Skip to Navigation

Περιοδεία στην Κέρκυρα

Λέξεις κλειδιά: Κέρκυρα | Παιδεία | Εκπαίδευση
Η σημερινή επίσκεψη στην Κέρκυρα σύσσωμου του πολιτικού και του διοικητικού επιτελείου του Υπουργείου Παιδείας, αποδεικνύει έμπρακτα το ενδιαφέρον της Κυβέρνησης και της Πολιτείας για την περιφερειακή ανάπτυξη και για την εκπαίδευση.

Με τη σύγχρονη νοοτροπία που εκπροσωπούμε, βρισκόμαστε κοντά στα προβλήματα της Περιφέρειας, δίπλα στην κοινωνία και δεν ασκούμε διοίκηση από τα κεντρικά υπουργικά γραφεία. Έχουμε περιοδεύσει ήδη σε 30 νομούς και ξεκινούμε τη νέα σχολική χρονιά, λίγες μέρες πριν τον αγιασμό, επισκεπτόμενοι την Κέρκυρα, για να στείλουμε ένα μήνυμα διαφορετικής προσέγγισης και νοοτροπίας στα θέματα της εκπαίδευσης.

Θέλουμε οι επισκέψεις μας να συνδυάζονται με αποτελέσματα, είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε προτάσεις και κριτικές για να διορθώσουμε, όπου χρειάζεται τον προγραμματισμό μας, αλλά είναι ευχάριστο το γεγονός ότι οι τοπικές κοινωνίες σε όλα τα επίπεδα ανταποκρίνονται πολύ θετικά σε αυτή την προσπάθεια.

Θέλω να ευχαριστήσω τους συναδέλφους Βουλευτές, το Νομάρχη, τους Δημάρχους, την εκπαιδευτική κοινότητα που ανταποκρίθηκαν σε αυτή την πρόσκληση και που με τις προτάσεις που μας έχουν κάνει, καθοδήγησαν τη διαμόρφωση και την υλοποίηση αυτού του προγράμματος που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Νομό.
Το πρόγραμμα αυτό για τη Σχολική Στέγη, έχει προϋπολογισμό περίπου 25 εκ. ευρώ, εάν προσθέσουμε δε σε αυτά τις σημερινές εξαγγελίες που κάναμε μαζί με τις δαπάνες για τη τριτοβάθμια εκπαίδευση, ξεπερνά τα 30 εκ. ευρώ. Συμπεριλαμβάνει σε κάθε περίπτωση τις υπόλοιπες δαπάνες που προέρχονται από το Γ’ ΚΠΣ αλλά στο μεγαλύτερο ποσοστό του αφορά κρατικές δαπάνες, οι οποίες με επιμέλεια του ΟΣΚ διασφαλίστηκαν από τον εθνικό προϋπολογισμό για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της Σχολικής Στέγης με την υλοποίηση 19 περίπου έργων σε όλη την έκταση του νομού.

Δεν θέλω να σας αναφέρω με λεπτομέρειες τα έργα τα ακούσατε και τα καταγράψατε και προηγουμένως. Θέλω απλώς να προσθέσω ότι για το Δ’ ΚΠΣ έχουμε προγραμματίσει ως Υπουργείο για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων  τη δέσμευση 38 εκ. ευρώ, που αφορούν –μιλώ για όλους τους νομούς της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων- όχι μόνο κατασκευαστικά έργα, αλλά εξοπλισμούς και διάφορα άλλα προγράμματα έρευνας ή εκπαίδευσης.
Επίσης, έχουμε κατ’ εξαίρεση πει ότι έξω από την προγραμματική συμφωνία που κάναμε με το Νομάρχη για τη συντήρηση των κτηρίων, που η χρηματοδότηση αυτής της δράσης δεν είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Παιδείας αλλά του Υπουργείου Εσωτερικών, εμείς θα προχωρήσουμε σε μια νέα προγραμματική συμφωνία ύψους 500         χιλιάδων ευρώ, ώστε ο Νομάρχης σε συνεργασία με τους Δημάρχους να δαπανήσουν τα χρήματα αυτά, για τη συντήρηση των ιστορικών κτηρίων.

Εγκαινιάσαμε σήμερα δυο σχολεία. Αναμένεται να παραδοθούν περίπου τέσσερα ακόμη από τον προγραμματισμό που ανακοίνωσα. Θεωρούμε ότι σε εξέλιξη υλοποίησης είναι πολύ περισσότερα, προσθέσαμε σε αυτά και την κατασκευή 12 νέων νηπιαγωγείων.

Η κατανομή τους αποφασίζεται σε τοπικό επίπεδο με βάση τις πραγματικές ανάγκες του κάθε Δήμου και ξεκινάμε τη νέα σχολική χρονιά έχοντας κάνει όλα όσα έπρεπε να γίνουν για τη βελτίωση της εκπαιδευτικής καθημερινότητας. Αυτό που ακούγεται τόσο αυτονόητο για πάρα πολλά χρόνια, θα έλεγα για δεκαετίες, δεν ήταν αυτονόητο.  Όλες οι διοικητικές πράξεις για διορισμούς προσλήψεις, μεταθέσεις, αποσπάσεις έχουν πραγματοποιηθεί δύο μήνες νωρίτερα. Έχουν περιοριστεί οι αποσπάσεις σε διοικητικά ή πολιτικά γραφεία ώστε με την έναρξη της σχολικής χρονιάς όλοι οι εκπαιδευτικοί να είναι στη θέση τους.
 
Έχουμε προχωρήσει σε έκτακτους διορισμούς εκπαιδευτικών, έχουμε δώσει νέες δυνατότητες για να μην υπάρχουν ελλείψεις στα σχολεία. Βεβαίως, υπάρχουν και τα μη προβλέψιμα κενά, τα οποία δημιουργούνται για διάφορους λόγους (εκπαιδευτικές άδειες, επαπειλούμενες εγκυμοσύνες κλπ.). Θα προσπαθήσουμε με τις προβλέψεις που έχουμε κάνει να αντιμετωπίσουμε και αυτό το ζήτημα.
Τα βιβλία όλα είναι στα σχολεία. Το πρόγραμμα της ενισχυτικής διδασκαλίας βρίσκεται σε εξέλιξη, η εισαγωγική επιμόρφωση ξεκινά στις 25 Αυγούστου και ολοκληρώνεται πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Έχουν ληφθεί υπόψη όλα τα απαραίτητα στοιχεία, για να μπορέσουμε φέτος να μην αντιμετωπίσουμε προβλήματα που επί δεκαετίες ταλάνιζαν την εκπαιδευτική κοινότητα.

Παράλληλα, έχουμε πει ότι θα προσπαθήσουμε να αποφορτίσουμε από το μαθητικό πληθυσμό την πόλη της Κέρκυρας, ενισχύοντας τα περιφερειακά σχολικά κτήρια. Ήδη στο σχολείο που εγκαινιάσαμε σήμερα συμφωνήσαμε ότι θα προσθέσουμε κτηριακές υποδομές για να μπορέσουμε να κρατήσουμε μια μεγάλη μάζα μαθητών εκεί και να μην επιφορτίζεται ο Δήμος Κερκυραίων.

Επίσης, έχουμε τη δυνατότητα να ενισχύσουμε περαιτέρω την ειδική εκπαίδευση για τα άτομα με αναπηρία, με πρόσθετες υποδομές αλλά και την επαγγελματική και τεχνική εκπαίδευση. Η γεωγραφική τοποθέτηση του νέου Επαγγελματικού Λυκείου όταν θα ιδρυθεί, θα πρέπει να γίνει επί τη βάση των προτάσεων που θα μας δώσει η ίδια η τοπική κοινωνία.

Με τα παραπάνω αλλά και με την προοπτική δημιουργίας ενός δεύτερου Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο νότιο μέρος του νησιού, που το αντιμετωπίζουμε θετικά -έχουμε πάρει τη σχετική πρόταση από το Δήμο Λευκίμης- θεωρώ ότι θα μπορέσουμε να τονώσουμε και να τονίσουμε τη σημασία της τοπικής οικονομίας. Επιπλέον, μια πρόταση που συζητήθηκε και βρίσκει θετική ανταπόκριση από την πλευρά του Υπουργείου Παιδείας είναι η δημιουργία ενός διατμηματικού διεθνούς μεταπτυχιακού, το οποίο θα προβλέπει ακόμη και τη φιλοξενία ξένων φοιτητών με διδακτικό αντικείμενο τέτοιο, που να ενισχύει την τοπική οικονομία και ανάπτυξη.

Αυτά σε γενικές γραμμές ήταν τα συμπεράσματα της σύσκεψης, η οποία ήταν μια σύσκεψη εργασίας και αποτελεσμάτων. Τα εγκαίνια των σχολικών μονάδων θα συνεχιστούν και τους επόμενους μήνες προκειμένου να αποκατασταθεί μια αδικία που έχει γίνει σε βάρος του Νομού Κερκύρας για πολλές δεκαετίες και η ελληνική Πολιτεία να δείξει το σεβασμό της σε αυτό το νομό, που προσέφερε τόσα πολλά στον ελληνικό πολιτισμό και την ιστορία και να ανταποκριθεί, όπως το επιθυμούν όχι μόνο οι κάτοικοι αλλά όπως πρέπει, σε όλα αυτά που προσέφερε η Κέρκυρα στο ελληνικό έθνος.

Θέλω να σας ευχαριστήσω πολύ για την ανταπόκριση. Διαψεύσαμε νομίζω εμπράκτως αυτούς που μας ήθελαν τουρίστες στο νησί, αν κι αυτό από μόνο του δεν θα ήταν κακό.

Εμείς ήρθαμε όμως να προσφέρουμε πολλά περισσότερα από μια απλή επίσκεψη σε ένα από τα ομορφότερα νησιά της χώρας μας. Ήρθαμε να συμβάλλλουμε στο να δημιουργηθούν οι υποδομές εκείνες, ώστε να συνεχίσει να παίζει η Κέρκυρα το πρωταγωνιστικό ρόλο που έπαιζε πάντοτε στα ελληνικά γράμματα.