Ομιλία στη Βουλή στη Συζήτηση του Σχεδίου Νόμου για τις Ένοπλες Δυνάμεις

Πατήστε εδώ για να δείτε το βίντεο της Ομιλίας.

Αθήνα, 15/09/2010

ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Παρακολουθούμε, κύριε Υπουργέ και κύριε Υφυπουργέ, με μεγάλη προσοχή τις τοποθετήσεις σας τις δύο αυτές μέρες που συζητούμε το νομοσχέδιο. Αντιλαμβανόμαστε τις δυσκολίες σας να υπερασπιστείτε μία πολιτική που -όπως φαίνεται- και εσείς οι ίδιοι δεν την πιστεύετε και την οποία σας την ερμηνεύει το «διευθυντήριο» της Κυβέρνησής σας. Γι’ αυτό ίσως επιχειρείτε με πολύ έξυπνο, ρητορικό και έντεχνο νομοτεχνικό τρόπο να φωτίσετε τα περιφερειακά μονοπάτια της φιλοσοφίας αυτού του σχεδίου νόμου, διατηρώντας, όμως, συσκοτισμένη την κεντρική λεωφόρο, την κεντρική ιδέα αυτού του νομοσχεδίου.

Λέτε για «αέρα παρελθόντος», κύριε Υφυπουργέ, και για «πολιτικό αταβισμό», με τον οποίο εμείς προσεγγίζουμε αυτή τη συζήτηση. Την απάντηση δεν θα σας τη δώσουμε εμείς. Σας τη δίνουν οι τρεις χιλιάδες αξιωματικοί και στελέχη του Ελληνικού Στρατού, των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που ζητούν να βγουν στη σύνταξη. Είναι η ευθεία αποδοκιμασία των ενστόλων της χώρας προς τη φιλοσοφία αυτού του σχεδίου νόμου.

Εσείς επιλέξατε να υποτάξετε ακόμα και τις Ένοπλες Δυνάμεις στη λογική του Μνημονίου, στην οποία ενσυνειδήτως μας υπέταξε ο Έλληνας Πρωθυπουργός με τις αποφάσεις και τις συμπεριφορές του τους τελευταίους μήνες. Και βέβαια, προσπαθείτε τώρα να εξωραΐσετε, κάνοντας περιφερειακές παροχές ή κάνοντας μεταρρυθμίσεις που ενδεχομένως κανένας να μην μπορούσε να διαφωνήσει, αλλά συγκαλύπτοντας πίσω από αυτές κάποιες βασικές αλλαγές στη λειτουργία, τη δομή, την ιεραρχία, την αποτελεσματικότητα, το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων.

Μιλάτε για «φόβο και ανασφάλεια». Μα, ο φόβος και η ανασφάλεια είναι αυτό το οποίο με αυτή τη νομοθετική μεταρρύθμιση εμπνέετε στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Και γιατί γίνεται αυτό; Για έναν πάρα πολύ απλό λόγο: Διότι τον έλεγχο για τον οποίο εμάς μέμφεσθε, εσείς προσπαθείτε να τον επιβάλετε. Το είπα και χθες: Ενώ για τα πειθαρχικά συμβούλια με θεσμικό τρόπο, διά του νόμου προσδιορίζετε τη σύνθεση, με αντικειμενικό, θα έλεγα, κριτήριο, για τα Συμβούλια Μεταθέσεων αφήνετε εν λευκώ εντολή στην πολιτική ηγεσία να προσδιορίζει τη σύνθεση. Και μέσα από τα Συμβούλια Μεταθέσεων θα φορτώσετε με μόρια τα στελέχη, ώστε, όταν έρθει η ώρα της κρίσεως, κατ’ απόλυτον επιλογή να προωθήσετε τους πολιτικούς σας φίλους εις την κορυφή, αφήνοντας τους άλλους στην παράλληλη επετηρίδα.

Με αυτή την αναξιοκρατική φιλοσοφία, ουσιαστικά ωθείτε τα υπερήφανα στελέχη των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στους προθαλάμους των κομματικών σας γραφείων. Διότι θα γνωρίζει ο Έλληνας συνταγματάρχης ότι, εάν μία φορά κριθεί για να οδηγηθεί στην παράλληλη επετηρίδα, η προοπτική του χάνεται. Μπορεί να παίρνει οργανική θέση μετά από δύο ή τρεις κρίσεις, αλλά η προοπτική τού να εξελιχθεί χάνεται. Θα δημιουργηθούν χιλιάδες αξιωματικοί στην κορυφή της πυραμίδας, οι οποίοι δεν θα έχουν κίνητρο, δεν θα έχουν φιλοδοξία, δεν θα έχουν μεράκι. Απλά, θα κοιτούν να συμπληρώνουν τα εργάσιμα χρόνια για να οδηγηθούν στη σύνταξη, διότι έτσι είπε το «διευθυντήριο» των διεθνών κέντρων στα οποία εσείς επιλέξατε να υποταχθεί και ο χώρος των Ενόπλων Δυνάμεων.

Αυτά είναι τα τρία σημεία, οι τρεις πυλώνες που, κατά τη γνώμη μας, καθιστούν αυτό το σχέδιο νόμου αρνητικό για τις Ένοπλες Δυνάμεις και την προοπτική τους. Δηλαδή, ο τρόπος με τον οποίο συντίθεται η σύνθεση του Συμβουλίου Μεταθέσεων, το οποίο θα φορτώνει με μόρια τους αξιωματικούς, η κατ’ απόλυτον επιλογή και η παράλληλη επετηρίδα.

Μέσα από την εφαρμογή αυτού του τριγώνου στην πράξη, ουσιαστικά θα καθηλώσετε το φρόνημα των Ελλήνων Αξιωματικών, θα τους ταπεινώσετε, θα τους υποτάξετε κομματικά, θα καταστρέψετε την ιεραρχία και την πειθαρχία, θα προσβάλετε στο σκληρό της πυρήνα την αξιοκρατία και εντέλει, θα δημοσιοϋπαλληλοποιήσετε το στράτευμα, μετατρέποντας τους ανθρώπους αυτούς, που από πίστη στις Ένοπλες Δυνάμεις προσήλθαν να υπηρετήσουν την πατρίδα, σε υπαλλήλους που θα κοιτούν πότε θα συμπληρώσουν τα συντάξιμα για να πάνε στο σπίτι τους.

Δεν αξίζει τον κόπο, κύριε Υπουργέ, για να κερδίσετε μερικά χρήματα για το Υπουργείο Οικονομικών και το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης, να αλλάξετε πλήρως τη δομή και τη φυσιογνωμία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Οι Έλληνες Αξιωματικοί ήλθαν συνειδητά να υπηρετήσουν την πατρίδα. Και η νευρικότητα που εμφανίζεται στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων -και είναι μία πραγματικότητα επιβεβαιωμένη, σας είπα ένα στοιχείο που την αποδεικνύει- είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα.

Δεν πρέπει να περάσει αυτό το σχέδιο νόμου σε αυτά του τα σημεία, διότι διαφορετικά, μας γυρίζει πολλά χρόνια πίσω. Και εσείς μπορεί εδώ βερμπαλιστικά και ωραιοποιημένα να παρουσιάζετε τι πρέπει να γίνει και την αξιοκρατία και την αξιοσύνη και το υπερήφανο και το ανεξάρτητο των Ενόπλων Δυνάμεων. Ωραίος είναι ο πρόλογος! Στην ουσία, όμως, πίσω από αυτό το πέπλο κρύβεται αυτή η επικίνδυνη ρύθμιση, η οποία ουσιαστικά καταλύει και την ιεραρχία και την πειθαρχία και το αξιόμαχο των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Θα έπρεπε να προωθηθούν μέτρα τα οποία, κατά τη γνώμη μου, ενισχύουν τη συνειδητή επιλογή αυτού που από τα νεανικά του χρόνια επιλέγει να πάει και να υπηρετήσει στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Το να πανεπιστημιοποιήσουμε τις στρατιωτικές σχολές δεν ξέρω αν είναι και η καλύτερη λύση. Και το λέω αυτό, γιατί, εάν το μοντέλο των δημοσίων ελληνικών Πανεπιστημίων είχε αποδώσει, θα έλεγα εντάξει, να το παρακολουθήσουμε και να το μιμηθούμε και στις Ανώτατες Στρατιωτικές Σχολές. Όταν, όμως, το μοντέλο αυτό είναι αδιέξοδο και αναζητούνται και εκεί λύσεις που να δημιουργούν προοπτική, δεν αντιλαμβάνομαι για ποιο λόγο τότε να μεταβάλουμε και τις στρατιωτικές σχολές σε ένα αντίστοιχο Πανεπιστήμιο, του οποίου η αξιοκρατία σε επίπεδο κορυφής ως Αρχή αμφισβητείται.

Εγώ θεωρώ ότι θα έπρεπε να υπάρξουν πολιτικές οι οποίες να καθιστούν ακόμα πιο ενσυνείδητη την επιλογή του ανθρώπου που αποφασίζει να γίνει αξιωματικός καριέρας από την εφηβική του ηλικία. Θα έπρεπε να συζητούμε ακόμα και έναν ειδικό τρόπο επιλογής που να μην περνάει απόλυτα μέσα από τις πανελλαδικές εξετάσεις, να είμαστε βέβαιοι ότι ο άνθρωπος που αποφασίζει να υπηρετήσει την πατρίδα από έναν τέτοιο ρόλο, το κάνει με πλήρη γνώση και συνείδηση του τι πάει να κάνει. Αυτό, αντί να το ενισχύσετε, εσείς το αποδυναμώνετε.

Το πιο επικίνδυνο και το πιο άμεσο, όμως, είναι ότι υποτάσσετε και το χώρο των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στη λογική του Μνημονίου, ενώ θα έπρεπε να το διαφυλάξουμε, διότι ως χώρα είμαστε απολύτως διαφοροποιημένοι στις ανάγκες μας από αυτό που είναι άλλες χώρες. Είμαστε η μόνη χώρα που είναι σύνορο της Ευρώπης, που αντιμετωπίζει ωμή απειλή, που έχει να αντιμετωπίσει πρόβλημα λαθρομετανάστευσης, παράνομης μετανάστευσης και που οι Ένοπλες Δυνάμεις θα πρέπει να υπακούουν σε ένα και μόνο κέντρο, στην εθνική Κυβέρνηση, στη δημοκρατικά εκλεγμένη από τον ελληνικό λαό Κυβέρνηση.

Ευχαριστώ πολύ.

 

ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Ο κ. Βενιζέλος κόντεψε να μας πείσει ότι ενδιαφέρεται περισσότερο για τη μοίρα της Νέας Δημοκρατίας απ’ ό,τι για την Κυβέρνηση. Είναι ένας έξυπνος τρόπος που συχνά και έντεχνα τον χρησιμοποιεί για να πετάξει τη μπάλα στην κερκίδα. Σε δυσχερή θέση μέσα σ’ αυτήν την Αίθουσα βρίσκεται η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, που αν και δεν το πιστεύει –και γι’ αυτό τότε είχε εγείρει την ένσταση για την εφαρμογή των 181 ψήφων- υπηρετεί τη λογική του Μνημονίου, γιατί έτσι επέλεξε ο Πρωθυπουργός του.

Η διπροσωπία και η δισυπόστατη τοποθέτηση, λοιπόν, επί του Μνημονίου είναι ζήτημα της Κυβέρνησης. Αυτό το σχέδιο νόμου υπηρετεί τη λογική του Μνημονίου και θίγει ουσιαστικά τις Ένοπλες Δυνάμεις, γιατί προσπαθεί να κερδίσει οικονομικά μέσα από αυτές τις αλλαγές που κάνει, αλλά σε βάρος του αξιόμαχου.

Σε μας δεν υπάρχει διαφοροποιημένη θέση. Η τοποθέτησή μας είναι ενιαία, είναι σαφής και πιστεύουμε και επιμένουμε στον πυρήνα της σκέψης που ήδη αναλύσαμε.

 

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
27 Οκτώβριος 2020 - 2:36μμ

ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΙΛΗΣΕ Ο Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ 

Με τη συμμετοχή της Υπουργού Ενέργειας της Κύπρου και καθηγητών από διάφορα μέρη του κόσμου και υπό το συντονισμό του Καθηγητή της Νομικής Αθηνών Θ. Φορτσακη και του καθηγητή Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Ν. Κουλούρη, ξεκίνησε τη λειτουργία του με τηλεδιάσκεψη το νεοσύστατο Ινστιτούτο Ενεργειακής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.
18 Οκτώβριος 2020 - 11:52πμ

ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΗΚΑΝ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΑΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ 

Επίσκεψη εργασίας πραγματοποιήθηκε από τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λ. Οικονόμου και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Καραμαλάκη στην Κομοτηνή, συνοδεία του Βουλευτή Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη. 
15 Οκτώβριος 2020 - 6:11μμ

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ, ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ -ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΙΤΛΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Επιγραμματικά, διεκδικητικά και στοιχειοθετημένα, στο πλαίσιο της διακομματικής για τη Θράκη, έθεσε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης σειρά από ζητήματα, μαζί τους δυο συναδέλφους του Βουλευτές Τάκη Χαρίτου και Ιλχαν Αχμέτ. Συγκεκριμένα ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας κατά την επίσκεψη του στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, ενημέρωσε τον Υπουργό κ. Κώστα Καραμανλή για την κατάσταση στη Ροδόπη και διεκδίκησε
14 Οκτώβριος 2020 - 1:47μμ

5 ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΟΔΟΠΗ ΕΘΕΣΕ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Τηλεδιάσκεψη με τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην Αν. Μακεδονία και τη Θράκη και τον Περιφερειάρχη είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει της επίσκεψης του τις επόμενες μέρες στη Σαμοθράκη.
14 Οκτώβριος 2020 - 12:43μμ

7 ΑΞΟΝΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

  Στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τη Θράκη κλήθηκε για ενημέρωση ο Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, προκειμένου να ενημερώσει για τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και το πρόγραμμα της Περιφέρειας με στόχο να ξεκολλήσει από την 11η θέση σε απορροφητικότητα κονδυλίων και να απαντήσει στις ερωτήσεις των Βουλευτών για μέτρα και στόχους του μέλλοντος. 
14 Οκτώβριος 2020 - 12:37μμ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΓΕΣ Χ. ΛΑΛΟΥΣΗ: ΠΡΟΧΩΡΑ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΙΑΣΜΟΥ-ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ

Σημαντική συνάντηση με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού κ.Χαράλαμπο Λαλούση είχε στο περιθώριο της ενημερωτικής Συνεδρίασης  της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Ελληνικής Βουλής στο ΓΕΕΘΑ, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας.