Ομιλία στην εκδήλωση υπογραφής μνημονίου συνεργασίας μεταξύ Δήμου Αθηναίων και ΟΣΕ

Στοιχεία ομιλίας του ΥΜΕ κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη στην εκδήλωση υπογραφής μνημονίου συνεργασίας Δήμου Αθηναίων και ΟΣΕ

Με την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Αθηναίων και του ΟΣΕ, επισφραγίζεται η στενή συνεργασία των δύο φορέων για την παρακολούθηση της πορείας ενός από τα σημαντικότερα έργα, που ολοκληρώνουν τον κατακόρυφο σιδηροδρομικό άξονα της χώρας: τη νέα σιδηροδρομική γραμμή από τον Πειραιά ως τις Τρείς Γέφυρες, της οποίας το μεγαλύτερο τμήμα που θα διέρχεται μέσα από την πόλη της Αθήνας θα είναι πλέον υπογειοποιημένο.

-Πρόκειται για ένα έργο εκσυγχρονισμού, που αναμένεται να συμβάλλει αφενός στην εξυπηρέτηση των αυξημένων αναγκών του επιβατικού κοινού και αφετέρου στην αναβάθμιση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των κατοίκων της πρωτεύουσας.

-Το έργο της υπογειοποίησης της γραμμής Πειραιάς-Τρεις Γέφυρες, αποτελεί σταθμό για τον ελληνικό σιδηρόδρομο, καθώς μετά από 120 χρόνια τίθεται πλέον τέλος στη διχοτόμηση της Αθήνας και τερματίζεται το έως τώρα φαινόμενο της διακοπής της κυκλοφορίας των πεζών και των οχημάτων από τους συρμούς και τις γραμμές του τρένου. Με τον τρόπο αυτό καθίσταται, κατά συνέπεια, εφικτή και η επιτυχής μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης, η οποία συνιστά σήμερα μείζον πρόβλημα για το κέντρο, και όχι μόνο, της πόλης των Αθηνών.

Παράλληλα, θα πρέπει να υπολογίσουμε και την σημαντική αναβάθμιση που θα συντελεστεί σε όλες εκείνες  τις περιοχές της πόλης, τις οποίες μέχρι σήμερα τέμνει η σιδηροδρομική γραμμή. Οι ελεύθεροι χώροι πρασίνου και αναψυχής, εκτάσεως 20 χιλιάδων τ.μ., που θα δημιουργηθούν, σε συνδυασμό με τα 20 χιλιάδες δενδρύλλια και τους θάμνους που θα φυτευτούν, θα προσφέρουν μία όαση πρασίνου στην επιβαρυμένη από ατμοσφαιρικούς ρύπους πρωτεύουσα και θα δώσουν νέα προοπτική για ένα καλύτερο οικολογικό μέλλον της Αθήνας.

-Εξάλλου, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι προβλέπεται, ταυτόχρονα, και η σταδιακή αντικατάσταση όλων των συρμών, με καινούργια τρένα σύγχρονης τεχνολογίας, τα οποία θα είναι αθόρυβα και ηλεκτροκίνητα, με αποτέλεσμα να μειώνονται δραστικά τα καυσαέρια και η ηχορρύπανση. Άλλωστε στόχο μας, όπως είναι ήδη γνωστό, αποτελεί η ηλεκτροκίνηση να εγκατασταθεί σταδιακά σε όλο το μήκος του άξονα από τον Πειραιά ως την Ειδομένη, γεγονός που σε συνδυασμό και με τα πλέον σύγχρονα συστήματα σηματοδότησης, τηλεδιοίκησης και τηλεπικοινωνιών, θα συμβάλλει καταλυτικά  στην μείωση, έως το 2015, της διάρκειας του ταξιδιού από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη σε 3 ώρες και 30 λεπτά.

Με αφορμή το σημερινό γεγονός, θα ήθελα να τονίσω για ακόμη μία φορά ότι στο Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών πιστεύουμε πως ο ελληνικός σιδηρόδρομος, ένα σημαντικό ιστορικό μέσο μεταφοράς, πρέπει να ξεφύγει από την απαξίωση στην οποία έχει περιέλθει τις τελευταίες δεκαετίες και επιδίωξή μας είναι, σήμερα κιόλας, να αναβαθμίσουμε και να ενισχύσουμε τον ρόλο του ως σύγχρονο αξιόπιστο, ασφαλές και οικολογικό μεταφορικό μέσο τόσο για επιβάτες, όσο  και για εμπορεύματα.

Ήδη ανακοινώσαμε και προχωράμε στην πραγματοποίηση ενός μεταρρυθμιστικού σχεδίου για την εξυγίανση και την ανάπτυξη του ελληνικού σιδηρόδρομου με σκοπό την εξασφάλιση της βιωσιμότητας και της αναπτυξιακής προοπτικής του. Επιθυμία μας είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου σιδηρόδρομου, που θα εξυπηρετεί με ταχύτητα και ασφάλεια τις επιβατικές και μεταφορικές ανάγκες, παρέχοντας παράλληλα υπηρεσίες υψηλού επιπέδου. Του σιδηρόδρομου που δεν θα στερεί πολύτιμος πόρους από τον έλληνα πολίτη, αλλά θα δημιουργεί έσοδα για την ελληνική οικονομία. Του σιδηρόδρομου που θα συνδέσει ξανά τη χώρα μας με τα διευρωπαϊκά και διεθνή δίκτυα, που θα βγάλει την ελληνική περιφέρεια από την απομόνωση, που θα καταστήσει την Ελλάδα σημαντικό εμπορευματικό και διαμετακομιστικό κόμβο, με διεθνή σημασία. Του υγιούς και ανταγωνιστικού σιδηρόδρομου που θα επωμιστεί το φορτίο να  δικτυώσει τη χώρα μας με την νέα εποχή. Με τον κόσμο που έρχεται.

-Κλείνοντας, θέλω να χαιρετίσω τη συνεργασία μεταξύ του Δήμου Αθηναίων και του ΟΣΕ, η οποία δημιουργεί μια σχέση εμπιστοσύνης και αναμένεται να συμβάλλει  στην αποτελεσματική επίλυση των προβλημάτων που ενδεχομένως θα ανακύψουν κατά την πορεία των έργων, τα οποία προβλέπεται να πραγματοποιηθούν με βάση τη νέα περιβαλλοντική μελέτη.  Ταυτόχρονα, εκτίμησή μου είναι πως πρόκειται για μια σημαντική συνεργασία, που πραγματοποιείται στα πλαίσια και της ευόδωσης ενός κοινού στόχου, που δεν είναι άλλος από την καλύτερη εξυπηρέτηση των μετακινήσεων του επιβατικού κοινού και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, σε συνδυασμό με την μεγιστοποίηση των ωφελειών για τις τοπικές κοινωνίες. Εύχομαι η συνεργασία ανάμεσα στις δύο πλευρές να συντελέσει στην ταχύτερη και απρόσκοπτη ολοκλήρωση των εργασιών της νέας σιδηροδρομικής γραμμής, προκειμένου οι κάτοικοι της πρωτεύουσας σύντομα να απολαμβάνουν τα κοινωνικά και περιβαλλοντικά οφέλη που θα προκύψουν από αυτή.

Δείτε φωτογραφίες της εκδήλωσεις εδώ
Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
3 Απρίλιος 2020 - 3:48μμ

Ανταποκρίθηκε η Κυβέρνηση στο αίτημα των Πρυτανικών Αρχών του ΔΠΘ και στην παρέμβαση του Ε. Στυλιανίδη για νέες εστίες στη Θράκη

Παρά τις έκτακτες συνθήκες που δημιουργεί η εκτεταμένη κρίση στην Ελλάδα, η Κυβέρνηση συνεχίζει να λειτουργεί αποτελεσματικά. Σε σημερινή συνεδρίαση των συναρμόδιων Υπουργών Οικονομικών, Παιδείας και Ανάπτυξης και μετά από διαδικτυακή επικοινωνία με τις Πρυτανικές Αρχές του ΔΠΘ, αποφασίστηκε η έγκριση Φοιτητικών Εστιών για 350 άτομα στην Κομοτηνή και 350 άτομα στην Αλεξανδρούπολη.

TO ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΤΩΝ ΑΥΤΟΝΟΗΤΩΝ

Είμαστε η γενιά που μας αποκαλούσαν «τυχερή», γιατί γεννηθήκαμε σε μια εποχή που τα Ζητούμενα άλλων γενεών θεωρούνταν για μας Αυτονόητα.

Ο ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

Η Θράκη άντεξε... Μια κοινωνία ώριμη και συντεταγμένη, με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, απόλυτα συντονισμένη με την Ελληνική Αστυνομία, τις Ένοπλες Δυνάμεις και την Εθνοφυλακή, απέδειξε ότι μπορεί να προστατέψει τα Ελληνικά και τα Ευρωπαϊκά σύνορα. Η Τουρκική Κυβέρνηση το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας επεδίωξε έναν αποσταθεροποιητικό αιφνιδιασμό και αιφνιδιάστηκε η ίδια.
7 Μάρτιος 2020 - 2:58μμ

ΑΝΤΙΑΣΦΥΞΙΟΓΟΝΕΣ ΜΑΣΚΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΛΥΦΑΔΑΣ ΜΟΙΡΑΣΕ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΤΟΥΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ

Μετά από συνεννόηση με το Δήμαρχο Γλυφάδας Γιώργο Παπανικολάου, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στυλιανίδης μοίρασε αντιασφυξιογόνες μάσκες που προσέφερε ο Δήμος Γλυφάδας για να στηρίξει τον αγώνα της Ελληνικής Αστυνομίας και του Στρατού προκειμένου να διαφυλάξουν τα σύνορα της Ελλάδας στον Έβρο από την επίθεση που δέχονται.
24 Φεβρουάριος 2020 - 10:37πμ

ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: «Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΕΙ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ»

Στην Επιτροπή Απόδημου Ελληνισμού του Κοινοβουλίου εκλήθησαν ο Πρύτανης του ΑΠΘ καθηγητής Ν. Παπαϊωάννου και ο Πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας καθηγητής κ. Καζάζης προκειμένου να παρουσιάσουν το σημαντικό έργο που κάνουν στο εξωτερικό τα Ιδρύματα της Βορείου Ελλάδας. Κατά τη διάρκεια μιας γόνιμης συζήτησης που ακολούθησε με τους Έλληνες Βουλευτές αίσθησή έκανε η ουσιαστική παρέμβαση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας από τη Ροδόπη την οποία συμμερίστηκαν και αρκετοί συνάδελφοι του. Συγκεκριμένα ο Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης τόνισε:
17 Φεβρουάριος 2020 - 12:40μμ

ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ Τ. ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟ ΓΙΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ Γ. ΓΚΑΡΑΝΗ

Τον Υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο επισκέφθηκε ο Βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης και ο Δήμαρχος Κομοτηναίων Γιάννης Γκαράνης συνοδευόμενος από τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ Ν. Χαραλαμπίδης