Περιοδεία στην Αιτωλοακαρνανία

Θα ξεκινήσω με το κεντρικό συμπέρασμα από αυτή την εξελικτική συνεργασία που είχαμε καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας με τη Νομαρχιακή και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Είναι σε εξέλιξη ένα μεγάλο πρόγραμμα, πολύ φιλόδοξο για τη Σχολική Στέγη στο νομό Αιτωλοακαρνανίας που ανέρχεται στα 59.229.000 ευρώ, αφορά 43 έργα, τα οποία απλώνονται σε όλους τους ΟΤΑ του νομού. Πολλά από αυτά έχουν αρχίσει να παραδίδονται μετά το 2004, κάποια άλλα είναι εργοτάξια μερικά εκ των οποίων επισκεφθήκαμε κατά τη διάρκεια της ημέρας και κάποια άλλα είναι στη φάση της δρομολόγησης.
Υπήρχαν κάποιες δυσκολίες συνεργασίας και συνεννόησης οι οποίες θέλω να πιστεύω ότι μετά τη σημερινή επίσκεψη εδώ ξεπερνιούνται. Από πλευράς μας τα χρήματα είναι δεσμευμένα και δρομολογημένα για το  νομό Αιτωλοακαρνανίας.

Σε αυτό το ποσό των 59 εκ. ευρώ, δεν συμπεριλαμβάνονται τα χρήματα που θα διασφαλιστούν από το Δ’ ΚΠΣ για τη Σχολική Στέγη, τα οποία συνολικά -όπως μας λέει ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας, τον οποίο ευχαριστώ πάρα πολύ για την πολύ καλή συνεργασία που έχουμε στον τομέα της ευθύνης του- είναι 75 εκ. ευρώ για κτιριακά στην Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδος, συνολικά μαζί με τους εξοπλισμούς 92 εκ ευρώ. Από αυτά, τα 75 εκ. ευρώ, το μερίδιο του λέοντος, ανήκει δικαιωματικά στην Αιτωλοακαρνανία για τη Σχολική Στέγη, γιατί είναι ο νομός με τα περισσότερα προβλήματα και τις περισσότερες ελλείψεις.

Περιέγραψα προηγουμένως ονομαστικά, ένα προς ένα, τα 43 έργα στα οποία αναφέρεται αυτό το πρόγραμμα που βρίσκεται σε εξέλιξη μέχρι το 2012, και σε αυτά βεβαίως θα προστεθούν και νέες προτεραιότητες, όπως θα συμφωνηθούν με την τοπική κοινωνία, για να χρηματοδοτηθούν από τα ΠΕΠ.

Επίσης να πω ότι σήμερα μου δόθηκε η δυνατότητα να ανακοινώσω την κατασκευή 22 νέων νηπιαγωγείων στο νομό Αιτωλοακαρνανίας.     Το που θα κατασκευαστούν τα νηπιαγωγεία αυτά, είναι ζήτημα της τοπικής κοινωνίας και θα πρέπει να λυθεί το θέμα σε συνεννόηση μεταξύ της Νομαρχιακής και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Έχουμε πει ότι θα εγκρίνουμε το ποσό του 1 εκ. ευρώ για την αναβάθμιση υφιστάμενων σχολικών υποδομών παρότι δεν είναι αρμοδιότητά μας. Ωστόσο το Υπουργείο Παιδείας δια του ΟΣΚ θα δώσει στην τοπική κοινωνία τα χρήματα αυτά μέσα από προγραμματική συμφωνία με το Νομάρχη και τους Δημάρχους για την αναβάθμιση υφιστάμενων σχολικών υποδομών, που θέλουν ανάπλαση, αναπαλαίωση ή συντήρηση.

Επιπλέον θα προχωρήσει και σε μία ακόμη προγραμματική συμφωνία για την κατασκευή ενός σχολείου, που θα μας υποδείξουν ως πραγματική προτεραιότητα, μέσα από προγραμματική συμφωνία του ΟΣΚ με τη Νομαρχία και θα υλοποιηθεί το επόμενο διάστημα.

Αναφέρθηκαν και κάποια καινούργια έργα που απαντούν σε αιτήματα που υπέβαλαν οι Δήμαρχοι και δόθηκε και μια απάντηση σε λειτουργικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν διάφορα σχολεία. Όλα τα προβλέψιμα λειτουργικά κενά είναι καλυμμένα από την αρχή της χρονιάς. Προέκυψαν όμως ορισμένα κενά από έκτακτους λόγους, 69 άδειες είχαμε για ανατροφή τέκνων από 1/9/2008 και επίσης είχαμε και θεαματική αύξηση των μαθητών στα ΕΠΑΛ – ΕΠΑΣ.
Αυτές οι νέες ανάγκες που δημιουργήθηκαν θα αντιμετωπιστούν, σε συνεργασία πάντοτε του Υπουργείου με την Περιφερειακή Διεύθυνση, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Όπως δείξαμε συνέπεια για την εύρυθμη έναρξη της σχολικής χρονιάς, δηλαδή τα βιβλία να είναι στην ώρα τους, οι εκπαιδευτικοί στις θέσεις τους, η εισαγωγική επιμόρφωση να έχει τελειώσει πριν την έναρξη των μαθημάτων, η πρόσθετη διδακτική στήριξη κλπ., έτσι θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε και το επόμενο διάστημα.

Είναι μεγάλη είδηση για την περιοχή η δημιουργία του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδος. Ενημέρωσα την τοπική κοινωνία ότι πριν αρχίσει αυτή η περιοδεία, εκτός από την έγκριση που είχαμε πάρει με επιμονή μας από το ΣΑΠΕ κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, υπογράψαμε και το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα για τη δημιουργία του 4ου πανεπιστημιακού Τμήματος, το οποίο συμπληρώνει τις υποδομές και έτσι θα έχουμε 2 Σχολές, με 2 Τμήματα η κάθε μία. Αμέσως μόλις τεθεί σε λειτουργία το 4ο Τμήμα, θα συσταθεί και η διοικούσα Επιτροπή, που θα αναλάβει την ευθύνη του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδος. Έτσι μια δέσμευση του Πρωθυπουργού γίνεται πραγματικότητα και έτσι δικαιώνεται και ένα όραμα που είχε για τον εαυτό της η τοπική κοινωνία της Αιτωλοακαρνανίας.

Όσον αφορά το θέμα που ανέκυψε σε ορισμένες Σχολές ΤΕΙ, από τη μη δήλωσή τους στα μηχανογραφικά δελτία, εμείς έχουμε συστήσει από την αρχή ότι θα πρέπει αυτό το ζήτημα να αντιμετωπιστεί με επαναδιαπραγμάτευση του θεματικού προσανατολισμού της Σχολής με μετονομασία, ή και με συγχώνευση, ώστε να μπορέσει να αξιοποιήσει και το Μεσολόγγι τις δυνατότητες που του δίνει το ΤΕΙ της περιοχής.

Ο στόχος μας είναι να στηρίξουμε τη λειτουργία του και την αναβάθμισή του και θα το κάνουμε με ό,τι μέσα διαθέτουμε. Θέλω να σας ευχαριστήσω, να πω ότι εμείς είμαστε εδώ για να συνεργαστούμε και να παράξουμε αποτελέσματα.    

Η επίσκεψή μας συνδυάζεται με τα εξής αποτελέσματα: είναι τα έργα τα οποία εγκαινιάσαμε, είναι τα εργοτάξια τα οποία επισκεφθήκαμε και πολλά άλλα τα οποία είναι σε εξέλιξη αυτή την εποχή.

Πιστεύω ότι το επόμενο διάστημα θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε δυσκολίες που είχαμε και να δώσουμε όλοι τον καλύτερό μας εαυτό, για να δικαιώσουμε τις προσδοκίες του λαού της Αιτωλοακαρνανίας, ο οποίος περιμένει πάρα πολλά από την Κυβέρνηση.
  
Σας ευχαριστώ.Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
16 Φεβρουάριος 2020 - 10:43πμ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 16.02.2020

«Ζήτησα η Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή και Συνοριοφυλακή της Frontex που θα προσλάβει ιο.οοο στελέχη να τα εκπαιδεύσει στις Σχολές Αστυνομίας της Θράκης».
14 Φεβρουάριος 2020 - 8:39μμ

ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΡΩΜΥΛΙΩΤΕΣ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Συνάντηση εργασίας με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ανατολικής Ρωμυλίας - Βόρειας Θράκης είχε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης στην Αθήνα.
11 Φεβρουάριος 2020 - 12:29πμ

Υποδεχθήκαμε σήμερα στην ιδιαίτερη μου Πατρίδα, στον Δήμο Μαρωνειας-Σαπών, τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας προκειμένου να ανακηρυχθεί Επίτιμος Δημότης.

ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ:"Ευχαριστώ θερμά τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλο, για τα θερμά του λόγια. Είναι μεγάλη τιμή για μας η ανακήρυξή του σε Επίτιμο Δημότη της ιδιαίτερης πατρίδας μου, του Δήμου Μαρώνειας-Σαπών."
7 Φεβρουάριος 2020 - 10:55πμ

Ε.ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ : «Η ΚΟΜΟΤΗΝΗ ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΑΣ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΝΙΑΡΧΟΣ».

Παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, παρουσιάστηκε στο Ίδρυμα Νιάρχος στην Εθνική Βιβλιοθήκη το νέο Νοσοκομείο Κομοτηνής. Παρόντες η Διοίκηση του Ιδρύματος, ο παγκοσμίου φήμης αρχιτέκτονας Ρέντζο Πιάνο, διακεκριμένοι εκπρόσωποι της Ελληνικής Ιατρικής κοινότητας, ακαδημαϊκοί, επιχειρηματίες και υψηλό κοινό των Αθηνών.
30 Ιανουάριος 2020 - 3:02μμ

ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ: ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΛΑΪΚΟ ΚΟΜΜΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕ ΤΟΝ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

Μετά από πρόταση της Ελληνικής Αντιπροσωπείας, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, πρότεινε και επέτυχε να επιλέγει ο Ευριπίδης Στυλιανίδης (ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ) στα 17 τακτικά μέλη της Επιτροπής που θα αξιολογήσουν και θα επιλέξουν τους Δικαστές του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
27 Ιανουάριος 2020 - 2:04μμ

Η ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΤΑΥΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ 4ΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ

Γόνιμη υπήρξε η επίσκεψη του Βουλευτή Ροδόπης στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας και καλό του φίλο από τα παλιά Νίκο Παναγιωτόπουλο.