Περιοδεία στην Αιτωλοακαρνανία

Θα ξεκινήσω με το κεντρικό συμπέρασμα από αυτή την εξελικτική συνεργασία που είχαμε καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας με τη Νομαρχιακή και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Είναι σε εξέλιξη ένα μεγάλο πρόγραμμα, πολύ φιλόδοξο για τη Σχολική Στέγη στο νομό Αιτωλοακαρνανίας που ανέρχεται στα 59.229.000 ευρώ, αφορά 43 έργα, τα οποία απλώνονται σε όλους τους ΟΤΑ του νομού. Πολλά από αυτά έχουν αρχίσει να παραδίδονται μετά το 2004, κάποια άλλα είναι εργοτάξια μερικά εκ των οποίων επισκεφθήκαμε κατά τη διάρκεια της ημέρας και κάποια άλλα είναι στη φάση της δρομολόγησης.
Υπήρχαν κάποιες δυσκολίες συνεργασίας και συνεννόησης οι οποίες θέλω να πιστεύω ότι μετά τη σημερινή επίσκεψη εδώ ξεπερνιούνται. Από πλευράς μας τα χρήματα είναι δεσμευμένα και δρομολογημένα για το  νομό Αιτωλοακαρνανίας.

Σε αυτό το ποσό των 59 εκ. ευρώ, δεν συμπεριλαμβάνονται τα χρήματα που θα διασφαλιστούν από το Δ’ ΚΠΣ για τη Σχολική Στέγη, τα οποία συνολικά -όπως μας λέει ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας, τον οποίο ευχαριστώ πάρα πολύ για την πολύ καλή συνεργασία που έχουμε στον τομέα της ευθύνης του- είναι 75 εκ. ευρώ για κτιριακά στην Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδος, συνολικά μαζί με τους εξοπλισμούς 92 εκ ευρώ. Από αυτά, τα 75 εκ. ευρώ, το μερίδιο του λέοντος, ανήκει δικαιωματικά στην Αιτωλοακαρνανία για τη Σχολική Στέγη, γιατί είναι ο νομός με τα περισσότερα προβλήματα και τις περισσότερες ελλείψεις.

Περιέγραψα προηγουμένως ονομαστικά, ένα προς ένα, τα 43 έργα στα οποία αναφέρεται αυτό το πρόγραμμα που βρίσκεται σε εξέλιξη μέχρι το 2012, και σε αυτά βεβαίως θα προστεθούν και νέες προτεραιότητες, όπως θα συμφωνηθούν με την τοπική κοινωνία, για να χρηματοδοτηθούν από τα ΠΕΠ.

Επίσης να πω ότι σήμερα μου δόθηκε η δυνατότητα να ανακοινώσω την κατασκευή 22 νέων νηπιαγωγείων στο νομό Αιτωλοακαρνανίας.     Το που θα κατασκευαστούν τα νηπιαγωγεία αυτά, είναι ζήτημα της τοπικής κοινωνίας και θα πρέπει να λυθεί το θέμα σε συνεννόηση μεταξύ της Νομαρχιακής και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Έχουμε πει ότι θα εγκρίνουμε το ποσό του 1 εκ. ευρώ για την αναβάθμιση υφιστάμενων σχολικών υποδομών παρότι δεν είναι αρμοδιότητά μας. Ωστόσο το Υπουργείο Παιδείας δια του ΟΣΚ θα δώσει στην τοπική κοινωνία τα χρήματα αυτά μέσα από προγραμματική συμφωνία με το Νομάρχη και τους Δημάρχους για την αναβάθμιση υφιστάμενων σχολικών υποδομών, που θέλουν ανάπλαση, αναπαλαίωση ή συντήρηση.

Επιπλέον θα προχωρήσει και σε μία ακόμη προγραμματική συμφωνία για την κατασκευή ενός σχολείου, που θα μας υποδείξουν ως πραγματική προτεραιότητα, μέσα από προγραμματική συμφωνία του ΟΣΚ με τη Νομαρχία και θα υλοποιηθεί το επόμενο διάστημα.

Αναφέρθηκαν και κάποια καινούργια έργα που απαντούν σε αιτήματα που υπέβαλαν οι Δήμαρχοι και δόθηκε και μια απάντηση σε λειτουργικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν διάφορα σχολεία. Όλα τα προβλέψιμα λειτουργικά κενά είναι καλυμμένα από την αρχή της χρονιάς. Προέκυψαν όμως ορισμένα κενά από έκτακτους λόγους, 69 άδειες είχαμε για ανατροφή τέκνων από 1/9/2008 και επίσης είχαμε και θεαματική αύξηση των μαθητών στα ΕΠΑΛ – ΕΠΑΣ.
Αυτές οι νέες ανάγκες που δημιουργήθηκαν θα αντιμετωπιστούν, σε συνεργασία πάντοτε του Υπουργείου με την Περιφερειακή Διεύθυνση, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Όπως δείξαμε συνέπεια για την εύρυθμη έναρξη της σχολικής χρονιάς, δηλαδή τα βιβλία να είναι στην ώρα τους, οι εκπαιδευτικοί στις θέσεις τους, η εισαγωγική επιμόρφωση να έχει τελειώσει πριν την έναρξη των μαθημάτων, η πρόσθετη διδακτική στήριξη κλπ., έτσι θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε και το επόμενο διάστημα.

Είναι μεγάλη είδηση για την περιοχή η δημιουργία του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδος. Ενημέρωσα την τοπική κοινωνία ότι πριν αρχίσει αυτή η περιοδεία, εκτός από την έγκριση που είχαμε πάρει με επιμονή μας από το ΣΑΠΕ κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, υπογράψαμε και το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα για τη δημιουργία του 4ου πανεπιστημιακού Τμήματος, το οποίο συμπληρώνει τις υποδομές και έτσι θα έχουμε 2 Σχολές, με 2 Τμήματα η κάθε μία. Αμέσως μόλις τεθεί σε λειτουργία το 4ο Τμήμα, θα συσταθεί και η διοικούσα Επιτροπή, που θα αναλάβει την ευθύνη του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδος. Έτσι μια δέσμευση του Πρωθυπουργού γίνεται πραγματικότητα και έτσι δικαιώνεται και ένα όραμα που είχε για τον εαυτό της η τοπική κοινωνία της Αιτωλοακαρνανίας.

Όσον αφορά το θέμα που ανέκυψε σε ορισμένες Σχολές ΤΕΙ, από τη μη δήλωσή τους στα μηχανογραφικά δελτία, εμείς έχουμε συστήσει από την αρχή ότι θα πρέπει αυτό το ζήτημα να αντιμετωπιστεί με επαναδιαπραγμάτευση του θεματικού προσανατολισμού της Σχολής με μετονομασία, ή και με συγχώνευση, ώστε να μπορέσει να αξιοποιήσει και το Μεσολόγγι τις δυνατότητες που του δίνει το ΤΕΙ της περιοχής.

Ο στόχος μας είναι να στηρίξουμε τη λειτουργία του και την αναβάθμισή του και θα το κάνουμε με ό,τι μέσα διαθέτουμε. Θέλω να σας ευχαριστήσω, να πω ότι εμείς είμαστε εδώ για να συνεργαστούμε και να παράξουμε αποτελέσματα.    

Η επίσκεψή μας συνδυάζεται με τα εξής αποτελέσματα: είναι τα έργα τα οποία εγκαινιάσαμε, είναι τα εργοτάξια τα οποία επισκεφθήκαμε και πολλά άλλα τα οποία είναι σε εξέλιξη αυτή την εποχή.

Πιστεύω ότι το επόμενο διάστημα θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε δυσκολίες που είχαμε και να δώσουμε όλοι τον καλύτερό μας εαυτό, για να δικαιώσουμε τις προσδοκίες του λαού της Αιτωλοακαρνανίας, ο οποίος περιμένει πάρα πολλά από την Κυβέρνηση.
  
Σας ευχαριστώ.Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod

TO ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΤΩΝ ΑΥΤΟΝΟΗΤΩΝ

Είμαστε η γενιά που μας αποκαλούσαν «τυχερή», γιατί γεννηθήκαμε σε μια εποχή που τα Ζητούμενα άλλων γενεών θεωρούνταν για μας Αυτονόητα.

Ο ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

Η Θράκη άντεξε... Μια κοινωνία ώριμη και συντεταγμένη, με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, απόλυτα συντονισμένη με την Ελληνική Αστυνομία, τις Ένοπλες Δυνάμεις και την Εθνοφυλακή, απέδειξε ότι μπορεί να προστατέψει τα Ελληνικά και τα Ευρωπαϊκά σύνορα. Η Τουρκική Κυβέρνηση το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας επεδίωξε έναν αποσταθεροποιητικό αιφνιδιασμό και αιφνιδιάστηκε η ίδια.
7 Μάρτιος 2020 - 2:58μμ

ΑΝΤΙΑΣΦΥΞΙΟΓΟΝΕΣ ΜΑΣΚΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΛΥΦΑΔΑΣ ΜΟΙΡΑΣΕ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΤΟΥΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ

Μετά από συνεννόηση με το Δήμαρχο Γλυφάδας Γιώργο Παπανικολάου, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στυλιανίδης μοίρασε αντιασφυξιογόνες μάσκες που προσέφερε ο Δήμος Γλυφάδας για να στηρίξει τον αγώνα της Ελληνικής Αστυνομίας και του Στρατού προκειμένου να διαφυλάξουν τα σύνορα της Ελλάδας στον Έβρο από την επίθεση που δέχονται.
24 Φεβρουάριος 2020 - 10:37πμ

ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: «Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΕΙ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ»

Στην Επιτροπή Απόδημου Ελληνισμού του Κοινοβουλίου εκλήθησαν ο Πρύτανης του ΑΠΘ καθηγητής Ν. Παπαϊωάννου και ο Πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας καθηγητής κ. Καζάζης προκειμένου να παρουσιάσουν το σημαντικό έργο που κάνουν στο εξωτερικό τα Ιδρύματα της Βορείου Ελλάδας. Κατά τη διάρκεια μιας γόνιμης συζήτησης που ακολούθησε με τους Έλληνες Βουλευτές αίσθησή έκανε η ουσιαστική παρέμβαση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας από τη Ροδόπη την οποία συμμερίστηκαν και αρκετοί συνάδελφοι του. Συγκεκριμένα ο Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης τόνισε:
17 Φεβρουάριος 2020 - 12:40μμ

ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ Τ. ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟ ΓΙΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ Γ. ΓΚΑΡΑΝΗ

Τον Υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο επισκέφθηκε ο Βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης και ο Δήμαρχος Κομοτηναίων Γιάννης Γκαράνης συνοδευόμενος από τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ Ν. Χαραλαμπίδης
17 Φεβρουάριος 2020 - 12:18μμ

ΑΡΘΡΟ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΟΝ 16/02/2020

100 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΘΡΑΚΗ: ΩΡΑ ΓΙΑ ΔΡΑΣΗ του Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη Βουλευτή Ροδόπης, Επικ. Καθηγητή Νομικής Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου