Αντέγραψαν τα μέτρα της Ν.Δ. για την παιδεία

Δημοσιεύθηκε στις 28/09/2010 στην εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ» από το δημοσιογράφο Ανδρέα Κάτσενο.

Τα είχε εισηγηθεί ο πρώην υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης

Ξεφτίλα! Αντέγραψαν τα μέτρα της Ν.Δ. για την Παιδεία και τα παρουσίασαν ο Γ. Παπανδρέου και η Α. Διαμαντοπούλου στους Δελφούς ως δικά τους και επαναστατικά, ενώ επί κυβερνήσεως Καραμανλή τα πολέμησαν λυσσωδώς.

  • Όλα σχεδόν τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Γ.Α.Π. και η υπουργός του Άννα Διαμαντοπούλου περιλαμβάνονται στο Νόμο Πλαίσιο που είχε καταθέσει στη Βουλή ο πρώην υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης
  • Τότε πολεμούσαν τα μέτρα, σήμερα τα παρουσιάζουν ως δικά τους και επαναστατικά
  • Η συγχώνευση ΑΕΙ- ΤΕΙ μέτρο της κυβέρνησης της Ν.Δ., στο οποίο είχε αντιδράσει σφοδρά το ΠΑΣΟΚ και τα φερέφωνά του
  • Είχε λειτουργήσει πιλοτικά στο Πανεπιστήμιο Θράκης και ΤΕΙ με προγραμματικές συμφωνίες
  • Η αξιολόγηση, η χρηματοδότηση, οι μάνατζερ που αναλαμβάνουν καθήκοντα ύστερα από ανοικτό διαγωνισμό, τα καθιέρωσε η κυβέρνηση της Ν.Δ.

 

Bάφτισε τις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας για την Ανώτατη Εκπαίδευση μεταρρύθμιση η κυβέρνηση με μια επικοινωνιακού τύπου παρουσίαση του νόμου πλαίσιου που φέρνει προς διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς σε ειδική εκδήλωση στους Δελφούς.

Η κυβέρνηση συνεχίζοντας την παρελκυστική της πολιτική από τα μεγάλα και σοβαρά οικονομικά προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι πολίτες με ακαδημαικές διακηρύξεις και μεγαλόστομες εξαγγελίες προχώρησε στην ανακοίνωση μέτρων τα οποία είτε είναι σε ισχύ είτε είναι έωλες προτάσεις οι οποίες αν εφαρμοστούν θα θέσουν σε κίνδυνο το εκπαιδευτικό σύστημα.

Ο πρωθυπουργός, μετά το ταξίδι τις ΗΠΑ, μετέβη και μέχρι τους Δελφούς, στον ομφαλό της Γης όπως πίστευαν οι αρχαίοι, για να ανακοινώσει ο ίδιος παρουσία της υπουργού Παιδείας κας Άννας Διαμαντοπούλου, την μεταρρύθμιση στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Μια μεταρρύθμιση η οποία στο μεγαλύτερο μέρος της είναι ασκήσεις επί χάρτου. Είναι προτάσεις οι οποίες υπό τις παρούσες συνθήκες δεν μπορούν να εφαρμοστούν στην ελληνική πραγματικότητα Κι αυτό γιατί δεν μπορείς να επιχειρείς να χτίζεις την οροφή όταν τα θεμέλια του οικοδομήματος στην ελληνική εκπαίδευση είναι σαθρά .Όταν το δωρεάν εκπαιδευτικό σύστημα στη πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση είναι στον αέρα και δεν τηρούνται ούτε καν τα προσχήματα.

Έπεσε στην παγίδα

Ο πρωθυπουργός κ Γ Παπανδρέου έπεσε στη παγίδα, καθώς εκλήθη να παρουσιάσει προτάσεις οι οποίες δεν είναι καθόλου καινοτόμες. Γι αυτό αρκέστηκε, προφανώς, σε γενικότητες και αοριστολογίες με πολλά σοσιαλιστικά «θα» και αρκετή δόση περιαυτολογίας.

Επί της ουσίας ο κ Παπανδρέου ανακοίνωσε αλλαγές οι οποίες, ήδη, ισχύουν. Είναι μέτρα τα οποία περιελάμβανε ο νόμος πλαίσιο τον οποίο είχε καταθέσει ο πρώην υπουργός Παιδείας κ Ευρ Στυλιανίδης και ψηφίσει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας όταν το ΠΑΣΟΚ ήταν απηνής εχθρός αυτών των αλλαγών με τις γνωστές τότε φοιτητικές συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας.

Η συγχώνευση ΑΕΙ και ΤΕΙ είναι μέτρο της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας το οποίο είχε τεθεί προς συζήτηση και είχε αντιδράσει με σφόδρα το ΠΑΣΟΚ ως Αξιωματική Αντιπολίτευση και τα φερέφωνά του. Μάλιστα λειτούργησε πιλοτικά στο Πανεπιστήμιο Θράκης μεταξύ Δημοκρίτειου και ΤΕΙ με προγραμματικές συμφωνίες.

Η αξιολόγηση είναι, ήδη, μέτρο το οποίο ισχύει κι από αυτή να ισχύει η χρηματοδότηση των ΑΕΙ. Οι managers είναι ήδη μέτρο που ισχύει με την ονομασία Γενικοί Γραμματείς των Πανεπιστημίων και αναλαμβάνουν καθήκοντα μετά από ανοιχτό διαγωνισμό.

Όσον αφορά την ελεύθερη εισαγωγή των φοιτητών στις σχολές και μετά από την παρακολούθηση προπαρασκευαστικού έτους στα τμήματα είναι μια πρόταση η οποία ελλοχεύει τον κίνδυνο της διαπλοκής. Οι συνθήκες δεν είναι ώριμες και μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω υποβάθμιση των πανεπιστημίων. Αλλά και αυτή η πρόταση είναι έωλη. Περισσότερο πρόκειται για διακήρυξη προθέσεων και ιδέες παρά για συγκεκριμένο σχεδιασμό που έχει τύχει ενδελεχούς μελέτης..

Το ΠΑΣΟΚ και πάλι έπαιξε με την επικοινωνία μετατρέποντας σε φιέστα ένα εξαιρετικά σημαντικό γεγονός όπως είναι το μέλλον της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Έπαιξε με την εικόνα και τα ωραία μεγάλα και θαυμαστά λόγια της προπαγάνδας. Ότι ακριβώς δεν θέλει η Παιδεία για να βγει από το τούνελ της παθογένειας. Από την χρόνια ανυποληψία.

Αντιδράσεις

Για εικονική πραγματικότητα έκανε λόγο η Νέα Δημοκρατία η οποία με δήλωση της Υπεύθυνης του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, βουλευτή Α’ Αθηνών, κας Ελίζα Βόζεμπεργκ, τόνισε ότι «Μετά το υποτιθέμενο όραμα του “Νέου Σχολείου”, η κυβέρνηση παρουσίασε στους Δελφούς την εικονική πραγματικότητα του “Νέου Πανεπιστημίου”».

Και πρόσθεσε «Θυμίζουμε, ότι το ΠΑΣΟΚ εισήγαγε στην εκπαιδευτική πραγματικότητα την πολιτική πρακτική: “Κάθε πόλη και ΤΕΙ, κάθε χωριό και Τμήμα”. Σήμερα, προαναγγέλλει συγχωνεύσεις Τμημάτων και καταργήσεις Ιδρυμάτων, ενώ η ίδια η υπουργός Παιδείας, η οποία ως αντιπολίτευση είχε επιλέξει να μετέχει, τύποις και όχι ουσία, στον Εθνικό Διάλογο για την Παιδεία, ζητεί τώρα συναίνεση και συμμετοχή για να ξηλώσει τα πάντα και ν΄ αρχίσει από την αρχή».

Η κα Βόζεμπεργκ υποστήριξε ότι «η κα υπουργός εμφανίστηκε σαν να ανακάλυψε την... πυρίτιδα, περιγράφοντας τις παθογένειες της ισχύουσας κατάστασης, ενώ παρουσίασε ένα σύστημα, το οποίο για να τεθεί σε εφαρμογή χρειάζεται χρόνο... χρόνια.

Επί του παρόντος, το μόνο που βιώνει η Πανεπιστημιακή Κοινότητα είναι οι δραστικές περικοπές κονδυλίων, εξαιτίας των οποίων τα Ιδρύματα έχουν περιέλθει σε δραματική κατάσταση».

Και κατέληξε καλώντας την κυβέρνηση «να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, στηρίζοντας ουσιαστικά και άμεσα την Παιδεία σε όλες τις βαθμίδες της, διότι ούτε το “Νέο Σχολείο” είναι σήμερα υπαρκτό, ούτε για το “Νέο Πανεπιστήμιο” υπάρχουν στοιχεία ή ενδείξεις που θα μας έκαναν αισιόδοξους».

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
1 Ιουνίου 2020 - 1:48μμ

Στην Υφυπουργό Παιδείας Σ. Ζαχαράκη ο Ε. Στυλιανίδης για την επίσπευση κατασκευής 11 νέων νηπιαγωγείων στη Ροδόπη.

Συνάντηση εργασίας με την Υφυπουργό Παιδείας, παλιά συνεργάτιδα και φίλη του από τη νεολαία Σοφία Ζαχαράκη, είχε ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης.
26 Μάιος 2020 - 9:48μμ

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ : «Ευχαριστώ» του Ε. Στυλιανίδη προς την Ένωση ‘Μαζί για το Παιδί’ για τη μεγάλη χορηγία τους προς το Νοσοκομείο Κομοτηνής»

Με επιστολή του προς την πρόεδρο της ένωσης σωματείων και ιδρυμάτων «Μαζί για το παιδί» κα. Αλεξάνδρα Μαρτίνου, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στυλιανίδης εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες για την μεγάλη χορηγία προς το Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Κομοτηνής.
22 Μάιος 2020 - 12:40μμ

Λιμενικούς Σταθμούς σε Φανάρι και Μαρώνεια διεκδίκησε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης από τον Υπουργό Ναυτιλίας

υνάντηση εργασίας με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Βουλευτή Λασιθίου Γιάννη Πλακιωτάκη καθώς και τον Αρχηγό του Λιμενικού είχε ο Βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης. Του κατέθεσε επιστολή διεκδικώντας την αναβάθμιση των Λιμενικών Φυλακίων Μαρώνειας και Φαναρίου σε Λιμενικούς Σταθμούς.
21 Μάιος 2020 - 3:19μμ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Ε.ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ, ΤΟ ΣΤΡΑΤΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Παρέμβαση στον Υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο μετά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κομοτηνή, έκανε ο Βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ Ευριπίδης Στυλιανίδης επαναφέροντας με επιστολή που του επέδωσε ζητήματα που του έθεσαν φορείς της πόλης.
12 Μάιος 2020 - 6:00μμ

Χαιρετισμός Ευριπίδη Στυλιανίδη, Βουλευτή Ροδόπης ΝΔ για την Παγκόσμια Ημέρα του Νοσηλευτή

Επ' ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Νοσηλευτή ο βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης έστειλε χαιρετισμό προς τους εργαζόμενους του Σισμανογλείου Νοσοκομείου Κομοτηνής ευχαριστώντας τους για την προσφοράς τους και τιμώντας τους για το έργο τους.
11 Μάιος 2020 - 9:41πμ

ΕΠΙΣΚΕΨΗ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: «ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ»

Η πρώτη επίσκεψη του Βουλευτή Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας μετά τη χαλάρωση των περιορισμών ήταν στο Νοσοκομείο Κομοτηνής, προκειμένου να ενημερωθεί για τα αποτελέσματα των παρεμβάσεων του στο Υπουργείο Υγείας και την αποτελεσματική αξιοποίηση τους από τη Διοίκηση του Σισμανόγλειου.