Skip to Navigation

Παρουσία στην Τελετή Αγιασμού στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Παιανίας

Λέξεις κλειδιά: Παιδεία | Εκπαίδευση
«Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ, σεβαστέ εκπρόσωπε της εκκλησίας μας, αγαπητέ δήμαρχε και νομάρχη, εκλεκτοί συνάδελφοι στο Κοινοβούλιο, συνεργάτες εκπαιδευτικοί, γονείς, αγαπητά μας παιδιά.

Θέλω πρώτα απ’ όλα να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο της Κυβέρνησης για τη σημερινή του παρουσία εδώ που συμβολικά αποτυπώνει το έμπρακτο ενδιαφέρον της Πολιτείας για όλη την προσπάθεια που γίνεται απ’ άκρη σε άκρη της χώρας για την εκπαίδευσή μας.

Θέλω να ευχαριστήσω όλα εκείνα τα διοικητικά στελέχη του Υπουργείου Παιδείας και τους εκπαιδευτικούς που στερήθηκαν τη φετινή καλοκαιρινή τους άδεια για να μπορέσουν σήμερα τα σχολεία σε όλη τη χώρα να λειτουργήσουν με πληρότητα στελεχών και με λειτουργική αρτιότητα, έτοιμα να μοιράσουν τα βιβλία στους μαθητές, με ολοκληρωμένη την εισαγωγική επιμόρφωση των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών και των αναπληρωτών, και με ετοιμότητα να ξεκινήσει η πρόσθετη διδακτική στήριξη αλλά και η ενισχυτική διδασκαλία άμεσα για πρώτη φορά και για την πρώτη βαθμίδα της εκπαίδευσης, δηλαδή το φροντιστήριο μέσα στο σχολείο που χτυπάει την παραπαιδεία στο σκληρό της πυρήνα και διευκολύνει τα μεσαία και φτωχά εισοδήματα της χώρας.

Θέλω να ευχαριστήσω τους μάχιμους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή και ευσυνείδητα έχουν μπει στη μάχη προωθώντας ένα εκπαιδευτικό σύστημα που θα παρέχει ολοκληρωμένη παιδεία. Να πω στους γονείς ότι με εμπιστοσύνη πρέπει να παραδώσουν τα παιδιά τους στο εκπαιδευτικό μας σύστημα γιατί είναι έτοιμο να απορροφήσει και την Α΄ Δημοτικού αλλά και το σύνολο των νηπίων στα δημόσια νηπιαγωγεία που από φέτος στην πράξη γίνονται υποχρεωτικά και πλήρη για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της ελληνικής κοινωνίας.

Τέλος θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στο πρόσωπο του δημάρχου και του νομάρχη, σε όλη την τοπική και νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, η οποία σε άψογη συνεργασία με την πολιτεία συμβάλει στο να κατασκευάζονται αυτή τη στιγμή 1.233 νέα σχολικά κτίρια σε όλη τη χώρα, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις που πρέπει να δημιουργεί το κράτος ώστε η εκπαίδευση να λειτουργεί εύρυθμα και αποτελεσματικά.

Αγαπητά μας παιδιά, οι νεώτεροι, τα πρωτάκια και τα νήπια καλώς ήρθατε. Φίλοι εκπαιδευτικοί είμαι βέβαιος ότι θα κάνετε άψογα το καθήκον σας. Θέλουμε όλοι εμείς όμως να ξέρετε ότι η πολιτεία θα είναι δίπλα σας για να σταθεί στο οποιοδήποτε πρόβλημα, γιατί πιστεύουμε ειλικρινά ότι αυτό τον κόσμο και αυτή την πατρίδα την κληρονομήσαμε από τα παιδιά μας και θα πρέπει να τους την επιστρέψουμε ισχυρότερη, ασφαλέστερη και καλύτερη.

Καλή χρονιά σε όλους».


Στη συνέχεια ο Υπουργός κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θέλω να ευχηθώ καλή σχολική χρονιά σε όλους, στους εκπαιδευτικούς, στους γονείς, αλλά κυρίως στα παιδιά.
Μπορώ να πω ότι η Πολιτεία έκανε το χρέος της. Να ευχαριστήσω τους εκπαιδευτικούς και τα διοικητικά στελέχη της εκπαίδευσης που στερήθηκαν την καλοκαιρινή τους άδεια για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις και από την πρώτη ημέρα να λειτουργούν εύρυθμα τα σχολεία, χωρίς λειτουργικά κενά, προβλέψιμα τουλάχιστον, με τα βιβλία να περιμένουν τους μαθητές, με την εισαγωγική επιμόρφωση για πρώτη φορά να έχει ολοκληρωθεί στην ώρα της. Πιστεύω ότι έχουμε κάνει σημαντικά βήματα.
Βέβαια το αντίθετο του καλού είναι το καλύτερο. Εμείς εντείνουμε τις δυνάμεις μας για να μπορέσουμε να σταθούμε αρωγοί στην προσπάθεια που θα κάνουν οι μάχιμοι εκπαιδευτικοί για να παραχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Επενδύουμε στη νέα γενιά, επενδύουμε στην εκπαίδευση. Πιστεύουμε ότι «όλα είναι θέμα παιδείας».

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για τα Νηπιαγωγεία τι εικόνα έχετε κ. Υπουργέ;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Η δυνατότητα απορρόφησης των νηπίων στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα φτάνει τις 140.000, όταν τα νήπια είναι 110.000. Δημιουργήθηκε μια αναστάτωση διότι πολλοί Παιδικοί Σταθμοί, παρότι είχαν δυο χρόνια τη δυνατότητα να προσαρμοστούν στο νέο θεσμικό πλαίσιο, δεν το έκαναν έγκαιρα.
Εμείς από τη μια διευκολύνουμε αυτούς που θέλουν να προσαρμοστούν, χωρίς όμως να κάνουμε εκπτώσεις σε θέματα ασφάλειας και ποιότητας στις υποδομές που θα φιλοξενήσουν τα νήπια στους ιδιωτικούς σταθμούς. Η δημόσια εκπαίδευση πάντως είναι έτοιμη να απορροφήσει όλες τις ανάγκες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πολλά παιδιά γυρνάνε σε σχολεία που είναι για άλλη μια χρονιά ακατάλληλα ή σε άθλια κατάσταση. Πόσο θα συνεχίσει αυτό, δηλαδή κάθε χρόνο να έχουμε παιδιά που πηγαίνουν σε σχολεία που δεν είναι σε καλή κατάσταση ή ακατάλληλα; 

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Η αλήθεια είναι ότι αυτή η κυβέρνηση κληρονόμησε πάνω από 5.000 σχολικές μονάδες ηλικίας κτιριολογικής 45 έως 80 ετών, και έκανε μια τιτάνια προσπάθεια για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.
Τα τέσσερα τελευταία χρόνια κατασκευάστηκαν 580 καινούργια σχολεία και αναπλάστηκαν περίπου 350 παλαιά. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη, με υποστήριξη κυρίως του κρατικού προϋπολογισμού, ένα γενναίο πρόγραμμα κατασκευής 1.233 σχολείων και πολλών Νηπιαγωγείων μέχρι το 2012.
Ήδη αυτές τις ημέρες συνεχώς εγκαινιάζω σχολεία ή θεμελιώνω άλλα. Πιστεύω ότι το πρόβλημα θα το αντιμετωπίσουμε. Χρειάζεται συνεχή μάχη με τα προβλήματα της καθημερινότητας. Σας ευχαριστώ.