Ερώτηση για τη διακοπή καταβολής των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ στους αγρότες του νομού Ροδόπης

ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ΝΔ

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
2. ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΘΕΜΑ: «Διακοπή καταβολής των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ στους αγρότες του νομού Ροδόπης»

Το 2014 ο νομός Ροδόπης επλήγη από ακραία καιρικά φαινόμενα με αποτέλεσμα η αγροτική παραγωγή να υποστεί τεράστιες καταστροφές και οι αγρότες της περιοχής μεγάλη οικονομική ζημία. Συγκεκριμένα επλήγη από έντονες χαλαζοπτώσεις το καλοκαίρι του 2014 και από εκτεταμένες βροχοπτώσεις το φθινόπωρο του 2014.

Οι υπηρεσίες του ΕΛΓΑ ανταποκρίθηκαν και άμεσα ξεκίνησαν οι διαδικασίες αποζημιώσεων των πληγέντων αγροτών. Μάλιστα εξαιτίας της μεγάλης έντασης των φαινομένων και των μεγάλων καταστροφών, την περιοχή επισκέφθηκε κλιμάκιο του ΕΛΓΑ με επικεφαλής τον τότε Πρόεδρο, κ. Έξαρχο ο οποίος σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε διαβεβαίωσε τους τοπικούς φορείς και τους παραγωγούς ότι τα αποθεματικά του ΕΛΓΑ, τα οποία προέρχονται από τις εισφορές των παραγωγών, μπορούν να καλύψουν τις ζημιές και έδωσε εντολή σε όλους τους εμπλεκόμενους να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες.

Πράγματι οι υπηρεσίες του υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ Αλεξανδρούπολης καταβάλλοντας μεγάλες προσπάθειες, συνεπικουρούμενοι και από τους γεωπόνους της Περιφέρειας ΑΜΘ, ολοκλήρωσαν τις απαιτούμενες διαδικασίες υποβάλλοντας τα πορίσματα στην κεντρική υπηρεσία βάσει των οποίων το ύψος των ζημιών ανέρχονται για το νομό Ροδόπης γύρω στα 11.500.000 ευρώ.

Οι διαδικασίες πληρωμής ξεκίνησαν και μέχρι το Ιούνιο του 2015 πληρώθηκε περίπου το 60% των ζημιών. Έκτοτε η διαδικασία αποζημίωσης σταμάτησε με αποτέλεσμα μέσα σε μια δύσκολη οικονομικά συγκυρία πολλοί αγρότες της περιοχής να μείνουν απλήρωτοι και να μη μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της νέας καλλιεργητικής περιόδου, μιας και αρκετοί από αυτούς δεν είχαν καθόλου έσοδα την προηγούμενη χρόνια.

Κατόπιν τούτων και με δεδομένο ότι τα χρήματα των αποζημιώσεων προέρχονται από τις ασφαλιστικές εισφορές των ίδιων των αγροτών και ότι στα ταμεία του ΕΛΓΑ υπήρχαν τα απαραίτητα διαθέσιμα,

Ε Ρ Ω Τ Ω Ν Τ Α Ι
οι κ.κ. Υπουργοί

1. Ποτέ θα ολοκληρωθεί η διαδικασία αποζημίωσης και των υπόλοιπων αγροτών;
2. Εφόσον ο ΕΛΓΑ διαθέτει τα αναγκαία κεφάλαια, γιατί το Υπουργείο Οικονομικών δεν τα αποδεσμεύει ώστε να αποζημιωθούν οι αγρότες και να αποκατασταθεί η ομαλότητα στον κύκλο παραγωγής;

Αθήνα, 22 / 07 / 2015

Ο ερωτών Βουλευτής


Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης

Βουλευτής Ροδόπης ΝΔ

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
17 Φεβρουάριος 2020 - 11:40πμ

ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ Τ. ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟ ΓΙΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ Γ. ΓΚΑΡΑΝΗ

Τον Υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο επισκέφθηκε ο Βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης και ο Δήμαρχος Κομοτηναίων Γιάννης Γκαράνης συνοδευόμενος από τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ Ν. Χαραλαμπίδης
17 Φεβρουάριος 2020 - 11:18πμ

ΑΡΘΡΟ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΟΝ 16/02/2020

100 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΘΡΑΚΗ: ΩΡΑ ΓΙΑ ΔΡΑΣΗ του Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη Βουλευτή Ροδόπης, Επικ. Καθηγητή Νομικής Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου
16 Φεβρουάριος 2020 - 10:43πμ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 16.02.2020

«Ζήτησα η Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή και Συνοριοφυλακή της Frontex που θα προσλάβει ιο.οοο στελέχη να τα εκπαιδεύσει στις Σχολές Αστυνομίας της Θράκης».
14 Φεβρουάριος 2020 - 8:39μμ

ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΡΩΜΥΛΙΩΤΕΣ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Συνάντηση εργασίας με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ανατολικής Ρωμυλίας - Βόρειας Θράκης είχε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης στην Αθήνα.
11 Φεβρουάριος 2020 - 12:29πμ

Υποδεχθήκαμε σήμερα στην ιδιαίτερη μου Πατρίδα, στον Δήμο Μαρωνειας-Σαπών, τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας προκειμένου να ανακηρυχθεί Επίτιμος Δημότης.

ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ:"Ευχαριστώ θερμά τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλο, για τα θερμά του λόγια. Είναι μεγάλη τιμή για μας η ανακήρυξή του σε Επίτιμο Δημότη της ιδιαίτερης πατρίδας μου, του Δήμου Μαρώνειας-Σαπών."
7 Φεβρουάριος 2020 - 10:55πμ

Ε.ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ : «Η ΚΟΜΟΤΗΝΗ ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΑΣ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΝΙΑΡΧΟΣ».

Παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, παρουσιάστηκε στο Ίδρυμα Νιάρχος στην Εθνική Βιβλιοθήκη το νέο Νοσοκομείο Κομοτηνής. Παρόντες η Διοίκηση του Ιδρύματος, ο παγκοσμίου φήμης αρχιτέκτονας Ρέντζο Πιάνο, διακεκριμένοι εκπρόσωποι της Ελληνικής Ιατρικής κοινότητας, ακαδημαϊκοί, επιχειρηματίες και υψηλό κοινό των Αθηνών.