Ερώτηση για την Απογύμνωση της Ελληνικής Περιφέρειας

ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ Σ. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ Ν Δ
ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

 

 

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1. ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛ. ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
2. ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
3. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

 

ΘΕΜΑ: «Η ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΑΠΟΓΥΜΝΩΝΕΙ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ»

Βασική προτεραιότητα της πολιτικής της ΝΔ διαχρονικά είναι η στήριξη της ελληνικής περιφέρειας. Γι’ αυτό άλλωστε είχε προγραμματιστεί το 80% του ΕΣΠΑ να διατεθεί προς αυτή την κατεύθυνση.

Οι βασικοί πυλώνες στους οποίους παραδοσιακά η ελληνική περιφέρεια στήριζε την ύπαρξη και τη λειτουργία της ήταν: α) η τοπική αυτοδιοίκηση που εξυπηρετούσε καθημερινά τον πολίτη διοικητικά και από άποψη κοινωνικής μέριμνας και πραγμάτωνε την αρχή της επικουρικότητας, β) η ασφάλεια των πολιτών που την εγγυάτο η αποκεντρωμένη λειτουργία της αστυνομίας, γ) η σφριγηλότητα της τοπικής κοινωνίας που διασφαλίζεται από τη λειτουργία των σχολείων ακόμη και σε απομονωμένα χωριά των νησιών ή της ορεινής και ακριτικής Ελλάδας, δ) η σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων και η ομαλή κοινωνικοποίηση τους, που διευκολύνεται από τη λειτουργία της παραδοσιακής εκκλησιαστικής ενορίας ανά χωριό ή στις συνοικίες της πόλης.

Η Κυβέρνηση προκειμένου να επιβάλει τους όρους του Μνημονίου προβαίνει σε άστοχες οριζόντιες περικοπές, που διαταράσσουν και διακυβεύουν ακόμη και το βασικό κοινωνικό ιστό της ελληνικής Περιφέρειας.

Ο πρόχειρος σχεδιασμός του Καλλικράτη, η έλλειψη πόρων και η κακή προετοιμασία της διοικήσεως, κινδυνεύει να καταστρέψει την αποτελεσματικότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης, όσον αφορά τη διοικητική εξυπηρέτηση του πολίτη στην περιφέρεια και την εφαρμογή της επικουρικότητας.

Οι συγχωνεύσεις των σχολείων με τον τρόπο που γίνονται, χωρίς σχεδιασμό και με καθαρά λογιστικά κριτήρια, οδηγούν στη δημιουργία ενός νέου ρεύματος εσωτερικής μετανάστευσης. Κλείνουν σχολεία χωρίς σχέδιο, ενώ δεν καλύπτεται ούτε το κόστος μεταφοράς των μαθητών. Η εκπαίδευση υποτάσσεται στη λογική του Μνημονίου και την ίδια στιγμή η ύπαιθρος απογυμνώνεται.

Η εφαρμογή του Καλλικράτη στις υπηρεσίες της Αστυνομίας, το κλείσιμο πολλών αστυνομικών τμημάτων σε απομονωμένα χωριά, στερεί από την Περιφέρεια τις εγγυήσεις ασφάλειας, την ίδια στιγμή που η εγκληματικότητα και η λαθρομετανάστευση αυξάνεται ιδιαιτέρως σε ακριτικούς, ορεινούς και νησιωτικούς οικισμούς.

Τέλος, η υπαγωγή του ιερού κλήρου στην αναλογία 1 προς 5 για την πρόσληψη ιερέων, όπως καταγγέλλει και η Εκκλησία της Ελλάδος, δημιουργεί σοβαρές ελλείψεις ιερέων κυρίως στα χωριά και τις πόλεις της ελληνικής περιφέρειας, με αποτέλεσμα να διασπάται και η έννοια της παραδοσιακής ενορίας με ότι αυτό σημαίνει για την κοινωνική συνοχή.

 

Ε Ρ Ω Τ Ω Ν Τ Α Ι
οι κ.κ. Υπουργοί

1. Ποια αντίληψη τους οδηγεί σε αυτές τις αποφάσεις; Δεν καταλαβαίνει η Κυβέρνηση ότι όταν σε μία απομονωμένη ορεινή ή νησιωτική περιοχή της Ελληνικής επαρχίας καταργείς τις υπηρεσίες διοικητικής μέριμνας του Δήμου, κλείνεις αναγκαστικά το σχολείο, αφαιρείς την αστυνομική φύλαξη και υπονομεύεις τη λειτουργία της εκκλησίας λόγω της ανυπαρξίας ιερέα, ουσιαστικά υποδεικνύεις στους κατοίκους να εγκαταλείψουν την περιφέρεια και να μετακινηθούν στο κοντινότερο αστικό κέντρο;

2. Δεν γίνεται κατανοητό από την Κυβέρνηση ότι η απογύμνωση όλων αυτών των οικισμών θα μετατρέψει τους ενεργούς αγροτικούς πληθυσμούς του χωριού, σε στρατιές ανέργων της πόλης, οδηγώντας τελικά σε μαρασμό και την ύπαιθρο και τα αστικά κέντρα;

3. Στην καρδιά της οικονομικής κρίσης και ενώ εμφανίζονται έντονες τάσεις φυγής του αστικού πληθυσμού προς την ύπαιθρο, για ποιο λόγο η Κυβέρνηση υπονομεύει από μόνη της το διοικητικό, εκπαιδευτικό και κοινωνικό ιστό της Περιφέρειας;

4. Η λογιστική προσέγγιση των Κυβερνώντων μήπως τελικά είναι οικονομικά αντιαποδοτική και αναπτυξιακά αντιπαραγωγική; Μήπως, δηλαδή, η λύση ήταν η ουσιαστική αποκέντρωση και όχι η τεχνητή συγκέντρωση που προκαλείται;

Αθήνα, 08 / 03 / 2011

Ο ερωτών Βουλευτής

Ευριπίδης Σ. Στυλιανίδης
Βουλευτής Ροδόπης

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
27 Οκτώβριος 2020 - 2:36μμ

ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΙΛΗΣΕ Ο Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ 

Με τη συμμετοχή της Υπουργού Ενέργειας της Κύπρου και καθηγητών από διάφορα μέρη του κόσμου και υπό το συντονισμό του Καθηγητή της Νομικής Αθηνών Θ. Φορτσακη και του καθηγητή Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Ν. Κουλούρη, ξεκίνησε τη λειτουργία του με τηλεδιάσκεψη το νεοσύστατο Ινστιτούτο Ενεργειακής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.
18 Οκτώβριος 2020 - 11:52πμ

ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΗΚΑΝ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΑΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ 

Επίσκεψη εργασίας πραγματοποιήθηκε από τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λ. Οικονόμου και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Καραμαλάκη στην Κομοτηνή, συνοδεία του Βουλευτή Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη. 
15 Οκτώβριος 2020 - 6:11μμ

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ, ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ -ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΙΤΛΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Επιγραμματικά, διεκδικητικά και στοιχειοθετημένα, στο πλαίσιο της διακομματικής για τη Θράκη, έθεσε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης σειρά από ζητήματα, μαζί τους δυο συναδέλφους του Βουλευτές Τάκη Χαρίτου και Ιλχαν Αχμέτ. Συγκεκριμένα ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας κατά την επίσκεψη του στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, ενημέρωσε τον Υπουργό κ. Κώστα Καραμανλή για την κατάσταση στη Ροδόπη και διεκδίκησε
14 Οκτώβριος 2020 - 1:47μμ

5 ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΟΔΟΠΗ ΕΘΕΣΕ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Τηλεδιάσκεψη με τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην Αν. Μακεδονία και τη Θράκη και τον Περιφερειάρχη είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει της επίσκεψης του τις επόμενες μέρες στη Σαμοθράκη.
14 Οκτώβριος 2020 - 12:43μμ

7 ΑΞΟΝΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

  Στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τη Θράκη κλήθηκε για ενημέρωση ο Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, προκειμένου να ενημερώσει για τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και το πρόγραμμα της Περιφέρειας με στόχο να ξεκολλήσει από την 11η θέση σε απορροφητικότητα κονδυλίων και να απαντήσει στις ερωτήσεις των Βουλευτών για μέτρα και στόχους του μέλλοντος. 
14 Οκτώβριος 2020 - 12:37μμ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΓΕΣ Χ. ΛΑΛΟΥΣΗ: ΠΡΟΧΩΡΑ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΙΑΣΜΟΥ-ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ

Σημαντική συνάντηση με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού κ.Χαράλαμπο Λαλούση είχε στο περιθώριο της ενημερωτικής Συνεδρίασης  της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Ελληνικής Βουλής στο ΓΕΕΘΑ, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας.