Κόλλησε ... στην Εγνατία ο «Καλλικράτης»

Δημοσιεύθηκε στις 05-10-2010 στην εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ» από το δημοσιογράφο Δημήτρη Κοτταρίδη.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΦΑΙΡΕΙ ΤΗΝ EΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ

Με μια πρωτοφανή Υπουργική Απόφαση αλλάζουν το καθεστώς σε περιφέρειες
κάστρα της Ν.Δ. λίγα πριν από τις εκλογές

 

ΜΕ ΜΙΑ ΠΡΩΤΟΦΑΝΗ κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύτηκε στο Φύλλο της Κυβέρνησης πριν από λίγες μέρες, η κυβέρνηση αφαιρεί την αρμοδιότητα της μελέτης και κατασκευής έργων υποδομής από 5 περιφέρειες της χώρας στην επικράτεια τους και τα αναθέτει εξ ολοκλήρου στην Εγνατία Α.Ε. Μάλιστα, όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση, η ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε. θα αναλάβει όχι μόνο τα οδικά έργα, αλλά και το σύνολο των έργων υποδομής, όπως λιμάνια, ΧΥΤΑ, σχολεία κλπ.

Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, λοιπόν, λίγες μέρες πριν από τις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την ώρα που ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου έχει κάνει σημαία του τον «Καλλικράτη» και την αύξηση των αρμοδιοτήτων στους δημάρχους και τους περιφερειάρχες, αφαιρεί σημαντικές αρμοδιότητες, αλλά προφανώς και κονδύλια από συγκεκριμένους περιφερειάρχες της χώρας.

Σκοπιμότητα

Ιδιαίτερο όμως ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι η Υπουργική Απόφαση αλλάζει το ισχύον καθεστώς στις περιφέρειες της Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αλλά και στις Περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου.

Όλως τυχαίως πάντως η απόφαση αφορά περιφέρειες που, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, φαίνεται ότι θα κερδίσουν οι υποψήφιοι που στηρίζονται από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Η κυβέρνηση, λοιπόν, του ΠΑΣΟΚ είναι προφανές πως επέλεξε να ψαλιδίσει τους πολιτικά αντίπαλους περιφερειάρχες, καθιστώντας τους έτσι ομήρους των διαθέσεών της στο κομμάτι των έργων υποδομής, τη στιγμή που οι προτεραιότητες της ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε. καθορίζονται ως γνωστόν από το διορισμένο από τον υπουργό διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας. Η ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε. εξάλλου είναι μονομετοχική κρατική εταιρία, της οποίας το έργο καθορίζεται από το Υπουργείο Μεταφορών. Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα το γεγονός ότι η συγκεκριμένη εταιρία θα αναλάβει με τον ίδιο τρόπο ακόμα και την αποκατάσταση μονοπατιού στην Κοινότητα Δονούσας Κυκλάδων!

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Εργαζομένων ΥΠΕΧΩΔΕ με ανοιχτή επιστολή προς τον Δημήτρη Ρέππα, η οποία κοινοποιήθηκε μεταξύ άλλων και στο Μέγαρο Μαξίμου, καταγγέλλει την Υπουργική Απόφαση, την οποία χαρακτηρίζει απαράδεκτη και αναιτιολόγητη. Οι εργαζόμεναι εκφράζουν την αγανάκτησή τους και διερωτώνται για το πώς αυτές οι Διυπουργικές Αποφάσεις ευνουχισμού του «Καλλικράτη» συνάδουν με τη διακήρυξη του πρωθυπουργού ότι οι προσεχείς εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελούν δημοψήφισμα υπέρ ή κατά του «Καλλικράτη».

Παράλληλα κάνουν λόγο για μια ωμή παρέμβαση στις αρμοδιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ αφήνουν και υπονοούμενα για σκοπιμότητες που κρύβονται πίσω από την εκχώρηση και μεταβίβαση αρμοδιοτήτων σε μια υπερχρεωμένη Α.Ε., όπως είναι η ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε., η οποία έχει χρέος 1,1 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα επισημαίνεται πως πλέον οι τοπικές δημόσιες υπηρεσίες μπαίνουν στο περιθώριο, καθώς τους αφαιρούνται οι αρμοδιότητες τους με τελικό στόχο την απαξίωσή τους.

Ερώτηση-καταγγελία

Το θέμα έφεραν στη Βουλή με ερώτησή τους οι βουλευτές της Ν.Δ. Ευριπίδης Στυλιανίδης και Σάββας Αναστασιάδnς. Ο γραμματέας Προγράμματος της Ν.Δ. και βουλευτής Ροδόπης κ. Στυλιανίδης σε δήλωσή του επισημαίνει πως «είναι απαράδεκτο 2 μήνες πριν από τις εκλογές η κυβέρνηση να τορπιλίζει ευθέως το νέο θεσμό του αιρετού περιφερειάρχη». Η απόφαση αυτή υποβαθμίζει το θεσμό, υπονομεύει την περιφερειακή ανάπτυξη και υποδηλώνει την ηττοπάθεια της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που σπεύδει πανικόβλητη να αφαιρέσει πόρους και αρμοδιότητες προεκλογικά, διότι φοβάται το αποτέλεσμα. Για το ίδιο θέμα ο βουλευτής Θεσσαλονίκης κ. Αναστασιάδης κάνει λόγο για πανικό, αδυναμία και φόβο της κυβέρνησης, η οποία πριν γίνουν οι πρώτες εκλογές για την περιφέρεια αυτοαναιρείται κατά την προσφιλή της τακτική.

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
9 Ιουλίου 2020 - 6:56μμ

Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ. ΔΙΚΑΙΩΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε σήμερα στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνο Τασούλα, τη δημιουργία Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη και την Ανάδειξη της Θράκης, ανταποκρινόμενος στο διαχρονικό αίτημα της περιοχής, που πρόσφατα είχαν την ευκαιρία να το ξανακαταθέσουν οι Μητροπολίτες της Τοπικής Εκκλησίας που τον επισκέφθηκαν.
7 Ιουλίου 2020 - 11:02πμ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΤΑΔ ΑΝΤΩΝΗ ΜΠΕΖΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

Συστηματική πίεση για την ανταποδοτική αξιοποίηση των τουριστικών ακινήτων του Νόμου Ροδόπης ασκεί ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στυλιανίδης.
6 Ιουλίου 2020 - 10:59πμ

ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ SHELMAN

Καθοριστικής σημασίας συνάντηση είχε σήμερα ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης με τον Υπουργό Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη για την επανεκκίνηση της βιομηχανίας Shelman στην Κομοτηνή.
29 Ιουνίου 2020 - 10:15πμ

ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Με τον Γενικό Διευθυντή της Αστυνομίας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Στρατηγό Συριτούδη είχε συνάντηση εργασίας ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας και Εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης Δρ. Ευριπίδης Στυλιανίδης.
28 Ιουνίου 2020 - 9:49μμ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΝΙΚΟ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΔΡ. ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤ. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ, ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΡΟΔΟΠΗΣ-ΝΔ, ΕΠΙΚ. ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΝΟΜΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ

Ευριπίδης Στυλιανίδης: Να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία Ο βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ τονίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη να ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και εξηγεί πότε η προσφυγή στη Χάγη μπορεί να είναι χρήσιμη για την Ελλάδα Νίκος Οικονόμου

ΝΑ ΣΥΣΤΑΘΕΙ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

Υπέρ της συγρότησης Διακομματικής επιτροπής για τη Θράκη τάσσεται με συνέντευξή του στο iEidiseis ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης, βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ και Επικ. Καθηγητής Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, εκφράζοντας μάλιστα τη βεβαιότητα ότι ο πρωθυπουργός θα είναι θετικός στη συγκεκριμένη ανάγκη.Ο πρώην υπουργός επισημαίνει ότι το «κόμμα Σαδίκ» «όχι απλά συνεργάζεται, αλλά καθοδηγείται σε μεγάλο βαθμό από την τουρκική διπλωματία».