Εφ' όλης της ύλης συνέντευξη του Ευριπίδη Στυλιανίδη στο περιοδικό CRASH

Ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης, αυτό της συνένωσης και συνεννόησης όλων των πολιτικών δυνάμεων σε κρίσιμα εθνικά ζητήματα, όπως αυτό της Θράκης προτείνει ο γνωστός πολιτικός και συνταγματολόγος, Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο οποίος μπορεί στις τελευταίες εκλογές να μην εξελέγη βουλευτής στο νομό Ροδόπης λόγω του εκλογικού συστήματος, αφήνοντας «ορφανό» πολιτικά το χριστιανικό στοιχείο της περιοχής, ωστόσο παραμένει ενεργός στα κοινά και μάχεται για τα δικαιώματα του μειονοτικού πληθυσμού της Θράκης.
Δε διστάζει μάλιστα να καταγγείλει στο CRASH επιχειρήσεις εκλογικής χειραγώγησης των Τούρκων στην ευρύτερη περιοχή και προσεταιρισμό μερίδας ψηφοφόρων με οικονομικά ανταλλάγματα για να επιβάλλουν τη συνδιοίκηση.
Μιλά για τη στενή σχέση που έχει εδώ και χρόνια με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, τα πισώπλατα μαχαιρώματα που δέχθηκε και δέχεται και ποιες είναι οι συμβουλές που του έχει δώσει ο πατέρας του για να μπορεί να ξεπερνά τις δυσκολίες.
Για το Γιώργο Παπανδρέου σημειώνει ότι είχε εναλλακτική λύση και θα μπορούσε κάλλιστα να αποφύγει την ένταξη της χώρας μας στο μνημόνιο. Προχωρά μάλιστα σε μια πρωτοποριακή οικονομική πρόταση της αγοράς, λέγοντας ότι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες θα μπορούσαν να εξαγοράσουν το ελληνικό χρέος εξασφαλίζοντας στην όποια επένδυσή τους στη χώρα μας το αφορολόγητο για ορισμένα χρόνια.

Πως εξελίσσεται η παρεμβατικότητα των Τούρκων στην Θράκη;

Από το 2009 και μετά η ελληνική πολιτεία αδιαφόρησε για τη Θράκη. Έγιναν λάθη, αποδυναμώθηκε δημογραφικά η περιοχή, οι νέοι επιστήμονες έφυγαν αναζητώντας δουλειά στο εξωτερικό και μόλις ένιωσαν κάποιοι διπλωματικοί κύκλοι ότι αποκτά σε κάποιες περιοχές πληθυσμιακή κυριαρχία το μουσουλμανικό στοιχείο, επιδίωξαν αυξάνοντας την παρεμβατικότητά τους να τους χειραγωγήσουν εκλογικά για να μπορέσουν να επιτύχουν την συνδιοίκηση της Θράκης είτε με κυριαρχία στην αγορά, στήριξη επιχειρήσεων, είτε με εξαγορές και χειραγώγηση ακόμα και της εκλογικής συμπεριφοράς.
Παρατηρείται ραγδαία αύξηση των ιδιοκτησιών γης των μουσουλμάνων στην Θράκη μέσω επιδοτήσεων από τουρκική τράπεζα που έχει εγκατασταθεί εκεί. Πως το σχολιάζετε;
Η παρεμβατικότητα που εκδηλώνεται τα τελευταία χρόνια έχει εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά από την αρχέγονη παρεμβατικότητα του παρελθόντος που είχε εθνικιστικά χαρακτηριστικά. Π.χ. στον οικονομικό τομέα υπάρχουν διευκολύνσεις σε επιχειρηματίες ντόπιους ή μουσουλμάνους ή Τούρκους που έρχονται να κάνουν εξαγορές στην περιοχή.
Υπάρχει ελευθερία μεταβιβάσεων και έχουμε όντως μια ευρωστία σε εύφορους μουσουλμάνους και μια δυστοκία σε χριστιανούς που αντιμετωπίζουν σημαντικά οικονομικά προβλήματα. Έχουμε επίσης την ανάπτυξη οικονομικής και εμπορικής δραστηριότητας, η οποία στηρίζεται από την τουρκική Ziraat Bank. Υπάρχει μια προσπάθεια επίσης να ενισχυθεί η μειονοτική εκπαίδευση, ενώ η ζήτηση από την ίδια μειονότητα είναι να πάμε προς μια δημόσια εκπαίδευση ίσων ευκαιριών. Τέλος, παρατηρείται κινητικότητα και στο χώρο της Υγείας. Υπάρχουν πρωτοβουλίες για την εξαγορά ιδιωτικών νοσοκομείων από Τούρκους επιχειρηματίες και μία τάση να προσελκύουν ιατρικό πελατολόγιο στις μεγάλες κλινικές της γείτονος. Έχει γίνει προσπάθεια να αγοράσουν ιδιωτικά νοσοκομεία!

