Ομιλία στη Βουλή στην ειδική συνεδρίαση προς τιμήν του Μιλτιάδη Εβερτ

Ομιλία Ευριπίδη Στυλιανίδη στη Βουλή στις 22/06/2011 στην ειδική συνεδρίαση προς τιμήν του Μιλτιάδη Εβερτ

Πατήστε εδώ για να δείτε το βίντεο της Ομιλίας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Παρά τη μεγάλη συγκίνηση, θεωρώ ανυπέρβλητο χρέος μου να μιλήσω στη σημερινή εκδήλωση στη μνήμη του άξιου κοινοβουλευτικού και αξιοθαύμαστου πολιτικού Μιλτιάδη Έβερτ.

Μου εμπιστεύθηκε την ηγεσία της νεολαίας της Νέας Δημοκρατίας και επένδυσε πάνω στη νεότερη γενιά, όχι μόνο της παράταξης, αλλά και του τόπου. Εμείς, η νεότερη γενιά πολιτικών, νιώθουμε σήμερα περισσότερο από ποτέ το πολύ μεγάλο κενό που αφήνει πίσω του και στο Κοινοβούλιο και στην πολιτική ζωή του τόπου, αλλά και στην παράταξη που πίστεψε, αγάπησε και της αφιέρωσε ολόκληρη τη ζωή του.

Εάν αναλογιστούμε λίγο τη ζωή και το έργο του Μιλτιάδη Έβερτ, το δημόσιο λόγο του, αλλά και τις πολιτικές του πράξεις, τη συμπεριφορά του απέναντι σε φίλους και αντιπάλους, αλλά και εν γένει το ήθος του, θα δούμε ότι συμπεριλαμβάνεται μέσα σ’ αυτό η κάθε απάντηση που χρειάζονται τα προβλήματα, οι προκλήσεις και οι στρεβλώσεις της σημερινής εποχής. Ο Μιλτιάδης Έβερτ ήταν ο εκφραστής της γνησιότητας και της ντομπροσύνης στο δημόσιο πολιτικό λόγο.

Αυτό είναι η απάντηση στην πολιτική των δήθεν που βιώνουμε σήμερα, στην εικονική ή την τηλεοπτική πραγματικότητα που στρεβλώνει, αν θέλετε, το νόημα της ενασχόλησης με τα κοινά, που δεν είναι τίποτε άλλο, όπως έλεγε ο ίδιος, παρά μια συνεχής μάχη για να βελτιώσεις τις συνθήκες για τους συμπολίτες σου και για να χαράξεις δρόμους για την πατρίδα σου.

Το δεύτερο χαρακτηριστικό του ήταν η ανθρωπιά, ήταν η αλληλεγγύη. Αυτό είναι η απάντηση στην αναλγησία και στην αδιαφορία για τον δίπλα, όπως εκφράζεται σήμερα μέσα στην κοινωνία αλλά και μέσα στην πολιτική.

Το τρίτο στοιχείο ήταν το οργανωτικό πνεύμα, ήταν η ορθή επιλογή συνεργατών, που προσδιορίζουν τη δύναμη και την αξία του ηγέτη, και βεβαίως η αποτελεσματικότητα. Αυτό είναι η απάντηση στη θολή θεωρητική προσέγγιση που επιλέγεται σήμερα από το δημόσιο λόγο πολλών πολιτικών, η οποία προσπαθεί λεκτικά με τη χρήση της λεξιλαγνείας να καλύψει την ανικανότητα και την αναποτελεσματικότητα.

Ο Μιλτιάδης Έβερτ αντιλαμβάνονταν και δίδασκε σε εμάς τους νεότερους ότι η πολιτική είναι η μέθοδος για να παράξεις καλά αποτελέσματα για τους πολλούς. Δεν είναι η μέθοδος εύκολου πλουτισμού, ούτε γρήγορης ανάδειξης. Είναι η παραγωγή αποτελεσμάτων για τον τόπο, είναι η συντήρηση και η ενδυνάμωση της εθνικής ελπίδας.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Αρχηγός Μιλτιάδης Έβερτ ήταν θαυμαστής του αειμνήστου Εθνάρχη Κωνσταντίνου Καραμανλή για έναν λόγο, όπως έλεγε ο ίδιος, πολύ διαφορετικό από τους λόγους που συνήθως επικαλούνται σήμερα οι πολιτικοί στο δημόσιο λόγο τους. Δεν θαύμαζε τον Καραμανλή απλά ως θεμελιωτή της δημοκρατίας, ως νικητή κατά της λαϊκής φτώχειας, ως αναμορφωτή της Ελλάδος, ως άνθρωπο που δημιούργησε την ευρωπαϊκή προοπτική.

Τον θαύμαζε ως νέο, μάχιμο πολιτικό που ξεκίνησε από μία φτωχή επαρχιακή οικογένεια της Βορείου Ελλάδος. Κατάφερε να νικήσει τις δυσκολίες της ζωής, κατάφερε να γκρεμίσει κατεστημένα εδώ στην Αθήνα και στο τέλος να κάνει ολόκληρη την Ευρώπη να του βγάλει το καπέλο, να τον προσκυνήσει, να τον αποδεχθεί ως μία διαχρονική αξία που εκφράζει συμβολικά, αλλά και πολιτικά ό,τι σημαίνει σήμερα σύγχρονος ελληνικός πολιτισμός. Γι’ αυτό θαύμαζε ο Μιλτιάδης Έβερτ τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Αυτό είναι μία πτυχή που μέχρι τώρα δεν έχει αναδειχθεί όσο θα έπρεπε. Αλλά, φαίνεται και στα βιβλία του και στον τρόπο που ο ίδιος δημόσια τοποθετούνταν, αλλά και στα λόγια που μας ψιθύριζε, όταν μας μάζευε τότε ως νεολαίους, βλέποντας στα πρόσωπά μας τα δικά του πρώτα βήματα.

Φίλες και φίλοι, συναδέλφισσες και συνάδελφοι, συμμαχητές στην κρίσιμη σημερινή συγκυρία, θα μου επιτρέψετε εκ μέρους της γενιάς μου, εκ μέρους όσων συμμετέχουν στην πολιτική από τη γενιά μου, αλλά και όλων των ενεργών πολιτών της γενιάς μου, να διατυπώσω δημόσια ενώπιον της Εθνικής Αντιπροσωπείας ένα από καρδιάς, μεγάλο, τεράστιο ευχαριστώ στον Μιλτιάδη Έβερτ. Πρώτον, διότι μας έδωσε την ευκαιρία και δεύτερον, διότι μας εμπιστεύθηκε.

Σας ευχαριστώ πολύ.

 

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
27 Οκτώβριος 2020 - 3:36μμ

ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΙΛΗΣΕ Ο Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ 

Με τη συμμετοχή της Υπουργού Ενέργειας της Κύπρου και καθηγητών από διάφορα μέρη του κόσμου και υπό το συντονισμό του Καθηγητή της Νομικής Αθηνών Θ. Φορτσακη και του καθηγητή Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Ν. Κουλούρη, ξεκίνησε τη λειτουργία του με τηλεδιάσκεψη το νεοσύστατο Ινστιτούτο Ενεργειακής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.
18 Οκτώβριος 2020 - 12:52μμ

ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΗΚΑΝ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΑΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ 

Επίσκεψη εργασίας πραγματοποιήθηκε από τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λ. Οικονόμου και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Καραμαλάκη στην Κομοτηνή, συνοδεία του Βουλευτή Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη. 
15 Οκτώβριος 2020 - 7:11μμ

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ, ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ -ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΙΤΛΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Επιγραμματικά, διεκδικητικά και στοιχειοθετημένα, στο πλαίσιο της διακομματικής για τη Θράκη, έθεσε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης σειρά από ζητήματα, μαζί τους δυο συναδέλφους του Βουλευτές Τάκη Χαρίτου και Ιλχαν Αχμέτ. Συγκεκριμένα ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας κατά την επίσκεψη του στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, ενημέρωσε τον Υπουργό κ. Κώστα Καραμανλή για την κατάσταση στη Ροδόπη και διεκδίκησε
14 Οκτώβριος 2020 - 2:47μμ

5 ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΟΔΟΠΗ ΕΘΕΣΕ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Τηλεδιάσκεψη με τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην Αν. Μακεδονία και τη Θράκη και τον Περιφερειάρχη είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει της επίσκεψης του τις επόμενες μέρες στη Σαμοθράκη.
14 Οκτώβριος 2020 - 1:43μμ

7 ΑΞΟΝΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

  Στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τη Θράκη κλήθηκε για ενημέρωση ο Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, προκειμένου να ενημερώσει για τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και το πρόγραμμα της Περιφέρειας με στόχο να ξεκολλήσει από την 11η θέση σε απορροφητικότητα κονδυλίων και να απαντήσει στις ερωτήσεις των Βουλευτών για μέτρα και στόχους του μέλλοντος. 
14 Οκτώβριος 2020 - 1:37μμ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΓΕΣ Χ. ΛΑΛΟΥΣΗ: ΠΡΟΧΩΡΑ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΙΑΣΜΟΥ-ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ

Σημαντική συνάντηση με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού κ.Χαράλαμπο Λαλούση είχε στο περιθώριο της ενημερωτικής Συνεδρίασης  της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Ελληνικής Βουλής στο ΓΕΕΘΑ, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας.