Ερώτηση για τη διακοπή καταβολής των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ στους αγρότες του νομού Ροδόπης

ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ΝΔ

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
2. ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΘΕΜΑ: «Διακοπή καταβολής των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ στους αγρότες του νομού Ροδόπης»

Το 2014 ο νομός Ροδόπης επλήγη από ακραία καιρικά φαινόμενα με αποτέλεσμα η αγροτική παραγωγή να υποστεί τεράστιες καταστροφές και οι αγρότες της περιοχής μεγάλη οικονομική ζημία. Συγκεκριμένα επλήγη από έντονες χαλαζοπτώσεις το καλοκαίρι του 2014 και από εκτεταμένες βροχοπτώσεις το φθινόπωρο του 2014.

Οι υπηρεσίες του ΕΛΓΑ ανταποκρίθηκαν και άμεσα ξεκίνησαν οι διαδικασίες αποζημιώσεων των πληγέντων αγροτών. Μάλιστα εξαιτίας της μεγάλης έντασης των φαινομένων και των μεγάλων καταστροφών, την περιοχή επισκέφθηκε κλιμάκιο του ΕΛΓΑ με επικεφαλής τον τότε Πρόεδρο, κ. Έξαρχο ο οποίος σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε διαβεβαίωσε τους τοπικούς φορείς και τους παραγωγούς ότι τα αποθεματικά του ΕΛΓΑ, τα οποία προέρχονται από τις εισφορές των παραγωγών, μπορούν να καλύψουν τις ζημιές και έδωσε εντολή σε όλους τους εμπλεκόμενους να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες.

Πράγματι οι υπηρεσίες του υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ Αλεξανδρούπολης καταβάλλοντας μεγάλες προσπάθειες, συνεπικουρούμενοι και από τους γεωπόνους της Περιφέρειας ΑΜΘ, ολοκλήρωσαν τις απαιτούμενες διαδικασίες υποβάλλοντας τα πορίσματα στην κεντρική υπηρεσία βάσει των οποίων το ύψος των ζημιών ανέρχονται για το νομό Ροδόπης γύρω στα 11.500.000 ευρώ.

Οι διαδικασίες πληρωμής ξεκίνησαν και μέχρι το Ιούνιο του 2015 πληρώθηκε περίπου το 60% των ζημιών. Έκτοτε η διαδικασία αποζημίωσης σταμάτησε με αποτέλεσμα μέσα σε μια δύσκολη οικονομικά συγκυρία πολλοί αγρότες της περιοχής να μείνουν απλήρωτοι και να μη μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της νέας καλλιεργητικής περιόδου, μιας και αρκετοί από αυτούς δεν είχαν καθόλου έσοδα την προηγούμενη χρόνια.

Κατόπιν τούτων και με δεδομένο ότι τα χρήματα των αποζημιώσεων προέρχονται από τις ασφαλιστικές εισφορές των ίδιων των αγροτών και ότι στα ταμεία του ΕΛΓΑ υπήρχαν τα απαραίτητα διαθέσιμα,

Ε Ρ Ω Τ Ω Ν Τ Α Ι
οι κ.κ. Υπουργοί

1. Ποτέ θα ολοκληρωθεί η διαδικασία αποζημίωσης και των υπόλοιπων αγροτών;
2. Εφόσον ο ΕΛΓΑ διαθέτει τα αναγκαία κεφάλαια, γιατί το Υπουργείο Οικονομικών δεν τα αποδεσμεύει ώστε να αποζημιωθούν οι αγρότες και να αποκατασταθεί η ομαλότητα στον κύκλο παραγωγής;

Αθήνα, 22 / 07 / 2015

Ο ερωτών Βουλευτής


Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης

Βουλευτής Ροδόπης ΝΔ

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
9 Ιουλίου 2020 - 6:56μμ

Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ. ΔΙΚΑΙΩΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε σήμερα στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνο Τασούλα, τη δημιουργία Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη και την Ανάδειξη της Θράκης, ανταποκρινόμενος στο διαχρονικό αίτημα της περιοχής, που πρόσφατα είχαν την ευκαιρία να το ξανακαταθέσουν οι Μητροπολίτες της Τοπικής Εκκλησίας που τον επισκέφθηκαν.
7 Ιουλίου 2020 - 11:02πμ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΤΑΔ ΑΝΤΩΝΗ ΜΠΕΖΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

Συστηματική πίεση για την ανταποδοτική αξιοποίηση των τουριστικών ακινήτων του Νόμου Ροδόπης ασκεί ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στυλιανίδης.
6 Ιουλίου 2020 - 10:59πμ

ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ SHELMAN

Καθοριστικής σημασίας συνάντηση είχε σήμερα ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης με τον Υπουργό Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη για την επανεκκίνηση της βιομηχανίας Shelman στην Κομοτηνή.
29 Ιουνίου 2020 - 10:15πμ

ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Με τον Γενικό Διευθυντή της Αστυνομίας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Στρατηγό Συριτούδη είχε συνάντηση εργασίας ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας και Εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης Δρ. Ευριπίδης Στυλιανίδης.
28 Ιουνίου 2020 - 9:49μμ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΝΙΚΟ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΔΡ. ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤ. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ, ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΡΟΔΟΠΗΣ-ΝΔ, ΕΠΙΚ. ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΝΟΜΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ

Ευριπίδης Στυλιανίδης: Να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία Ο βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ τονίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη να ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και εξηγεί πότε η προσφυγή στη Χάγη μπορεί να είναι χρήσιμη για την Ελλάδα Νίκος Οικονόμου

ΝΑ ΣΥΣΤΑΘΕΙ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

Υπέρ της συγρότησης Διακομματικής επιτροπής για τη Θράκη τάσσεται με συνέντευξή του στο iEidiseis ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης, βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ και Επικ. Καθηγητής Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, εκφράζοντας μάλιστα τη βεβαιότητα ότι ο πρωθυπουργός θα είναι θετικός στη συγκεκριμένη ανάγκη.Ο πρώην υπουργός επισημαίνει ότι το «κόμμα Σαδίκ» «όχι απλά συνεργάζεται, αλλά καθοδηγείται σε μεγάλο βαθμό από την τουρκική διπλωματία».