες, επικοινωνίας και συνεργασίας με τους γειτονικούς πολιτισμούς και τις γειτονικές αγορές.

Παράλληλα, η κοινωνία της Ροδόπης αποτελεί πρότυπο ανοιχτής ευρωπαϊκής δημοκρατικής κοινωνίας, όπου συμβιώνουν ελεύθερα διαφορετικές θρησκείες, γλώσσες και πολιτισμοί, δίνοντας ένα παράδειγμα προς την ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης, ένα παράδειγμα που οδηγεί στο μέλλον που όλοι οραματιζόμαστε.

Ο νομός Ροδόπης έχει επιτύχει τα μειονεκτήματα του χθες να τα καταστήσει πλεονεκτήματα του σήμερα και του αύριο. Βασικός στόχος τα προηγούμενα χρόνια υπήρξε η απόκτηση πρόσβασης στην ενδοχώρα. Αυτό επιτυγχάνεται με τη δημιουργία του κάθετου άξονα Κομοτηνή – Βουλγαρία, ο οποίος είναι πια δημοπρατημένο έργο που θα δοθεί σε λειτουργία το 2010, δημιουργώντας νέες προοπτικές εξωστρέφειας, ανάπτυξης του εμπορίου και τουριστικής κινητικότητας.

Ο νομός Ροδόπης, παράλληλα, έχει καταφέρει ν’ αποτελέσει το τελευταίο διάστημα σημαντικό πολιτιστικό κέντρο. Η ανασκαφή και η ανάπλαση του αρχαίου θεάτρου της Μαρώνειας, η ανάπλαση και η λειτουργία των πρώην κατασκηνώσεων Μαρωνείας, που σήμερα λειτουργούν ως καλοκαιρινό Πανεπιστήμιο Ευρωπαϊκού Δικαίου και Ελληνικού Πολιτισμού, η δημιουργία και λειτουργία του 4ου Θεάτρου Βράχων στην Ελλάδα στο βουνό Ίσμαρος που φιλοξένησε κατά τη διάρκεια του περσινού καλοκαιριού σε καθημερινή βάση πάνω από 2.000 επισκέπτες από ολόκληρη την Ελλάδα για να παρακολουθήσουν πολιτιστικές εκδηλώσεις «Διονύσου Λόγος».

Επίσης, η ανάπτυξη του κάμπινγκ στο Φανάρι του Δήμου Αιγείρου, των βιοτόπων της Βιστωνίδας και της Ισμαρίδος, η ολοκληρωμένη ανάπτυξη των υποδομών του ορεινού όγκου, δημιούργησαν τις προϋποθέσεις εναλλακτικού τουρισμού από το εσωτερικό αλλά και το εξωτερικό της χώρας. 12.000 διανυκτερεύσεις κατά την περίοδο 2007-2008, κοινωνικού τουρισμού, αύξηση των σχολικών εκδρομών και πάρα πολλοί  επισκέπτες από την υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό, έρχονται να δημιουργήσουν μια νέα κινητικότητα στην τοπική αγορά.

Την ίδια στιγμή η εναλλακτική βιομηχανία αναπτύσσεται δημιουργώντας θέσεις εργασίας και η Ροδόπη από περιοχή με τη μεγαλύτερη ανεργία σήμερα καταγράφεται στους νομούς με τα υψηλότερα ποσοστά απασχόλησης στη χώρα.

Επιπλέον, η Υπερνομαρχία Ροδόπης-Έβρου μετεξελίσσεται, συμβατά με το προστατευμένο οικολογικό περιβάλλον, σε σημαντικό στρατηγικό διαμετακομιστικό κόμβο ενέργειας με τον αγωγό φυσικού αερίου που συνδέει την Ευρώπη με την Τουρκία, με τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς–Αλεξανδρούπολη, τα αντισταθμιστικά οφέλη του οποίου δεν θα αναφέρονται μόνο στο νομό Έβρου αλλά και στο νομό Ροδόπης, με την ανάπτυξη του μεγαλύτερου αιολικού πάρκου στην Ελλάδα, στην περιοχή των Σαπών,  καθώς και με την προώθηση της αξιοποίησης της γεωθερμίας που είναι ιδιαίτερα πλούσια στην περιοχή (Δήμοι Ν. Σιδηροχωρίου και Σαπών).

Στο νομό Ροδόπης συναντά κανείς μια συνδυασμένη ανάπτυξη, η οποία έχει στοιχεία σύγχρονης τεχνολογίας αλλά με σεβασμό προς το περιβάλλον και το οικοσύστημα. Αυτό αποτελεί ένα παράδειγμα προς μίμηση όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη.

Ένας από τους κεντρικούς στόχους είναι η δημιουργία στην περιοχή ενός σημαντικού εκπαιδευτικού κέντρου. Και αυτό επιδιώκεται πρώτον με την αύξηση κατά 25% των εισακτέων φοιτητών στις Σχολές του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Δεύτερον, με τη δημιουργία της ΑΣΠΑΙΤΕ στις Σάπες, που θα δώσει την ευκαιρία στους αποφοίτους άλλων Σχολών να μετεκπαιδευθούν προκειμένου να μπορέσουν να διδάξουν στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα.

Παράλληλα, έχουν δημιουργηθεί στην περιοχή μονάδες δια βίου εκπαίδευσης με κέντρο την Κομοτηνή και με παραρτήματα και στις Σάπες αλλά και στον ορεινό όγκο, της Οργάνης. Επίσης, επεκτείνεται και η πολιτική εκσυγχρονισμού της σχολικής στέγης με την κατασκευή σειράς νέων σχολείων που θα δημιουργήσουν τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις για τη νέα γενιά της περιοχής ώστε να βρει το δρόμο της προς το μέλλον.

Το Πανεπιστήμιο αρχίζει ερευνητικά και αναπτυξιακά να συνδέεται με την τοπική κοινωνία και οικονομία, αποτελώντας την πιο χρήσιμη επένδυση που έγινε ποτέ στην περιοχή. Την ίδια στιγμή δύο από τα καλύτερα σχολεία της χώρας μας, το Αρσάκειο και το Κολέγιο Αθηνών ετοιμάζονται να επενδύσουν στο νομό δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για μια πρότυπη διαπολιτισμική εκπαίδευση. Το μεν Αρσάκειο σε μια περιοχή του πανεπιστημιακού Campus που του παραχωρήθηκε από το Δ.Π.Θ. έχει αρχίσει ήδη και ολοκληρώνει τις μελέτες κατασκευής μιας καθετοποιημένης διδακτικής μονάδας που θα ξεκινά από το Νηπιαγωγείο και θα φτάνει μέχρι το Λύκειο. Αντίστοιχη έρευνα αγοράς κάνει στην περιοχή του Δήμου Αιγείρου και το Κολέγιο Αθηνών.

Αυτού του είδους η ανάπτυξη, δηλαδή η τόνωση του πολιτισμού, η προστασία του περιβάλλοντος, η ανάδειξη της πολιτιστικής πολυμορφίας και η έμφαση στην εκπαίδευση,  γίνεται επειδή ακριβώς υπάρχει η ακλόνητη πίστη πως η περιοχή της Θράκης και ιδιαίτερα ο νομός Ροδόπης μπορεί ν’ αποτελέσει σημαντικό Διεθνές Εκπαιδευτικό Κέντρο, που θα παρέχει γρήγορα και αποτελεσματικά ευρωτεχνογνωσία στις γειτονικές χώρες, δηλαδή στις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης -στα Βαλκάνια, στην Τουρκία αλλά και στην παρευξείνια ζώνη.

Για τον λόγο αυτό ολοκληρώθηκε η μελέτη και προχωράει η υλοποίηση ενός σημαντικού συνεδριακού κέντρου στην περιοχή του κτήματος Ιμέρου από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Δημοσίου Δικαίου, ενώ την ίδια στιγμή ολοκληρώνεται και το Πολιτιστικό Κέντρο της πόλης της Κομοτηνής, το οποίο θα μπορεί να φιλοξενεί συνέδρια και εκδηλώσεις τέτοιου είδους.

Ο στόχος είναι η περιοχή της Ροδόπης ν’ αναπτυχθεί ποιοτικά ως διοικητικό κέντρο, προσεγμένο οικολογικό πάρκο, πεδίο πρότυπης και εναλλακτικής βιομηχανικής ανάπτυξης και σημαντικό Διεθνές Εκπαιδευτικό Κέντρο που θα μπορεί να προσελκύει σε σχολικό, προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό επίπεδο μαθητές, φοιτητές ή και Καθηγητές από την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, της Ανατολής και του Ευξείνου Πόντου.

Προς την κατεύθυνση αυτή εργάζεται το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων υλοποιώντας την προγραμματική δέσμευση που ανέλαβε πριν από μερικά χρόνια στην Κομοτηνή ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, όταν μίλησε για μια «πρότυπη οικολογική εναλλακτική ανάπτυξη, για μια παραδειγματική, ανοιχτή δημοκρατική κοινωνία».

Σημοσιέυθηκε στην εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ στις 30/4/2008.
Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
22 Μάιος 2020 - 12:40μμ

Λιμενικούς Σταθμούς σε Φανάρι και Μαρώνεια διεκδίκησε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης από τον Υπουργό Ναυτιλίας

υνάντηση εργασίας με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Βουλευτή Λασιθίου Γιάννη Πλακιωτάκη καθώς και τον Αρχηγό του Λιμενικού είχε ο Βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης. Του κατέθεσε επιστολή διεκδικώντας την αναβάθμιση των Λιμενικών Φυλακίων Μαρώνειας και Φαναρίου σε Λιμενικούς Σταθμούς.
21 Μάιος 2020 - 3:19μμ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Ε.ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ, ΤΟ ΣΤΡΑΤΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Παρέμβαση στον Υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο μετά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κομοτηνή, έκανε ο Βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ Ευριπίδης Στυλιανίδης επαναφέροντας με επιστολή που του επέδωσε ζητήματα που του έθεσαν φορείς της πόλης.
12 Μάιος 2020 - 6:00μμ

Χαιρετισμός Ευριπίδη Στυλιανίδη, Βουλευτή Ροδόπης ΝΔ για την Παγκόσμια Ημέρα του Νοσηλευτή

Επ' ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Νοσηλευτή ο βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης έστειλε χαιρετισμό προς τους εργαζόμενους του Σισμανογλείου Νοσοκομείου Κομοτηνής ευχαριστώντας τους για την προσφοράς τους και τιμώντας τους για το έργο τους.
11 Μάιος 2020 - 9:41πμ

ΕΠΙΣΚΕΨΗ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: «ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ»

Η πρώτη επίσκεψη του Βουλευτή Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας μετά τη χαλάρωση των περιορισμών ήταν στο Νοσοκομείο Κομοτηνής, προκειμένου να ενημερωθεί για τα αποτελέσματα των παρεμβάσεων του στο Υπουργείο Υγείας και την αποτελεσματική αξιοποίηση τους από τη Διοίκηση του Σισμανόγλειου.
9 Μάιος 2020 - 2:05πμ

Το Άγιο Φως από τα Ιεροσόλυμα παρέδωσε στο Μητροπολίτη Παντελεήμωνα ο Βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης

O Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης, διασφάλισε το Άγιο Φως και αφού το διατήρησε για αρκετές εβδομάδες στην Αθήνα, μετά τη σχετική χαλάρωση των μέτρων, το έφερε οδικώς στην ιδιαίτερη Πατρίδα του τη Ροδόπη και το παρέδωσε στον Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμωνα, ο οποίος ευχαρίστησε τον πρώην υπουργό και δήλωσε ότι θα το μεταφέρει σε όλες τις ενορίες της Μητρόπολης θέτοντας το στη διάθεση του κάθε πιστού.
22 Απρίλιος 2020 - 12:18μμ

Δημόσιο «Ευχαριστώ» του Ευριπίδη Στυλιανίδη στον κ. Π. Γερμανό, ιδιοκτήτη της Olympia Group για τη μεγάλη χορηγία του στο Ν. Ροδόπης.

Με μια ανοιχτή επιστολή του ο Βουλευτής Ροδόπης και πρώην Υπουργός Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης ευχαρίστησε τον ιδιοκτήτη του Ομίλου Olympia Group κ. Πάνο Γερμανό για τη μεγάλη χορηγία του στη Θράκη και ειδικότερα στη Ροδόπη, που δείχνει το δρόμο της προσφοράς και προς άλλους Ομίλους της περιοχής και όχι μόνο.