Δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας Ευριπίδη Στυλιανίδη και της Προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής Παγκοσμίων Αγώνων SPECIAL OLYMPICS – ΑΘΗΝΑ 2011

Δηλώσεις  μετά την υπογραφή του Μνημονίου Συναντίληψης και Συνεργασίας

Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Θα ήθελα πρώτα από όλα να καλωσορίσω την Ελληνίδα επικεφαλής και όλη τη Διεθνή Οργανωτική Επιτροπή των Παγκοσμίων Αγώνων SPECIAL OLYMPICS – ΑΘΗΝΑ 2011.
Όπως γνωρίζετε η χώρα μας, μετά τους επιτυχείς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, διεκδίκησε και πέτυχε να διασφαλίσει στην Αθήνα τη διοργάνωση των Special Olympics για το 2011, κάτι που νομίζω ότι αποτελεί συνέχεια της συστηματικής προσπάθειας που κάνει η ελληνική Πολιτεία για να αναδείξει τα ολυμπιακά ιδεώδη σε όλες τις πτυχές τους.

Οι Special Olympics εκτιμώ ότι μας δίνουν μια ευκαιρία να ευαισθητοποιήσουμε την ελληνική κοινωνία για το ζήτημα της νοητικής αναπηρίας και παράλληλα να στείλουμε και το σωστό αξιακό μήνυμα προς τη Διεθνή Κοινότητα.

Το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων αποδεικνύοντας εμπράκτως την ευαισθησία της ελληνικής Πολιτείας και της ελληνικής κυβέρνησης, και προωθώντας τον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος, πριν μερικούς μήνες, όπως γνωρίζετε, ανέλαβε την πρωτοβουλία να προωθήσει ένα νομοσχέδιο για την ειδική αγωγή και εκπαίδευση, το οποίο πια είναι νόμος του κράτους.

Σύμφωνα με αυτό το Νόμο δίνονται ίσες ευκαιρίες για μόρφωση και δουλειά σε όλα τα παιδιά, ανεξαρτήτως μορφής αναπηρίας. Δεν προωθούμε το κατηγορικό μοντέλο, αλλά μέσα στην ελληνική εκπαίδευση προωθούμε το ενταξιακό μοντέλο. Χτίζουμε πάνω στο κάθε νέο παιδί τις πραγματικές του δυνατότητες, αντιμετωπίζοντας το σαν ένα παιδί προικισμένο από τη φύση, παρά τους περιορισμούς που μπορεί να έχει, οι οποίοι είναι μια απλώς μία φυσιολογική προέκταση του εαυτού του.

Όλη μας η φροντίδα είναι το εντάξουμε στο γενικό εκπαιδευτικό σύστημα, και φροντίζουμε να το κάνουμε.
Όπου αυτό δεν είναι δυνατό από τη φύση των περιορισμών του, φροντίζουμε να διασφαλίζουμε στην πράξη όλες τις απαιτούμενες ευκαιρίες για να μπορέσει στην υπόλοιπη ζωή του να λειτουργήσει σαν ενεργό μέλος μιας ανοιχτής και σύγχρονης κοινωνίας.

Η ευκαιρία που μας δίνεται μέσα από τη διοργάνωση των Special Olympics στην Αθήνα είναι να περάσουμε αυτή την ανθρώπινη ευαισθησία και αυτή τη σύγχρονη φιλοσοφία, στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, αλλά και να την εκπέμψουμε ως μήνυμα και προς τη Διεθνή Κοινότητα μαζί με τις Οργανωτικές Επιτροπές, την ελληνική και τη διεθνή, οι οποίες όλα αυτά τα χρόνια έχουν αφοσιωθεί σε αυτό το έργο.

Έτσι, λοιπόν, σήμερα υπογράφουμε μια προγραμματική συμφωνία μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, μέσω της Γραμματείας Νέας Γενιάς, και της Οργανωτικής Επιτροπής του «ΑΘΗΝΑ 2011»,  κατά την οποία εμείς θα αναλάβουμε ως επισπεύδων φορέας και φυσικά ως βοηθητικός μηχανισμός σημαντικά έργα για τη διοργάνωση των Special Olympics στην Αθήνα το 2011.

Ο στόχος που ανακύπτει μέσα από το περιεχόμενο αυτής της συμφωνίας είναι να προσελκύσουμε νέους αθλητές και εθελοντές σε αυτή την προσπάθεια, να προσφέρουμε τις κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα για τη φιλοξενία των αθλητών και επίσης μέσα από τη Γενική Γραμματεία της Νέας Γενιάς, συνεργαζόμενοι με την Οργανωτική Επιτροπή, να συμβάλουμε στο σχεδιασμό του θεματικού περιεχομένου της Παγκόσμιας Συνόδου Νεολαίας στη χώρα μας.

Τα Τοπικά Συμβούλια Νέων, τα εκλεγμένα δηλαδή όργανα της ελληνικής νεολαίας σε όλους σχεδόν τους Οργανισμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της χώρας μας, είναι ήδη ενεργά πάνω σε αυτό το ζήτημα μέσα από το πρόγραμμα «Πόλις Αμφιτρύων», ένα πρόγραμμα φιλοξενίας νέων παιδιών, που θα έρθουν από άλλες χώρες, και εθελοντικής συμμετοχής στη διοργάνωση και την υποστήριξη των αγώνων.

Πιστεύουμε ότι μέσα από αυτές τις πρωτοβουλίες ενθαρρύνουμε τη συμμετοχή και επαυξάνουμε τη δεδομένη κοινωνική ευαισθησία, προάγουμε τα αισθήματα ανθρωπισμού, που διέπουν τους Έλληνες, την ελληνική κοινωνία και κυρίως τη νέα γενιά της Ελλάδος και στέλνουμε και τα  αντίστοιχα μηνύματα ολυμπιακών αξιών προς τη Διεθνή Κοινότητα.

Είμαστε στο πλευρό σας με όλο το μηχανισμό του Υπουργείου Παιδείας και βεβαίως με την Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, της νέας γενιάς που θα είναι και ο μεγάλος πρωταγωνιστής αυτής της προσπάθειας για να συμβάλουμε στη διοργάνωση άψογων αγώνων, οι οποίοι θα δημιουργήσουν ένα προηγούμενο εξίσου θετικό με αυτό που δημιούργησαν και οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004.

 Σας ευχαριστούμε για την προτεινόμενη συνεργασία και δεσμευόμαστε να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας.


ΔΕΣΠΟΤΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Υπουργέ, εμείς πρέπει να σας ευχαριστήσουμε για τα όσα ενθαρρυντικά μας είπατε σήμερα. Να ευχαριστήσουμε τους Υφυπουργούς, τον κ. Λυκουρέντζο, τον κ. Ταλιαδούρο και τους 2 Γενικούς Γραμματείς που ήδη έχουν αρχίσει να «τρέχουν» το πρόγραμμα. Πριν υπογράψετε εσείς το μνημόνιο εμείς έχουμε καταφέρει ήδη πάρα - πάρα πολλά πράγματα.

Κύριε Πλατή, κύριε Σκλιά σας ευχαριστούμε ειλικρινά πάρα πολύ. Και να ευχαριστήσουμε επίσης και όλους σας τους συνεργάτες που είναι πάντα στο πλευρό μας.

Σχεδόν με καλύψατε σε όλα τα θέματα. Οι δικοί μας οι Αγώνες έχουν μια τελείως διαφορετική φιλοσοφία από τους Ολυμπιακούς. Εμείς δεν επιδιώκουμε το παγκόσμιο ρεκόρ. Εμείς επιδιώκουμε ρεκόρ σε άλλους τομείς.

Επιδιώκουμε ρεκόρ στον τομέα της ευαισθητοποίησης, επιδιώκουμε ρεκόρ στην αλλαγή της νοοτροπίας και των χαρακτήρων των ανθρώπων, επιδιώκουμε ρεκόρ στο να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον αντάξιο της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, όπου όλοι θα ζούμε μαζί, με σεβασμό στη διαφορετικότητα του καθενός.

Για να περάσουμε, όμως, όλες αυτές τις αλλαγές δεν θα μπορούσαμε παρά να χρησιμοποιήσουμε το Υπουργείο Παιδείας και τα σχολεία, γιατί η αλλαγή της νοοτροπίας μπορεί μόνο να επέλθει εάν τα παιδιά από μικρά ενημερωθούν και μάθουν να ζουν μαζί με αυτό που λέμε διαφορετικό.

Τότε θα μπορούμε να πούμε ότι έχουμε πετύχει τον στόχο μας, όταν αυτά τα παιδιά που βρίσκονται σήμερα στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο, το 2011 έρθουν κοντά μας και γίνουν εθελοντές στους Αγώνες Special Olympics συμπαρασύροντας και τους ενήλικες να δηλώσουν την πρόθεση τους να προσφέρουν και αυτοί τις εθελοντικές τους υπηρεσίες.

Τα Τοπικά Συμβούλια Νεολαίας κ. Σκλιά ήδη έχουν ξεσηκωθεί και δεν ξέρουμε σε ποιες αιτήσεις να ανταποκριθούμε. Τα Τοπικά Συμβούλια θέλουν να φιλοξενήσουν αθλητές στις πόλεις όπου δραστηριοποιούνται.

Αυτό για μάς είναι κάτι πολύ σημαντικό και μια από τις προτεραιότητες που έχει θέση ο Πρόεδρος των Special Olympics International Dr. Timothy Shriver, ο οποίος φτάνει αύριο το πρωί και ξεκινάει την επίσημη επίσκεψη του με την επίσκεψη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στη συνέχεια θα έχει τη χαρά να συναντηθεί μαζί σας καθώς και με άλλα μέλη της κυβέρνησης .

Ο κ. Shriver και η μητέρα του η Γιούνις Κένεντι, η αδελφή του Τζον Κένεντι, ιδρύτρια των Special Olympics, δίνουν έμφαση στην εμπλοκή της νεολαίας σε όλο αυτό το δημιούργημα. Γιατί, τι νόημα έχει να φτιάχνουμε υποδομές για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες και να είναι μόνα τους και υποδομές για τα άλλα παιδιά και να είναι και εκείνα μόνα;

Θέλουμε να τα βάλουμε να συνυπάρξουν αν όχι πάντα στην ίδια αίθουσα διδασκαλίας, σε διπλανές αίθουσες, αλλά στο διάλειμμα, τα παιδιά να μπορούν να βρίσκονται και να αγωνίζονται και να παίζουν μαζί.

Κύριε Υπουργέ, σας ευχαριστούμε πάρα πολύ από τα βάθη της καρδιάς μας γιατί αυτό το πρόγραμμα με το Υπουργείο Παιδείας είναι αυτό πρέπει θα αλλάξει τις νοοτροπίες και θα μπορέσουμε να φέρουμε την αλλαγή όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και σε πολλές χώρες.


Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Και εγώ σας ευχαριστώ και θέλω να υπογραμμίσω ότι σήμερα είναι μαζί μας και ο Ειδικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ο οποίος θα συμβάλει ουσιαστικά στο να εισαχθούν αυτού του είδους τα μαθήματα μέσα στα σχολεία.

Παράλληλα, θέλω να πω ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ε.Ε., η οποία με κρατικές δαπάνες αγόρασε και διανέμει 4.000 ειδικούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές για παιδιά με προβλήματα αυτισμού, νοητικές αναπηρίες κ.τ.λ., τους όποίους διανέμει στα σπίτια των παιδιών και εκπαιδεύει γονείς και παιδιά, προκειμένου τα ανάπηρα παιδιά να μην αποκόπτονται από το κεντρικό εκπαιδευτικό σύστημα.

ΔΕΣΠΟΤΟΠΟΥΛΟΥ : Συγχαρητήρια, τι άλλο να πούμε εμείς.


Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
6 Απρίλιος 2020 - 7:44μμ

Άμεση παρέμβαση Ε. Στυλιανίδη στον διοικητή του ΕΛΓΑ Α. Λυκουρέτζο για τις αγροτικές ζημιές στη Ροδόπη.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Διοικητή του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέτζο είχε σήμερα νωρίς το πρωί ο Βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης.
3 Απρίλιος 2020 - 3:48μμ

Ανταποκρίθηκε η Κυβέρνηση στο αίτημα των Πρυτανικών Αρχών του ΔΠΘ και στην παρέμβαση του Ε. Στυλιανίδη για νέες εστίες στη Θράκη

Παρά τις έκτακτες συνθήκες που δημιουργεί η εκτεταμένη κρίση στην Ελλάδα, η Κυβέρνηση συνεχίζει να λειτουργεί αποτελεσματικά. Σε σημερινή συνεδρίαση των συναρμόδιων Υπουργών Οικονομικών, Παιδείας και Ανάπτυξης και μετά από διαδικτυακή επικοινωνία με τις Πρυτανικές Αρχές του ΔΠΘ, αποφασίστηκε η έγκριση Φοιτητικών Εστιών για 350 άτομα στην Κομοτηνή και 350 άτομα στην Αλεξανδρούπολη.

TO ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΤΩΝ ΑΥΤΟΝΟΗΤΩΝ

Είμαστε η γενιά που μας αποκαλούσαν «τυχερή», γιατί γεννηθήκαμε σε μια εποχή που τα Ζητούμενα άλλων γενεών θεωρούνταν για μας Αυτονόητα.

Ο ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

Η Θράκη άντεξε... Μια κοινωνία ώριμη και συντεταγμένη, με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, απόλυτα συντονισμένη με την Ελληνική Αστυνομία, τις Ένοπλες Δυνάμεις και την Εθνοφυλακή, απέδειξε ότι μπορεί να προστατέψει τα Ελληνικά και τα Ευρωπαϊκά σύνορα. Η Τουρκική Κυβέρνηση το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας επεδίωξε έναν αποσταθεροποιητικό αιφνιδιασμό και αιφνιδιάστηκε η ίδια.
7 Μάρτιος 2020 - 2:58μμ

ΑΝΤΙΑΣΦΥΞΙΟΓΟΝΕΣ ΜΑΣΚΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΛΥΦΑΔΑΣ ΜΟΙΡΑΣΕ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΤΟΥΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ

Μετά από συνεννόηση με το Δήμαρχο Γλυφάδας Γιώργο Παπανικολάου, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στυλιανίδης μοίρασε αντιασφυξιογόνες μάσκες που προσέφερε ο Δήμος Γλυφάδας για να στηρίξει τον αγώνα της Ελληνικής Αστυνομίας και του Στρατού προκειμένου να διαφυλάξουν τα σύνορα της Ελλάδας στον Έβρο από την επίθεση που δέχονται.
24 Φεβρουάριος 2020 - 10:37πμ

ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: «Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΕΙ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ»

Στην Επιτροπή Απόδημου Ελληνισμού του Κοινοβουλίου εκλήθησαν ο Πρύτανης του ΑΠΘ καθηγητής Ν. Παπαϊωάννου και ο Πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας καθηγητής κ. Καζάζης προκειμένου να παρουσιάσουν το σημαντικό έργο που κάνουν στο εξωτερικό τα Ιδρύματα της Βορείου Ελλάδας. Κατά τη διάρκεια μιας γόνιμης συζήτησης που ακολούθησε με τους Έλληνες Βουλευτές αίσθησή έκανε η ουσιαστική παρέμβαση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας από τη Ροδόπη την οποία συμμερίστηκαν και αρκετοί συνάδελφοι του. Συγκεκριμένα ο Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης τόνισε: