Ομιλία στο 1ο «Ανοιχτό Διήμερο» για τα Τοπικά Συμβούλια Νέων στην Κομοτηνή

Φίλες και φίλοι,

Επιτρέψτε μου πρώτα απ΄ όλα να σας καλωσορίσω στην ιδιαίτερή μου πατρίδα την Κομοτηνή και να εκφράσω την ιδιαίτερη χαρά μου που ο θεσμός αυτός ξεκινάει δυναμικά χάρη στις προσπάθειες και του Γενικού Γραμματέα Νέας Γενιάς του Παντελή Σκλιά και όλων των συνεργατών του και χάρη βεβαίως και στην πολύτιμη συνεργασία που υπήρξε όλο το προηγούμενο διάστημα ανάμεσα στο Υπουργείο Παιδείας, τη Γενική Γραμματεία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε όλη την Ελλάδα.

Από την αρχή αμφισβητήθηκε η δυνατότητα επιτυχίας ενός τέτοιου εγχειρήματος, γιατί τεχνηέντως ήταν διάχυτη η άποψη στην κοινωνία ότι η νέα γενιά αδιαφορεί για τα κοινά και κοιτάει μόνο την καλοπέρασή της. Κάτι το οποίο αποδείχθηκε ότι ήταν άκρως συκοφαντικό για τη γενιά σας και για τη γενιά μας γενικότερα και διαψεύστηκε ταχύτατα.

Διαψεύστηκε από μια θετική εξέλιξη, καθώς πάνω από 90.000 νέοι σε όλη τη χώρα έσπευσαν να εγγραφούν ως δικαιούχοι ψήφου στις διαδικασίες εκλογής των Τοπικών Συμβουλίων Νέων.

Το 95% περίπου των Τοπικών Αυτοδιοικήσεων απέκτησαν Τοπικά Συμβούλια Νέων και δόθηκε η δυνατότητα σε μικρότερες ηλικίες να έχουν άποψη και φωνή για το πώς πρέπει να διαμορφώνεται η πολιτική και σε επίπεδο τοπικής κοινωνίας.

Η συμμετοχή στις εκλογικές διαδικασίες ήταν πάρα πολύ υψηλή και αυτό δικαίωσε τις προσδοκίες και τις αγωνίες μας και σας δίνει βεβαίως τώρα τη δυνατότητα να πάρετε εσείς τη σκυτάλη και να αρχίσετε εσείς να διαμορφώνετε πολιτική μέσα στις τοπικές κοινωνίες.

Προσωπικά και ως Υπουργός Παιδείας πιστεύω ότι ήταν και συνεχίζει να είναι λάθος όλοι εμείς οι παλαιότεροι να προσπαθούμε να επιβάλλουμε το δικό μας τρόπο σκέψης στη γενιά που έρχεται. Η γενιά που έρχεται είναι η γενιά που θα κληθεί να ζήσει στον καινούριο κόσμο, ο οποίος καθημερινά υφίσταται τρομερές αλλαγές, άρα έχει κάθε δικαίωμα να διαμορφώσει αυτή τις συνθήκες και το όραμα, στο οποίο πιστεύει και να φτιάξει αυτή τον κόσμο, όπως πραγματικά τον ονειρεύεται γιατί αυτή θα κληθεί να ζήσει μέσα σε αυτόν.

Υποχρέωση δική μας είναι να δημιουργήσουμε δύο προϋποθέσεις. Πρώτον, να εξοπλίσουμε με εφόδια τη νεώτερη γενιά και δεύτερον, να της δώσουμε αυτό το δικαίωμα και να μην προσπαθούμε να επιβάλλουμε τις δικές μας αντιλήψεις, που μπορεί σε πολλές περιπτώσεις να ανήκουν στο παρελθόν.

Εμείς εμπιστευόμαστε απόλυτα τη γενιά που έρχεται και εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση, όχι για να της επιδείξουμε προς τα πού θα πάει, αλλά για να της δώσουμε δυνατά φτερά για να πετάξει μόνη της.
 
