Η νέα διπλωματία της ενέργειας

Ο στόχος που έθεσε η Κυβέρνηση Καραμανλή τρία χρόνια πριν, ήταν να μετεξελίξει τη χώρα μας από χώρα κατανάλωσης σε χώρα παραγωγής και διαμετακόμισης ενέργειας.

Για να επιτευχθεί αυτό, δημιουργήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών Ειδική Διεύθυνση Ενεργειακής Διπλωματίας, προκειμένου να στηρίξει και να υποστηρίζει την προσπάθεια του αρμοδίου Υπουργείου Ανάπτυξης στην προσπάθειά του να παρακολουθήσει τις γεωπολιτικές εξελίξεις στα θέματα ενέργειας και να τοποθετηθεί έξυπνα πάνω στον διεθνή χάρτη, ώστε να επιτύχει τον κεντρικό στρατηγικό στόχο της Ελλάδος. Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα η χώρα μας κατάφερε να πραγματώσει σε μεγάλο βαθμό αυτό το στόχο.

Οι βασικές αρχές στις οποίες στηρίχθηκε και στηρίζεται η ενεργειακή μας πολιτική είναι απολύτως συμβατές με τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή εναλλακτικές μορφές ενέργειας, εναλλακτικές πηγές ενέργειας, εναλλακτικοί δρόμοι ενέργειας.

Εναλλακτικές μορφές ενέργειας σημαίνει έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι οποίες προστατεύουν και εγγυώνται το περιβάλλον, π.χ. αιολική και ηλιακή ενέργεια, γεωθερμία, βιοενέργεια κλπ.

Εναλλακτικές πηγές ενέργειας σημαίνει μη μονοπωλιακή εξάρτηση από μία μόνο χώρα. Διαφοροποίηση των πηγών ώστε η χώρα μας, η πατρίδα μας να έχει το συγκριτικό πλεονέκτημα και να κινείται σε περιβάλλον ελεύθερου ανταγωνισμού.

Τέλος, εναλλακτικοί δρόμοι ενέργειας σημαίνει αξιοποίηση και συνδιαμόρφωση του νέου χάρτη αγωγών, ώστε πρώτον να μην μείνουμε έξω από το διεθνές παιχνίδι και γίνουμε παρατηρητές και δεύτερον ώστε να μπορέσουμε να μετεξελιχθούμε από απλοί καταναλωτές σε διαμετακομιστές αναβαθμίζοντας τη γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδος, θωρακίζοντας την άμυνά της, προστατεύοντας το περιβάλλον της και διαμορφώνοντας τις προϋποθέσεις για οφέλη στην οικονομία και την ανάπτυξή της. 
    Η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Μπακού (Αζερμπαϊτζάν) – Τιφλίδα (Γεωργία) –Καρατσάμπεϊ (Τουρκία) – Κομοτηνή (Ελλάδα) – Οτράντο (Ιταλία) και η πιθανή προέκτασή του προς τα Δυτικά Βαλκάνια.
    Η υπογραφή μετά από 13 χρόνια καθυστέρησης και δρομολόγηση του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη.
    Η  συναπόφαση για τη δημιουργία του νέου αγωγού φυσικού αερίου του South Stream που θα ξεκινά από τη Ρωσία, υποθαλασσίως θα συνδέεται με το Μπουργκάς και διερχόμενος από τη Θράκη, τη Μακεδονία και την Ήπειρο θα προεκτείνεται προς την Ιταλία, όλο αυτό το νέο πλέγμα αγωγών καθιστά την Ελλάδα χώρα διαμετακόμισης.

Παράλληλα,  αυτό το πλέγμα συμπληρώνεται από τον ηλεκτρικό δακτύλιο που προεκτείνεται προς τα Βαλκάνια και τη Μαύρη Θάλασσα και από τη δημιουργία μεγάλων αιολικών και ηλιακών πάρκων που θα συμβάλλουν συμπληρωματικά στην παραγωγή ενέργειας από τον αέρα ή τον ήλιο. Αυτού του είδους τα πάρκα με την εναλλακτική μορφή ενέργειας αυτή τη στιγμή καλύπτουν το 10% της καταναλωνόμενης ενέργειας και ο στόχος μέχρι το 2020 είναι να αυξήσουν το μερίδιό τους στο 20%, κάτι το οποίο αποτελεί και ευρωπαϊκή προτεραιότητα.

Η Ελλάδα, μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, πέτυχε να αντιμετωπίσει παραλείψεις και λάθη του παρελθόντος, να συμπληρώσει τις υποδομές της και να τοποθετηθεί έξυπνα ενώπιον του νέου παγκόσμιου και περιφερειακού ενεργειακού χάρτη, διασφαλίζοντας όχι μόνο την οικονομική της ανάπτυξη, όχι μόνο τη γεωστρατηγική της αναβάθμιση, αλλά και κατοχυρώνοντας παράλληλα τα συμφέροντα της εθνικής εξωτερικής της πολιτικής, καθώς μέσα από αυτές τις εξελίξεις αναδεικνύεται σε κεντρικός πρωταγωνιστής της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων, της Μαύρης Θάλασσας και της Ανατολικής Μεσογείου.

Δημοσιέυθηκε στην εφημερίδα ΙΣΟΤΙΜΙΑ στις 5/7/2007.

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
18 Οκτώβριος 2020 - 12:52μμ

ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΗΚΑΝ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΑΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ 

Επίσκεψη εργασίας πραγματοποιήθηκε από τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λ. Οικονόμου και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Καραμαλάκη στην Κομοτηνή, συνοδεία του Βουλευτή Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη. 
15 Οκτώβριος 2020 - 7:11μμ

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ, ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ -ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΙΤΛΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Επιγραμματικά, διεκδικητικά και στοιχειοθετημένα, στο πλαίσιο της διακομματικής για τη Θράκη, έθεσε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης σειρά από ζητήματα, μαζί τους δυο συναδέλφους του Βουλευτές Τάκη Χαρίτου και Ιλχαν Αχμέτ. Συγκεκριμένα ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας κατά την επίσκεψη του στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, ενημέρωσε τον Υπουργό κ. Κώστα Καραμανλή για την κατάσταση στη Ροδόπη και διεκδίκησε
14 Οκτώβριος 2020 - 2:47μμ

5 ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΟΔΟΠΗ ΕΘΕΣΕ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Τηλεδιάσκεψη με τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην Αν. Μακεδονία και τη Θράκη και τον Περιφερειάρχη είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει της επίσκεψης του τις επόμενες μέρες στη Σαμοθράκη.
14 Οκτώβριος 2020 - 1:43μμ

7 ΑΞΟΝΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

  Στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τη Θράκη κλήθηκε για ενημέρωση ο Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, προκειμένου να ενημερώσει για τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και το πρόγραμμα της Περιφέρειας με στόχο να ξεκολλήσει από την 11η θέση σε απορροφητικότητα κονδυλίων και να απαντήσει στις ερωτήσεις των Βουλευτών για μέτρα και στόχους του μέλλοντος. 
14 Οκτώβριος 2020 - 1:37μμ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΓΕΣ Χ. ΛΑΛΟΥΣΗ: ΠΡΟΧΩΡΑ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΙΑΣΜΟΥ-ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ

Σημαντική συνάντηση με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού κ.Χαράλαμπο Λαλούση είχε στο περιθώριο της ενημερωτικής Συνεδρίασης  της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Ελληνικής Βουλής στο ΓΕΕΘΑ, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας. 
14 Οκτώβριος 2020 - 1:35μμ

7 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΣΥΓΚΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Στο πλαίσιο της Διακομματικής Επιτροπής για τη Θράκη ο Βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης είχε την ευκαιρία να θέσει στον Υπουργό Ψηφιακής Σύγκλισης κ. Πιερρακάκη σειρά ζητημάτων που αφορούν την περιοχή.