Πως μπορεί να αναχαιτιστεί η επικίνδυνη αυτή διείσδυση;

Δεν πρέπει να ακυρωθεί η φιλελεύθερη πολιτική που κάνει η Ελλάδα. Πρέπει όμως να ενισχυθεί η ανάπτυξη, να θωρακιστεί δημογραφικά η Θράκη, να ενισχυθεί το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, να αλλάξει νοοτροπία, προκειμένου η Θράκη να γίνει ένα μοντέλο ανοικτής δημοκρατικής κοινωνίας που θα τρέχει με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και θα δημιουργεί εξωστρέφεια για την ελληνική οικονομία. Θα πρέπει οι πολιτικές μας να μεταβάλλουν τη Θράκη από πύλη της Ευρώπης προς Ανατολάς σε γέφυρα της Ευρώπης και της Ελλάδος προς νέες αγορές και νέες κοινωνίες.

Που επικεντρώνετε τα λάθη που έχουν γίνει;

Θα είμαι καυστικός με πολλούς ντόπιους και κεντρικούς πολιτικούς, οι οποίοι ψηφοθηρώντας δεν δίστασαν να σπάσουν τα όρια μιας αυστηρής εθνικής πολιτικής στην περιοχή, ζητώντας την ανάμειξη σημαντικών παραγόντων της Τουρκίας και του προξενείου στα εκλογικά είτε της αυτοδιοίκησης είτε της κεντρικής πολιτικής. Αυτό μας ακυρώνει. Όταν δηλαδή ένας πολιτικός, βουλευτής, δήμαρχος, περιφερειάρχης πηγαίνει και στήνεται στους μηχανισμούς του τουρκικού προξενείου για να πάρει 10 ψήφους παραπάνω, δεν μπορούμε μετά αξιόπιστα να καταγγέλλουμε την Τουρκία για παρέμβαση στα εσωτερικά μας. Μόνοι μας υπονομευόμαστε.

Κάνετε λόγο για ύποπτες συναλλαγές;

Σε κάθε εκλογή και ιδιαιτέρως τα τελευταία χρόνια, γίνονται παρελκυστικές κινήσεις. Μοιράζονται χρήματα σε μειονοτικούς συλλόγους, δίνονται γραμμές μέσα στα τζαμιά από ιμάμηδες που ελέγχονται από τον ψευδομουφτή, γίνονται παρεμβάσεις χειραγώγησης της εκλογικής συμπεριφοράς. Είναι περίεργο για παράδειγμα ένα θρησκευτικό, φονταμεταλιστικό ή κεμαλικό κόμμα να στηρίζει αριστερούς υποψηφίους και το ανάποδο. Αυτό δείχνει ότι η εξωτερική πολιτική της γείτονος είναι πάνω από διαφορές και άλλου είδους σκοπιμότητες και υπηρετεί καθαρά την παρέμβαση της Τουρκίας στα Βαλκάνια και στην Ελλάδα. Βλέπουμε δηλαδή μια νεοθωμανική αλαζονεία, η οποία σε πολλές περιπτώσεις εκτρέπεται.

Αυτές οι ύποπτες συναλλαγές ενδεχομένως σας κόστισαν και την έδρα;

Σίγουρα. Σας θυμίζω τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών. Μετά από πολλά χρόνια επανεμφανίστηκε το τουρκογενές κόμμα DEP ( «Ντεπ») το οποίο βγήκε πρώτο στη Ροδόπη και την Ξάνθη με ιδιαίτερα ψηλά ποσοστά. Έτσι στον εκλογικό χάρτη δύο νομοί ήταν γκρίζοι, εξαιτίας της χειραγώγησης του εκλογικού σώματος που έγινε από την Τουρκία υπέρ του ΝΤΕΠ. Μέσω της οργάνωσης FUEN του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου έχει ήδη κάνει επαφές με περίεργους σλαβόφωνους κύκλους των Σκοπίων, καθώς και με μετανάστες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, επιχειρώντας να ανακινήσει ζητήματα μειονότητας. Το αντιλήφθηκα και προειδοποίησα το εθνικό κέντρο, δυστυχώς χωρίς ανταπόκριση.

Φοβάστε για εθνική ζημιά στην Θράκη;

Όσο τις αποφάσεις του κέντρου τις προσδιορίζει η φαυλότητα, η μικροκομματική λογική και οι προσωπικοί εγωισμοί το φοβάμαι. Όταν όμως υπάρχει εθνική συνεννόηση, σχεδιασμός και κατά συνέπεια αποτελεσματικότητα, τότε δεν φοβάμαι.
Θα είστε ξανά υποψήφιος;
Σε κάθε περίπτωση παρότι μου δόθηκε πολλές φορές η ευκαιρία να εγκαταλείψω την περιοχή για λόγους προσωπικής ανέλιξης δεν θέλησα να το κάνω. Το ότι στις τελευταίες εκλογές δεν εξελέγην με πείραξε λειτουργικά, γιατί μείωσε την αποτελεσματικότητα της παρέμβασής μου στην Αθήνα και πίκρανε την τοπική κοινωνία, η οποία ένιωσε «ορφανή» πολιτικά, γιατί όταν το 50% του πληθυσμού δεν έχει εκπροσώπηση, αυτό δημιουργεί μία ανασφάλεια.

Κρίνετε αποτελεσματική τη διαχείριση του τεράστιου μεταναστευτικού προβλήματος από την κυβέρνηση;

Τον πρώτο καιρό η απουσία του κράτους ήταν παντελής. Ένα κακό αποτέλεσμα αυτής της ολιγωρίας είναι η Ειδομένη, την οποία προσπαθούν τώρα να διορθώσουν αλλά αντιλαμβάνεστε ότι στοίχησε αυτό και στοιχίζει ακόμα. Όλοι ανησυχούν όχι μόνο για τη δημογραφική αλλοίωση του πληθυσμού αλλά και για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η ανέχεια ενός ανθρώπου. Μπορεί να οδηγήσει στην εγκληματικότητα, στο περιθώριο, να αλλάξει εντελώς τον τρόπο λειτουργίας της ίδιας μας της κοινωνίας. Αυτά όλα θέλουν οργανωμένη, ήρεμη, ψύχραιμη, υπεύθυνη και συντονισμένη με την Ευρώπη και την Τουρκία αντιμετώπιση. Αυτό για μεγάλο διάστημα δεν υπήρξε. Επίσης, οι περίεργες δηλώσεις που ακούγονταν στην αρχή από το ΣΥΡΙΖΑ λειτούργησαν ως δημόσια διεθνής πρόσκληση να έρθουν οι μετανάστες στη χώρα μας. Μόνο όταν βρέθηκαν ενώπιον του προβλήματος κατάλαβαν τι έχουν κάνει και προσπάθησαν και προσπαθούν να το διορθώσουν. Αυτό δείχνει απειρία, άγνοια κινδύνου αλλά και ανθρώπους που δεν ήταν προετοιμασμένοι να διαχειριστούν δύσκολες καταστάσεις. Βέβαια η διοίκηση ωριμάζει πάντα αλλά το θέμα είναι να μη γίνει ζημιά.

Εάν επιχειρούσατε να κάνετε μια προβολή της Ελλάδας δέκα χρόνια μετά, πως θα την περιγράφατε;

Με απασχολεί πολύ το δημογραφικό ζήτημα το οποίο έχει διάφορες παραμέτρους. Μπορεί να οφείλεται στην ανεργία, στην υπογεννητικότητα, στη μετανάστευση. Όταν μειώνεται ο ενεργός πληθυσμός, οι Έλληνες φεύγουν στο εξωτερικό για να βρουν δουλειά και την ίδια ώρα οι ξένοι έρχονται εδώ, αλλοιώνεται πλήρως η ισορροπία και αυτό θα έχει επιπτώσεις. Θα έχει επιπτώσεις στο ασφαλιστικό σύστημα, στην εσωτερική ασφάλεια, στην άσκηση εξωτερικής πολιτικής, στην οικονομία, παντού. Το σίγουρο είναι ότι απαιτείται ολοκληρωμένος σχεδιασμός.

Πως οραματίζεστε το μέλλον των τριών παιδιών σας;

Τα παιδιά μου με ενδιαφέρει να γίνουν καλοί Έλληνες, να αγαπούν τον τόπο τους, να γνωρίζουν την ιστορία, τη θρησκεία, τα χαρακτηριστικά του πολιτισμού, την ταυτότητά τους αλλά παράλληλα να είναι και πολίτες του κόσμου. Δηλαδή να έχουν τη δυνατότητα με τις γνώσεις που θα πάρουν να επιβιώσουν και σε άλλα περιβάλλοντα, να είναι έτοιμοι να ανταποκριθούν στο διεθνή ανταγωνισμό, να είναι έτοιμοι να κατανοήσουν και άλλους πολιτισμούς για να ξεδιαλέξουν από αυτούς τις πιο χρήσιμες ιδέες που θα μπορούσαν να εφαρμόσουν στον τόπο τους.

Να μη μείνουν στον τόπο τους;

Επιθυμία μου είναι να μείνουν και να προκόψουν στην Ελλάδα, παίρνοντας όμως προηγουμένως και μια εμπειρία από το εξωτερικό, γιατί αυτό είναι πολύ διδακτικό. Θα σας πω τη δική μου διαδρομή. Εγώ δεν προέρχομαι από τα κολέγια, ούτε είμαι γόνος μεγάλων πολιτικών οικογενειών, είμαι αυτοδημιούργητος πολιτικός και αυτοδημιούργητος επιστήμονας και επαγγελματίας. Οι γονείς μου είναι πρόσφυγες, έχουν χάσει την πατρίδα τους. Ο πατέρας μου γεννήθηκε στο κάρο της προσφυγιάς το 1922 και ήρθε και πάλεψε για να χτίσει μια καινούργια πατρίδα, την οποία μου έμαθε να αγαπώ. Αντιμετώπισε 2 φορές το εκτελεστικό απόσπασμα, - από τους κατακτητές και από τον αδελφοκτόνο πόλεμο από τους κομμουνιστές- ποτέ όμως δεν μίσησε. Πάντα αυτό που μου έμαθε είναι να μιλώ, να συνεννοούμαι και να αγωνίζομαι για να κρατώ ενωμένους του Έλληνες.

Για το δύσκολο χώρο της πολιτικής, τι σας είπε;

Ο πατέρας μου δεν ήθελε να εμπλακώ στην πολιτική. Όταν τελικά το πληροφορήθηκε από τις εφημερίδες, μου έδωσε τρεις πολύτιμες συμβουλές. 1ον να ξέρω να παίζω τάβλι το πρωί με τον ζητιάνο και το βράδυ με τον βασιλιά. 2ον να πέφτεις νωρίς μόνος σου, όταν ακόμα έχεις τη δύναμη να σηκωθείς μόνος σου και 3ον στο όπλο σου θα έχεις πάντα 3 σφαίρες, η πρώτη θα είναι για τον δειλό, η δεύτερη για τον προδότη και η τρίτη για τον εχθρό.

Το σύστημα λειτουργεί αξιοκρατικά;

Επειδή πολλοί υποστηρίζουν ότι όλα γίνονται αξιοκρατικά, θα σας πω τι βίωσα εγώ στο πετσί μου. Πέντε φορές, ενώ ήμουν αριστούχος και δικαιούμουν υποτροφία για να κάνω το διδακτορικό μου στη Γερμανία, γνωστοί πολιτικοί της Αθήνας που σήμερα επαίρονται ότι είναι αξιοκράτες, παρενέβησαν και έκοψαν υποτροφίες τις οποίες δικαιούμουν εγώ και άλλα παιδιά από μεσαία και λαϊκά στρώματα για να ευνοήσουν πλουσιόπαιδια. Έτσι, αναγκάστηκα να εργαστώ για ένα χρόνο ως γκαρσόνι στο εστιατόριο ΠΑΡΟΣ του Αμβούργου για να μπορώ να αυτοχρηματοδοτώ τις σπουδές μου και τρία χρόνια ως κλητήρας στο ελληνικό προξενείο.

Πληγωθήκατε;

Διδάχτηκα, θωρακίστηκα και κατάλαβα τι έχω να αντιμετωπίσω. Γι’ αυτό και αγανακτώ όταν βλέπω να μου κουνούν το δάχτυλο άνθρωποι που έχουν ευνοηθεί ή έχουν κάνει εκπτώσεις στις αρχές τους για να μπορέσουν να επιτύχουν το στόχο τους.
Μπορεί στην κούρσα της ανάδειξης κάποιοι να σας έβαλαν τρικλοποδιές;
Το σκέφτηκα και σε μεγάλο βαθμό το πιστεύω κιόλας, τις περισσότερες φορές δεν μπορώ να το αποδείξω γι αυτό και δεν μπορώ να το καταγγείλω.

Για τη σχέση του με τον Κώστα Καραμανλή...

Με πολύ ζεστά λόγια μιλά ο Ευριπίδης Στυλιανίδης για τον πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή λέγοντας ότι ένας από τους λόγους που τον στήριξε και τον πίστεψε είναι επειδή η οικογένειά του επέλεξε να τον στείλει σε δημόσιο σχολείο για να μάθει να κάνει επαφές με απλούς ανθρώπους, ώστε όταν γίνει πολιτικός να έχει αντιληφθεί τα δύσκολα. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: «Πώς μπορείς να αγνοήσεις έναν τέτοιον άνθρωπο, ο οποίος έχει μάθει να κοιτάει στα χαμηλά, παρότι θα μπορούσε να κοιτάει μόνο στα ψηλά και όταν έφτασε στα ψηλά ασχολήθηκε με τα χαμηλά;». Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά :«Κράτησε ηθική στάση σε θέματα διαχείρισης που δεν την είδα σε πολλούς πολιτικούς του ίδιου ή άλλου κόμματος και είναι άμεμπτος στα πατριωτικά ζητήματα. Ουσιαστικά αυτό δεν θέλεις από την ηγεσία σου;».

Πως ξεκίνησε η στενή φιλία που σας συνδέει με τον πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή;

Όταν ο Κώστας Καραμανλής για πρώτη φορά ως κομματικό στέλεχος εμφανίστηκε στη Θράκη, ήμουν πρόεδρος των φοιτητών του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης. Διαφωνήσαμε έντονα σε μια συνέλευση και εκείνος αντί να αντιδράσει αλαζονικά ζήτησε να με γνωρίσει, εκτίμησε την ευθυκρισία μου και έτσι γεννήθηκε μια πολύ μεγάλη φιλία.
Θεωρώ ότι ο πρώην πρωθυπουργός πλέον όντας εμπειρότερος και σοφότερος μέσα από αυτά που έζησε γιατί χτυπήθηκε αλύπητα και από την ελληνική διαπλοκή και από κύκλους του εξωτερικού, οι οποίοι ήθελαν να επιβάλουν το δικό τους στην Ελλάδα, παραμένει μια χρυσή εφεδρεία για τον τόπο. Και να σας πω και κάτι. Η ιστορία γράφεται με τα «όχι» και όχι με τα «ναι» και ο Καραμανλής είπε σημαντικά «όχι», τα οποία διέσωσαν τη χώρα στις δύσκολες στροφές. Μην ξεχνάμε το Βουκουρέστι ή την έξυπνη στάση του στο σχέδιο Ανάν, το άνοιγμά του στην Κινέζικη αγορά και την ιδιωτικοποίηση του Πειραιά από την Cosco ή το τολμηρό άνοιγμα που έκανε στην οικονομία, ιδιωτικοποιώντας τον ΟΤΕ ή την Ολυμπιακή. Άλλαξε το τοπίο κόντρα στις πολιτικές δυνάμεις της εποχής.

Θεωρείτε ότι το άνοιγμα στη Ρωσία κόστισε πολιτικά;

Όλα τα ανοίγματα και τα «όχι» κόστισαν προσωπικά στον Κώστα Καραμανλή αλλά εκεί βρίσκεται και το σημείο υπεροχής του. Διότι έβαλε το εθνικό πάνω από το προσωπικό. Παρ’ ότι έχει φάει και εκείνος απογοητεύσεις και πουλήματα από πάρα πολύ κόσμο.

Το να βγαίνει ένας πρωθυπουργός και να λέει «είμαι κουρασμένος», το θεωρείτε σωστό;

Αυτό δεν το είπε ποτέ. Χρησιμοποιήθηκε εναντίον του. Ο Κώστας Καραμανλής δεν αρνήθηκε ποτέ να κάνει το καθήκον του, ακόμη και όταν έφευγε θυμίζω το 2009, όταν δηλαδή όλα έδειχναν ότι θα έχανε τις εκλογές, κάλεσε τον Γιώργο Παπανδρέου για μια έντιμη συνεργασία για την εκπόνηση ενός εθνικού σχεδιασμού που θα αναχαίτιζε την κρίση και ο Γιώργος Παπανδρέου αρνήθηκε και την επόμενη ημέρα όταν πήρε την εξουσία μετέτρεψε τη Βουλή ουσιαστικά σε ανακριτικό γραφείο σε βάρος των Υπουργών της κυβέρνησης Καραμανλή για να πάρει το «ηθικό πλεονέκτημα» και να μπορέσει να υπογράψει το μνημόνιο χωρίς αντιδράσεις.

Ο κ. Παπανδρέου τότε σας κατηγορούσε για πλασματικά οικονομικά στοιχεία.

