Αντέγραψαν τα μέτρα της Ν.Δ. για την παιδεία

Δημοσιεύθηκε στις 28/09/2010 στην εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ» από το δημοσιογράφο Ανδρέα Κάτσενο.

Τα είχε εισηγηθεί ο πρώην υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης

Ξεφτίλα! Αντέγραψαν τα μέτρα της Ν.Δ. για την Παιδεία και τα παρουσίασαν ο Γ. Παπανδρέου και η Α. Διαμαντοπούλου στους Δελφούς ως δικά τους και επαναστατικά, ενώ επί κυβερνήσεως Καραμανλή τα πολέμησαν λυσσωδώς.

  • Όλα σχεδόν τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Γ.Α.Π. και η υπουργός του Άννα Διαμαντοπούλου περιλαμβάνονται στο Νόμο Πλαίσιο που είχε καταθέσει στη Βουλή ο πρώην υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης
  • Τότε πολεμούσαν τα μέτρα, σήμερα τα παρουσιάζουν ως δικά τους και επαναστατικά
  • Η συγχώνευση ΑΕΙ- ΤΕΙ μέτρο της κυβέρνησης της Ν.Δ., στο οποίο είχε αντιδράσει σφοδρά το ΠΑΣΟΚ και τα φερέφωνά του
  • Είχε λειτουργήσει πιλοτικά στο Πανεπιστήμιο Θράκης και ΤΕΙ με προγραμματικές συμφωνίες
  • Η αξιολόγηση, η χρηματοδότηση, οι μάνατζερ που αναλαμβάνουν καθήκοντα ύστερα από ανοικτό διαγωνισμό, τα καθιέρωσε η κυβέρνηση της Ν.Δ.

 

Bάφτισε τις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας για την Ανώτατη Εκπαίδευση μεταρρύθμιση η κυβέρνηση με μια επικοινωνιακού τύπου παρουσίαση του νόμου πλαίσιου που φέρνει προς διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς σε ειδική εκδήλωση στους Δελφούς.

Η κυβέρνηση συνεχίζοντας την παρελκυστική της πολιτική από τα μεγάλα και σοβαρά οικονομικά προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι πολίτες με ακαδημαικές διακηρύξεις και μεγαλόστομες εξαγγελίες προχώρησε στην ανακοίνωση μέτρων τα οποία είτε είναι σε ισχύ είτε είναι έωλες προτάσεις οι οποίες αν εφαρμοστούν θα θέσουν σε κίνδυνο το εκπαιδευτικό σύστημα.

Ο πρωθυπουργός, μετά το ταξίδι τις ΗΠΑ, μετέβη και μέχρι τους Δελφούς, στον ομφαλό της Γης όπως πίστευαν οι αρχαίοι, για να ανακοινώσει ο ίδιος παρουσία της υπουργού Παιδείας κας Άννας Διαμαντοπούλου, την μεταρρύθμιση στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Μια μεταρρύθμιση η οποία στο μεγαλύτερο μέρος της είναι ασκήσεις επί χάρτου. Είναι προτάσεις οι οποίες υπό τις παρούσες συνθήκες δεν μπορούν να εφαρμοστούν στην ελληνική πραγματικότητα Κι αυτό γιατί δεν μπορείς να επιχειρείς να χτίζεις την οροφή όταν τα θεμέλια του οικοδομήματος στην ελληνική εκπαίδευση είναι σαθρά .Όταν το δωρεάν εκπαιδευτικό σύστημα στη πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση είναι στον αέρα και δεν τηρούνται ούτε καν τα προσχήματα.

Έπεσε στην παγίδα

Ο πρωθυπουργός κ Γ Παπανδρέου έπεσε στη παγίδα, καθώς εκλήθη να παρουσιάσει προτάσεις οι οποίες δεν είναι καθόλου καινοτόμες. Γι αυτό αρκέστηκε, προφανώς, σε γενικότητες και αοριστολογίες με πολλά σοσιαλιστικά «θα» και αρκετή δόση περιαυτολογίας.

Επί της ουσίας ο κ Παπανδρέου ανακοίνωσε αλλαγές οι οποίες, ήδη, ισχύουν. Είναι μέτρα τα οποία περιελάμβανε ο νόμος πλαίσιο τον οποίο είχε καταθέσει ο πρώην υπουργός Παιδείας κ Ευρ Στυλιανίδης και ψηφίσει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας όταν το ΠΑΣΟΚ ήταν απηνής εχθρός αυτών των αλλαγών με τις γνωστές τότε φοιτητικές συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας.

Η συγχώνευση ΑΕΙ και ΤΕΙ είναι μέτρο της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας το οποίο είχε τεθεί προς συζήτηση και είχε αντιδράσει με σφόδρα το ΠΑΣΟΚ ως Αξιωματική Αντιπολίτευση και τα φερέφωνά του. Μάλιστα λειτούργησε πιλοτικά στο Πανεπιστήμιο Θράκης μεταξύ Δημοκρίτειου και ΤΕΙ με προγραμματικές συμφωνίες.

Η αξιολόγηση είναι, ήδη, μέτρο το οποίο ισχύει κι από αυτή να ισχύει η χρηματοδότηση των ΑΕΙ. Οι managers είναι ήδη μέτρο που ισχύει με την ονομασία Γενικοί Γραμματείς των Πανεπιστημίων και αναλαμβάνουν καθήκοντα μετά από ανοιχτό διαγωνισμό.

Όσον αφορά την ελεύθερη εισαγωγή των φοιτητών στις σχολές και μετά από την παρακολούθηση προπαρασκευαστικού έτους στα τμήματα είναι μια πρόταση η οποία ελλοχεύει τον κίνδυνο της διαπλοκής. Οι συνθήκες δεν είναι ώριμες και μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω υποβάθμιση των πανεπιστημίων. Αλλά και αυτή η πρόταση είναι έωλη. Περισσότερο πρόκειται για διακήρυξη προθέσεων και ιδέες παρά για συγκεκριμένο σχεδιασμό που έχει τύχει ενδελεχούς μελέτης..

Το ΠΑΣΟΚ και πάλι έπαιξε με την επικοινωνία μετατρέποντας σε φιέστα ένα εξαιρετικά σημαντικό γεγονός όπως είναι το μέλλον της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Έπαιξε με την εικόνα και τα ωραία μεγάλα και θαυμαστά λόγια της προπαγάνδας. Ότι ακριβώς δεν θέλει η Παιδεία για να βγει από το τούνελ της παθογένειας. Από την χρόνια ανυποληψία.

Αντιδράσεις

Για εικονική πραγματικότητα έκανε λόγο η Νέα Δημοκρατία η οποία με δήλωση της Υπεύθυνης του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, βουλευτή Α’ Αθηνών, κας Ελίζα Βόζεμπεργκ, τόνισε ότι «Μετά το υποτιθέμενο όραμα του “Νέου Σχολείου”, η κυβέρνηση παρουσίασε στους Δελφούς την εικονική πραγματικότητα του “Νέου Πανεπιστημίου”».

Και πρόσθεσε «Θυμίζουμε, ότι το ΠΑΣΟΚ εισήγαγε στην εκπαιδευτική πραγματικότητα την πολιτική πρακτική: “Κάθε πόλη και ΤΕΙ, κάθε χωριό και Τμήμα”. Σήμερα, προαναγγέλλει συγχωνεύσεις Τμημάτων και καταργήσεις Ιδρυμάτων, ενώ η ίδια η υπουργός Παιδείας, η οποία ως αντιπολίτευση είχε επιλέξει να μετέχει, τύποις και όχι ουσία, στον Εθνικό Διάλογο για την Παιδεία, ζητεί τώρα συναίνεση και συμμετοχή για να ξηλώσει τα πάντα και ν΄ αρχίσει από την αρχή».

Η κα Βόζεμπεργκ υποστήριξε ότι «η κα υπουργός εμφανίστηκε σαν να ανακάλυψε την... πυρίτιδα, περιγράφοντας τις παθογένειες της ισχύουσας κατάστασης, ενώ παρουσίασε ένα σύστημα, το οποίο για να τεθεί σε εφαρμογή χρειάζεται χρόνο... χρόνια.

Επί του παρόντος, το μόνο που βιώνει η Πανεπιστημιακή Κοινότητα είναι οι δραστικές περικοπές κονδυλίων, εξαιτίας των οποίων τα Ιδρύματα έχουν περιέλθει σε δραματική κατάσταση».

Και κατέληξε καλώντας την κυβέρνηση «να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, στηρίζοντας ουσιαστικά και άμεσα την Παιδεία σε όλες τις βαθμίδες της, διότι ούτε το “Νέο Σχολείο” είναι σήμερα υπαρκτό, ούτε για το “Νέο Πανεπιστήμιο” υπάρχουν στοιχεία ή ενδείξεις που θα μας έκαναν αισιόδοξους».

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
27 Οκτώβριος 2020 - 2:36μμ

ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΙΛΗΣΕ Ο Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ 

Με τη συμμετοχή της Υπουργού Ενέργειας της Κύπρου και καθηγητών από διάφορα μέρη του κόσμου και υπό το συντονισμό του Καθηγητή της Νομικής Αθηνών Θ. Φορτσακη και του καθηγητή Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Ν. Κουλούρη, ξεκίνησε τη λειτουργία του με τηλεδιάσκεψη το νεοσύστατο Ινστιτούτο Ενεργειακής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.
18 Οκτώβριος 2020 - 11:52πμ

ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΗΚΑΝ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΑΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ 

Επίσκεψη εργασίας πραγματοποιήθηκε από τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λ. Οικονόμου και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Καραμαλάκη στην Κομοτηνή, συνοδεία του Βουλευτή Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη. 
15 Οκτώβριος 2020 - 6:11μμ

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ, ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ -ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΙΤΛΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Επιγραμματικά, διεκδικητικά και στοιχειοθετημένα, στο πλαίσιο της διακομματικής για τη Θράκη, έθεσε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης σειρά από ζητήματα, μαζί τους δυο συναδέλφους του Βουλευτές Τάκη Χαρίτου και Ιλχαν Αχμέτ. Συγκεκριμένα ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας κατά την επίσκεψη του στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, ενημέρωσε τον Υπουργό κ. Κώστα Καραμανλή για την κατάσταση στη Ροδόπη και διεκδίκησε
14 Οκτώβριος 2020 - 1:47μμ

5 ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΟΔΟΠΗ ΕΘΕΣΕ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Τηλεδιάσκεψη με τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην Αν. Μακεδονία και τη Θράκη και τον Περιφερειάρχη είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει της επίσκεψης του τις επόμενες μέρες στη Σαμοθράκη.
14 Οκτώβριος 2020 - 12:43μμ

7 ΑΞΟΝΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

  Στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τη Θράκη κλήθηκε για ενημέρωση ο Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, προκειμένου να ενημερώσει για τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και το πρόγραμμα της Περιφέρειας με στόχο να ξεκολλήσει από την 11η θέση σε απορροφητικότητα κονδυλίων και να απαντήσει στις ερωτήσεις των Βουλευτών για μέτρα και στόχους του μέλλοντος. 
14 Οκτώβριος 2020 - 12:37μμ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΓΕΣ Χ. ΛΑΛΟΥΣΗ: ΠΡΟΧΩΡΑ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΙΑΣΜΟΥ-ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ

Σημαντική συνάντηση με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού κ.Χαράλαμπο Λαλούση είχε στο περιθώριο της ενημερωτικής Συνεδρίασης  της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Ελληνικής Βουλής στο ΓΕΕΘΑ, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας.