Skip to Navigation

Δήλωση για τα Τοπικά Συμβούλια Νέων

Λέξεις κλειδιά: ΤΟΣΥΝ | Νεολαία
Θέλω να ευχαριστήσω τον εκλεκτό συνάδελφο Προκόπη Παυλόπουλο για την εξαίρετη συνεργασία που είχαμε όλο αυτό το διάστημα προκειμένου να θέσουμε από κοινού σε λειτουργία το θεσμικό πλαίσιο που θα δώσει τη δυνατότητα στη νέα γενιά να συμμετέχει ενεργά στα κοινά.

Η απάντηση προς όλους αυτούς που θέλουν να παρουσιάζουν τη νέα γενιά αδιάφορη για την πολιτική και τα πολιτικά πράγματα του τόπου, προέρχεται από την ίδια τη νέα γενιά και είναι η συμμετοχή της σε αυτό το θεσμό. Ουσιαστικά παρά τις αντίθετες προσκλήσεις που απηύθυναν οι δυνάμεις της αριστεράς προς τη νέα γενιά του τόπου, η νέα γενιά απάντησε με συμμετοχή.

Στους 1.034 ΟΤΑ της χώρας οι 866 δημιούργησαν μητρώα νεολαίας και οι ήδη εγγραφέντες και προσερχόμενοι για να ψηφίσουν νεολαίοι ξεπέρασαν τους 90 χιλιάδες. Η συμμετοχή αντιλαμβάνεστε ότι αποδεικνύει ότι οι Ελληνίδες και οι Έλληνες νέοι θέλουν να συμμετέχουν και να συνδιαμορφώνουν το αύριο. Ο θεσμός αυτός αποτελεί μία εκπαίδευση στους δημοκρατικούς θεσμούς και διαδικασίες και αποτυπώνει τη νοοτροπία της κυβέρνησης Καραμανλή, η οποία δεν προσπαθεί αυτάρεσκα και αυθαίρετα να εκφράσει τη νέα γενιά, αλλά της δίνει το δικαίωμα μόνη της να εκφραστεί και από μόνη της να διαμορφώσει τον κόσμο και την κοινωνία μέσα στην οποία θα κληθεί να ζήσει και να πρωταγωνιστήσει τα επόμενα χρόνια.

Αυτή είναι ίσως και η ποιοτική διαφορά μας από όλους όσοι έχουν διαφορετική προσέγγιση στο ζήτημα. Τα Συμβούλια Νεολαίας με τη δομή που περιέγραψε ο υπουργός προηγουμένως, είναι τα βασικά όργανα τα οποία θα προωθήσουν την υλοποίηση μίας σειράς δράσεων της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς, η οποία δούλεψε με το Γενικό Γραμματέα της Παντελή Σκλιά όλο αυτό το διάστημα για να κινητοποιήσει τις τοπικές κοινωνίες νέων.
Μία απ’ τις βασικές δραστηριότητες επιπλέον της δημοκρατικής συμμετοχής και της πολιτικής δραστηριοποίησης σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είναι η εξοικείωση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς του EURO-DESK, η δυνατότητα κάθετης ενημέρωσης κάθε νέας ή νέου για ζητήματα επαγγελματικής αποκατάστασης, υποτροφιών για σπουδές, ανταλλαγές μεταξύ διαφόρων ευρωπαϊκών χωρών, επιχορηγήσεις σε νέες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες και άλλες δραστηριότητες.

Επίσης, τα Συμβούλια Νέων είναι το βασικό όχημα για την ενεργοποίηση μιας σειράς από θεσμούς τους οποίους η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς εποπτεύει, παρακολουθεί και κινητροδοτεί.
Είναι οι θυρίδες επιχειρηματικότητας που παρέχουν κάθετη ενημέρωση για τον επαγγελματικό προσανατολισμό και τις ευκαιρίες που προσφέρει η πολιτεία στους νέους ανθρώπους και τις οποίες απλώνουμε αυτή τη στιγμή σε όλους τους νομούς της χώρας, το παρατηρητήριο των δικαιωμάτων του παιδιού που ασχολείται με ζητήματα που κυρίως πλήττουν την παιδική και εφηβική ηλικία, το Ινστιτούτο Νεολαίας το οποίο αναδεικνύει, προβάλει και αναζητά λύσεις σε κοινωνικά ζητήματα όπως είναι τα ναρκωτικά, η παραβατικότητα των νέων, η εγκληματικότητα στους χώρους της νεολαίας, οι σύγχρονες μορφές εξαρτήσεων όπως αυτή από το διαδίκτυο, η παιδική παχυσαρκία, η αγωγή υγείας, η κυκλοφοριακή αγωγή, η σχολική διαρροή και άλλα.

Επίσης, ετοιμάζεται η προώθηση της Κάρτας Νέων που θα δώσει πρόσθετες ευκαιρίες σε παιδιά της περιφέρειας αλλά και των μεγάλων αστικών κέντρων, καθώς και η υλοποίηση του προγράμματος «Νεολαία σε Δράση», το οποίο δίνει τη δυνατότητα σε νεολαιίστικους φορείς να αναλάβουν οργανωτικές πρωτοβουλίες, να στήσουν πολιτιστικές και άλλες εκδηλώσεις, να αποκτήσουν συλλογική έκφραση.
 
Κατά την άποψή μας αυτή τη στιγμή η νεολαία έχει το λόγο. Εμείς την εμπιστευόμαστε και επενδύουμε σε αυτήν και πιστεύουμε ακράδαντα ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα μόνος του, αυθαίρετα, να διαμορφώσει τον κόσμο μέσα στον οποίο η νεολαία αυτή θα κληθεί να ζήσει.

Επενδύουμε στα παιδιά μας προσφέροντάς τους τα εφόδια και τις γνώσεις και τους αναγνωρίζουμε το δικαίωμα στην πράξη μόνοι τους να στήσουν τον κόσμο στον οποίο θα κληθούν οι ίδιοι να ζήσουν στο αύριο που ήδη έχει ξεκινήσει.

Σας ευχαριστώ πολύ.