Το Μέλλον ανήκει στους Έλληνες

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΡΟΔΟΠΗΣ κ. ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ

 

ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΝΟΙΞΕ Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β’ ΑΘΗΝΩΝ κ. ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

Αθήνα, 21 Δεκεμβρίου 2010

 

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω όλους για την ανταπόκριση στη σημερινή πρόσκληση. Να ευχαριστήσω τον κ. Παναγιωτόπουλο και τους συνεργάτες του για τη διοργάνωση αυτής της Συνέντευξης Τύπου. Και να πω ότι αυτή η συνέντευξη είναι ουσιαστικά και η εκκίνηση μιας συστηματικής δουλειάς, η οποία θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα.

Θεωρήσαμε, όμως, με τους συνεργάτες μου, σκόπιμο να σας ενημερώσουμε, κατ΄ αρχήν, για τον τρόπο, τη μεθοδολογία και τα χρονοδιαγράμματα μέσα στα οποία θα κινηθούμε, ώστε να μπορείτε να παρακολουθείτε και να αξιολογείτε τη δουλειά μας.

Ουσιαστικά, σήμερα, παρουσιάζουμε τη δομή, τη στελέχωση και τη μεθοδολογία κατάρτισης του κυβερνητικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Αντώνης Σαμαράς έβαλε τη Νέα Δημοκρατία σε μία νέα τροχιά, επιτυγχάνοντας, με την άμεση εκλογή του από τη βάση και - στη συνέχεια - με την καθιέρωση της άμεσης δημοκρατίας στα όργανα του κόμματος, μία νέα εποχή και επιδιώκοντας μία καινούρια νοοτροπία.

Αυτή η νοοτροπία η καινούρια, που προσπαθούμε να εδραιώσουμε, δεν μπορεί να αφήσει απ' έξω το πιο ζωτικό κομμάτι που είναι αυτό του πολιτικού και προγραμματικού μας λόγου. Και επειδή, ακριβώς, πιστεύουμε στη δυναμική που η ίδια η κοινωνία και η αγορά δημιουργεί, θεωρήσαμε ότι η αντίστοιχη λογική και νοοτροπία θα πρέπει να επικρατήσει και κατά την κατάρτιση αυτού του προγράμματος.

Το πρόγραμμά μας είναι η πρόταση μέλλοντος που καταθέτει η Νέα Δημοκρατία. Η υλοποίησή του θα ξεδιπλωθεί σε τρία στάδια:

 • Το πρώτο στάδιο είναι η Στρατηγική για την Ελπίδα, όπως στοιχειοθετημένα παρουσιάστηκε από τον Πρόεδρό μας, που είναι ουσιαστικά η εναλλακτική μας πρόταση, η πρόταση εξόδου από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, από τη διεθνή επιτήρηση.
 • Το δεύτερο στάδιο είναι οι πολιτικές μας πρωτοβουλίες για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των Ελλήνων προς την πολιτική τους ηγεσία. Και η προσπάθεια για την εδραίωση μίας νέας εθνικής αυτοπεποίθησης.
 • Το τρίτο στάδιο είναι η συνδιαμόρφωση και στη συνέχεια η εφαρμογή - εννοείται μαζί με τους πολίτες - μιας σύγχρονης πρότασης διακυβέρνησης, η οποία θα αποσκοπεί στην οικοδόμηση της νέας Ελλάδας.

Το κεντρικό μήνυμα της πρότασης μέλλοντος που καταθέτει η Νέα Δημοκρατία, είναι

Το Μέλλον ανήκει στους Έλληνες

Είναι αυτό που κατά κόρον έχει υποστηρίξει στο δημόσιο λόγο του ο Πρόεδρος Αντώνης Σαμαράς, ζητώντας να ξαναπάρουμε την Ελλάδα στα χέρια μας, ζητώντας να δείξουμε εμπιστοσύνη στους δικούς μας ανθρώπους, ζητώντας να καταστήσουμε ξανά την πατρίδα μας διεθνή πρωταγωνιστή.

Το μήνυμά μας απηχεί την πεποίθηση ότι η Ελλάδα έχει τις δυνατότητες και το ανθρώπινο δυναμικό που απαιτείται, εντός και εκτός συνόρων, για να βγει από την κρίση, να βρει το βηματισμό που έχει χάσει στο προηγούμενο διάστημα και να πρωταγωνιστήσει, εκ νέου, στον κόσμο που έρχεται.

Η Νέα Δημοκρατία εμπιστεύεται αυτό το δυναμικό, εμπιστεύεται τις Ελληνίδες και τους Έλληνες. Η Νέα Δημοκρατία θεωρεί ότι μόνο αν οι Έλληνες πολίτες αφυπνιστούν, ενεργοποιηθούν και συμμετέχουν στη διαμόρφωση της πολιτικής, ο τόπος μας θα πάει πραγματικά μπροστά.

Με δανεικές συνταγές που απευθύνονται σε άλλες νοοτροπίες, με μισθοφόρους ξένους συμβούλους που δεν μπορούν να γνωρίζουν τη νοοτροπία της κοινωνίας και του πολιτισμού μας, δεν μπορούμε να πάμε μπροστά.

Για αυτό, εμείς εμπιστευόμαστε τις Ελληνίδες και τους Έλληνες, πιστεύουμε στην Ελλάδα και επενδύουμε σε αυτούς. Θεωρούμε ότι οι πολίτες κουράστηκαν από τις μεγάλες υποσχέσεις, τα ανεκπλήρωτα οράματα και την πολιτική αναποτελεσματικότητα των κομμάτων.

Για να εμπιστευτούν ξανά την πολιτική χρειάζονται λίγα λόγια, διατυπωμένα με σαφήνεια, προτάσεις ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες καθώς και αξιοπιστία. Δηλαδή, συνέπεια λόγων και έργων, που θα την εγγυάται το πολιτικό και τεχνοκρατικό μας προσωπικό.

Για αυτό το λόγο, το πρόγραμμά μας θέλουμε να είναι στρατηγικό. Δηλαδή επαρκώς γενικό για να μην χάνεται στις λεπτομέρειες και διορατικό. Δηλαδή, να είναι προσανατολισμένο, όχι απλά στις επόμενες εκλογές, αλλά και στις επόμενες γενιές.

Να είναι τολμηρό. Δηλαδή, να είναι προϊόν, όχι ισορροπιών και συντεχνιακών συμφερόντων, ούτε να είναι εγκλωβισμένο στο φόβο του πολιτικού κόστους. Αλλά να είναι ρηξικέλευθο και ρεαλιστικό.

Να είναι αξιόπιστο. Δηλαδή, να μην προωθεί λαϊκίστικες υποσχέσεις, αλλά ειλικρινείς δεσμεύσεις και λογικές λύσεις στα προβλήματα των πολιτών.

Να είναι κοινωνικά δίκαιο. Δηλαδή, να έχει ως προτεραιότητα την άμεση αποκατάσταση και προστασία των συνανθρώπων μας, που σήμερα δοκιμάζονται.

Και, φυσικά, να είναι φιλελεύθερο. Δηλαδή, να επενδύει, όχι στον κρατικισμό και στην ευνοιοκρατία, αλλά να συνάπτει πολιτική συμμαχία με τις υγιείς δυνάμεις της κοινωνίας και της αγοράς.

Ένα σύγχρονο πρόγραμμα, που θα είναι η πρότασή μας για το μέλλον, θα απαντά ξεκάθαρα και στοιχειοθετημένα σε κάθε ένα από τα παρακάτω έξι ερωτήματα:

 • Τι θα κάνουμε;
 • Πώς θα το κάνουμε;
 • Πόσο θα στοιχίσει;
 • Από πού θα χρηματοδοτηθεί;
 • Πότε θα ολοκληρωθεί;
 • Και ποιες κοινωνικές ομάδες θα ωφελήσει;

Το πρόγραμμά μας στοχεύουμε, χωρίς να χάνεται στις λεπτομέρειες, να οριοθετεί το στρατηγικό όραμά μας για την Ελλάδα του αύριο και να αποτυπώνει την κατεύθυνση προς την οποία θα κινηθεί η εφαρμοσμένη πολιτική μας.

Επιτρέψτε μου να σας παρουσιάσω τώρα τη μεθοδολογία στην οποία έχουμε καταλήξει ότι πρέπει να χρησιμοποιήσουμε κατά την επεξεργασία του προγράμματος για να φτάσουμε στο τελικό και επιθυμητό αποτέλεσμα.

Το μέλλον ανήκει στους Έλληνες, λοιπόν.

Θα διαμορφωθούν 3 κύκλοι επεξεργασίας των προγραμμάτων μας. Θα πλαισιωθεί ο γραμματέας από μια μικρή ομάδα ειδικών επιστημονικών συμβούλων, που θα έχουν την επιμέλεια του τελικού κειμένου, που θα αποτυπωθεί στο πρόγραμμα και θα λειτουργεί συντονισμένα με αυτούς τους 3 κύκλους.

Ο πρώτος κύκλος λέγεται κύκλος επεξεργασίας καινοτόμων ιδεών.

Θα προσπαθήσει να προσελκύσει διακεκριμένες προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό σε διαφορετικά επιστημονικά αντικείμενα, ανθρώπους τους πνεύματος, της αγοράς, του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, της πολιτικής. Ανθρώπους που έχουν διακριθεί και έχουν πετύχει χωρίς να υπάρχουν κομματικοί τοίχοι.

Απευθυνόμαστε, δηλαδή, και συστρατεύουμε δυνάμεις οι οποίες δεν ανήκουν στενά στο δικό μας πολιτικό χώρο, όταν έχουν κάτι συγκεκριμένο να πουν, όταν έχουν μια λύση να προτείνουν για ένα συγκεκριμένο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κοινωνία μας.

Ο κύκλος, λοιπόν, επεξεργασίας καινοτόμων ιδεών είναι αυτός ο οποίος θα δουλέψει σε συνεργασία με την Εκτελεστική Γραμματεία. Η Εκτελεστική Γραμματεία θα είναι η τεχνοκρατική ομάδα, που θα παρακολουθεί τη δουλειά των 3 κύκλων, θα προωθεί την υλοποίηση των αποφάσεών τους, θα διοργανώνει τις απαραίτητες εκδηλώσεις και θα έχει την τελική επιμέλεια - όπως σας είπα - του προγραμματικού κειμένου.

Ο πρώτος κύκλος, ο κύκλος επεξεργασίας καινοτόμων ιδεών, θα είναι ανοιχτός κύκλος προσωπικοτήτων από το χώρο της αγοράς, της ακαδημαϊκής κοινότητος και της πολιτικής. Θα συνεδριάζει σε τακτά χρονικά διαστήματα και θα επεξεργάζεται καινοτόμες ιδέες οι οποίες θα προωθούνται στην Εκτελεστική Γραμματεία.

Ήδη, θέλω να σας πω ότι σημαντικός αριθμός Ελλήνων και διεθνών προσωπικοτήτων έχουν επισημανθεί και έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για συμμετοχή σε αυτό τον κύκλο, αλλά δεν θα σας δώσουμε ακόμα σήμερα ονόματα. Όταν συγκεντρώσουμε ένα θεματικό άπλωμα επαρκές, τότε θα δημοσιοποιήσουμε και τα ονόματα τα οποία επιστρατεύονται σε αυτή την κατεύθυνση.

Είναι, όμως, μια ανοιχτή ομάδα αυτή - ο κύκλος καινοτόμων ιδεών - η οποία θα αθροίζει κάθε φορά δυνάμεις που θέλουν να δουλέψουν για το αυριανό όραμα της πατρίδας και της παράταξής μας.

Ο δεύτερος κύκλος είναι ο κύκλος επεξεργασίας θεματικών προγραμμάτων.

Επεξεργάζεται τα θεματικά προγράμματα και αποτελείται από 15 συν 3 συντονιστές. Κάθε συντονιστής, με αντίστοιχη ομάδα επιστημονικής υποστήριξης, θα παρακολουθεί και θα οργανώνει τη διαβούλευση και την εκπόνηση προγράμματος για κάθε ένα από τα υπουργεία. Τα υπουργεία, όπως ξέρετε, είναι 15.

Θα υπάρχουν, όμως, άλλες 3 ομάδες τέτοιες.

Μια ομάδα η οποία έχει αρχίσει, ήδη, να λειτουργεί για την επεξεργασία καινοτόμων θέσεων για την αναθεώρηση του Συντάγματος και για ζητήματα γενικής διακυβέρνησης, διαρθρωτικών αλλαγών δηλαδή σε οριζόντιο επίπεδο. Αντιλαμβάνεσθε ότι αυτή η ομάδα αποτελείται κυρίως από νέους συνταγματολόγους, δημοσιολόγους, διοικητικολόγους και ανθρώπους που έχουν εμπειρία από εφαρμοσμένη διοίκηση και πολιτική.

Ένας κύκλος διαδικτυακής διαβούλευσης και επικοινωνίας που θα λειτουργεί σε συνεργασία και με το Γραφείο Τύπου του κόμματος και θα αξιοποιεί τα νέα τεχνολογικά μέσα για να μπορούμε να έχουμε και τον πολίτη στη διαδικασία αυτή καθημερινά και δυναμικά.

Ένας κύκλος ο οποίος θα παρακολουθεί τη ροή του ΕΣΠΑ και το κατά πόσο η Κυβέρνηση εφαρμόζει σωστά και απορροφά, κατά το δυνατόν περισσότερο, τα κονδύλια που έχουμε διασφαλίσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα υπάρχει στον κύκλο αυτό ένας γενικός συντονιστής που θα παρακολουθεί τις ομάδες που θα συσταθούν ανά Υπουργείο.

Αυτό που θα ήθελα να πω είναι ότι και αυτές οι ομάδες θα είναι ανοιχτές και κάθε φορά, όταν επισημαίνουμε αξιόλογους ανθρώπους που θέλουν πια να ενταχθούν στην επεξεργασία θεματικών προγραμμάτων ανά τομέα πολιτικής, θα προστίθενται οι άνθρωποι αυτοί και θα αθροίζουμε έτσι τη σκέψη τους και τη φρεσκάδα των ιδεών τους στην προσπάθειά μας.

Σας δίνω ενδεικτικά τους 18 τομείς. Πάμε στον τρίτο κύκλο. Θα σας τα δώσω όλα μετά σε μια δισκέτα για να τα έχετε και αποτυπωμένα.

Ο 3ος κύκλος είναι ο κύκλος επεξεργασίας περιφερειακών προγραμμάτων.

Επεξεργάζεται τα περιφερειακά προγράμματα. Θα αποτελείται από 13 συντονιστές, έναν για κάθε διοικητική Περιφέρεια. Εννοείται ότι ο κάθε συντονιστής θα πλαισιωθεί από ειδική ομάδα τεχνοκρατών, από κάθε Νομό της χώρας, ώστε τα περιφερειακά προγράμματα, αξιοποιώντας το επιστημονικό και το πολιτικό δυναμικό που διαθέτουμε σε όλους τους Νομούς της χώρας, να βασίζονται στις γνώσεις και τις εμπειρίες που αυτό το δυναμικό έχει ανά περιοχή.

Και βεβαίως εδώ θα πρέπει να προσέξουμε κάτι. Τα προγράμματα ενός Νομού ή μιας Περιφέρειας θα πρέπει απολύτως να κουμπώνουν και στο θεματικό πρόγραμμα. Όταν, π.χ. έχει τη δυνατότητα ένα Υπουργείο - ας πάρουμε για παράδειγμα το Υπουργείο Υγείας - να παρέχει σε μία Περιφέρεια μόνο σε ένα σημείο τριτοβάθμια περίθαλψη, αντιλαμβάνεστε ότι και το πρόγραμμα Υγείας της Περιφέρειας θα πρέπει να προβλέπει, σε ένα σημείο, τριτοβάθμια περίθαλψη και στα άλλα σημεία δευτεροβάθμια και αναβαθμισμένη πρωτοβάθμια περίθαλψη.

Είπα ένα παράδειγμα για να γίνω κατανοητός. Με τις ομάδες των περιφερειαρχών και των τοπικών προγραμμάτων φιλοδοξούμε ότι θα μπορέσουμε να καταγράψουμε και να αξιολογήσουμε και να αξιοποιήσουμε επιστημονικό δυναμικό, το οποίο λειτουργεί στην Ελληνική Περιφέρεια, το οποίο κανένας μέχρι τώρα δεν του έχει δώσει την αξία και τις ευκαιρίες για να αναδειχθεί.

Πώς θα λειτουργήσει η διαδικασία.

Η διαδικασία - όπως προηγουμένως είπε και Πάνος ο Παναγιωτόπουλος - θα βασιστεί κατ΄ αρχήν στην καταγραφή του προβλήματος μέσα από τη δημόσια διαβούλευση.

Είναι 3 οι τρόποι που προκρίνουμε.

Ο πρώτος τρόπος είναι η διοργάνωση θεματικών ή περιφερειακών ανοιχτών συνδιασκέψεων για την Υγεία, για τη Παιδεία, για τη Δημόσια Διοίκηση, για τα ζητήματα της Αγοράς, για τα ζητήματα των εργασιακών σχέσεων.

Μπορούν να στήνονται ανά Περιφέρεια και να γίνεται κουβέντα και με το τοπικό επιστημονικό δυναμικό, αλλά μπορούν να στήνονται και κεντρικά, προκειμένου όλοι οι καταγεγραμμένοι φορείς να έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν τα υπομνήματά τους.

Αυτό το οποίο εμείς ενθαρρύνουμε, χωρίς να κωφεύουμε σε αυτό, είναι τα υπομνήματα που υποβάλλονται από τους διάφορους φορείς, κλάδους, εκπροσώπους, κοινωνικούς εταίρους και τα λοιπά, να μην έχουν συντεχνιακή λογική. Δηλαδή, να μπορεί να γίνει μία σύνθεση η οποία θα βγάζει το καλύτερο μείγμα πολιτικής, που μπορούμε να εφαρμόσουμε σε κάθε τομέα πολιτικής.

Ο πρώτος τρόπος είναι θεματικές και περιφερειακές συνδιασκέψεις και συναντήσεις βεβαίως με τους ανθρώπους της κάθε πολιτικής θεματικής.

Ο δεύτερος τρόπος είναι η επικοινωνία με τους θεσμικούς εκπροσώπους, τους κοινωνικούς εταίρους και τους εξειδικευμένους φορείς.

Δηλαδή, αφού πρώτα συγκεντρώσουμε και επεξεργαστούμε τη δουλειά - που ούτως ή άλλως έχουν κάνει οι τομεάρχες - θα απευθυνθούμε και στους κοινωνικούς εταίρους, ζητώντας και από αυτούς να μας πουν τις δικές τους απόψεις. Διότι δεν μπορούμε να αγνοούμε και τις απόψεις των κοινωνικών εταίρων ή των θεσμικών φορέων.

Και ο τρίτος τρόπος που είναι και η καινοτομία αυτού του εγχειρήματος που ξεκίνησε με εντολή του Προέδρου του Αντώνη του Σαμαρά, είναι η διαδραστική λειτουργία του κόμματος και της γραμματείας, που θα δίνει τη δυνατότητα, όχι μόνο στους φορείς, αλλά και σε απλούς πολίτες, σε φυσικά πρόσωπα δηλαδή να καταθέτουν μέσα από το καινούριο portal της Νέας Δημοκρατίας - το οποίο σύντομα θα παρουσιαστεί - τις προτάσεις τους, τις απόψεις τους, την κριτική τους, τα παράπονά τους, μέχρι και του σημείου να ενθαρρύνουν νομοθετικές πρωτοβουλίες, οι οποίες - όσο είμαστε στην αντιπολίτευση - θα είναι μία πρόβα ανοιχτής διακυβέρνησης, θα είναι δηλαδή προτάσεις νόμου και σύντομα όταν θα γίνουμε κυβέρνηση, θα μετατρέπονται σε σχέδια νόμου και σε νόμους, εφόσον βεβαίως τύχουν προηγουμένως της απαιτούμενης επεξεργασίας.

Αυτοί είναι οι τρεις τρόποι με τους οποίους θα λειτουργήσουμε αμφίδρομα στο εσωτερικό με την Ελληνική κοινωνία, την Ελληνική αγορά και την Ελληνική Ακαδημαϊκή Κοινότητα.

Υπάρχει, όμως, και η διεθνής παράμετρος αυτής της προσπάθειας. Έχουμε, ήδη, αρχίσει να επικοινωνούμε με εξειδικευμένα ινστιτούτα του εξωτερικού, με τα αδερφά κόμματα.

Χθες, ήσασταν στην εξαιρετική εκδήλωση που οργάνωσε το Ινστιτούτο, παρουσία του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, τα επόμενα δύο χρόνια, θα ετοιμάζει το πολιτικό του πρόγραμμα, το οποίο πρέπει να είναι απολύτως συμβατό με το εθνικό μας πρόγραμμα για τη νέα Ελλάδα.

Αντιλαμβάνεστε ότι, επίσης, θα μπορούμε να απευθυνόμαστε σε διακεκριμένες διεθνείς προσωπικότητες που έχουν κάτι να μας πουν. Πιστεύουμε ότι σε όλα τα θέματα δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε τη πυρίτιδα. Αυτό το οποίο κάποιοι άλλοι λαοί, με επιτυχία, έχουν εφαρμόσει, θα μπορούσαμε κάλλιστα να το προσαρμόσουμε στην Ελληνική πραγματικότητα και να το υιοθετήσουμε, εφόσον ταιριάζει στις ιδιομορφίες της Ελληνικής αγοράς και της Ελληνικής κοινωνίας.

Όλο αυτό πρωτογενές υλικό, που θα συλλέγεται από την επικοινωνία με την Ελληνική Αγορά, με την Ελληνική Κοινωνία, με την Ακαδημαϊκή Κοινότητα και με τους Ξένους Φορείς, είτε τα αδερφά κόμματα, είτε τα ινστιτούτα, θα είναι σύγχρονες ιδέες, τις οποίες εμείς θα τις επεξεργαζόμαστε, θα τις προσαρμόζουμε στην πραγματικότητά μας και θα προσπαθούμε να τις προωθήσουμε.

Ουσιαστικά, η Γραμματεία Προγράμματος επιδιώκει να θέσει σε λειτουργία τη διάσταση του κόμματός μας ως ανοιχτού διαδραστικού κόμματος ενεργών πολιτών, που θα δίνει τη δυνατότητα στον κάθε πολίτη να καταθέτει την άποψή του και θα προετοιμάζει έτσι, έγκαιρα και έγκυρα, τη διακυβέρνηση του μέλλοντος.

Μέσα από τη σημερινή συνέντευξη, λοιπόν - και θα ήθελα εκ των προτέρων να σας ευχαριστήσω για αυτό - θα μου επιτρέψετε να απευθύνω, για λογαριασμό της Παράταξης, μία ανοιχτή πρόσκληση σε στελέχη της πολιτικής, σε ανθρώπους του πνεύματος και της αγοράς σε τεχνοκράτες του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, διακεκριμένους Έλληνες της Ελλάδας και του εξωτερικού, να συμμετέχουν σε αυτές τις ανοιχτές διαδικασίες. Να συμμετέχουν στις ομάδες εργασίας οι οποίες είναι υπό κατάρτιση. Και, βεβαίως, να συμμετέχουν, εν τέλει, στην τελική πρόταση για τη διακυβέρνηση του μέλλοντος.

Σας παραθέτω το email στο οποίο μπορούν να απευθύνονται όλοι όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν σε αυτή την ανοιχτή διαδικασία, η οποία θα λάβει χώρα, από εδώ και στο εξής, μαζί με την κοινωνία. Είναι αυτό που βλέπετε στις οθόνες σας:

program@nd.gr

 

Θεματικές Ενότητες

Θέλω ενδεικτικά να σας δώσω τώρα τις θεματικές ενότητες, πάνω στις οποίες θα δουλευτεί η κεντρική πρότασή μας υπό την ομπρέλα του μηνύματος «Το Μέλλον ανήκει στους Έλληνες».

Επιλέξαμε η θεματική αντιστοίχηση να μην φέρει τον τίτλο των αντίστοιχων υπουργείων, γιατί πιστεύουμε ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία ενδεχομένως να καταλήξουμε και σε μία πρόταση αναδιάρθρωσης του μελλοντικού κυβερνητικού σχήματος.
Αυτό, όμως, είναι κάτι που θα αξιολογηθεί από τον ίδιο τον Πρόεδρο του κόμματος και θα ανακοινωθεί όταν θα ωριμάσει ο διάλογος και θα έχουμε τη σύνθεση της ολοκληρωμένης πρότασής μας.

 • Η μία βασική ενότητα είναι η νέα πολιτεία και η νέα αυτοδιοίκηση. Νέα πολιτεία – νέα αυτοδιοίκηση, λοιπόν, είναι η πρώτη θεματική.
 • Νέα οικονομία – στρατηγική της ελπίδας. Η στρατηγική της ελπίδας έχει ήδη παρουσιαστεί στοιχειοθετημένα, τεκμηριωμένα με χρονοδιαγράμματα, και κοστολογημένα. Και ουσιαστικά είναι ο δρόμος που εμείς υποδεικνύουμε για την έξοδο από τη σημερινή κατάσταση. Υπάρχει, όμως, και η πολιτική της νέας οικονομίας, η οποία θα αρχίσει να αναπτύσσεται θεματικά από τη Γραμματεία Προγράμματος, όσο η δουλειά μας προχωρά σε βάθος.
 • Στον τομέα των διεθνών σχέσεων το μήνυμά μας είναι «Η Ελλάδα διεθνής πρωταγωνιστής».
 • Στον τομέα της άμυνας, «Ισχυρή άμυνα, εθνική αυτοπεποίθηση».
 • Στον τομέα της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας «Η Ελλάδα εν δράσει».
 • Ενέργεια, περιβάλλον, «Η Ελλάδα της αειφορίας».
 • Στον τομέα της Εθνικής Παιδείας και των Θρησκευμάτων, «Όλα είναι θέμα Παιδείας» και κάτω από αυτό τον τίτλο συντάσσεται η στρατηγική μας.
 • Οι υποδομές, μεταφορές, δίκτυα, «Η Ελλάδα του μέλλοντος». Σε αυτό το κομμάτι υπάρχουν ακόμα και τώρα έτοιμες προτάσεις νόμου. Έγινε αναφορά σε μία κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού, για την οπτική ίνα στο σπίτι.
 • Στον τομέα της εργασίας και της κοινωνικής ασφάλισης «Η Ελλάδα των ίσων ευκαιριών και της αξιοπρέπειας», κρίσιμος κλάδος.
 • Στον τομέα της υγείας, «Η αξία της αλληλεγγύης».
 • «Αγροτική οικονομία Έξυπνη ανάπτυξη, ποιότητα ζωής». Αυτή η ενότητα ακουμπά και την τροφική αλυσίδα και μία σειρά άλλων ζητημάτων που έχουν να κάνουν με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
 • «Δικαιοσύνη για όλους». Έχει να κάνει και με την ποιότητα, αλλά και με την ταχύτητα απόδοσης της Δικαιοσύνης.
 • «Προστασία στον πολίτη, ασφάλεια στην κοινωνία». Είναι ο χώρος δημόσιας τάξης.
 • «Πολιτισμός – η ρίζα μας, τουρισμός στο πρόσωπό μας».
 • «Ναυτιλία, η παγκόσμια δύναμή μας». Εδώ έχουμε πει ότι οφείλουμε να αποκαταστήσουμε το one stop shop του Υπουργείου Ναυτιλίας, γιατί είναι ένας χώρος προνομιακός για την Ελλάδα. Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί πραγματικά.
 • Η αναφορά στο εθνικό στρατηγικό πλαίσιο αναφοράς 2007-2013.
 • Η συνταγματική αναθεώρηση, Νέα Μεταπολίτευση, που θα έχει τον πολίτη στο επίκεντρο.

Και ξεκινάει η δουλειά.

Ο στόχος είναι μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου να έχει ολοκληρωθεί, σε ένα βαθμό, η στελέχωση και να ξεκινήσει να λειτουργεί τουλάχιστον ο κεντρικός κύκλος των θεματικών προγραμμάτων, σε δεύτερο χρόνο ο κύκλος των περιφερειακών προγραμμάτων και σε τρίτο χρόνο ο κύκλος των προσωπικοτήτων.

Και, παράλληλα, αρχίζει η συνεργασία με τους αρμόδιους τομεάρχες, οι οποίοι το προηγούμενο διάστημα σίγουρα έχουν συνθέσει προτάσεις έξω από την παρακολούθηση της κοινοβουλευτικής επικαιρότητος.

Όλο αυτό το υλικό δεν θα χαθεί και ό,τι υλικό προϋπήρχε βεβαίως στη Νέα Δημοκρατία από παλαιότερα προγράμματα ή από τη δουλειά που έκανε ο προκάτοχός μου και αυτό, επίσης, θα αξιοποιηθεί.

Αντιλαμβάνεσθε ότι είναι πολύ σημαντικό να μπορέσουμε να δουλέψουμε γρήγορα. Και γρήγορα και αποτελεσματικά και ποιοτικά. Για αυτό και απόψε κάνουμε και την πρώτη συνάντηση της πρώτης ομάδος η οποία έχει ουσιαστικά συσταθεί.

Ήδη, τα πρώτα 50 άτομα από διαφορετικά επιστημονικά αντικείμενα και διαφορετικούς χώρους έχουν αρχίσει να λειτουργούν πάνω στην κατεύθυνση αυτή την οποία σας περιέγραψα.

Δεν θέλω να σας κουράσω άλλο. Ευχαριστώ πάρα πολύ για την ανταπόκρισή σας.

 

Κατεβάστε το αρχείο της παρουσίασης (pdf)

 

ΣυνημμένοΜέγεθος
Παρουσίαση Δομής, Στελέχωσης και Μεθοδολογίας Κατάρτισης Προγράμματος ΝΔ (pdf)2.44 MB
Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
27 Οκτώβριος 2020 - 2:36μμ

ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΙΛΗΣΕ Ο Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ 

Με τη συμμετοχή της Υπουργού Ενέργειας της Κύπρου και καθηγητών από διάφορα μέρη του κόσμου και υπό το συντονισμό του Καθηγητή της Νομικής Αθηνών Θ. Φορτσακη και του καθηγητή Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Ν. Κουλούρη, ξεκίνησε τη λειτουργία του με τηλεδιάσκεψη το νεοσύστατο Ινστιτούτο Ενεργειακής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.
18 Οκτώβριος 2020 - 11:52πμ

ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΗΚΑΝ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΑΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ 

Επίσκεψη εργασίας πραγματοποιήθηκε από τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λ. Οικονόμου και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Καραμαλάκη στην Κομοτηνή, συνοδεία του Βουλευτή Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη. 
15 Οκτώβριος 2020 - 6:11μμ

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ, ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ -ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΙΤΛΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Επιγραμματικά, διεκδικητικά και στοιχειοθετημένα, στο πλαίσιο της διακομματικής για τη Θράκη, έθεσε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης σειρά από ζητήματα, μαζί τους δυο συναδέλφους του Βουλευτές Τάκη Χαρίτου και Ιλχαν Αχμέτ. Συγκεκριμένα ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας κατά την επίσκεψη του στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, ενημέρωσε τον Υπουργό κ. Κώστα Καραμανλή για την κατάσταση στη Ροδόπη και διεκδίκησε
14 Οκτώβριος 2020 - 1:47μμ

5 ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΟΔΟΠΗ ΕΘΕΣΕ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Τηλεδιάσκεψη με τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην Αν. Μακεδονία και τη Θράκη και τον Περιφερειάρχη είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει της επίσκεψης του τις επόμενες μέρες στη Σαμοθράκη.
14 Οκτώβριος 2020 - 12:43μμ

7 ΑΞΟΝΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

  Στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τη Θράκη κλήθηκε για ενημέρωση ο Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, προκειμένου να ενημερώσει για τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και το πρόγραμμα της Περιφέρειας με στόχο να ξεκολλήσει από την 11η θέση σε απορροφητικότητα κονδυλίων και να απαντήσει στις ερωτήσεις των Βουλευτών για μέτρα και στόχους του μέλλοντος. 
14 Οκτώβριος 2020 - 12:37μμ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΓΕΣ Χ. ΛΑΛΟΥΣΗ: ΠΡΟΧΩΡΑ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΙΑΣΜΟΥ-ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ

Σημαντική συνάντηση με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού κ.Χαράλαμπο Λαλούση είχε στο περιθώριο της ενημερωτικής Συνεδρίασης  της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Ελληνικής Βουλής στο ΓΕΕΘΑ, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας.