Ομιλία του Ευριπίδη Στυλιανίδη στην Α' Αθηνών για το "ΝΑΙ στην Ελλάδα της Ευρώπης"

Φίλες και Φίλοι,

Η κρισιμότητα των στιγμών δε μας αφήνει πλέον κανένα περιθώριο παρά να σκεφθούμε ενωτικά και να δράσουμε εθνικά, προστατεύοντας με όλες μας τις δυνάμεις αυτό που διασφάλισε στις Ελληνίδες και τους Έλληνες η παράταξή μας, τη στρατηγική επιλογή του Εθνάρχη, Κωνσταντίνου Καραμανλή: την Ελλάδα της Ευρώπης και την Ευρώπη της Ελλάδας.

Η έλλειψη εμπνευσμένης Ευρωπαϊκής Ηγεσίας, συνδυασμένη με τις σοβαρές θεσμικές ατέλειες του Ευρωπαϊκού οικοδομήματος έγιναν η αιτία τα τελευταία χρόνια, ο λελογισμένος "Ευρωσκεπτικισμός" να μετεξελιχθεί σε έναν επικίνδυνο "Ευρωαρνητισμό". Και τον χαρακτηρίζω "επικίνδυνο", διότι οδηγεί αναμφίβολα στον Εθνικό Απομονωτισμό, αναζωπυρώνει ιδεοληπτικούς φανατισμούς και ωθεί σε αριστερίστικους ή ακροδεξιούς εξτρεμισμούς, που εξοντώνουν τις θεμελιώδεις αξίες του Ευρωπαϊκού Οράματος, καθιστώντας το, όχι "Κοινή Υπόθεση των Λαών και των Εθνών", όπως θα έπρεπε, αλλά "κοινό συμφέρον" μιας κυνικής βρυξελλιώτικης γραφειοκρατίας και μιας ορθολογιστικής μεν, αλλά ωφελιμιστικής και αλαζονικής δε τεχνοκρατίας.

Τώρα που ήλθαν τα προβλήματα, όλοι, ιδιαίτερα στην Ελλάδα, αφορίζουν με ευκολία αυτή την εποχή της Ε.Ε. Ξέχασαν όμως τι έχει πετύχει διαχρονικά, μετά το δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η ευρωπαϊκή ιδέα, το ευρωπαϊκό όραμα:

  • Η Ενωμένη Ευρώπη σταμάτησε τους αιματηρούς πολέμους και διασφάλισε την Ειρήνη στην ήπειρο μας.
  • Νίκησε δικτατορικά, ολιγαρχικά & ολοκληρωτικά καθεστώτα και εδραίωσε Δημοκρατία & Ανθρώπινα Δικαιώματα.
  • Νίκησε τη φτώχεια και πέτυχε Ανάπτυξη και Ευημερία για όλους, την οποία διέχυσε σε όλα τα Κράτη-Μέλη, στις περιφέρειες, τις επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά και τα άτομα.

Η Ευρώπη μεγάλωσε, χωρίς όμως να εξελιχθεί και να ωριμάσει αντίστοιχα. Διεύρυνση και Εμβάθυνση δεν περπάτησαν παράλληλα και τώρα αυτή η δυσαρμονία μεταβάλλεται σε απειλή.

Η Ελλάδα χάρη στους αγώνες, τη συστηματική δουλειά, τη συνέπεια, τη διεθνή αξιοπιστία και τη διορατικότητα του Κωνσταντίνου Καραμανλή, έγινε αναπόσπαστο κομμάτι του σκληρού πυρήνα της ευρωπαϊκής οικογένειας και απήλαυσε μέχρι σήμερα, όλα τα παραπάνω αγαθά δηλαδή, εθνική συμφιλίωση, δημοκρατία, ανάπτυξη για όλους, ευημερία, εθνική ασφάλεια, που μετά έναν αιματηρό εμφύλιο δεν ήταν καθόλου δεδομένα.
Η Ευρωπαϊκή Επιλογή συντήρησε και συντηρεί ακόμα το λαό μας, όχι μόνο οικονομικά και αναπτυξιακά, αλλά και πολιτιστικά, ηθικά, πνευματικά, πολιτικά.

Το "Ανήκουμε στη Δύση" του Κωνσταντίνου Καραμανλή επ’ ουδενί δεν προδίδει εξάρτηση. Είναι Εθνική Επιλογή, που ομολογεί ότι ο ελληνικός πολιτισμός αποτελεί τη διαχρονική βάση του ευρωπαϊκού. Την ίδια στιγμή όμως τελειώνει την περίοδο, που η Ελλάδα είναι ένα ανάδελφο Έθνος-Κράτος και την μετατρέπει σε αναπόσπαστο τμήμα μιας υγιούς ισότιμης και αποτελεσματικής διεθνούς συμμαχίας.

Κακές πολιτικές επιλογές, δικές μας ή της ευρωπαϊκής ηγεσίας, δε δικαιολογούν άστοχες συγκρούσεις, ούτε φυσικά καταστροφικές λογικές εξόδου από την ΕΕ.

Ένας τέτοιος παραλογισμός, σαν αυτό που ζούμε αυτές τις μέρες στη χώρα μας, δεν ακυρώνει απλά το διακύβευμα και τη μεγαλύτερη επιτυχία της πολιτικής μας από το 1974 και μετά... αλλά υπονομεύει και την πορεία μας προς το μέλλον.

Δε γνωρίζω αν η κυβέρνηση καθοδηγείται από τη αναχρονιστική της αριστερή ιδεοληψία ή τη στρεβλή και ανεύθυνη αντίληψή της για τους διαπραγματευτικούς κανόνες της Ένωσης. Ότι όμως κι αν ισχύει είναι το ίδιο επικίνδυνο για το κράτος μας, το λαό μας και το έθνος μας. Το κράτος μας κινδυνεύει με χρεοκοπία, ο λαός μας με διχασμό και το έθνος μας με τραγωδία.

Η επίφαση δημοκρατικότητας, που επικαλείται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με το δημοψήφισμα, στην ουσία αποτελεί αποποίηση της ευθύνης μιας εκλεγμένης κυβέρνησης να σηκώσει το βάρος των δύσκολων αποφάσεων. Οι πολίτες τίθενται ενώπιον ενός ανύπαρκτου διλήμματος, αφού η πρόταση των θεσμών είναι γνωστό ότι έπαυσε να υπάρχει από την Τρίτη και μετά, όπως οι ίδιοι δήλωσαν επισήμως. Η χώρα μπαίνει σε μια απίθανη περιπέτεια χωρίς επιστροφή. Η "διαπραγμάτευση" ακόμα κι αν δε τελειώσει εδώ, παρά τα όσα ισχυρίζεται ο πρωθυπουργός, καταστρέφεται διότι αγκυλώνεται πλήρως η ευελιξία της ελληνικής διπλωματίας.

Ένα "ΟΧΙ" του λαού, αν δεν καταλάβει το διακύβευμα, μπορεί να τελειώσει την "Ελλάδα της Ευρώπης". Ένα "ΝΑΙ" από την άλλη, δεν αφήνει περιθώριο για κάτι καλύτερο στη συμφωνία με τους θεσμούς, γιατί αυτό το έχουμε ήδη αρνηθεί με την αποχώρηση από τη διαπραγμάτευση.

Τέλος ο μεγαλύτερος κίνδυνος που ελλοχεύει σ' αυτή τη διαδικασία είναι, ενώ το δημοψήφισμα του 1974 μας ένωσε στη δημοκρατία, το δημοψήφισμα του 2015 να μας οδηγήσει σε ένα νέο εθνικό διχασμό και στην έξοδο από την καρδιά της Ε.Ε..
Το κρίσιμο λοιπόν ερώτημα που τίθεται στο παρά ένα μιας επικείμενης καταστροφής είναι : "Προλαβαίνουμε; Υπάρχει λύση;"

Αν η κυβέρνηση ειλικρινά πιστεύει στην "Ελλάδα της Ευρώπης", η λύση είναι:

  • Συνεννόηση μεταξύ όλων των πολιτικών αρχηγών.
  • Ακύρωση του δημοψηφίσματος.
  • Επιστροφή στις διαπραγματεύσεις στη βάση της βελτιωμένης πρότασης των Θεσμών και συμφωνία με αναφορά και στην ελάφρυνση του χρέους.
  • Άμεση αποκατάσταση της ομαλότητας στο τραπεζικό σύστημα και στην αγορά.
  • Από κοινού ανάθεση σε ομάδα ειδικών της εκπόνησης ενός "Ολοκληρωμένου Εθνικού Αναπτυξιακού Σχεδίου", που θα αποτελέσει τη βάση συζήτησης, ενόψει του αναγκαίου απ' ότι φαίνεται τρίτου πακέτου βοήθειας που θα χρειαστεί η Ελληνική οικονομία το φθινόπωρο.

Αν από την άλλη η κυβέρνηση, όπως λένε κάποιοι, "κινείται ύπουλα και βάσει σχεδίου με στόχο την έξοδο", τότε δε μένει άλλος δρόμος για μας που πιστεύουμε στην "Ελλάδα της Ευρώπης" από το να δώσουμε με πείσμα και δύναμη τη μάχη στην κοινωνία και να πετύχουμε.

Δεν υπάρχει πλέον χρόνος. Δεν υπάρχουν περιθώρια για προσωπικούς εγωισμούς ή μικροκομματικές και υπολογιστικές λογικές. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να βάζει τον εαυτό του ή το κόμμα του πάνω από τους Έλληνες και την Ελλάδα.

Μόνο όλοι μαζί μπορούμε να επιτύχουμε...

Γι αυτό αγαπητές φίλες και φίλοι δεν πρέπει να χάσουμε ούτε ένα λεπτό αγώνα. Ο καθένας από εσάς έχει χρέος να επικοινωνήσει με τους φίλους και τους γνωστούς του, στο σπίτι, στη γειτονιά, στο καφενείο, στους χώρους εργασίας, διά ζώσης, με το τηλέφωνο, με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης... με κάθε δυνατό μέσο.

Πρέπει μα καταστήσουμε σε όλους σαφές ότι το δίλημμα είναι ένα:

ΟΧΙ σημαίνει εθνική απομόνωση, ΝΑΙ σημαίνει ναι στην Ελλάδα της Ευρώπης. OΧΙ σημαίνει εθνικός διχασμός, οικονομική διάλυση, κλειστές τράπεζες, κλειστές επιχειρήσεις, αδυναμία καταβολής μισθών και συντάξεων, με απόλυτη ανεργία. Το ΟΧΙ μας εκθέτει και σε απίστευτους εσωτερικούς και εξωτερικούς κινδύνους. Οι Έλληνες φεύγουν και οι μετανάστες έρχονται. Κανείς δε θα μπορεί να εγγυηθεί την εθνική ασφάλεια και την εσωτερική σταθερότητα. Το ΟΧΙ επαναφέρει την Ελλάδα σε χειρότερη μοίρα από τα Βαλκάνια του παρελθόντος και υπονομεύει το μέλλον των παιδιών μας.

ΝΑΙ στην Ελλάδα της Ευρώπης σημαίνει ότι προστατεύουμε ότι κατακτήσαμε με αίμα, ιδρώτα και αγώνες πολλών δεκαετιών. Προστατεύουμε τη Δημοκρατία μας, την Εθνική Ενότητα, την Κοινωνική Συνοχή, την Εθνική Ασφάλεια, την εσωτερική τάξη, την προοπτική και την ελπίδα ανάπτυξης και ευημερίας του λαού μας.

Φίλες και Φίλοι,

Η Ελλάδα πέρασε πολλά. Δύο παγκόσμιους πολέμους, έναν αιματηρό εμφύλιο, δύο απομονωτικές δικτατορίες, την εθνική τραγωδία το 1922 και την προσφυγιά, την τελευταία τραγωδία της Κύπρου.

Οι Έλληνες όμως άντεξαν, ενώθηκαν, πάλεψαν και δημιούργησαν. Χάρη στη δική μας παράταξη και στον Εθνάρχη Κων/νο Καραμανλή, νικήθηκαν η φτώχεια και η πείνα, ενώθηκαν οι Έλληνες, εδραιώθηκε η Δημοκρατία, διασφαλίστηκε η Εθνική Ασφάλεια, εντάχθηκε η Ελλάδα στο σκληρό πυρήνα της Ευρώπης και διαχύθηκαν οι ευκαιρίες ευημερίας και ανάπτυξης προς όλους.

Όσα λάθη κι αν έκανε η Ευρώπη. Όσα σφάλματα κι αν κάναμε εμείς, ένα είναι βέβαιο... τη θεωρούμε το μοναδικό στήριγμα που μας έχει απομείνει γιατί η Ελλάδα είναι Ευρώπη και η "Ευρώπη είναι Ελλάδα".

Αυτό έχουμε χρέος να το προασπίσουμε όλοι μαζί και αυτό θα κάνουμε.
Θα ψηφίσουμε ΝΑΙ στην Ελλάδα της Ευρώπης!

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
27 Οκτώβριος 2020 - 3:36μμ

ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΙΛΗΣΕ Ο Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ 

Με τη συμμετοχή της Υπουργού Ενέργειας της Κύπρου και καθηγητών από διάφορα μέρη του κόσμου και υπό το συντονισμό του Καθηγητή της Νομικής Αθηνών Θ. Φορτσακη και του καθηγητή Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Ν. Κουλούρη, ξεκίνησε τη λειτουργία του με τηλεδιάσκεψη το νεοσύστατο Ινστιτούτο Ενεργειακής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.
18 Οκτώβριος 2020 - 12:52μμ

ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΗΚΑΝ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΑΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ 

Επίσκεψη εργασίας πραγματοποιήθηκε από τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λ. Οικονόμου και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Καραμαλάκη στην Κομοτηνή, συνοδεία του Βουλευτή Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη. 
15 Οκτώβριος 2020 - 7:11μμ

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ, ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ -ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΙΤΛΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Επιγραμματικά, διεκδικητικά και στοιχειοθετημένα, στο πλαίσιο της διακομματικής για τη Θράκη, έθεσε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης σειρά από ζητήματα, μαζί τους δυο συναδέλφους του Βουλευτές Τάκη Χαρίτου και Ιλχαν Αχμέτ. Συγκεκριμένα ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας κατά την επίσκεψη του στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, ενημέρωσε τον Υπουργό κ. Κώστα Καραμανλή για την κατάσταση στη Ροδόπη και διεκδίκησε
14 Οκτώβριος 2020 - 2:47μμ

5 ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΟΔΟΠΗ ΕΘΕΣΕ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Τηλεδιάσκεψη με τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην Αν. Μακεδονία και τη Θράκη και τον Περιφερειάρχη είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει της επίσκεψης του τις επόμενες μέρες στη Σαμοθράκη.
14 Οκτώβριος 2020 - 1:43μμ

7 ΑΞΟΝΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

  Στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τη Θράκη κλήθηκε για ενημέρωση ο Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, προκειμένου να ενημερώσει για τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και το πρόγραμμα της Περιφέρειας με στόχο να ξεκολλήσει από την 11η θέση σε απορροφητικότητα κονδυλίων και να απαντήσει στις ερωτήσεις των Βουλευτών για μέτρα και στόχους του μέλλοντος. 
14 Οκτώβριος 2020 - 1:37μμ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΓΕΣ Χ. ΛΑΛΟΥΣΗ: ΠΡΟΧΩΡΑ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΙΑΣΜΟΥ-ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ

Σημαντική συνάντηση με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού κ.Χαράλαμπο Λαλούση είχε στο περιθώριο της ενημερωτικής Συνεδρίασης  της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Ελληνικής Βουλής στο ΓΕΕΘΑ, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας.