Επίσκεψη στη Φωκίδα

Είχαμε σήμερα την ευκαιρία να συνδυάσουμε την επίσκεψή μας στον Νομό Φωκίδας με την καταγραφή συγκεκριμένων αποτελεσμάτων, που υλοποιούν το κυβερνητικό Πρόγραμμα και πραγματώνουν τις δεσμεύσεις που κατά καιρούς, για την περιοχή αυτή έχει πάρει ο Πρωθυπουργός της χώρας, Κώστας Καραμανλής.

Θέλω πρώτα απ’ όλα να ευχαριστήσω τον εκλεκτό και αγαπητό συνάδελφο στο Κοινοβούλιο, τον Γιάννη Μπούγα, για την πολύ καλή συνεργασία που έχουμε  κάθε φορά όταν έρχεται διεκδικητικά να θέσει τα ζητήματα του νομού αλλά και να μας ενημερώσει για την πορεία όλων των έργων, τα οποία έχουν ξεκινήσει.
Επίσης, τον αγαπητό φίλο, Νομάρχη, ο οποίος συνεργάζεται συστηματικά μαζί μας για την υλοποίηση του 5ετούς του Προγράμματος και κυρίως για τα έργα αυτά, που έχουν ενταχθεί για χρηματοδότηση, είτε από τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων, είτε απ’ την περιφέρεια.   Τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας, ο οποίος συμπληρώνει την προσπάθειά μας με την αποτελεσματική διαχείριση των κονδυλίων του Γ’ Κ.Π.Σ. και τον ορθολογιστικό και συμπληρωματικό προγραμματισμό του Δ’ Κ.Π.Σ., για το οποίο διασφαλίσαμε τουλάχιστον διπλάσιο ποσό για την Στερεά Ελλάδα -συνολικά 77,14 εκατομμύρια ευρώ- σε σχέση με το Γ’ Κ.Π.Σ., κεφάλαιο, το οποίο θα διατεθεί και στην Φωκίδα για τα ζητήματα της εκπαιδευτικής ανάπτυξης.

Ο Νομός Φωκίδας φιλοξενεί στις δομές εκπαίδευσής του περίπου 4.000 μαθητές σε 85 σχολικές μονάδες διαφόρων τύπων και βαθμίδων, στις οποίες υπηρετούν 221 εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και 396 εκπαιδευτικοί Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Το Πρόγραμμα με το οποίο ξεκινήσαμε στο Νομό Φωκίδας είναι συνολικού προϋπολογισμού 12 εκατομμυρίων ευρώ και αφορά σε 21 έργα που ολοκληρώθηκαν, ολοκληρώνονται ή θα παραδοθούν το επόμενο διάστημα.
Θα πω ορισμένα έργα που θεωρώ σημαντικά και τα οποία έρχονται να προστεθούν σε αυτό το πρόγραμμα των έργων που περατώνονται ή παραδόθηκαν από το 2004 μέχρι σήμερα.

Ένα σημαντικό έργο κατά την γνώμη μου, είναι αυτό που αφορά τη στήριξη και την ανάπτυξη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Γνωρίζουμε όλοι ότι το ΤΕΙ της περιοχής αντιμετώπισε για ένα διάστημα σοβαρότατο πρόβλημα επιβίωσης, διότι δεν προσέλκυε φοιτητές. Μετά από συνεργασία που είχαμε, επιτύχαμε να επαναπροσανατολίσουμε θεματικά το ΤΕΙ και φέτος είναι η πρώτη χρονιά που λειτουργεί επιτυχώς με 260 σπουδαστές, και με σημαντική προοπτική περαιτέρω ανάπτυξης.

Είχαμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε σε όλη την Ελλάδα το ΤΕΙ Φωκίδας, ως παράδειγμα προς μίμηση, για να μπορέσουν να το ακολουθήσουν και άλλες περιοχές που αντιμετώπισαν τέτοιου είδους προβλήματα, χωρίς να κάνουμε εκπτώσεις στην ποιότητα της εκπαιδευτικής υπηρεσίας που παρέχεται σε επίπεδο Ανώτατης εκπαίδευσης.
Μετά από την σημερινή συζήτηση και την εισήγηση και του συναδέλφου μου Βουλευτή, δεσμευτήκαμε ότι θα μπορούσαμε ως Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, να συγχρηματοδοτήσουμε ένα διεθνές Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών, το οποίο θα έχει συναφές επιστημονικό αντικείμενο με αυτό που παρέχει το τοπικό ΤΕΙ, και το οποίο δεν θ’ απευθυνθεί μόνο σε φοιτητές και σπουδαστές απ’ όλη την Ελλάδα, αλλά και σε φοιτητές και σπουδαστές απ’ το εξωτερικό, εφόσον μπορεί να υποστηριχθεί κάτι τέτοιο από το τοπικό επιστημονικό δυναμικό.

Είμαστε έτοιμοι, εφόσον το τοπικό ίδρυμα μας κάνει τέτοια πρόταση ν’ ανταποκριθούμε, και αυτό νομίζω ότι θα είναι ισοδύναμο και ίσως και πιο δυναμικό ως επιλογή, από την λειτουργία ενός νέου Τμήματος, διότι θα προσελκύσει, όπως είπα, φοιτητές και σπουδαστές που θα εκπαιδευτούν σε μεταπτυχιακό επίπεδο μέσω αυτού του Προγράμματος που θα τρέξει κυρίως το τοπικό ΤΕΙ ή άλλο συνεργαζόμενο Πανεπιστήμιο, ώστε να μπορούν τα στελέχη που το υπηρετούν ή οι φοιτητές, να είναι αξιοποιήσιμοι και από την τοπική κοινωνία, αφού το αντικείμενό τους θα σχετίζεται με την αναπτυξιακή φυσιογνωμία της περιοχής.

Αυτό είναι ένα πρώτο σημαντικό βήμα που αφορά την Ανώτατη Εκπαίδευση. Παράλληλα, μερικά νέα έργα τα οποία δεσμευθήκαμε ότι θα μπορούσαμε να προσθέσουμε στο Πρόγραμμα που βρίσκεται σε εξέλιξη αφορούν την Ειδική Αγωγή και εκπαίδευση.

Μετά την αγορά διαθέσιμου οικοπέδου με την σύμπραξη της Νομαρχιακής και της Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Άμφισσα, θα μπορέσουμε να χρηματοδοτήσουμε μέσα από το Δ’ Κ.Π.Σ., με την βοήθεια και του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας, την κατασκευή δύο νέων κτιρίων, ενός Ειδικού Δημοτικού και ενός Ειδικού Εργαστηρίου, που θα εξυπηρετήσουν τα άτομα με αναπηρία και θα εκσυγχρονίσουν τα υφιστάμενα Ειδικά Σχολεία της περιοχή. Περιμένουμε τη σύνταξη του Προϋπολογισμού και θα παρακολουθήσουμε το έργο από κοντά.

Ανταποκριθήκαμε στο αίτημα του Δήμου Δελφών για την κατασκευή αίθουσας πολλαπλών χρήσεων, συνολικού προϋπολογισμού 200.000 ευρώ, την κατασκευή ελαφράς αίθουσας στον Δήμο Άμφισσας, την χρηματοδότηση για την κατασκευή αίθουσας πολλαπλών χρήσεων και γυμναστηρίου στο Λιδωρίκι, την κατασκευή σχολικής βιβλιοθήκης στο Δήμο  Τολοφώνος, στην Ερατεινή.

Την αναβάθμιση του υφιστάμενου κλειστού Γυμναστηρίου στον Δήμο Γραβιάς, την προσθήκη αιθουσών, μετά από προγραμματική συμφωνία του Ο.Σ.Κ. με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, στην Δεσφίνα και επίσης την αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών του επαγγελματικού Λυκείου της Άμφισσας, με χρηματοδότηση 250.000 ευρώ.
Τονίσαμε ότι μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε τον Δήμο Ιτέας με 200.000 ευρώ, για την αποπεράτωση εργασιών σε σχολικά κτίρια τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη, και ενημερώσαμε ότι πρέπει να τακτοποιηθεί το θέμα του οικοπέδου εκεί, για να ολοκληρωθεί μέσω των Σ.Δ.Ι.Τ. και το κλειστό γυμναστήριο, το οποίο έχει προγραμματισθεί.
Επειδή πολλοί έθεσαν το ζήτημα της συντήρησης των παλαιών κτιρίων, παρ’ ότι δεν είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Παιδείας, αλλά του Υπουργείου Εσωτερικών, από τις οικονομίες που προέκυψαν μετά από πολύ αυστηρή διαχείριση των εθνικών κονδυλίων, θα προχωρήσουμε σε προγραμματική συμφωνία ύψους μισού εκατομμυρίου ευρώ με την Νομαρχία Φωκίδας και αυτή θ’ αποφασίσει πώς θα κατανείμει με βάση τις προτεραιότητες της τα σχετικά κονδύλια στους Δήμους, καλύπτοντας πραγματικές τους ανάγκες.

Ετέθη για πρώτη φορά το ζήτημα της δημιουργίας Μουσικού Σχολείου στην περιοχή. Συμφωνήσαμε ν’ αντιμετωπίσουμε θετικά το θέμα, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει αντίστοιχη ζήτηση από μαθητές και θα μπορέσει να στεγαστεί σε υφιστάμενη δομή, διότι αυτό μας επιτρέπει ο Προϋπολογισμός μας. Πάντως βλέπουμε θετικά το ζήτημα και εφόσον επιμείνει η τοπική κοινωνία και υπάρχει πραγματικό ενδιαφέρον, είναι βέβαιον ότι θα μπορέσουμε ν’ ανταποκριθούμε.

Εκείνο το οποίο νοιώθω την ανάγκη να υπογραμμίσω, είναι ότι έχει σημειωθεί σημαντική εξέλιξη στις δομές της Δια Βίου μάθησης στον Νομό και γι’ αυτό άλλωστε προχωρούμε και στην ανάπλαση του κτιρίου στο κέντρο της πόλης, που θα φιλοξενήσει όλες τις δομές της δια βίου μάθησης, συνολικού προϋπολογισμού 1,5 εκατομμυρίου ευρώ. Αυτό το ιστορικό πετρόκτιστο κτίριο που στέγαζε παλαιότερα το Γηροκομείο, θα μπορέσει ν’ ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της κοινωνίας.

Σε ότι αφορά στους πολίτες που εκπαιδεύτηκαν στις δομές της Δια Βίου μάθησης στον Νομό, ενώ την περίοδο 2000-2004 ήταν περίπου 2.000, την περίοδο 2004-2008 ήταν περίπου 5.000 και κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά η ελληνική πολιτεία μπορεί να διαθέσει συνολικά 2.880 θέσεις εκπαίδευσης για όλες τις δομές της δια βίου μάθησης στο νομό.

Θεωρώ ότι με το Πρόγραμμα που βρίσκεται σ’ εξέλιξη θα μπορέσουμε μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να δώσουμε στον Νομό Φωκίδας αυτά που στερήθηκε επί 20 χρόνια.

Είναι πολλά έργα σε λίγο χρόνο, που με συνέπεια και στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας των εκπαιδευτικών υπηρεσιών, παρέχονται και στις τρεις βαθμίδες της εκπαίδευσης και βεβαίως με την σκέψη ότι έτσι βοηθούμε όχι μόνο τη νέα γενιά του Νομού, αλλά και την τοπική ανάπτυξη μέσα από την προσέλκυση εδώ ή δια του σχολικού τουρισμού στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που μ’ επιτυχία λειτουργούμε, όπου φέτος ήρθαν περίπου 3.100 μαθητές απ’ όλη την Ελλάδα και θα συνεχίσουν να έρχονται, και βεβαίως μέσα από την πλήρη ανάπτυξη του ΤΕΙ και του Προγράμματος διεθνών μεταπτυχιακών σπουδών, που θα δώσει την δυνατότητα στην περιοχή να φιλοξενήσει και σπουδαστικό και φοιτητικός δυναμικό, που είναι απαραίτητο για την τόνωση της οικονομίας, της ανάπτυξης αλλά και την σωστή αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής.

Θέλω να ευχαριστήσω για την συνεργασία όλους τους φορείς και να πω ότι είμαστε ανοιχτοί σε κάθε τι που θα προκύψει, και θα σπεύσουμε για να διευκολύνουμε, να επιταχύνουμε και να επιτύχουμε τους στόχους που συναποφασίσαμε.


Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
26 Μάιος 2020 - 9:48μμ

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ : «Ευχαριστώ» του Ε. Στυλιανίδη προς την Ένωση ‘Μαζί για το Παιδί’ για τη μεγάλη χορηγία τους προς το Νοσοκομείο Κομοτηνής»

Με επιστολή του προς την πρόεδρο της ένωσης σωματείων και ιδρυμάτων «Μαζί για το παιδί» κα. Αλεξάνδρα Μαρτίνου, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στυλιανίδης εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες για την μεγάλη χορηγία προς το Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Κομοτηνής.
22 Μάιος 2020 - 12:40μμ

Λιμενικούς Σταθμούς σε Φανάρι και Μαρώνεια διεκδίκησε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης από τον Υπουργό Ναυτιλίας

υνάντηση εργασίας με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Βουλευτή Λασιθίου Γιάννη Πλακιωτάκη καθώς και τον Αρχηγό του Λιμενικού είχε ο Βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης. Του κατέθεσε επιστολή διεκδικώντας την αναβάθμιση των Λιμενικών Φυλακίων Μαρώνειας και Φαναρίου σε Λιμενικούς Σταθμούς.
21 Μάιος 2020 - 3:19μμ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Ε.ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ, ΤΟ ΣΤΡΑΤΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Παρέμβαση στον Υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο μετά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κομοτηνή, έκανε ο Βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ Ευριπίδης Στυλιανίδης επαναφέροντας με επιστολή που του επέδωσε ζητήματα που του έθεσαν φορείς της πόλης.
12 Μάιος 2020 - 6:00μμ

Χαιρετισμός Ευριπίδη Στυλιανίδη, Βουλευτή Ροδόπης ΝΔ για την Παγκόσμια Ημέρα του Νοσηλευτή

Επ' ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Νοσηλευτή ο βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης έστειλε χαιρετισμό προς τους εργαζόμενους του Σισμανογλείου Νοσοκομείου Κομοτηνής ευχαριστώντας τους για την προσφοράς τους και τιμώντας τους για το έργο τους.
11 Μάιος 2020 - 9:41πμ

ΕΠΙΣΚΕΨΗ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: «ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ»

Η πρώτη επίσκεψη του Βουλευτή Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας μετά τη χαλάρωση των περιορισμών ήταν στο Νοσοκομείο Κομοτηνής, προκειμένου να ενημερωθεί για τα αποτελέσματα των παρεμβάσεων του στο Υπουργείο Υγείας και την αποτελεσματική αξιοποίηση τους από τη Διοίκηση του Σισμανόγλειου.
9 Μάιος 2020 - 2:05πμ

Το Άγιο Φως από τα Ιεροσόλυμα παρέδωσε στο Μητροπολίτη Παντελεήμωνα ο Βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης

O Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης, διασφάλισε το Άγιο Φως και αφού το διατήρησε για αρκετές εβδομάδες στην Αθήνα, μετά τη σχετική χαλάρωση των μέτρων, το έφερε οδικώς στην ιδιαίτερη Πατρίδα του τη Ροδόπη και το παρέδωσε στον Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμωνα, ο οποίος ευχαρίστησε τον πρώην υπουργό και δήλωσε ότι θα το μεταφέρει σε όλες τις ενορίες της Μητρόπολης θέτοντας το στη διάθεση του κάθε πιστού.