Η θεσμοθέτηση των Τοπικών Συμβουλίων Νέων ουσιαστικά αποτελεί αναβίωση μιας δημοκρατικής παράδοσης που συνδέεται με τον ελληνικό πολιτισμό και που θέλει τον πολίτη όχι ιδιώτη αλλά συμμετέχοντα. «Ιδιώτες» ονομάζονταν στην αρχαία ελληνική δημοκρατία οι πολίτες εκείνοι, οι οποίοι απαξίωναν τα κοινά και αδιαφορούσαν γι΄ αυτά αφήνοντας σε κάποιους άλλους μέτριους να διαμορφώνουν την πολιτική, η οποία βεβαίως επηρεάζει και την καθημερινότητά τους και τη ζωή τους.

Από τη λέξη «ιδιώτης», προέκυψε η λέξη στα αγγλικά “idiot” που θα πει ηλίθιος. Και δεν είναι άλλωστε αφελής και “idiot” όποιος θεωρεί ότι δεν πρέπει να ασχολείται με τα κοινά αφήνοντας κάποιους μέτριους πολλές φορές να διαμορφώνουν το πολιτικό πλαίσιο και να επηρεάζουν την ποιότητα της ζωής τους;  

Τα Τοπικά Συμβούλια Νέων αντιστρέφουν αυτή τη νοοτροπία και επαναφέρουν την κλασική ελληνική παράδοση που θέλει τους πολίτες ενεργούς, που θέλει τους νέους πολίτες να συμμετέχουν με δικαίωμα συνδιαμόρφωσης της νέας κατάστασης. Και πιστεύω ότι αυτό είναι μόνο η αρχή. Τα Τοπικά Συμβούλια Νέων συμμετέχοντας σε μια γκάμα δραστηριοτήτων, τις οποίες είμαι βέβαιος ότι θα σας παρουσιάσει γλαφυρά ο Γενικός Γραμματέας Νέας Γενιάς, μπαίνουν σε όλους τους χώρους του πολιτισμού, της αγοράς εργασίας, της εκπαίδευσης, της διασκέδασης, όλων αυτών που αποτελούν την πραγματική ζωή.

Εγώ θα περιοριστώ να πω μόνο ένα παράδειγμα, που το λέω συνήθως εδώ στους συμπολίτες μου και που αποδεικνύει πόσο σημαντικό είναι να συμμετέχει κανείς. Ήταν στην Αμερική, όταν πρωτοείχε συσταθεί ως κράτος ένας λοχαγός με δύο στρατιώτες που εργάζονταν για να φωταγωγήσουν ένα δρόμο.

Οι δύο στρατιώτες προσπαθούσαν να σηκώσουν μια κολώνα ηλεκτροδότησης και ο λοχαγός ντυμένος επισήμως έδινε εντολές στους στρατιώτες και πολλές φορές τους επέπληττε γιατί δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους, γιατί δεν μπορούν να σηκώσουν την κολώνα, τους επέπληττε γιατί δεν είχαν αρκετή δύναμη να τελειώσουν τη δουλειά που τους ανέθεσε, χωρίς όμως ο ίδιος να εμπλέκεται στην προσπάθεια αυτή. Οι άλλοι ήταν ιδρωμένοι, σκονισμένοι, κουρασμένοι, αυτός καθόταν και απλά έδινε εντολές.

Την ώρα που αυτό το σκηνικό εξελίσσονταν πέρασε ένας καλοβαλμένος και καλοντυμένος κύριος, πλησίασε στο συγκεκριμένο σημείο, έβγαλε το σακάκι του, σήκωσε τα μανίκια του και βοήθησε τους δύο στρατιώτες. Η δύναμή του ήταν αρκετή για να στηθεί η κολώνα ηλεκτροδότησης και να φωταγωγηθεί ο δρόμος.

Ξανακατεβάζει τα μανίκια του, φοράει το σακάκι του, ξεσκονίζεται, πλησιάζει τον λοχαγό και συστήνεται, «Κυβερνήτης Ουάσιγκτον», του λέει, «αν δεν δουλέψουμε όλοι ως στρατιώτες δεν πρόκειται ποτέ να χτίσουμε την καινούρια πατρίδα».

Αυτή ακριβώς είναι η λογική και η φιλοσοφία που επιδιώκεται μέσα από τα Τοπικά Συμβούλια Νέων. Η ενεργοποίηση, δηλαδή, της νέας γενιάς στα κοινά ή αν θέλετε η εκπαίδευση της νέας γενιάς στη δημοκρατία και η κατοχύρωση εμπράκτως του δικαιώματος της νέας γενιάς στα δημοτικά συμβούλια, στα νομαρχιακά συμβούλια, στην κεντρική πολιτική, για να έχει άποψη για όλα τα ζητήματα, τα οποία επηρεάζουν τη ζωή της ή θα επηρεάσουν την εικόνα της πατρίδα μας τα επόμενα χρόνια.

Να σας συγχαρώ όλους για τη συμμετοχή σας, να σας συγχαρώ για την εκλογή σας και να σας πω ότι τουλάχιστον όσον αφορά εμάς την Πολιτεία, την Κυβέρνηση, το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, που είναι ο φορέας έκφρασής σας και συντονισμού σας, είμαστε ανοιχτοί στη διάθεσή σας για να προχωρήσουμε την οποιαδήποτε συνεργασία μπορεί να συμβάλει στην υπηρέτηση αυτών των αξιών, που αποτελούν συνέχεια του μεγάλου διαχρονικού ζωντανού και δυναμικού πολιτισμού μας.

 Σας ευχαριστώ πολύ και καλή επιτυχία».


Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
17 Φεβρουάριος 2020 - 11:40πμ

ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ Τ. ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟ ΓΙΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ Γ. ΓΚΑΡΑΝΗ

Τον Υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο επισκέφθηκε ο Βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης και ο Δήμαρχος Κομοτηναίων Γιάννης Γκαράνης συνοδευόμενος από τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ Ν. Χαραλαμπίδης
17 Φεβρουάριος 2020 - 11:18πμ

ΑΡΘΡΟ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΟΝ 16/02/2020

100 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΘΡΑΚΗ: ΩΡΑ ΓΙΑ ΔΡΑΣΗ του Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη Βουλευτή Ροδόπης, Επικ. Καθηγητή Νομικής Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου
16 Φεβρουάριος 2020 - 10:43πμ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 16.02.2020

«Ζήτησα η Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή και Συνοριοφυλακή της Frontex που θα προσλάβει ιο.οοο στελέχη να τα εκπαιδεύσει στις Σχολές Αστυνομίας της Θράκης».
14 Φεβρουάριος 2020 - 8:39μμ

ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΡΩΜΥΛΙΩΤΕΣ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Συνάντηση εργασίας με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ανατολικής Ρωμυλίας - Βόρειας Θράκης είχε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης στην Αθήνα.
11 Φεβρουάριος 2020 - 12:29πμ

Υποδεχθήκαμε σήμερα στην ιδιαίτερη μου Πατρίδα, στον Δήμο Μαρωνειας-Σαπών, τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας προκειμένου να ανακηρυχθεί Επίτιμος Δημότης.

ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ:"Ευχαριστώ θερμά τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλο, για τα θερμά του λόγια. Είναι μεγάλη τιμή για μας η ανακήρυξή του σε Επίτιμο Δημότη της ιδιαίτερης πατρίδας μου, του Δήμου Μαρώνειας-Σαπών."
7 Φεβρουάριος 2020 - 10:55πμ

Ε.ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ : «Η ΚΟΜΟΤΗΝΗ ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΑΣ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΝΙΑΡΧΟΣ».

Παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, παρουσιάστηκε στο Ίδρυμα Νιάρχος στην Εθνική Βιβλιοθήκη το νέο Νοσοκομείο Κομοτηνής. Παρόντες η Διοίκηση του Ιδρύματος, ο παγκοσμίου φήμης αρχιτέκτονας Ρέντζο Πιάνο, διακεκριμένοι εκπρόσωποι της Ελληνικής Ιατρικής κοινότητας, ακαδημαϊκοί, επιχειρηματίες και υψηλό κοινό των Αθηνών.