Όταν πληρώνεις τα τοκοχρεολύσια του δανεισμού των κυβερνήσεων Σημίτη, τα εξοπλιστικά προγράμματα του Τσοχατζόπουλου και εντάσσεις τα χρέη πέντε οικονομικών ετών των ελληνικών νοσοκομείων σε ένα έτος χωρίς να διαπραγματευτείς με τους προμηθευτές το κούρεμα του χρέους αυτού, είναι εύλογο ότι θα εκτινάξεις την πρόβλεψη ελλείμματος του 9% στο 13,5-15% και θα υπογράψεις την ένταξη της Ελλάδος στο ΔΝΤ. Αυτό έγινε τότε. Εάν δείτε τη διόρθωση του ελλείμματος επήλθε σε 7-8 μήνες. Τι ήταν μάγοι; Απλά έκαναν λογιστικές πράξεις, τα φούσκωσαν, μας πήγαν εκεί που ήθελαν να μας πάνε και μετά το ξανακατέβασαν για να εμφανιστούν ως ήρωες.

Επί των ημερών σας, είχε γίνει προσέγγιση από τους δανειστές για ένταξη στο μνημόνιο;

Σε εμάς προσέγγιση για μνημόνιο δεν έγινε ποτέ. Γνωρίζω καλά τον κ. Γιόζεφ Άκερμαν που ήταν τότε διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank. Έχει δημόσια πει ότι δόθηκε εναλλακτική πρόταση στην κυβέρνηση Παπανδρέου. Ήταν 3 μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες – η BNP PARIBAS, η Deutsche Bank, η γαλλική κρατική τράπεζα που επένδυσαν στην Ελλάδα, επειδή έβλεπαν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας ήταν μεγαλύτερος του ρυθμού ανάπτυξης του μέσου όρου της ευρωζώνης κέρδιζαν και αγόρασαν το 56% του ελληνικού χρέους σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου. Θεώρησαν λοιπόν ότι όταν ήρθε η κρίση ότι έπρεπε να ανταποδώσουν αυτή την ωφέλεια και είχαν προτείνει στον κο Παπανδρέου 26 δις και αλλά τόσα η ΕΚΤ, να πακεταριστεί η Ελλάδα μαζί με τα υπόλοιπα κράτη του Νότου, το πρόβλημα να γίνει ευρωπαϊκό και όχι ελληνικό και να αντιμετωπιστεί με πιο ομαλό τρόπο. Ούτε η Ελλάδα θα αμαυρώνονταν, ούτε ο ελληνικός λαός θα έμπαινε σε αυτή την απίστευτη ταλαιπωρία, ούτε θα περνούσαμε όλη αυτή την περιπέτεια την οποία περνάμε σήμερα και την οποία πληρώνει ακριβά ο ελληνικός λαός. Τότε η κυβέρνηση Παπανδρέου είχε επιλογή, την οποία δεν αξιοποίησε. Επειδή δεν τόλμησε, επειδή δεν ήθελε, επειδή δεν την πίστευε, δεν ξέρω για ποιο λόγο. Ο κ. Παπανδρέου συνεπώς ήταν απόλυτα γνώστης της πραγματικότητας και παρόλα αυτά είπε ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ, εάν αυτό το πράγμα δεν είναι το απαύγασμα του λαϊκισμού και της δημαγωγίας, τότε τι είναι;

Το κρίσιμο τηλεφώνημα Καραμανλή σε Τσίπρα...

Σχολιάζοντας όσους επικρίνουν τον πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή για τη σιωπηρή στάση που έχει επιλέξει να κρατά, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης επισημαίνει ότι έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην ανατροπή της εκτροπής της χώρας το κρίσιμο διάστημα μετά το δημοψήφισμα. Και αυτό γιατί στο τηλεφώνημα που έκανε τότε τα ξημερώματα στον Αλέξη Τσίπρα τον προειδοποίησε ότι η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρώπη θα αποτελέσει εθνική καταστροφή και τον στήριξε ηθικά σε εκείνη τη δύσκολη στιγμή για να πάρει τη σωστή απόφαση και να μην παρασυρθεί, όπως λέει: «από τους -Βαρουφάκη, Λαφαζάνη και Κωνσταντοπούλου - που του έλεγαν να επιμείνει στην αντίσταση». Και προσθέτει ο κ. Στυλιανίδης: «Η συμβολή του Καραμανλή στο δημοψήφισμα δεν ήταν το δημόσιο διάγγελμα ήταν αυτό το τηλέφωνο μετά τη διαμόρφωση του αποτελέσματος. Το δημόσιο διάγγελμα έγινε εκ καθήκοντος και σας λέω το εξής: εάν δεν το έκανε, η ίδια διαπλοκή που τον καθαίρεσε και τον κυνήγησε τον Καραμανλή θα έβγαινε να του επιρρίψει ότι αυτός συνέβαλε στο ΟΧΙ. Ο Καραμανλής λειτούργησε θετικά για τα συμφέροντα της χώρας μετά το δημοψήφισμα με αυτή την παρέμβαση που έκανε. Και για αυτό χαίρει της εκτιμήσεως της Αριστεράς και της αγάπης της Δεξιάς».

Υπάρχει πάντως ένα κατηγορώ για το γεγονός ότι έχει βάλει πλάτη στην κυβέρνηση. Πως το σχολιάζετε;

Είναι άδικη, στρεβλωτική και προβοκατόρικη αυτή η κατηγορία και αυτό γίνεται για λόγους προσωπικής και μικροκομματικής σκοπιμότητας. Ο Καραμανλής βάζει πλάτη στη χώρα και δεν βάζει σε κανένα κόμμα και σε κανένα πρόσωπο. Υποστηρίζει ότι στα μεγάλα θα πρέπει να ξέρουμε να συνεννοούμαστε μεταξύ μας για το καλό του λαού και του έθνους μας. Και αυτό είναι ένα δίδαγμα που προκύπτει από έναν άνθρωπο ο οποίος διαχειρίστηκε δύσκολες στιγμές της πατρίδας.

Συμφωνείτε με τη στροφή στο κέντρο που επιδιώκει ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης;

Δεν διαφωνώ με το άνοιγμα στο μεσαίο χώρο. Αυτό που πρέπει να προσέξει είναι μήπως το ισχυρό φλερτ με κεντροαριστερές, κεντρώες ή νεοφιλελεύθερες δυνάμεις του στερήσει παραδοσιακές κεντροδεξιές δυνάμεις τις οποίες χρειάζεται για να γίνει η ΝΔ κυβέρνηση και ο ίδιος πρωθυπουργός. Θέλει πολύ προσοχή αυτό. Θα πρέπει να ξέρει να αγκαλιάζει ακόμα και αυτούς με τους οποίους διαφωνεί.

Το πράττει αυτό;

Είναι ακόμα κρινόμενος. Δεν θέλω να είμαι ούτε προκατειλημμένος, ούτε εξαρχής αρνητικός. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βγήκε από μια δημοκρατική διαδικασία, το αποτέλεσμά της είναι σεβαστό. Εγώ παρότι υποστήριξα άλλον υποψήφιο, αναχαίτισα προσωπικές επιθέσεις εναντίον του, γιατί δεν συμφωνώ να υποστούν οι άλλοι αυτό που υπέστην εγώ!

Το εσωτερικό της ΝΔ όμως βράζει.

Αποφεύγω να ασχοληθώ με τα εσωκομματικά. Δεν τοποθετήθηκα ούτε για την κατάργηση της ΟΝΝΕΔ, ούτε για τις διαγραφές που έγιναν, ούτε για τις διάφορες κόντρες που εξελίσσονται. Θεωρώ ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ορθώς κάνει ανοίγματα αλλά θα πρέπει να αγκαλιάσει και τις δυνάμεις που έχει. Εάν κάνει ανοίγματα σε δανεικούς και τον εγκαταλείψουν οι δυνάμεις που έχει τώρα, στο τέλος θα μείνει μόνος και αυτό δεν πρέπει να συμβεί.

Από ποιους έχετε δεχθεί επιθέσεις; Του ίδιου του κόμματος;

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής μου έλεγε κάποτε ότι δυστυχώς στην πολιτική και τη ζωή δίπλα κάθεται ο εχθρός και απέναντι ο αντίπαλος και αυτό το βίωσα σε πάρα πολλές στροφές της διαδρομή. Και το βίωσα και στις τελευταίες εσωκομματικές εκλογές.
Σκεφτήκατε να θέσετε υποψηφιότητα για πρόεδρος της ΝΔ;
Η αλήθεια είναι ότι ήρθαν πολλοί από το κόμμα να μου το προτείνουν. Δεν θα το έπραττα όμως ποτέ από τη στιγμή που δεν ήμουν μέλος του ελληνικού κοινοβουλίου. Ο πρόεδρος της ΝΔ πρέπει να είναι και εκλεγμένος βουλευτής, δεδομένου ότι η μάχη δίνεται μέσα στο κοινοβούλιο. Εγώ είχα αυτή την ατυχία ή την αδικία αν θέλετε αλλά αυτά τα καθορίζει η ζωή, όχι εμείς.

Θεωρείτε ότι έχετε πολιτικούς εχθρούς;

Πολιτικούς ανταγωνιστές έχω, πολιτικούς εχθρούς δεν νιώθω ότι έχω. Άλλες φορές είναι ευπρεπείς και μάχιμοι και άλλες φορές χτυπούν κάτω από τη μέση. Εγώ έχω αποφασίσει να μην χτυπώ κάτω από τη μέση. Αυτό μπορεί να με εξουδετερώσει, σε κάθε περίπτωση όμως εάν δεν με εξουδετερώσει διδάσκει ένα νέο τρόπο πολιτικής, στην οποία πιστεύω και στην οποία είμαι προσηλωμένος από παιδί.

Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης προτείνει στο νέο του βιβλίο με τίτλο : «Θράκη: Το επόμενο βήμα…» την ανασύσταση της διακομματικής επιτροπής στη βουλή, με στόχο την εκπόνηση ενός εθνικού σχεδίου για την ανάπτυξη και την ανάδειξή της, προκειμένου να παρουσιαστεί επιθετικά διεθνώς ως ιδανικός επενδυτικός προορισμός, ως μοντέλο ανοικτής δημοκρατικής κοινωνίας που σέβεται απόλυτα τα ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα και λειτουργεί ως καθρέφτης της σύγχρονης ελληνικής δημοκρατίας και ως πρότυπο εναλλακτικής οικολογικής ανάπτυξης που θα μπορούσε να σηκώσει στην πλάτη το σύνολο της ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας, της ελληνικής εξωστρέφειας και της επιστροφής της Ελλάδας σε πρωταγωνιστικούς ρόλους.
Το βιβλίο θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα με εκδηλώσεις και η φιλοδοξία του συγγραφέα είναι τα έσοδα του να δαπανηθούν για να κυκλοφορήσει σε όλες τις γλώσσες, προκειμένου να ενημερωθούν όλοι για την πραγματικότητα στην περιοχή

___________________________________________________________________
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΥΡIΠΙΔΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΣΤΟ CRASH KAI ΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΘ. ΣΚΙΤΖΗ

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
27 Οκτώβριος 2020 - 2:36μμ

ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΙΛΗΣΕ Ο Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ 

Με τη συμμετοχή της Υπουργού Ενέργειας της Κύπρου και καθηγητών από διάφορα μέρη του κόσμου και υπό το συντονισμό του Καθηγητή της Νομικής Αθηνών Θ. Φορτσακη και του καθηγητή Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Ν. Κουλούρη, ξεκίνησε τη λειτουργία του με τηλεδιάσκεψη το νεοσύστατο Ινστιτούτο Ενεργειακής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.
18 Οκτώβριος 2020 - 11:52πμ

ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΗΚΑΝ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΑΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ 

Επίσκεψη εργασίας πραγματοποιήθηκε από τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λ. Οικονόμου και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Καραμαλάκη στην Κομοτηνή, συνοδεία του Βουλευτή Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη. 
15 Οκτώβριος 2020 - 6:11μμ

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ, ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ -ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΙΤΛΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Επιγραμματικά, διεκδικητικά και στοιχειοθετημένα, στο πλαίσιο της διακομματικής για τη Θράκη, έθεσε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης σειρά από ζητήματα, μαζί τους δυο συναδέλφους του Βουλευτές Τάκη Χαρίτου και Ιλχαν Αχμέτ. Συγκεκριμένα ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας κατά την επίσκεψη του στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, ενημέρωσε τον Υπουργό κ. Κώστα Καραμανλή για την κατάσταση στη Ροδόπη και διεκδίκησε
14 Οκτώβριος 2020 - 1:47μμ

5 ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΟΔΟΠΗ ΕΘΕΣΕ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Τηλεδιάσκεψη με τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην Αν. Μακεδονία και τη Θράκη και τον Περιφερειάρχη είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει της επίσκεψης του τις επόμενες μέρες στη Σαμοθράκη.
14 Οκτώβριος 2020 - 12:43μμ

7 ΑΞΟΝΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

  Στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τη Θράκη κλήθηκε για ενημέρωση ο Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, προκειμένου να ενημερώσει για τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και το πρόγραμμα της Περιφέρειας με στόχο να ξεκολλήσει από την 11η θέση σε απορροφητικότητα κονδυλίων και να απαντήσει στις ερωτήσεις των Βουλευτών για μέτρα και στόχους του μέλλοντος. 
14 Οκτώβριος 2020 - 12:37μμ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΓΕΣ Χ. ΛΑΛΟΥΣΗ: ΠΡΟΧΩΡΑ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΙΑΣΜΟΥ-ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ

Σημαντική συνάντηση με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού κ.Χαράλαμπο Λαλούση είχε στο περιθώριο της ενημερωτικής Συνεδρίασης  της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Ελληνικής Βουλής στο ΓΕΕΘΑ, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας.