Ομιλία στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας κατά την ενημέρωση από τον Υπουργό Εξωτερικών

Ομιλία Ευριπίδη Στυλιανίδη στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής κατά την ενημέρωση της Επιτροπή από τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Λαμπρινίδη, στις 27/07/2011

Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να σας ευχηθώ καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο που αναλάβατε.

Στο Κυπριακό, όταν ξεκίνησε η προσπάθεια αναζήτησης λύσης με το σχέδιο Ανάν, τα δεδομένα ήταν παντελώς διαφορετικά. Ήταν σε εκκρεμότητα η διαπραγματευτική προσπάθεια της Κύπρου να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Αυτό επετεύχθη και δημιουργεί νέα δεδομένα. Πώς θα βλέπατε την εξέταση μιας νέας βάσης διαπραγματεύσεων που να στηρίζεται απολύτως πάνω στο ευρωπαϊκό μοντέλο, κατά το γερμανικό πρότυπο επανένωσης; Διότι η εφαρμογή των τεσσάρων ελευθεριών του ευρωπαϊκού κεκτημένου διασφαλίζει και την κοινότητα των κατεχομένων και παράλληλα δίχνει και την εμπιστοσύνη που πρέπει να δείξει η Κύπρος συνολικά και η Τουρκία προς την Ευρώπη, της οποίας θέλει να γίνει μέλος. Μήπως θα ήταν σκόπιμο τώρα να τεθεί αυτή η θέση από την ελληνική πλευρά, αντί να αναζητούμε sui generis λύσεις που πολλές φορές αδικούν και το διεθνές δίκαιο και ξεχνούν το ότι διαπράττονται εγκλήματα πολέμου στην κατεχόμενη Κύπρο, όπως του εποικισμού;

Δεύτερο ερώτημα. Χαίρομαι που επαναφέρετε το θέμα της Α.Ο.Ζ., διότι ο προκάτοχός σας το είχε δημοσίως αποκαλέσει μόδα και δεν το έβαζε στο τραπέζι των συζητήσεων με την Τουρκία, για να μην ενοχληθεί. Ενώ γνωρίζαμε ότι το casus belli διατυπώθηκε για την υφαλοκρηπίδα, ότι η Α.Ο.Ζ. υπερκαλύπτει το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας και ότι μια επιτυχής συζήτηση για την Α.Ο.Ζ., παρότι δεν είναι μονομερής η ανακήρυξή της, θα μπορούσα να καλύψει ικανοποιητικά όλα τα ζητήματα για την ελληνική πλευρά.

Πρώτον, πώς και με ποιές κινήσεις σκοπεύετε να ξεμπλοκάρετε την απόφαση του δικαστηρίου της Αλβανίας, η οποία φρενάρει αυτή τη στιγμή την επιτυχή συμφωνία που η Ν.Δ. είχε κλείσει για την Α.Ο.Ζ. Ελλάδας, Αλβανίας;

Με ποιον συνομιλείτε ή θα συνομιλήσετε στην υπόθεση της συμφωνίας της Α.Ο.Ζ. με την Λιβύη; Αποδέχεστε τους ισχυρισμούς που τότε είχαμε αντιμετωπίσει από την ηγεσία Καντάφι; Έχει τεθεί το ζήτημα αυτό προς τους συμμάχους, από τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη μια κατάσταση εκεί;

Για το θέμα της Αιγύπτου με κάλυψε ο συνάδελφός.
Βεβαίως, εκκρεμεί το θέμα με την Κύπρο και κατ' επέκταση με το Ισραήλ και με την Τουρκία. Δηλαδή, θέλουμε μια συνολική στρατηγική για την διεκδίκηση της εφαρμογής της Α.Ο.Ζ., έστω και μετά από τόσα χρόνια.

Τρίτο σημείο, Ρωσία. Αναφέρθηκε ο κ. Παναγιωτόπουλος, αλλά θα ήθελα να ρωτήσω εάν ισχύει η πληροφορία που έχει δει προσφάτως το φως της δημοσιότητας, ότι η ελληνική πλευρά δεν έχει μέχρι τώρα συνεισφέρει το μερίδιο που της αντιστοιχεί στην υπόθεση του αγωγού Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη. Κατά πόσο είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να φέρουμε ανοικτή συζήτηση γι' αυτό το σχέδιο, διαχωρίζοντάς το ίσως από άλλα σχέδια, τα οποία ενοχλούν περισσότερο την Δύση; Αναφέρομαι όχι μόνο προς την Ρωσία, αλλά και προς την Βουλγαρία, η οποία αυτήν τη στιγμή βρίσκεται σε μια δύσκολη κατάσταση, λόγω των εσωτερικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση.

Τέταρτο σημείο, Τουρκία. Η Τουρκία έχει επιδείξει το τελευταίο διάστημα εξαιρετικά μεγάλη κινητικότητα στα ζητήματα της ισλαμικής διάσκεψης. Έχει βάλει και Τούρκο επικεφαλής εκεί.

Η μια από τις αυθαιρεσίες που έκανε, μπαίνοντας στην ουσιαστική υπόσταση του αδικήματος της.. Αρχής, είναι ότι έφερνε συχνά τους «ψευτομουφτήδες» στην ισλαμική διάσκεψη να διαμορφώσουν πλαστή εικόνα για την κατάσταση στη Θράκη.

Η Ελληνική πλευρά δεν απάντησε παρουσιάζοντας την αντίστοιχη κινητικότητα με τον νόμιμο μουφτή. Αντιθέτως, την ίδια περίοδο, βλέπουμε να έρχονται στο φως της δημοσιότητας κείμενα, τα οποία προέρχονται απ’ ότι φαίνονται από μια Επιτροπή της οποίας προΐσταται ο κ. Πάγκαλος, που μιλούν, όχι για την εφαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας για το ζήτημα των ιμάμηδων, αλλά μιλούν για την εκλογή μουφτή από το σώμα των ιμάμηδων. Είναι γνωστό, ότι από τους 65 εν ενεργεία οι 42 πληρώνονται με «μαύρα χρήματα» από τις τουρκικές υπηρεσίες. Αντιλαμβάνεστε, ότι αν συμβεί αυτό είναι ένα δώρο άνευ προηγουμένου.

Ήθελα να ξεκαθαρίσουμε ποιο είναι το πλαίσιο πολιτικής που ακολουθεί η Ελληνική Κυβέρνηση και το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών στο ζήτημα της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης και εν πάση περιπτώσει με ποιόν τρόπο η ελληνική πολιτεία προστατεύει τις μειονότητες της μειονότητας. Δηλαδή, με ποιο τρόπο η ελληνική πολιτεία προστατεύει τους Πομάκους και τους Αθιγγάνους ή Ρομ, οι οποίοι αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της μουσουλμανικής μειονότητας και αναφέρονται εμμέσως πλην σαφώς στην Συνθήκη της Λοζάνης, ιδιαίτερα τώρα που βλέπουμε να προκύπτουν από τα νέα καλλικρατικά μορφώματα αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων που αρνούνται την εφαρμογή της ελληνικής εκπαιδευτικής πολιτικής στην περιοχή. Ουσιαστικά, προσπαθούν να παρεμποδίσουν τη δημιουργία δημοσίων γυμνασίων και λυκείων σε μια περιοχή, που κατοικείται από τουρκογενείς αλλά και από Πομάκους και από Αθίγγανους που και αυτοί πρέπει να τύχουν της ίδιας αντιμετωπισης από το κράτος δικαίου που επικρατεί στην Ελλάδα.

Είναι καλό να ξέρουμε ποιο είναι το περίγραμμα της πολιτικής του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελληνικής Κυβερνήσεως σε σχέση με την εφαρμογή των συνθηκών εκεί, ώστε να τοποθετηθούμε όλοι μαζί αν θέλουμε να επιτύχουμε, πραγματικά, μια εθνική στρατηγική και μια σύγχρονη πολιτική για την Ελλάδα σε όλα αυτά τα ζητήματα.

Ευχαριστώ πολύ.

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
27 Οκτώβριος 2020 - 3:36μμ

ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΙΛΗΣΕ Ο Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ 

Με τη συμμετοχή της Υπουργού Ενέργειας της Κύπρου και καθηγητών από διάφορα μέρη του κόσμου και υπό το συντονισμό του Καθηγητή της Νομικής Αθηνών Θ. Φορτσακη και του καθηγητή Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Ν. Κουλούρη, ξεκίνησε τη λειτουργία του με τηλεδιάσκεψη το νεοσύστατο Ινστιτούτο Ενεργειακής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.
18 Οκτώβριος 2020 - 12:52μμ

ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΗΚΑΝ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΑΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ 

Επίσκεψη εργασίας πραγματοποιήθηκε από τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λ. Οικονόμου και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Καραμαλάκη στην Κομοτηνή, συνοδεία του Βουλευτή Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη. 
15 Οκτώβριος 2020 - 7:11μμ

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ, ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ -ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΙΤΛΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Επιγραμματικά, διεκδικητικά και στοιχειοθετημένα, στο πλαίσιο της διακομματικής για τη Θράκη, έθεσε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης σειρά από ζητήματα, μαζί τους δυο συναδέλφους του Βουλευτές Τάκη Χαρίτου και Ιλχαν Αχμέτ. Συγκεκριμένα ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας κατά την επίσκεψη του στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, ενημέρωσε τον Υπουργό κ. Κώστα Καραμανλή για την κατάσταση στη Ροδόπη και διεκδίκησε
14 Οκτώβριος 2020 - 2:47μμ

5 ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΟΔΟΠΗ ΕΘΕΣΕ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Τηλεδιάσκεψη με τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην Αν. Μακεδονία και τη Θράκη και τον Περιφερειάρχη είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει της επίσκεψης του τις επόμενες μέρες στη Σαμοθράκη.
14 Οκτώβριος 2020 - 1:43μμ

7 ΑΞΟΝΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

  Στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τη Θράκη κλήθηκε για ενημέρωση ο Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, προκειμένου να ενημερώσει για τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και το πρόγραμμα της Περιφέρειας με στόχο να ξεκολλήσει από την 11η θέση σε απορροφητικότητα κονδυλίων και να απαντήσει στις ερωτήσεις των Βουλευτών για μέτρα και στόχους του μέλλοντος. 
14 Οκτώβριος 2020 - 1:37μμ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΓΕΣ Χ. ΛΑΛΟΥΣΗ: ΠΡΟΧΩΡΑ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΙΑΣΜΟΥ-ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ

Σημαντική συνάντηση με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού κ.Χαράλαμπο Λαλούση είχε στο περιθώριο της ενημερωτικής Συνεδρίασης  της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Ελληνικής Βουλής στο ΓΕΕΘΑ, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας.