Ομιλία σε εκδήλωση με θέμα «Ίσες Ευκαιρίες για όλους τους Νέους στον Πολιτισμό»


Εξοχότατε κ. Πρόεδρε,
Κυρίες και κύριοι,

Αποφοίτησα από το 1ο Λύκειο της Κομοτηνής στη Θράκη. Στην τάξη μου ήμασταν 105 άτομα. Οι 85 περάσαμε, χάρη στις προσπάθειές μας και στον κόπο των δασκάλων μας, περάσαμε σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ, επιτυγχάνοντας 4 πανελλήνιες πρωτιές.

Κάποιοι από τους συμμαθητές μου, όταν συμπλήρωναν το μηχανογραφικό τους, είχαν ως κριτήριο την πόλη στην οποία θα περνούσαν τη φοιτητική τους ζωή. Κάποιοι άλλοι, τα μαθήματα που τους άρεσαν στο λύκειο και μία Τρίτη ομάδα το επάγγελμα που θα έκαναν στη ζωή τους μετά την απόκτηση του πτυχίου τους.
Όσοι επέλεξαν με κριτήριο την πόλη, είναι στην πλειοψηφία τους, σήμερα, αποτυχημένοι επαγγελματικά και δυστυχισμένοι.
Όσοι επέλεξαν με κριτήριο τα μαθήματα στα οποία ήσαν καλοί στο λύκειο, είναι ίσως επιτυχημένοι επαγγελματικά αλλά δυστυχισμένοι.
Όσοι, τέλος, επέλεξαν με κριτήριο τον σωστό επαγγελματικό προσανατολισμό είναι σήμερα κατά κανόνα επιτυχημένοι και ευτυχισμένοι

Θέλω να συγχαρώ για την εξαίρετη πρωτοβουλία τον Σύλλογο «Φίλοι της Μουσικής» καθώς και τον χορηγό, τον όμιλο Λαυρεντιάδη, γιατί σε μία κρίσιμη στιγμή που ξεκινά από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων ο δημόσιος διάλογος για το νέο λύκειο, πρωτοπορούν, για μία ακόμη φορά, παρουσιάζοντας με ολοκληρωμένο και σύγχρονο τρόπο μία πρότυπη διδασκαλία για ζητήματα επαγγελματικού προσανατολισμού και μάλιστα στον ευρύτερο χώρο του πολιτισμού.

Η πρωτοβουλία του Ιδρύματος Λαμπράκη, με το οποίο έχουμε συνυπογράψει μεταξύ άλλων και συμφωνία-πλαίσιο για συνεργασία στο χώρο της εκπαίδευσης, αποτελεί μία πρώτη σημαντική συμβολή στο διάλογο για το νέο λύκειο.
    Στόχος αυτού του διαλόγου, που σε λίγες εβδομάδες ξεκινά, είναι η δημιουργία ενός νέου λυκείου που
•    δεν θα αποτελεί χώρο επίδειξης φροντιστηριακών γνώσεων
•    δεν θα προάγει την αποστήθιση αλλά την κριτική σκέψη και την αναλυτική ικανότητα του μαθητή
•    θα ενισχύει την αυτογνωσία των μαθητών
•    θα αποσυνδέεται από τις εισαγωγικές στο Πανεπιστήμιο και
•    θα διδάσκει με πληρότητα το μάθημα του επαγγελματικού προσανατολισμού, συνδέοντάς τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου με τις πραγματικές επαγγελματικές προοπτικές που διανοίγονται για το νέο, μέσα από τα κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα της σχολής στην οποία θα επιλέξει να σπουδάσει.

Η πρότυπη δουλειά που σήμερα παρουσιάζεται για τα επαγγέλματα στον ευρύτερο χώρο του πολιτισμού δείχνει την κατεύθυνση προς την οποία πρέπει να εργασθούμε το επόμενο διάστημα για τα ζητήματα επαγγελματικού προσανατολισμού.

Για το λόγο αυτό, θα ήθελα να συγχαρώ και να ευχαριστήσω όλους τους συντελεστές αυτής της αξιέπαινης προσπάθειας για την πρωτοβουλία τους


Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
1 Ιουνίου 2020 - 1:48μμ

Στην Υφυπουργό Παιδείας Σ. Ζαχαράκη ο Ε. Στυλιανίδης για την επίσπευση κατασκευής 11 νέων νηπιαγωγείων στη Ροδόπη.

Συνάντηση εργασίας με την Υφυπουργό Παιδείας, παλιά συνεργάτιδα και φίλη του από τη νεολαία Σοφία Ζαχαράκη, είχε ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης.
26 Μάιος 2020 - 9:48μμ

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ : «Ευχαριστώ» του Ε. Στυλιανίδη προς την Ένωση ‘Μαζί για το Παιδί’ για τη μεγάλη χορηγία τους προς το Νοσοκομείο Κομοτηνής»

Με επιστολή του προς την πρόεδρο της ένωσης σωματείων και ιδρυμάτων «Μαζί για το παιδί» κα. Αλεξάνδρα Μαρτίνου, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στυλιανίδης εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες για την μεγάλη χορηγία προς το Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Κομοτηνής.
22 Μάιος 2020 - 12:40μμ

Λιμενικούς Σταθμούς σε Φανάρι και Μαρώνεια διεκδίκησε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης από τον Υπουργό Ναυτιλίας

υνάντηση εργασίας με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Βουλευτή Λασιθίου Γιάννη Πλακιωτάκη καθώς και τον Αρχηγό του Λιμενικού είχε ο Βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης. Του κατέθεσε επιστολή διεκδικώντας την αναβάθμιση των Λιμενικών Φυλακίων Μαρώνειας και Φαναρίου σε Λιμενικούς Σταθμούς.
21 Μάιος 2020 - 3:19μμ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Ε.ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ, ΤΟ ΣΤΡΑΤΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Παρέμβαση στον Υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο μετά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κομοτηνή, έκανε ο Βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ Ευριπίδης Στυλιανίδης επαναφέροντας με επιστολή που του επέδωσε ζητήματα που του έθεσαν φορείς της πόλης.
12 Μάιος 2020 - 6:00μμ

Χαιρετισμός Ευριπίδη Στυλιανίδη, Βουλευτή Ροδόπης ΝΔ για την Παγκόσμια Ημέρα του Νοσηλευτή

Επ' ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Νοσηλευτή ο βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης έστειλε χαιρετισμό προς τους εργαζόμενους του Σισμανογλείου Νοσοκομείου Κομοτηνής ευχαριστώντας τους για την προσφοράς τους και τιμώντας τους για το έργο τους.
11 Μάιος 2020 - 9:41πμ

ΕΠΙΣΚΕΨΗ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: «ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ»

Η πρώτη επίσκεψη του Βουλευτή Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας μετά τη χαλάρωση των περιορισμών ήταν στο Νοσοκομείο Κομοτηνής, προκειμένου να ενημερωθεί για τα αποτελέσματα των παρεμβάσεων του στο Υπουργείο Υγείας και την αποτελεσματική αξιοποίηση τους από τη Διοίκηση του Σισμανόγλειου.