Ομιλία στην εκδήλωση υπογραφής μνημονίου συνεργασίας μεταξύ Δήμου Αθηναίων και ΟΣΕ

Στοιχεία ομιλίας του ΥΜΕ κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη στην εκδήλωση υπογραφής μνημονίου συνεργασίας Δήμου Αθηναίων και ΟΣΕ

Με την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Αθηναίων και του ΟΣΕ, επισφραγίζεται η στενή συνεργασία των δύο φορέων για την παρακολούθηση της πορείας ενός από τα σημαντικότερα έργα, που ολοκληρώνουν τον κατακόρυφο σιδηροδρομικό άξονα της χώρας: τη νέα σιδηροδρομική γραμμή από τον Πειραιά ως τις Τρείς Γέφυρες, της οποίας το μεγαλύτερο τμήμα που θα διέρχεται μέσα από την πόλη της Αθήνας θα είναι πλέον υπογειοποιημένο.

-Πρόκειται για ένα έργο εκσυγχρονισμού, που αναμένεται να συμβάλλει αφενός στην εξυπηρέτηση των αυξημένων αναγκών του επιβατικού κοινού και αφετέρου στην αναβάθμιση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των κατοίκων της πρωτεύουσας.

-Το έργο της υπογειοποίησης της γραμμής Πειραιάς-Τρεις Γέφυρες, αποτελεί σταθμό για τον ελληνικό σιδηρόδρομο, καθώς μετά από 120 χρόνια τίθεται πλέον τέλος στη διχοτόμηση της Αθήνας και τερματίζεται το έως τώρα φαινόμενο της διακοπής της κυκλοφορίας των πεζών και των οχημάτων από τους συρμούς και τις γραμμές του τρένου. Με τον τρόπο αυτό καθίσταται, κατά συνέπεια, εφικτή και η επιτυχής μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης, η οποία συνιστά σήμερα μείζον πρόβλημα για το κέντρο, και όχι μόνο, της πόλης των Αθηνών.

Παράλληλα, θα πρέπει να υπολογίσουμε και την σημαντική αναβάθμιση που θα συντελεστεί σε όλες εκείνες  τις περιοχές της πόλης, τις οποίες μέχρι σήμερα τέμνει η σιδηροδρομική γραμμή. Οι ελεύθεροι χώροι πρασίνου και αναψυχής, εκτάσεως 20 χιλιάδων τ.μ., που θα δημιουργηθούν, σε συνδυασμό με τα 20 χιλιάδες δενδρύλλια και τους θάμνους που θα φυτευτούν, θα προσφέρουν μία όαση πρασίνου στην επιβαρυμένη από ατμοσφαιρικούς ρύπους πρωτεύουσα και θα δώσουν νέα προοπτική για ένα καλύτερο οικολογικό μέλλον της Αθήνας.

-Εξάλλου, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι προβλέπεται, ταυτόχρονα, και η σταδιακή αντικατάσταση όλων των συρμών, με καινούργια τρένα σύγχρονης τεχνολογίας, τα οποία θα είναι αθόρυβα και ηλεκτροκίνητα, με αποτέλεσμα να μειώνονται δραστικά τα καυσαέρια και η ηχορρύπανση. Άλλωστε στόχο μας, όπως είναι ήδη γνωστό, αποτελεί η ηλεκτροκίνηση να εγκατασταθεί σταδιακά σε όλο το μήκος του άξονα από τον Πειραιά ως την Ειδομένη, γεγονός που σε συνδυασμό και με τα πλέον σύγχρονα συστήματα σηματοδότησης, τηλεδιοίκησης και τηλεπικοινωνιών, θα συμβάλλει καταλυτικά  στην μείωση, έως το 2015, της διάρκειας του ταξιδιού από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη σε 3 ώρες και 30 λεπτά.

Με αφορμή το σημερινό γεγονός, θα ήθελα να τονίσω για ακόμη μία φορά ότι στο Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών πιστεύουμε πως ο ελληνικός σιδηρόδρομος, ένα σημαντικό ιστορικό μέσο μεταφοράς, πρέπει να ξεφύγει από την απαξίωση στην οποία έχει περιέλθει τις τελευταίες δεκαετίες και επιδίωξή μας είναι, σήμερα κιόλας, να αναβαθμίσουμε και να ενισχύσουμε τον ρόλο του ως σύγχρονο αξιόπιστο, ασφαλές και οικολογικό μεταφορικό μέσο τόσο για επιβάτες, όσο  και για εμπορεύματα.

Ήδη ανακοινώσαμε και προχωράμε στην πραγματοποίηση ενός μεταρρυθμιστικού σχεδίου για την εξυγίανση και την ανάπτυξη του ελληνικού σιδηρόδρομου με σκοπό την εξασφάλιση της βιωσιμότητας και της αναπτυξιακής προοπτικής του. Επιθυμία μας είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου σιδηρόδρομου, που θα εξυπηρετεί με ταχύτητα και ασφάλεια τις επιβατικές και μεταφορικές ανάγκες, παρέχοντας παράλληλα υπηρεσίες υψηλού επιπέδου. Του σιδηρόδρομου που δεν θα στερεί πολύτιμος πόρους από τον έλληνα πολίτη, αλλά θα δημιουργεί έσοδα για την ελληνική οικονομία. Του σιδηρόδρομου που θα συνδέσει ξανά τη χώρα μας με τα διευρωπαϊκά και διεθνή δίκτυα, που θα βγάλει την ελληνική περιφέρεια από την απομόνωση, που θα καταστήσει την Ελλάδα σημαντικό εμπορευματικό και διαμετακομιστικό κόμβο, με διεθνή σημασία. Του υγιούς και ανταγωνιστικού σιδηρόδρομου που θα επωμιστεί το φορτίο να  δικτυώσει τη χώρα μας με την νέα εποχή. Με τον κόσμο που έρχεται.

-Κλείνοντας, θέλω να χαιρετίσω τη συνεργασία μεταξύ του Δήμου Αθηναίων και του ΟΣΕ, η οποία δημιουργεί μια σχέση εμπιστοσύνης και αναμένεται να συμβάλλει  στην αποτελεσματική επίλυση των προβλημάτων που ενδεχομένως θα ανακύψουν κατά την πορεία των έργων, τα οποία προβλέπεται να πραγματοποιηθούν με βάση τη νέα περιβαλλοντική μελέτη.  Ταυτόχρονα, εκτίμησή μου είναι πως πρόκειται για μια σημαντική συνεργασία, που πραγματοποιείται στα πλαίσια και της ευόδωσης ενός κοινού στόχου, που δεν είναι άλλος από την καλύτερη εξυπηρέτηση των μετακινήσεων του επιβατικού κοινού και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, σε συνδυασμό με την μεγιστοποίηση των ωφελειών για τις τοπικές κοινωνίες. Εύχομαι η συνεργασία ανάμεσα στις δύο πλευρές να συντελέσει στην ταχύτερη και απρόσκοπτη ολοκλήρωση των εργασιών της νέας σιδηροδρομικής γραμμής, προκειμένου οι κάτοικοι της πρωτεύουσας σύντομα να απολαμβάνουν τα κοινωνικά και περιβαλλοντικά οφέλη που θα προκύψουν από αυτή.

Δείτε φωτογραφίες της εκδήλωσεις εδώ
Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
17 Φεβρουάριος 2020 - 11:40πμ

ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ Τ. ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟ ΓΙΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ Γ. ΓΚΑΡΑΝΗ

Τον Υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο επισκέφθηκε ο Βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης και ο Δήμαρχος Κομοτηναίων Γιάννης Γκαράνης συνοδευόμενος από τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ Ν. Χαραλαμπίδης
17 Φεβρουάριος 2020 - 11:18πμ

ΑΡΘΡΟ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΟΝ 16/02/2020

100 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΘΡΑΚΗ: ΩΡΑ ΓΙΑ ΔΡΑΣΗ του Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη Βουλευτή Ροδόπης, Επικ. Καθηγητή Νομικής Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου
16 Φεβρουάριος 2020 - 10:43πμ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 16.02.2020

«Ζήτησα η Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή και Συνοριοφυλακή της Frontex που θα προσλάβει ιο.οοο στελέχη να τα εκπαιδεύσει στις Σχολές Αστυνομίας της Θράκης».
14 Φεβρουάριος 2020 - 8:39μμ

ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΡΩΜΥΛΙΩΤΕΣ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Συνάντηση εργασίας με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ανατολικής Ρωμυλίας - Βόρειας Θράκης είχε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης στην Αθήνα.
11 Φεβρουάριος 2020 - 12:29πμ

Υποδεχθήκαμε σήμερα στην ιδιαίτερη μου Πατρίδα, στον Δήμο Μαρωνειας-Σαπών, τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας προκειμένου να ανακηρυχθεί Επίτιμος Δημότης.

ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ:"Ευχαριστώ θερμά τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλο, για τα θερμά του λόγια. Είναι μεγάλη τιμή για μας η ανακήρυξή του σε Επίτιμο Δημότη της ιδιαίτερης πατρίδας μου, του Δήμου Μαρώνειας-Σαπών."
7 Φεβρουάριος 2020 - 10:55πμ

Ε.ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ : «Η ΚΟΜΟΤΗΝΗ ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΑΣ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΝΙΑΡΧΟΣ».

Παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, παρουσιάστηκε στο Ίδρυμα Νιάρχος στην Εθνική Βιβλιοθήκη το νέο Νοσοκομείο Κομοτηνής. Παρόντες η Διοίκηση του Ιδρύματος, ο παγκοσμίου φήμης αρχιτέκτονας Ρέντζο Πιάνο, διακεκριμένοι εκπρόσωποι της Ελληνικής Ιατρικής κοινότητας, ακαδημαϊκοί, επιχειρηματίες και υψηλό κοινό των Αθηνών.