Θράκη και Κύπρος: τα δύο άκρα του ελληνισμού συναντιούνται...

Υπό την αιγίδα του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου, κ. Δημήτρη Συλλούρη και από το ακαδημαϊκό βήμα του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, παρουσιάστηκε το βιβλίο του Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη "Θράκη: το επόμενο βήμα..." φέρνοντας κοντύτερα τα δύο άκρα του Ελληνισμού.

Την εκδήλωση χαιρέτισε δια του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου ο Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου Χρυσόστομος, μιλώντας με θερμά, πατριωτικά λόγια για το συγγραφέα.

Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτριος Συλλούρης υπογράμμισε τους κοινούς εθνικούς και πολιτικούς αγώνες που έδωσε με τον Ευριπίδη για την Κύπρο και την Ελλάδα από τα νεανικά χρόνια αδιάκοπα και τόνισε την αξία του νέου βιβλίου του, ως εργαλείου ενημέρωσης της διεθνούς κοινότητας και του Ελληνισμού για τη Θράκη.

Στο επιστημονικό έργο και την ακαδημαϊκή δράση του Δρ. Ευρ. Στυλιανίδη ως καθηγητή της Νομικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου αναφέρθηκε με επαινετικά λόγια ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, καθηγητής κ. Μακρής: "Είμαστε υπερήφανοι που ο Ευρ. Στυλιανίδης ανήκει στο επιστημονικό δυναμικό της Laureate Fund, του μεγαλύτερου Πανεπιστημιακού Δικτύου στον κόσμο (80 πανεπιστήμια σε 30 χώρες) που στον ελλαδικό χώρο, τον εκπροσωπεί το πανεπιστήμιό μας".

Παρών και ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμωνας, μεταφέροντας στη Κύπρο την αγάπη και την αλληλεγγύη του Θρακικού Ελληνισμού προς τη Μεγαλόνησο, ο οποίος παρουσίασε τον ενοποιητικό ρόλο της τοπικής Εκκλησίας καταχειροκροτούμενος από το φοιτητικό ακροατήριο μεταξύ των οποίων και πολλοί Κομοτηναίοι. Ο Μητροπολίτης, που ήταν καλεσμένος του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, είχε την ευκαιρία να συναντηθεί και με την ιερά σύνοδο της Κύπρου.

Στο περιεχόμενο του βιβλίου αναφέρθηκε εκτενώς ο Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής, Καθηγητής Κωνσταντίνος Τσιμάρας υπογραμμίζοντας τη σημασία ενός τέτοιου συγγράμματος για την ενημέρωση όχι μόνο στα θέματα Θράκης αλλά και στα ζητήματα σεβασμού των ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων.

Ο Διευθυντής των εκδόσεων ΜΙΝΩΑΣ κ. Γ. Κωνστανταρόπουλος ενημέρωσε ότι το βιβλίο εξαντλεί ήδη την δεύτερη έκδοση του και από το καλοκαίρι θα κυκλοφορήσει διεθνώς και στην αγγλική γλώσσα.

Την κεντρική ομιλία για τη Θράκη έκανε ο συγγραφέας παραλληλίζοντας "την Κύπρο με τη Θράκη που γεωγραφικά είναι τόσο μακριά, ψυχικά όμως τόσο κοντά". Όπως τόνισε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης "όταν η ο Κυπριακός Ελληνισμός έζησε την παράνομη εισβολή και κατοχή, η Θράκη ήταν η πρώτη που άπλωσε αδελφικό χέρι. Έστειλε παλικάρια της και πολέμησαν δίνοντας ακόμα και τη ζωή τους. Φιλοξένησε τους πρόσφυγες. Άνοιξε την πόρτα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου με υποτροφίες στους φοιτητές που προέρχονταν από τα κατεχόμενα... Στη Θράκη και την Κύπρο οι εποχές δε διαδέχονται η μία την άλλη, αλλά συνυπάρχουν προσδιορίζοντας το παρόν και το μέλλον του Ελληνισμού. Η συνύπαρξη διαφορετικών θρησκειών, γλωσσών, πολιτισμών και η μεγάλη γεωπολιτική σημασία των δυο περιοχών συχνά τις καθιστούν στόχο ισχυρών διεθνών συμφερόντων...".

Σε ένα πραγματικά ηλεκτρισμένο ακροατήριο ο Θρακιώτης πολιτικός τόνισε, "έχουμε χρέος να γνωρίσουμε καλύτερα ο ένας τον άλλον, να παλέψουμε όλοι μαζί βγάζοντας στην άκρη πάθη και μικροκομματισμούς για το καλό του ακριτικού Ελληνισμού που πρέπει να συνεχίσει να μάχεται και να επιβιώνει όρθιος και δυνατός..."

Η εκδήλωση έγινε στο κεντρικό αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου όπου πριν λίγα χρόνια είχε μιλήσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον και Πρόεδρος του Laureate Fund, παρουσία όλων σχεδόν των Κυπριακών Αρχών, εκπροσώπων όλων των κομμάτων, του Έλληνα πρέσβη, του Αρχηγού της ΕΛΔΥΚ, καθηγητών και εκατοντάδων φοιτητών.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης ο πρόεδρος της Βουλής παρέθεσε δείπνο στο χωριό του κοντά στην πράσινη γραμμή παρουσία και Τουρκοκυπρίων εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η εκδήλωση καλύφθηκε από όλα τα ΜΜΕ του νησιού, ενώ ο Δρ. Ευριπίδης Στυλιανίδης έδωσε σειρά συνεντεύξεων όχι μόνο για το βιβλίο και την Θράκη αλλά και για τις εξελίξεις στο κυπριακό στην κρατική τηλεόραση ΡΙΚ, στο MEGA και στην εφημερίδα Φιλελεύθερος.
Το όμορφο και σωστά προετοιμασμένο αυτό ταξίδι της Θράκης στην Κύπρο είναι βέβαιο ότι θα φέρει πρακτικά αποτελέσματα προς όφελος της ακριτικής Ελλάδας στο σύντομο μέλλον.

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
27 Οκτώβριος 2020 - 2:36μμ

ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΙΛΗΣΕ Ο Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ 

Με τη συμμετοχή της Υπουργού Ενέργειας της Κύπρου και καθηγητών από διάφορα μέρη του κόσμου και υπό το συντονισμό του Καθηγητή της Νομικής Αθηνών Θ. Φορτσακη και του καθηγητή Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Ν. Κουλούρη, ξεκίνησε τη λειτουργία του με τηλεδιάσκεψη το νεοσύστατο Ινστιτούτο Ενεργειακής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.
18 Οκτώβριος 2020 - 11:52πμ

ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΗΚΑΝ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΑΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ 

Επίσκεψη εργασίας πραγματοποιήθηκε από τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λ. Οικονόμου και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Καραμαλάκη στην Κομοτηνή, συνοδεία του Βουλευτή Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη. 
15 Οκτώβριος 2020 - 6:11μμ

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ, ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ -ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΙΤΛΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Επιγραμματικά, διεκδικητικά και στοιχειοθετημένα, στο πλαίσιο της διακομματικής για τη Θράκη, έθεσε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης σειρά από ζητήματα, μαζί τους δυο συναδέλφους του Βουλευτές Τάκη Χαρίτου και Ιλχαν Αχμέτ. Συγκεκριμένα ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας κατά την επίσκεψη του στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, ενημέρωσε τον Υπουργό κ. Κώστα Καραμανλή για την κατάσταση στη Ροδόπη και διεκδίκησε
14 Οκτώβριος 2020 - 1:47μμ

5 ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΟΔΟΠΗ ΕΘΕΣΕ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Τηλεδιάσκεψη με τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην Αν. Μακεδονία και τη Θράκη και τον Περιφερειάρχη είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει της επίσκεψης του τις επόμενες μέρες στη Σαμοθράκη.
14 Οκτώβριος 2020 - 12:43μμ

7 ΑΞΟΝΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

  Στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τη Θράκη κλήθηκε για ενημέρωση ο Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, προκειμένου να ενημερώσει για τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και το πρόγραμμα της Περιφέρειας με στόχο να ξεκολλήσει από την 11η θέση σε απορροφητικότητα κονδυλίων και να απαντήσει στις ερωτήσεις των Βουλευτών για μέτρα και στόχους του μέλλοντος. 
14 Οκτώβριος 2020 - 12:37μμ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΓΕΣ Χ. ΛΑΛΟΥΣΗ: ΠΡΟΧΩΡΑ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΙΑΣΜΟΥ-ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ

Σημαντική συνάντηση με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού κ.Χαράλαμπο Λαλούση είχε στο περιθώριο της ενημερωτικής Συνεδρίασης  της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Ελληνικής Βουλής στο ΓΕΕΘΑ, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας.