Υπογραφή Διμερούς Συμφωνίας στην Κομοτηνή

Συμφωνία-ορόσημο που απλοποιεί, αναβαθμίζει, εκσυγχρονίζει τις Σιδηροδρομικές Μεταφορές ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία, υπεγράφη σήμερα Πέμπτη 12 Μαρτίου από τον Υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη και τον Βούλγαρο Υπουργό Μεταφορών κ. Petar Mutafchiev στην Κομοτηνή του Νομού Ροδόπης.

Η υπογραφή της Διασυνοριακής αυτής Συμφωνίας για τις Σιδηροδρομικές Μεταφορές των δυο χωρών, καθιστά την Ελλάδα, και τυπικά πλέον, το νοτιότερο σιδηροδρομικό άκρο της Ευρώπης.
Η Συμφωνία καθορίζει απόλυτα το πλαίσιο το οποίο θα διέπει τις διασυνοριακές σιδηροδρομικές μεταφορές μεταξύ Ελλάδας – Βουλγαρίας ενώ με την παράλληλη εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας, οι διαδικασίες όχι μόνο θα απλοποιηθούν, αλλά και θα παρέχουν απόλυτη ασφάλεια στις μετακινήσεις των επιβατών και των εμπορευμάτων.


ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Το Μάιο του 2006, όταν η χώρα μας ανέλαβε την Προεδρία της SEECP (South East Europe Cooperation Process / Συνεργασία Νοτιοανατολικής Ευρώπης), με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή, όλοι οι υπουργοί Μεταφορών των Βαλκανικών χωρών είχαν υπογράψει Συμφωνία για τη Δημιουργία Σιδηροδρομικού Δικτύου Υψηλών Προδιαγραφών στη Νοτιο-Ανατολική Ευρώπη.
Η πρώτη Συμφωνία με το γειτονικό μας κράτος είχε υπογραφεί το 1965 ανάμεσα στην Ελληνική Δημοκρατία και την τότε Λαϊκή Δημοκρατία της Βουλγαρίας, καθώς και μεταξύ των τότε ΣΕΚ (Σιδηρόδρομοι του Ελληνικού Κράτους) και των Βουλγαρικών Σιδηροδρόμων (BDZ).
Σήμερα, η Ελλάδα και η Βουλγαρία, ως κοινοτικοί πλέον εταίροι, υπογράφοντας αυτή τη Διασυνοριακή Συμφωνία για τις Σιδηροδρομικές Μεταφορές, βάζουν πρώτες από όλες τις βαλκανικές χώρες τις βάσεις για τον εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση των παρεχομένων σιδηροδρομικών υπηρεσιών.


ΟΦΕΛΗ
Τα οφέλη από τη Συμφωνία αυτή εστιάζονται κυρίως:
α) Στη διενέργεια διοικητικών ελέγχων όλων των εμπορευματικών μεταφορών στον τόπο προορισμού τους και κατά συνέπεια,
β) Στη σημαντική μείωση του χρόνου μεταφοράς επιβατών και εμπορευμάτων έτσι ώστε, όσον αφορά στις εμπορευματικές μεταφορές ευπαθών προϊόντων, να μπορούν να τηρούνται με συνέπεια οι χρόνοι που εγγυώνται την φθορά ή αλλοίωσή τους.

Το Πλαίσιο της Συμφωνίας
Η Συμφωνία, εκτός των άλλων, καθορίζει:
1)    Τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας όχι μόνο των σιδηροδρομικών μεταφορών αλλά και των υπευθύνων για την τήρηση και εφαρμογή της συμφωνίας.
2)    Τον τρόπο διευκόλυνσης της μετακίνησης επιβατών και εμπορευμάτων με την Εφαρμογή Κανόνων Ασφαλείας για τις Μεταφορές αλλά και Χορήγησης Επείγουσας Ιατρικής Βοήθειας για το ανθρώπινο δυναμικό των Σιδηροδρόμων και,
3)    Τα σιδηροδρομικά μεθοριακά σημεία ανάμεσα στις δυο χώρες, όπου θα λαμβάνουν χώρα οι αναγκαίες διαδικασίες, καθώς και τον τρόπο πρόσβασης των τρένων και αλλαγής μηχανών στους συγκεκριμένους αυτούς σταθμούς.
Ειδικότερα, ορίζεται ότι όλες οι αναγκαίες σιδηροδρομικές διαδικασίες ανάμεσα στην Ελλάδα και την Βουλγαρία θα υλοποιούνται μεταξύ των σταθμών

    - Kulata – Προμαχώνας
    - Svilengrad – Δίκαια

4)    Τέλος, ορίζεται ότι στους σταθμούς Kulata και Svilengrad προβλέπεται παρουσία εκπροσώπου από την πλευρά του Ελληνικού Σιδηροδρόμου για την διασφάλιση των σιδηροδρομικών μεταφορών μεταξύ των σταθμών αυτών και των αντίστοιχων Ελληνικών (Προμαχώνας και Δίκαια).


ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ
Προωθείται άμεσα η υπογραφή των επί μέρους συμφωνιών μεταξύ των Ελληνικών και Βουλγαρικών Σιδηροδρόμων για την εφαρμογή της Διασυνοριακής Συμφωνίας


Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
1 Ιουνίου 2020 - 1:48μμ

Στην Υφυπουργό Παιδείας Σ. Ζαχαράκη ο Ε. Στυλιανίδης για την επίσπευση κατασκευής 11 νέων νηπιαγωγείων στη Ροδόπη.

Συνάντηση εργασίας με την Υφυπουργό Παιδείας, παλιά συνεργάτιδα και φίλη του από τη νεολαία Σοφία Ζαχαράκη, είχε ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης.
26 Μάιος 2020 - 9:48μμ

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ : «Ευχαριστώ» του Ε. Στυλιανίδη προς την Ένωση ‘Μαζί για το Παιδί’ για τη μεγάλη χορηγία τους προς το Νοσοκομείο Κομοτηνής»

Με επιστολή του προς την πρόεδρο της ένωσης σωματείων και ιδρυμάτων «Μαζί για το παιδί» κα. Αλεξάνδρα Μαρτίνου, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στυλιανίδης εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες για την μεγάλη χορηγία προς το Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Κομοτηνής.
22 Μάιος 2020 - 12:40μμ

Λιμενικούς Σταθμούς σε Φανάρι και Μαρώνεια διεκδίκησε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης από τον Υπουργό Ναυτιλίας

υνάντηση εργασίας με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Βουλευτή Λασιθίου Γιάννη Πλακιωτάκη καθώς και τον Αρχηγό του Λιμενικού είχε ο Βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης. Του κατέθεσε επιστολή διεκδικώντας την αναβάθμιση των Λιμενικών Φυλακίων Μαρώνειας και Φαναρίου σε Λιμενικούς Σταθμούς.
21 Μάιος 2020 - 3:19μμ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Ε.ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ, ΤΟ ΣΤΡΑΤΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Παρέμβαση στον Υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο μετά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κομοτηνή, έκανε ο Βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ Ευριπίδης Στυλιανίδης επαναφέροντας με επιστολή που του επέδωσε ζητήματα που του έθεσαν φορείς της πόλης.
12 Μάιος 2020 - 6:00μμ

Χαιρετισμός Ευριπίδη Στυλιανίδη, Βουλευτή Ροδόπης ΝΔ για την Παγκόσμια Ημέρα του Νοσηλευτή

Επ' ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Νοσηλευτή ο βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης έστειλε χαιρετισμό προς τους εργαζόμενους του Σισμανογλείου Νοσοκομείου Κομοτηνής ευχαριστώντας τους για την προσφοράς τους και τιμώντας τους για το έργο τους.
11 Μάιος 2020 - 9:41πμ

ΕΠΙΣΚΕΨΗ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: «ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ»

Η πρώτη επίσκεψη του Βουλευτή Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας μετά τη χαλάρωση των περιορισμών ήταν στο Νοσοκομείο Κομοτηνής, προκειμένου να ενημερωθεί για τα αποτελέσματα των παρεμβάσεων του στο Υπουργείο Υγείας και την αποτελεσματική αξιοποίηση τους από τη Διοίκηση του Σισμανόγλειου.