Ερώτηση για την Ανάθεση των έργων 5 Περιφερειών στην Εγνατία ΑΕ

ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

 

 

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1. ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ
2. ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛ. ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

 

ΘΕΜΑ: «ΔΥΟ ΜΗΝΕΣ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΦΑΙΡΕΙ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ»

Με μία πρωτοφανή Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ τ.Β 1505/06-09-2010) η Κυβέρνηση αφαιρεί την αρμοδιότητα από 5 Περιφέρειες της χώρας (Δύτ. Μακεδονία, Κεντρική Μακεδονία, Ανατ. Μακεδονία και Θράκη, Βόρειο Αιγαίο και Νότιο Αιγαίο) της μελέτης και κατασκευής έργων υποδομής στην επικράτειά τους και τα αναθέτει εξ’ ολοκλήρου στην ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΕ. Τα έργα μάλιστα που αναφέρονται στο παράρτημα της απόφασης δεν είναι μόνο οδικά αλλά καλύπτουν ευρύτατο φάσμα κατασκευαστικών έργων υποδομής (λιμάνια, ΧΥΤΑ, Σχολεία κλπ).

Στα υπό ανάθεση στην ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΕ έργα μάλιστα υπάρχει ακόμη και «αποκατάσταση μονοπατιού στη Κοινότητα Δονούσσας Κυκλάδων»!. Με λίγα λόγια η Κυβέρνηση αφαιρεί κάθε αρμοδιότητα κατασκευής υποδομών από τις Περιφέρειες καθιστώντας τους νέους Περιφερειάρχες που θα εκλεγούν αδύναμους να διαχειριστούν τα έργα της περιοχής τους. Έτσι, ανατίθεται σε μία εταιρεία του δημοσίου, με διορισμένο από τον Υπουργό Υποδομών Διοικητικό Συμβούλιο, η ευθύνη όλων των έργων της Βορείου Ελλάδας και των Νησιών και αφαιρείται από τους Περιφερειάρχες που θα προκύψουν από της εκλογές της 7ης Νοεμβρίου, οι οποίοι θα έχουν την λαϊκή εντολή να διοικήσουν τις Περιφέρειές τους.

Προβληματισμό, επίσης, δημιουργεί το ότι η απόφαση αφορά Περιφέρειες που τις περισσότερες, σύμφωνα με τις έως τώρα εκτιμήσεις, φαίνεται ότι θα κερδίσουν οι υποψήφιοι τους οποίους στηρίζει η ΝΔ.

Παράλληλα, ενώ η Κυβέρνηση διατείνεται ότι επιθυμεί την αναβάθμιση και τη θωράκιση του θεσμού των Περιφερειών την ίδια στιγμή ψαλλιδίζει τις αρμοδιότητές τους καθιστώντας τους νέους Περιφερειάρχες ομήρους των διαθέσεων της στο κομμάτι των έργων υποδομής, τη στιγμή που οι προτεραιότητες της ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΕ καθορίζονται από το διορισμένο από τον Υπουργό Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εταιρείας.

Ε Ρ Ω Τ Ω Ν Τ Α Ι
Οι κ.κ. Υπουργοί

1. Για ποιο λόγο η Κυβέρνηση αφαιρεί αρμοδιότητες από τις Περιφέρειες ιδιαίτερα στον κρίσιμο τομέα των έργων υποδομής;

2. Ποια είναι η σκοπιμότητα της ανάθεσης στην ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΕ όλων των έργων υποδομής 5 Περιφερειών της χώρας;

3. Δεν αποτελεί η απόφαση αυτή ουσιαστική αποδυνάμωση του νέου θεσμού του αιρετού Περιφερειάρχη, χτύπημα στην αποκέντρωση και στην αυτοδιοίκηση και ομολογία ήττας της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ;

Αθήνα, 04 / 10 / 2010

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Ευριπίδης Σ. Στυλιανίδης

Σάββας Αναστασιάδης

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
9 Ιουλίου 2020 - 6:56μμ

Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ. ΔΙΚΑΙΩΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε σήμερα στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνο Τασούλα, τη δημιουργία Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη και την Ανάδειξη της Θράκης, ανταποκρινόμενος στο διαχρονικό αίτημα της περιοχής, που πρόσφατα είχαν την ευκαιρία να το ξανακαταθέσουν οι Μητροπολίτες της Τοπικής Εκκλησίας που τον επισκέφθηκαν.
7 Ιουλίου 2020 - 11:02πμ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΤΑΔ ΑΝΤΩΝΗ ΜΠΕΖΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

Συστηματική πίεση για την ανταποδοτική αξιοποίηση των τουριστικών ακινήτων του Νόμου Ροδόπης ασκεί ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στυλιανίδης.
6 Ιουλίου 2020 - 10:59πμ

ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ SHELMAN

Καθοριστικής σημασίας συνάντηση είχε σήμερα ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης με τον Υπουργό Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη για την επανεκκίνηση της βιομηχανίας Shelman στην Κομοτηνή.
29 Ιουνίου 2020 - 10:15πμ

ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Με τον Γενικό Διευθυντή της Αστυνομίας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Στρατηγό Συριτούδη είχε συνάντηση εργασίας ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας και Εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης Δρ. Ευριπίδης Στυλιανίδης.
28 Ιουνίου 2020 - 9:49μμ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΝΙΚΟ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΔΡ. ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤ. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ, ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΡΟΔΟΠΗΣ-ΝΔ, ΕΠΙΚ. ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΝΟΜΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ

Ευριπίδης Στυλιανίδης: Να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία Ο βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ τονίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη να ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και εξηγεί πότε η προσφυγή στη Χάγη μπορεί να είναι χρήσιμη για την Ελλάδα Νίκος Οικονόμου

ΝΑ ΣΥΣΤΑΘΕΙ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

Υπέρ της συγρότησης Διακομματικής επιτροπής για τη Θράκη τάσσεται με συνέντευξή του στο iEidiseis ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης, βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ και Επικ. Καθηγητής Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, εκφράζοντας μάλιστα τη βεβαιότητα ότι ο πρωθυπουργός θα είναι θετικός στη συγκεκριμένη ανάγκη.Ο πρώην υπουργός επισημαίνει ότι το «κόμμα Σαδίκ» «όχι απλά συνεργάζεται, αλλά καθοδηγείται σε μεγάλο βαθμό από την τουρκική διπλωματία».