Ομιλία του Ευριπίδη Στυλιανίδη στην παρουσίαση του βιβλίου του "Ενεργοί Πολίτες - Σύγχρονα Διαδραστικά Κόμματα"

Δείτε το Βίντεο της Παρουσίασης του βιβλίου "Ενεργοί Πολίτες - Σύγχρονα Διαδραστικά Κόμματα"

Αθήνα, 25 Ιανουαρίου 2011

Κυρίες και κύριοι
Φίλες και φίλοι

Επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου όλους εσάς που σήμερα μας τιμάτε με την παρουσία σας δίνοντας μας δύναμη να συνεχίσουμε τις πολιτικές, ηθικές και ιδεολογικές μας μάχες σε μια εποχή εξαιρετικά δύσκολη για την πολιτική.

Να ευχαριστήσω ιδιαίτερα για τα καλά τους λόγια τους ομιλητές του ξεχωριστού αυτού πάνελ τους οποίους, όλους, εκτιμώ και θαυμάζω για διαφορετικό λόγο τον καθένα.

Ευχαριστώ τον Εκδοτικό Οίκο Σιδέρη που με ιδεολογική συνέπεια και πολιτική επιμονή στηρίζει αδιάκοπα εδώ και χρόνια τη μάχη των νέων ιδεών και του σύγχρονου λόγου.

Πρωτίστως όμως ευχαριστώ τον Πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά όχι μόνο για την τιμή που μου έκανε να προλογίσει αυτό το ταπεινό εγχείρημα μου, αλλά κυρίως γιατί μου έδωσε το έναυσμα πριν το πρόσφατο συνέδριο μας να προχωρήσω σ’ αυτή τη σύντομη συγκριτική μελέτη, αναζητώντας τρόπους ενίσχυσης της συμμετοχής των πολιτών στο γίγνεσθαι των πολιτικών κομμάτων.

Στις μέρες μας βιώνουμε μια μεγάλη οικονομική, ηθική και πολιτική κρίση. Η αξιοπιστία της πολιτικής πλήττεται. Η εμπιστοσύνη των πολιτών προς τους πολιτικούς έχει κλονιστεί. Κυρίως με δική μας ευθύνη. Όχι όμως μόνο με δική μας ευθύνη. Η κοινωνία μιλά απαξιωτικά για τα κόμματα. Τίθεται εύλογα το ερώτημα, «μήπως βρισκόμαστε ενώπιον του τέλους της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας»; Μήπως βρέθηκε άλλο «λιγότερο ατελές πολίτευμα»;

Η παρέμβασή μου με τον τίτλο «Ενεργοί πολίτες- Σύγχρονα Διαδραστικά Κόμματα» επιχειρεί να στοιχειοθετήσει μια αρνητική απάντηση μέσα από μια νέα πρόταση.

Όχι, δεν τελείωσε η Δημοκρατία μας, απλά η λειτουργία της αποξενώθηκε από τους πολίτες, ωθώντας τους στην απενεργοποίηση, την άρνηση, ενίοτε στην αγανάκτηση που πηγάζει από την ασυνέπεια προεκλογικών λόγων και μετεκλογικών έργων. Εντέλει στην αδιαφορία για τα κοινά, στην αποχή, στο λευκό και στο άκυρο.

Οι πολίτες αρνούνται τα κόμματα διότι προηγουμένως αυτά τους αρνήθηκαν. Αξιοποίησαν την ετυμηγορία τους μία φορά κάθε 4 χρόνια, συχνά στρεβλώνοντας στη συνέχεια την εντολή τους στην πράξη. Έγιναν κόμματα κλειστά, αρχηγικά, οικογενειοκρατικά. Δεν αντιληφθήκαμε τόσο καιρό εμείς οι πολιτικοί μια απλή αλήθεια. Ότι για να πετύχουμε μια καλύτερη δημοκρατία στον τόπο μας χρειαζόμαστε περισσότερη δημοκρατία μέσα στα κόμματα μας. Χρειαζόμαστε αποτελεσματικότητα και ήθος ως κριτήρια διαρκούς αξιολόγησης, ίσες ευκαιρίες σε όλους ως μέσο για την επίτευξη της αξιοκρατίας. Χρειαζόμαστε σταθερούς και ξεκάθαρους κανόνες λειτουργίας, καθώς και αξιοποίηση όλων των σύγχρονων μέσων, ώστε να ενεργοποιηθούν οι πολίτες και να ενισχυθεί η δημιουργική και αποφασιστική συμμετοχή τους σε όλα τα επίπεδα.

Αυτά τα αυτονόητα που στην Ελλάδα είναι ακόμα ζητούμενα, τα αδελφά κόμματα της πολιτικής μας οικογένειας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, τα έχουν κάνει ήδη πράξη. Αυτά ουσιαστικά περιγράφει το βιβλίο μου, απολύτως πρακτικά προσαρμοσμένα στη σύγχρονη Ελληνική πραγματικότητα.

Όταν πριν χρόνια στις ΗΠΑ ξεκινούσαν δειλά δειλά οι πολιτικές εφαρμογές του διαδικτύου, ο τότε αντιπρόεδρος της Αμερικής Al Gore έλεγε ότι «το Internet είναι η ηλεκτρονική λεωφόρος της επιστροφής των πολιτικών στην κλασσική Δημοκρατία της Αρχαίας Αθήνας, στην Άμεση Δημοκρατία των Ενεργών Πολιτών.»

Όπως διαμορφώνεται η σημερινή πραγματικότητα δικαιώνει τον Εθνικό μας ποιητή Οδυσσέα Ελύτη που υποστήριζε ότι «θα έρθει η στιγμή που το παρελθόν μας θα μας συγκλονίσει με την δύναμη της επικαιρότητας τους».

Κυρίες και κύριοι,

Πιστεύω ακράδαντα ότι η στιγμή αυτή ήλθε. Τα νέα μέσα μας δίνουν την ευκαιρία να ξαναβάλουμε τους πολίτες στο γίγνεσθαι όχι απλά ως παρατηρητές ή παραλήπτες αλλά ως συνδιαμορφωτές πολιτικών.

Τους δώσαμε τη δυνατότητα να εκλέγουν τον πρόεδρο και τα βασικά διοικητικά όργανα του κόμματος μας άμεσα.

Τώρα μέσα από τη νέα διαδραστική πύλη που πρόσφατα εγκαινιάσαμε, τους δίνουμε την δυνατότητα να συνδιαμορφώνουν το πολιτικό μας πρόγραμμα, να μας ασκούν κριτική, να καταθέτουν προτάσεις, να ενθαρρύνουν νομοθετικές πρωτοβουλίες. Η πολιτική έχει χρέος να αντεπιτεθεί. Αυτό θα συντελεστεί μόνο μέσα από τον εκσυγχρονισμό και την ποιότητα των πολιτικών κομμάτων. Οι πολιτικές δεν είναι δυνατόν να παράγονται μέσα σε τεχνοκρατικές γυάλες, ούτε οι πολιτικοί μέσα σε μικροκομματικά εργαστήρια, αλλά μέσα στην κοινωνία, μέσα στην αγορά, μέσα στο σύγχρονο διεθνές και εθνικό περιβάλλον.

Τα κόμματα δεν μπορεί να εξαντλούνται σε ανοίγματα σκοπιμότητος προς την κοινωνία, αλλά πρέπει να ταυτίζονται μ’ αυτήν και να την καθοδηγούν δίνοντας την δυνατότητα σε όλους τους πολίτες να συμμετέχουν και στους ικανότερους να αναλαμβάνουν ρόλους.

Το πόνημά μου εισηγείται και περιγράφει την λειτουργική μετεξέλιξη ενός παραδοσιακού κόμματος της Ελληνικής Κεντροδεξιάς σε ένα Σύγχρονο Ανοιχτό Διαδραστικό Κόμμα Ενεργών Πολιτών κι αυτό διότι πιστεύω ακράδαντα ότι στον 21ο αιώνα, όσο περισσότερη ευθύνη μεταβιβάζουμε στους πολίτες, τόσο πιο υπεύθυνα αυτοί θα αποφασίζουν για το μέλλον τους και το μέλλον της πατρίδας μας.

Ευχαριστώ θερμά

 

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
27 Οκτώβριος 2020 - 2:36μμ

ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΙΛΗΣΕ Ο Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ 

Με τη συμμετοχή της Υπουργού Ενέργειας της Κύπρου και καθηγητών από διάφορα μέρη του κόσμου και υπό το συντονισμό του Καθηγητή της Νομικής Αθηνών Θ. Φορτσακη και του καθηγητή Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Ν. Κουλούρη, ξεκίνησε τη λειτουργία του με τηλεδιάσκεψη το νεοσύστατο Ινστιτούτο Ενεργειακής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.
18 Οκτώβριος 2020 - 11:52πμ

ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΗΚΑΝ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΑΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ 

Επίσκεψη εργασίας πραγματοποιήθηκε από τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λ. Οικονόμου και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Καραμαλάκη στην Κομοτηνή, συνοδεία του Βουλευτή Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη. 
15 Οκτώβριος 2020 - 6:11μμ

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ, ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ -ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΙΤΛΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Επιγραμματικά, διεκδικητικά και στοιχειοθετημένα, στο πλαίσιο της διακομματικής για τη Θράκη, έθεσε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης σειρά από ζητήματα, μαζί τους δυο συναδέλφους του Βουλευτές Τάκη Χαρίτου και Ιλχαν Αχμέτ. Συγκεκριμένα ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας κατά την επίσκεψη του στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, ενημέρωσε τον Υπουργό κ. Κώστα Καραμανλή για την κατάσταση στη Ροδόπη και διεκδίκησε
14 Οκτώβριος 2020 - 1:47μμ

5 ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΟΔΟΠΗ ΕΘΕΣΕ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Τηλεδιάσκεψη με τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην Αν. Μακεδονία και τη Θράκη και τον Περιφερειάρχη είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει της επίσκεψης του τις επόμενες μέρες στη Σαμοθράκη.
14 Οκτώβριος 2020 - 12:43μμ

7 ΑΞΟΝΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

  Στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τη Θράκη κλήθηκε για ενημέρωση ο Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, προκειμένου να ενημερώσει για τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και το πρόγραμμα της Περιφέρειας με στόχο να ξεκολλήσει από την 11η θέση σε απορροφητικότητα κονδυλίων και να απαντήσει στις ερωτήσεις των Βουλευτών για μέτρα και στόχους του μέλλοντος. 
14 Οκτώβριος 2020 - 12:37μμ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΓΕΣ Χ. ΛΑΛΟΥΣΗ: ΠΡΟΧΩΡΑ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΙΑΣΜΟΥ-ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ

Σημαντική συνάντηση με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού κ.Χαράλαμπο Λαλούση είχε στο περιθώριο της ενημερωτικής Συνεδρίασης  της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Ελληνικής Βουλής στο ΓΕΕΘΑ, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας.