Περιοδεία στην Αχαΐα

Θέλω να εκφράσω κατ’ αρχήν την ικανοποίησή μου για τα αποτελέσματα αυτής της επίσκεψης και στους δυο νομούς, και στην Ηλεία και στην Αχαΐα, και να ευχαριστήσω τους συναδέλφους Βουλευτές για την ευαισθητοποίηση που προκάλεσαν στο Κοινοβούλιο και την Κυβέρνηση σε ζητήματα που αφορούν στην αντιμετώπιση των συνεπειών του πρόσφατου σεισμού αλλά και γενικότερα στην ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό της σχολικής στέγης.
Να ευχαριστήσω, επίσης, τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας, που συντόνισε όλη αυτή την προσπάθεια και βεβαίως και τη Νομαρχιακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση για τη συνεργασία και την ανταπόκρισή τους. Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω την εκπαιδευτική κοινότητα και τα διοικητικά στελέχη της εκπαίδευσης, που κατέγραψαν και συμπαραστάθηκαν σε όλη την προσπάθεια που έγινε.

Από τις πρώτες ώρες μετά το σεισμό, εστάλη εδώ με εντολή μου ο Υφυπουργός κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο οποίος παρακολούθησε την κατάσταση και συντόνισε τις ενέργειες. Παράλληλα, ήρθαν μαζί με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΣΚ, κ. Παναγιώτη Παταργιά, 36 μηχανικοί του ΟΣΚ, που απετέλεσαν κλιμάκια που επισκέφθηκαν και εξέτασαν πάνω από 100 σχολεία στο Νομό, καταλήγοντας στο ποια από αυτά χρειάζονται επισκευές και ποια χρειάζονται πλήρως αντικατάσταση με νέα σχολεία.

Σήμερα ερχόμαστε εδώ, σε μια έκτακτη επίσκεψη, η οποία ήταν προγραμματισμένη όμως τακτικά να γίνει το Σεπτέμβρη, για να παρουσιάσουμε το ούτως ή άλλως εν εξελίξει πρόγραμμά μας για τη σχολική στέγη.
Έτσι, λόγω της κατάστασης καλούμεθα τώρα να παρουσιάσουμε όχι μόνο το τακτικό πρόγραμμα που είχε ορίζοντα υλοποίησης το 2012, αλλά και το έκτακτο πρόγραμμα, δηλαδή την πρόσθετη ενίσχυση που δίδει η Πολιτεία και το Υπουργείο Παιδείας στο νομό της Αχαΐας, για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις ζημιές που προέκυψαν από τους πρόσφατους σεισμούς.

Καταρχάς, θα σας πω ορισμένα συγκεντρωτικά στοιχεία: σύμφωνα με το τακτικό πρόγραμμά μας ο συνολικός προϋπολογισμός που είχαμε εγκρίνει για την ενίσχυση της σχολικής στέγης στο νομό συμπεριλάμβανε 31 σχολεία και 15 καινούρια νηπιαγωγεία και η συνολική δαπάνη γι’ αυτά ήταν 53.325.450 ευρώ.Σε αυτό το πρόγραμμα τώρα προστίθεται το πρόγραμμα έκτακτης βοήθειας που συμπεριλαμβάνει 138 παρεμβάσεις, κάποιες από αυτές είναι επιδιορθώσεις, επισκευές σχολείων που έπαθαν ζημιές ή κατασκευές καινούριων σχολείων, που πρέπει να παραδοθούν άμεσα προς χρήση. Το συνολικό κόστος αυτού του έκτακτου προγράμματος είναι 20.505.000 ευρώ.
Συνολικά δηλαδή, μιλούμε για 169 παρεμβάσεις στο νομό Αχαΐας που θα στοιχίσουν 73.830.450 ευρώ. Το ποσό είναι μεγαλύτερο από το άθροισμα των ποσών που δαπανήθηκαν για τη σχολική στέγη στο νομό, τα τελευταία 20 χρόνια.
Βεβαίως, δικαιολογημένα σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό, γιατί αντιμετωπίζονται και έκτακτες καταστάσεις, αλλά θεωρώ ότι και το τακτικό πρόγραμμα, το οποίο είχαμε εγκρίνει και βρισκόταν σε εξέλιξη, ήταν ήδη μια πολύ δυνατή φροντίδα της Πολιτείας, για ένα νομό ο οποίος στερήθηκε στο παρελθόν τέτοιου είδους δυνατότητες.
Επομένως με πράξεις και όχι με λόγια ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες του νομού Αχαΐας και όλα αυτά τα έργα, έχουν συγκεκριμένο προϋπολογισμό, έτοιμη μελέτη και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.
Επισυνάπτονται το επιχειρησιακό πρόγραμμα σχολικής στέγης για την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων  που προέκυψαν από το σεισμό της 8-6-2008 στο Νομό Αχαΐας (πίνακας 1) και αναλυτικός πίνακας του τακτικού προγράμματος σχολικών υποδομών (πίνακας 2).

Συνολικά ανακεφαλαιώνοντας, λέω ότι τα έργα που προανέφερα που γίνανε, γίνονται ή θα γίνουν το επόμενο διάστημα και αφορούν στο τακτικό πρόγραμμα σχολικών υποδομών στην Αχαΐα είναι  31 και έχουν συνολικό προϋπολογισμό 53.325.450. Είναι εγκεκριμένα χρήματα και οι προκαταβολές έχουν ήδη καταβληθεί. Σε αυτά τα έργα, μετά από αίτημα Δημάρχων, προσετέθησαν και ορισμένα άλλα σχολεία και θεωρώ ότι καλύψαμε το σύνολο των αιτημάτων που μας υπεβλήθησαν. Ακόμα και στις περιπτώσεις εκείνες που για λόγους καθυστερημένης συνεννόησης δεν είχαν συμπεριληφθεί κάποια έργα στον προγραμματισμό μας, τα εντάξαμε και την επόμενη εβδομάδα έρχονται στην περιοχή κλιμάκια του ΟΣΚ να συνεννοηθούν με τους Δημάρχους στις περιοχές αυτές που δεν είναι μέσα στον πίνακα που σας ανακοίνωσα. Δηλαδή, εάν προσθέσουμε σ' αυτά που σας είπα και τις νέες παρεμβάσεις που δεσμευθήκαμε ότι θα γίνουν, μιλούμε για 172 συνολικά παρεμβάσεις στο Νομό Αχαΐας, συνολικού προϋπολογισμού 80 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτό το αυξητικό ποσό προέκυψε από τα ζητήματα που μας έθεσαν οι Δήμαρχοι και η Νομαρχία.

Επίσης, έχουμε δεσμευθεί ότι για τα έκτακτα έργα κάθε βδομάδα θα υπάρχει εδώ Μηχανικός του ΟΣΚ που, συντονισμένος με τη Νομαρχία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, θα παρακολουθεί από κοντά την υλοποίηση αυτών των έργων για να μην ξεφύγουμε από τα χρονοδιαγράμματα.

Θα ήθελα να συμπληρώσω ότι αντίστοιχες παρεμβάσεις, σε άλλο επίπεδο βεβαίως, γίνονται και για την δια βίου μάθηση, αλλά και για τη νέα γενιά. Ήδη, ετοιμάζεται να αξιοποιηθεί ένας χώρος στο κέντρο της Πάτρας που θα στεγαστούν οι δράσεις του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας, του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης κλπ, ενώ πρωτοβουλίες πολιτιστικού και άλλου περιεχομένου θα αναπτυχθούν από τα Συμβούλια Νέων και τις θυρίδες νεανικής επιχειρηματικότητας που ιδρύθηκαν στην Πάτρα και στις πυρόπληκτες, αλλά και στις σεισμογενείς περιοχές, που ο στόχος θα είναι αυτής της δομής να ενημερώνουν τη νέα γενιά για τις νέες δυνατότητες που προσφέρει η ελληνική πολιτεία.

Δηλαδή, ό,τι πρόγραμμα αφορά στους νέους πιστεύω ότι θα αντιμετωπίζεται εδώ άμεσα. Θα ενημερώνονται οι νέοι για προγράμματα και άλλων Υπουργείων και θα μπορούν να συμμετέχουν σ' αυτά, είτε αφορούν υποτροφίες για σπουδές είτε προγράμματα stage είτε νέες προκηρύξεις είτε προγράμματα επιχορήγησης νεανικής ή γυναικείας επιχειρηματικότητας. Ο καθένας θα έχει πρόσβαση μέσα από τις θυρίδες νεανικής επιχειρηματικότητας και θα εξυπηρετείται.

Θέλω να ευχαριστήσω για ακόμη μια φορά τους συναδέλφους Βουλευτές που όλο αυτό το διάστημα κινητοποίησαν και ευαισθητοποίησαν την κυβέρνηση και καθοδήγησαν τις πρωτοβουλίες μας υποδεικνύοντάς μας ποιες περιοχές αντιμετωπίζουν οξεία προβλήματα. Και να ευχαριστήσω και τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας για το συντονιστικό και καθοριστικό ρόλο που έπαιξε όλο αυτό το διάστημα της κρίσης.Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
29 Ιουνίου 2020 - 10:15πμ

ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Με τον Γενικό Διευθυντή της Αστυνομίας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Στρατηγό Συριτούδη είχε συνάντηση εργασίας ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας και Εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης Δρ. Ευριπίδης Στυλιανίδης.
28 Ιουνίου 2020 - 9:49μμ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΝΙΚΟ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΔΡ. ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤ. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ, ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΡΟΔΟΠΗΣ-ΝΔ, ΕΠΙΚ. ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΝΟΜΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ

Ευριπίδης Στυλιανίδης: Να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία Ο βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ τονίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη να ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και εξηγεί πότε η προσφυγή στη Χάγη μπορεί να είναι χρήσιμη για την Ελλάδα Νίκος Οικονόμου

ΝΑ ΣΥΣΤΑΘΕΙ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

Υπέρ της συγρότησης Διακομματικής επιτροπής για τη Θράκη τάσσεται με συνέντευξή του στο iEidiseis ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης, βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ και Επικ. Καθηγητής Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, εκφράζοντας μάλιστα τη βεβαιότητα ότι ο πρωθυπουργός θα είναι θετικός στη συγκεκριμένη ανάγκη.Ο πρώην υπουργός επισημαίνει ότι το «κόμμα Σαδίκ» «όχι απλά συνεργάζεται, αλλά καθοδηγείται σε μεγάλο βαθμό από την τουρκική διπλωματία».
21 Ιουνίου 2020 - 10:44μμ

Η ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΣΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ του Δρ. Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη Βουλευτή Ροδόπης ΝΔ, πρώην Υπουργού Παιδείας, Επικ. Καθηγητή Νομικής Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου

Για πολλές δεκαετίες η ιδεοληψία ήταν η κυρίαρχη δύναμη και η παραπλανητική πυξίδα της ακολουθουμενης πολιτικής στην Ανώτατη Εκπαίδευση της Χώρας.
21 Ιουνίου 2020 - 10:32μμ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΣΤΟΝ ΠΡΕΣΒΗ ΤΗΣ Ν.ΚΟΡΕΑΣ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

Η Επιτροπή Ελληνοκορεατικής Φιλίας συναντήθηκε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο με τον Πρέσβη της Ν. Κορέας στην Ελλάδα και αντάλλαξαν απόψεις για την εντατικοποίηση των διμερών σχέσεων επ´ ευκαιρία των 60 ετών από την έναρξη των διπλωματικών σχέσεων.
18 Ιουνίου 2020 - 12:41μμ

ΣΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Συνάντηση εργασίας με την Υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως είχε ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στ. Στυλιανιδης.