Η νέα διπλωματία της ενέργειας

Ο στόχος που έθεσε η Κυβέρνηση Καραμανλή τρία χρόνια πριν, ήταν να μετεξελίξει τη χώρα μας από χώρα κατανάλωσης σε χώρα παραγωγής και διαμετακόμισης ενέργειας.

Για να επιτευχθεί αυτό, δημιουργήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών Ειδική Διεύθυνση Ενεργειακής Διπλωματίας, προκειμένου να στηρίξει και να υποστηρίζει την προσπάθεια του αρμοδίου Υπουργείου Ανάπτυξης στην προσπάθειά του να παρακολουθήσει τις γεωπολιτικές εξελίξεις στα θέματα ενέργειας και να τοποθετηθεί έξυπνα πάνω στον διεθνή χάρτη, ώστε να επιτύχει τον κεντρικό στρατηγικό στόχο της Ελλάδος. Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα η χώρα μας κατάφερε να πραγματώσει σε μεγάλο βαθμό αυτό το στόχο.

Οι βασικές αρχές στις οποίες στηρίχθηκε και στηρίζεται η ενεργειακή μας πολιτική είναι απολύτως συμβατές με τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή εναλλακτικές μορφές ενέργειας, εναλλακτικές πηγές ενέργειας, εναλλακτικοί δρόμοι ενέργειας.

Εναλλακτικές μορφές ενέργειας σημαίνει έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι οποίες προστατεύουν και εγγυώνται το περιβάλλον, π.χ. αιολική και ηλιακή ενέργεια, γεωθερμία, βιοενέργεια κλπ.

Εναλλακτικές πηγές ενέργειας σημαίνει μη μονοπωλιακή εξάρτηση από μία μόνο χώρα. Διαφοροποίηση των πηγών ώστε η χώρα μας, η πατρίδα μας να έχει το συγκριτικό πλεονέκτημα και να κινείται σε περιβάλλον ελεύθερου ανταγωνισμού.

Τέλος, εναλλακτικοί δρόμοι ενέργειας σημαίνει αξιοποίηση και συνδιαμόρφωση του νέου χάρτη αγωγών, ώστε πρώτον να μην μείνουμε έξω από το διεθνές παιχνίδι και γίνουμε παρατηρητές και δεύτερον ώστε να μπορέσουμε να μετεξελιχθούμε από απλοί καταναλωτές σε διαμετακομιστές αναβαθμίζοντας τη γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδος, θωρακίζοντας την άμυνά της, προστατεύοντας το περιβάλλον της και διαμορφώνοντας τις προϋποθέσεις για οφέλη στην οικονομία και την ανάπτυξή της. 
    Η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Μπακού (Αζερμπαϊτζάν) – Τιφλίδα (Γεωργία) –Καρατσάμπεϊ (Τουρκία) – Κομοτηνή (Ελλάδα) – Οτράντο (Ιταλία) και η πιθανή προέκτασή του προς τα Δυτικά Βαλκάνια.
    Η υπογραφή μετά από 13 χρόνια καθυστέρησης και δρομολόγηση του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη.
    Η  συναπόφαση για τη δημιουργία του νέου αγωγού φυσικού αερίου του South Stream που θα ξεκινά από τη Ρωσία, υποθαλασσίως θα συνδέεται με το Μπουργκάς και διερχόμενος από τη Θράκη, τη Μακεδονία και την Ήπειρο θα προεκτείνεται προς την Ιταλία, όλο αυτό το νέο πλέγμα αγωγών καθιστά την Ελλάδα χώρα διαμετακόμισης.

Παράλληλα,  αυτό το πλέγμα συμπληρώνεται από τον ηλεκτρικό δακτύλιο που προεκτείνεται προς τα Βαλκάνια και τη Μαύρη Θάλασσα και από τη δημιουργία μεγάλων αιολικών και ηλιακών πάρκων που θα συμβάλλουν συμπληρωματικά στην παραγωγή ενέργειας από τον αέρα ή τον ήλιο. Αυτού του είδους τα πάρκα με την εναλλακτική μορφή ενέργειας αυτή τη στιγμή καλύπτουν το 10% της καταναλωνόμενης ενέργειας και ο στόχος μέχρι το 2020 είναι να αυξήσουν το μερίδιό τους στο 20%, κάτι το οποίο αποτελεί και ευρωπαϊκή προτεραιότητα.

Η Ελλάδα, μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, πέτυχε να αντιμετωπίσει παραλείψεις και λάθη του παρελθόντος, να συμπληρώσει τις υποδομές της και να τοποθετηθεί έξυπνα ενώπιον του νέου παγκόσμιου και περιφερειακού ενεργειακού χάρτη, διασφαλίζοντας όχι μόνο την οικονομική της ανάπτυξη, όχι μόνο τη γεωστρατηγική της αναβάθμιση, αλλά και κατοχυρώνοντας παράλληλα τα συμφέροντα της εθνικής εξωτερικής της πολιτικής, καθώς μέσα από αυτές τις εξελίξεις αναδεικνύεται σε κεντρικός πρωταγωνιστής της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων, της Μαύρης Θάλασσας και της Ανατολικής Μεσογείου.

Δημοσιέυθηκε στην εφημερίδα ΙΣΟΤΙΜΙΑ στις 5/7/2007.

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod

TO ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΤΩΝ ΑΥΤΟΝΟΗΤΩΝ

Είμαστε η γενιά που μας αποκαλούσαν «τυχερή», γιατί γεννηθήκαμε σε μια εποχή που τα Ζητούμενα άλλων γενεών θεωρούνταν για μας Αυτονόητα.

Ο ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

Η Θράκη άντεξε... Μια κοινωνία ώριμη και συντεταγμένη, με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, απόλυτα συντονισμένη με την Ελληνική Αστυνομία, τις Ένοπλες Δυνάμεις και την Εθνοφυλακή, απέδειξε ότι μπορεί να προστατέψει τα Ελληνικά και τα Ευρωπαϊκά σύνορα. Η Τουρκική Κυβέρνηση το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας επεδίωξε έναν αποσταθεροποιητικό αιφνιδιασμό και αιφνιδιάστηκε η ίδια.
7 Μάρτιος 2020 - 2:58μμ

ΑΝΤΙΑΣΦΥΞΙΟΓΟΝΕΣ ΜΑΣΚΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΛΥΦΑΔΑΣ ΜΟΙΡΑΣΕ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΤΟΥΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ

Μετά από συνεννόηση με το Δήμαρχο Γλυφάδας Γιώργο Παπανικολάου, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στυλιανίδης μοίρασε αντιασφυξιογόνες μάσκες που προσέφερε ο Δήμος Γλυφάδας για να στηρίξει τον αγώνα της Ελληνικής Αστυνομίας και του Στρατού προκειμένου να διαφυλάξουν τα σύνορα της Ελλάδας στον Έβρο από την επίθεση που δέχονται.
24 Φεβρουάριος 2020 - 10:37πμ

ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: «Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΕΙ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ»

Στην Επιτροπή Απόδημου Ελληνισμού του Κοινοβουλίου εκλήθησαν ο Πρύτανης του ΑΠΘ καθηγητής Ν. Παπαϊωάννου και ο Πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας καθηγητής κ. Καζάζης προκειμένου να παρουσιάσουν το σημαντικό έργο που κάνουν στο εξωτερικό τα Ιδρύματα της Βορείου Ελλάδας. Κατά τη διάρκεια μιας γόνιμης συζήτησης που ακολούθησε με τους Έλληνες Βουλευτές αίσθησή έκανε η ουσιαστική παρέμβαση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας από τη Ροδόπη την οποία συμμερίστηκαν και αρκετοί συνάδελφοι του. Συγκεκριμένα ο Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης τόνισε:
17 Φεβρουάριος 2020 - 12:40μμ

ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ Τ. ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟ ΓΙΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ Γ. ΓΚΑΡΑΝΗ

Τον Υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο επισκέφθηκε ο Βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης και ο Δήμαρχος Κομοτηναίων Γιάννης Γκαράνης συνοδευόμενος από τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ Ν. Χαραλαμπίδης
17 Φεβρουάριος 2020 - 12:18μμ

ΑΡΘΡΟ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΟΝ 16/02/2020

100 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΘΡΑΚΗ: ΩΡΑ ΓΙΑ ΔΡΑΣΗ του Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη Βουλευτή Ροδόπης, Επικ. Καθηγητή Νομικής Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου