Ομιλία του Ευριπίδη Στυλιανίδη στην παρουσίαση του βιβλίου του "Ενεργοί Πολίτες - Σύγχρονα Διαδραστικά Κόμματα"

Δείτε το Βίντεο της Παρουσίασης του βιβλίου "Ενεργοί Πολίτες - Σύγχρονα Διαδραστικά Κόμματα"

Αθήνα, 25 Ιανουαρίου 2011

Κυρίες και κύριοι
Φίλες και φίλοι

Επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου όλους εσάς που σήμερα μας τιμάτε με την παρουσία σας δίνοντας μας δύναμη να συνεχίσουμε τις πολιτικές, ηθικές και ιδεολογικές μας μάχες σε μια εποχή εξαιρετικά δύσκολη για την πολιτική.

Να ευχαριστήσω ιδιαίτερα για τα καλά τους λόγια τους ομιλητές του ξεχωριστού αυτού πάνελ τους οποίους, όλους, εκτιμώ και θαυμάζω για διαφορετικό λόγο τον καθένα.

Ευχαριστώ τον Εκδοτικό Οίκο Σιδέρη που με ιδεολογική συνέπεια και πολιτική επιμονή στηρίζει αδιάκοπα εδώ και χρόνια τη μάχη των νέων ιδεών και του σύγχρονου λόγου.

Πρωτίστως όμως ευχαριστώ τον Πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά όχι μόνο για την τιμή που μου έκανε να προλογίσει αυτό το ταπεινό εγχείρημα μου, αλλά κυρίως γιατί μου έδωσε το έναυσμα πριν το πρόσφατο συνέδριο μας να προχωρήσω σ’ αυτή τη σύντομη συγκριτική μελέτη, αναζητώντας τρόπους ενίσχυσης της συμμετοχής των πολιτών στο γίγνεσθαι των πολιτικών κομμάτων.

Στις μέρες μας βιώνουμε μια μεγάλη οικονομική, ηθική και πολιτική κρίση. Η αξιοπιστία της πολιτικής πλήττεται. Η εμπιστοσύνη των πολιτών προς τους πολιτικούς έχει κλονιστεί. Κυρίως με δική μας ευθύνη. Όχι όμως μόνο με δική μας ευθύνη. Η κοινωνία μιλά απαξιωτικά για τα κόμματα. Τίθεται εύλογα το ερώτημα, «μήπως βρισκόμαστε ενώπιον του τέλους της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας»; Μήπως βρέθηκε άλλο «λιγότερο ατελές πολίτευμα»;

Η παρέμβασή μου με τον τίτλο «Ενεργοί πολίτες- Σύγχρονα Διαδραστικά Κόμματα» επιχειρεί να στοιχειοθετήσει μια αρνητική απάντηση μέσα από μια νέα πρόταση.

Όχι, δεν τελείωσε η Δημοκρατία μας, απλά η λειτουργία της αποξενώθηκε από τους πολίτες, ωθώντας τους στην απενεργοποίηση, την άρνηση, ενίοτε στην αγανάκτηση που πηγάζει από την ασυνέπεια προεκλογικών λόγων και μετεκλογικών έργων. Εντέλει στην αδιαφορία για τα κοινά, στην αποχή, στο λευκό και στο άκυρο.

Οι πολίτες αρνούνται τα κόμματα διότι προηγουμένως αυτά τους αρνήθηκαν. Αξιοποίησαν την ετυμηγορία τους μία φορά κάθε 4 χρόνια, συχνά στρεβλώνοντας στη συνέχεια την εντολή τους στην πράξη. Έγιναν κόμματα κλειστά, αρχηγικά, οικογενειοκρατικά. Δεν αντιληφθήκαμε τόσο καιρό εμείς οι πολιτικοί μια απλή αλήθεια. Ότι για να πετύχουμε μια καλύτερη δημοκρατία στον τόπο μας χρειαζόμαστε περισσότερη δημοκρατία μέσα στα κόμματα μας. Χρειαζόμαστε αποτελεσματικότητα και ήθος ως κριτήρια διαρκούς αξιολόγησης, ίσες ευκαιρίες σε όλους ως μέσο για την επίτευξη της αξιοκρατίας. Χρειαζόμαστε σταθερούς και ξεκάθαρους κανόνες λειτουργίας, καθώς και αξιοποίηση όλων των σύγχρονων μέσων, ώστε να ενεργοποιηθούν οι πολίτες και να ενισχυθεί η δημιουργική και αποφασιστική συμμετοχή τους σε όλα τα επίπεδα.

Αυτά τα αυτονόητα που στην Ελλάδα είναι ακόμα ζητούμενα, τα αδελφά κόμματα της πολιτικής μας οικογένειας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, τα έχουν κάνει ήδη πράξη. Αυτά ουσιαστικά περιγράφει το βιβλίο μου, απολύτως πρακτικά προσαρμοσμένα στη σύγχρονη Ελληνική πραγματικότητα.

Όταν πριν χρόνια στις ΗΠΑ ξεκινούσαν δειλά δειλά οι πολιτικές εφαρμογές του διαδικτύου, ο τότε αντιπρόεδρος της Αμερικής Al Gore έλεγε ότι «το Internet είναι η ηλεκτρονική λεωφόρος της επιστροφής των πολιτικών στην κλασσική Δημοκρατία της Αρχαίας Αθήνας, στην Άμεση Δημοκρατία των Ενεργών Πολιτών.»

Όπως διαμορφώνεται η σημερινή πραγματικότητα δικαιώνει τον Εθνικό μας ποιητή Οδυσσέα Ελύτη που υποστήριζε ότι «θα έρθει η στιγμή που το παρελθόν μας θα μας συγκλονίσει με την δύναμη της επικαιρότητας τους».

Κυρίες και κύριοι,

Πιστεύω ακράδαντα ότι η στιγμή αυτή ήλθε. Τα νέα μέσα μας δίνουν την ευκαιρία να ξαναβάλουμε τους πολίτες στο γίγνεσθαι όχι απλά ως παρατηρητές ή παραλήπτες αλλά ως συνδιαμορφωτές πολιτικών.

Τους δώσαμε τη δυνατότητα να εκλέγουν τον πρόεδρο και τα βασικά διοικητικά όργανα του κόμματος μας άμεσα.

Τώρα μέσα από τη νέα διαδραστική πύλη που πρόσφατα εγκαινιάσαμε, τους δίνουμε την δυνατότητα να συνδιαμορφώνουν το πολιτικό μας πρόγραμμα, να μας ασκούν κριτική, να καταθέτουν προτάσεις, να ενθαρρύνουν νομοθετικές πρωτοβουλίες. Η πολιτική έχει χρέος να αντεπιτεθεί. Αυτό θα συντελεστεί μόνο μέσα από τον εκσυγχρονισμό και την ποιότητα των πολιτικών κομμάτων. Οι πολιτικές δεν είναι δυνατόν να παράγονται μέσα σε τεχνοκρατικές γυάλες, ούτε οι πολιτικοί μέσα σε μικροκομματικά εργαστήρια, αλλά μέσα στην κοινωνία, μέσα στην αγορά, μέσα στο σύγχρονο διεθνές και εθνικό περιβάλλον.

Τα κόμματα δεν μπορεί να εξαντλούνται σε ανοίγματα σκοπιμότητος προς την κοινωνία, αλλά πρέπει να ταυτίζονται μ’ αυτήν και να την καθοδηγούν δίνοντας την δυνατότητα σε όλους τους πολίτες να συμμετέχουν και στους ικανότερους να αναλαμβάνουν ρόλους.

Το πόνημά μου εισηγείται και περιγράφει την λειτουργική μετεξέλιξη ενός παραδοσιακού κόμματος της Ελληνικής Κεντροδεξιάς σε ένα Σύγχρονο Ανοιχτό Διαδραστικό Κόμμα Ενεργών Πολιτών κι αυτό διότι πιστεύω ακράδαντα ότι στον 21ο αιώνα, όσο περισσότερη ευθύνη μεταβιβάζουμε στους πολίτες, τόσο πιο υπεύθυνα αυτοί θα αποφασίζουν για το μέλλον τους και το μέλλον της πατρίδας μας.

Ευχαριστώ θερμά

 

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
1 Ιουνίου 2020 - 1:48μμ

Στην Υφυπουργό Παιδείας Σ. Ζαχαράκη ο Ε. Στυλιανίδης για την επίσπευση κατασκευής 11 νέων νηπιαγωγείων στη Ροδόπη.

Συνάντηση εργασίας με την Υφυπουργό Παιδείας, παλιά συνεργάτιδα και φίλη του από τη νεολαία Σοφία Ζαχαράκη, είχε ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης.
26 Μάιος 2020 - 9:48μμ

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ : «Ευχαριστώ» του Ε. Στυλιανίδη προς την Ένωση ‘Μαζί για το Παιδί’ για τη μεγάλη χορηγία τους προς το Νοσοκομείο Κομοτηνής»

Με επιστολή του προς την πρόεδρο της ένωσης σωματείων και ιδρυμάτων «Μαζί για το παιδί» κα. Αλεξάνδρα Μαρτίνου, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στυλιανίδης εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες για την μεγάλη χορηγία προς το Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Κομοτηνής.
22 Μάιος 2020 - 12:40μμ

Λιμενικούς Σταθμούς σε Φανάρι και Μαρώνεια διεκδίκησε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης από τον Υπουργό Ναυτιλίας

υνάντηση εργασίας με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Βουλευτή Λασιθίου Γιάννη Πλακιωτάκη καθώς και τον Αρχηγό του Λιμενικού είχε ο Βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης. Του κατέθεσε επιστολή διεκδικώντας την αναβάθμιση των Λιμενικών Φυλακίων Μαρώνειας και Φαναρίου σε Λιμενικούς Σταθμούς.
21 Μάιος 2020 - 3:19μμ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Ε.ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ, ΤΟ ΣΤΡΑΤΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Παρέμβαση στον Υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο μετά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κομοτηνή, έκανε ο Βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ Ευριπίδης Στυλιανίδης επαναφέροντας με επιστολή που του επέδωσε ζητήματα που του έθεσαν φορείς της πόλης.
12 Μάιος 2020 - 6:00μμ

Χαιρετισμός Ευριπίδη Στυλιανίδη, Βουλευτή Ροδόπης ΝΔ για την Παγκόσμια Ημέρα του Νοσηλευτή

Επ' ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Νοσηλευτή ο βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης έστειλε χαιρετισμό προς τους εργαζόμενους του Σισμανογλείου Νοσοκομείου Κομοτηνής ευχαριστώντας τους για την προσφοράς τους και τιμώντας τους για το έργο τους.
11 Μάιος 2020 - 9:41πμ

ΕΠΙΣΚΕΨΗ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: «ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ»

Η πρώτη επίσκεψη του Βουλευτή Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας μετά τη χαλάρωση των περιορισμών ήταν στο Νοσοκομείο Κομοτηνής, προκειμένου να ενημερωθεί για τα αποτελέσματα των παρεμβάσεων του στο Υπουργείο Υγείας και την αποτελεσματική αξιοποίηση τους από τη Διοίκηση του Σισμανόγλειου.