Αίτημα Φορολογικές ελαφρύνσεις και ειδικό καθεστώς ΦΠΑ στη Θράκη

Δημοσιεύθηκε στις 27/04/2011 στην εφημερίδα «Ο ΧΡΟΝΟΣ» από τη δημοσιογράφο Mελαχροινή Μαρτίδου.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΦΟΡΟΥΜ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ 27-28 ΜΑΪΟΥ

Ξένοι διπλωμάτες στελέχη της οικονομικής ζωής και διακεκριμένες προσωπικότητες από τον κλάδο των τραπεζών, ασφαλιστικών εταιριών του Εξωτερικού, δίνουν το παρόν στην Αλεξανδρούπολη.

Ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο πρόεδρος της Deutsche Bank Ζόζεφ Άκερμαν επισκέφθηκαν την Θράκη κι έχουν άποψη για την περιοχή.

 

Στις 27-28 Μαΐου στην Αλεξανδρούπολη θα βρεθούν κορυφαίοι εκπρόσωποι ξένων και ελληνικών τραπεζών, εθνικών οικονομικών αρχών όπως από το Federal Financial Supervisory Authority της Γερμανίας, αλλά και πολιτικοί, οι οποίοι θα εμβαθύνουν στα αίτια και τις επιπτώσεις της κρίσης όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και ευρύτερα. Για την προετοιμασία του δεύτερου Οικονομικού forum της Θράκης όπως λέγεται υπάρχει ήδη μια κινητικότητα και γίνονται συνεχείς συναντήσεις για την επιτυχία του. Η νομικός Κατερίνα Καραγιάννη που θεωρείται η γενεσιουργός αιτία του φόρουμ συναντήθηκε με τον πρώην υπουργό και βουλευτή Ροδόπης, Ευριπίδης Στυλιανίδη, με αφορμή την παρουσία του για το Πάσχα συζήτησε μαζί του -άλλωστε είναι και γερμανομαθής ως προς την παιδεία του- του ανέλυσε τις λεπτομέρειες της φετινής διοργάνωσης θυμίζοντας ότι ήδη στην περιοχή της Θράκης κι μάλιστα στον Έβρο και την Σαμοθράκη βρέθηκαν τόσο ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όσο και ο πρόεδρος της Deutsche Bank Ζόζεφ Άκερμαν, κι έχουν άποψη για την περιοχή.

Έτσι λοιπόν η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και οι πολιτικές που ακολουθούνται, η δυνατότητα φιλοξενίας επενδύσεων με ευνοϊκούς όρους ή από την Ε.Ε. και τρίτες χώρες θα μπουν στην ατζέντα των συζητήσεων κάνοντας το φόρουμ που μπορεί να συνδυαστεί και με την έκθεση Θράκη ιδιαίτερα ελκυστικό κι ενδιαφέρον σε ουσιαστικά πράγματα. Η Κατερίνα Καραγιάννη από το Θούριο Έβρου με εξειδίκευση στη νομική επιστήμη και το τραπεζικό δίκαιο, υψηλόβαθμο στέλεχος, ήταν πίσω από την οργάνωση της επίσκεψης πριν από μερικά χρόνια, του τότε πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου κ. Γιούνκερ στη Θράκη, όταν ανακηρύχτηκε επίτιμος δημότης της Ορεστιάδας, καθώς και επίτιμος διδάκτωρ στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο της Θράκης. Η ίδια σταμάτησε να εργάζεται πριν από λίγα χρόνια στην Ντόιτσε Μπανκ για τυπικούς λόγους μετά τον γάμο της συνέχισε, όμως, ως συνεργάτης μιας μεγάλης γερμανικής οικονομικής εφημερίδας, της «Χαντελσμπλάτ», αλλά και του ίδιου του κ. Γιούνκερ. Η κ. Καραγιάννη ονειρεύεται για την πατρίδα της ένα διαρκές χρηματοοικονομικό φόρουμ στα πρότυπα εκείνου που διεξάγεται στο μικρό ελβετικό χωριό το Νταβός. Η συνομιλία της με τον Ευριπίδης Στυλιανίδη ήταν ουσιαστική.
Θυμίζουμε ότι πρωτοστάτησε στη δημιουργία ενός συλλόγου γυναικών από το Λουξεμβούργου στο Βερολίνο, ο οποίος διοργανώνει κάθε δύο χρόνια ένα συνέδριο με κορυφαίες γυναίκες από ολόκληρο τον κόσμο και ανάμεσα σ’ αυτές που έχουν συμμετάσχει μέχρι σήμερα ήταν η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, κ.ά. κι έχει μια δυναμική που αξίζει να την αξιοποιήσουμε.

 

ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ

«Θα επιδιώξω ένα τέτοιο στόχο αξιοποιώντας την τεχνογνωσία κοινοτικού και φορολογικού δικαίου», θα πει ο Ευριπίδης Στυλιανίδης. Δεν μπορεί η Ρόδος και η Μύκονος να έχουν 15% ΦΠΑ και η Κομοτηνή 23%...

Ο κ. Στυλιανίδης κατέθεσε μιλώντας στο «Χρόνο» μια ουσιαστική πρόταση για τη δυναμική ανάπτυξη της Θράκης που έχει να κάνει με την υιοθέτηση ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ κι όχι μόνο.

Κύριε Στυλιανίδη διοργανώνεται το δεύτερο οικονομικό φόρουμ στην Αλεξανδρούπολη, σε σχέση με την επιχειρηματική προσέγγιση και τα οικονομικά της περιοχής ένα φόρουμ διεθνούς εμβέλειας. Θα στηρίξετε μια τέτοια προσπάθεια; Έχετε κάποια περισσότερη πληροφόρηση;

-Υπάρχει ένας φορέας ο οποίος ανέλαβε και πέρσι την ευθύνη διοργάνωσης του Φόρουμ της Θράκης στην Αλεξανδρούπολη. Ο φορέας αυτός φιλοδοξεί να καλεί κατά καιρούς σημαντικές διεθνείς προσωπικότητες και να αναδεικνύει τα σημαντικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας. Θυμίζω ότι ως προσκληθέντες αυτού του φορέα είχαν επισκεφτεί την περιοχή ο πρόεδρος της Deutsche Bank κ. Άκερμαν, καθώς και ο κ. Γιούνκερ. Φέτος, επαναλαμβάνεται η προσπάθεια αυτή, έχω κληθεί να συμπαρασταθώ και να συμμετέχω στην εκδήλωση, εξ’ όσων γνωρίζω μέχρι στιγμής θα συμμετέχουν διακεκριμένες προσωπικότητες από την γερμανική οικονομική ζωή και στελέχη της Γερμανικής Τράπεζας, αλλά και μεγάλων ασφαλιστικών εταιριών, καθώς επίσης και διακεκριμένοι πολιτικοί από την Ελλάδα και ίσως και το εξωτερικό.

Γνωρίζω ότι ήδη έχουν αποσταλεί προσκλήσεις προς τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Αντώνη Σαμαρά, δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί η συμμετοχή τους, πάντως σίγουρα κορυφαία στελέχη των δύο μεγάλων κομμάτων θα συμμετέχουν σ’ αυτό τον διάλογο.

Ένα κεντρικό διακύβευμα που θα επιδιώξουμε εμείς να αναδείξουμε μέσα από αυτή την προσπάθεια είναι να αντιμετωπιστεί επιτέλους η Θράκη ως παραμεθόριος ευρωπαϊκή περιοχή στην οποία θα πρέπει να επιτραπούν πρόσθετα αναπτυξιακά κίνητρα που θα δώσουν την δυνατότητα προσέλκυσης στην περιοχή σημαντικών επενδύσεων στον τομέα των υπηρεσιών προκειμένου να μπορέσει η τοπική οικονομία να λειτουργήσει ανταγωνιστικά προς τις γύρω αγορές και να αποτελέσει έτσι η περιοχή μας ορμητήριο ανταγωνιστικότητος και ποιότητος σε σχέση με τις γειτονικές ανταγωνιστικές αγορές, αυτή είναι η κεντρική ιδέα που θα συζητηθεί.

Εννοείτε τις τουριστικές υπηρεσίες;

-Όχι μόνο τουριστικές αν και ο τουρισμός είναι ένας τομέας ο οποίος έχει προοπτική στην Θράκη, αν σκεφτεί ότι μόλις το 3% του ΑΕΠ της περιοχής προέρχεται από αυτόν, όταν στην υπόλοιπη Ελλάδα προέρχεται το 18%. Υπάρχουν δυνατότητες στις οποίες θα πρέπει να επενδύσουμε. Αναφέρομαι γενικότερα, σε τραπεζικές υπηρεσίες, εξαγωγικό εμπόριο, σε υπηρεσίες που αφορούν νέες τεχνολογίες, τις διάφορες επιστήμες που λειτουργούν στην περιοχή ή το πανεπιστήμιο κ.ά. Αν δεν μεταβάλουμε την Θράκη σε κέντρο ποιοτικών υπηρεσιών και παροχής Ευρωπαϊκής τεχνογνωσίας στα γειτονικά κράτη, δεν θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε το μεγάλο πλεονέκτημα που διαθέτουμε ως ευρωπαϊκή παραμεθόριος.

Θα συζητούσα ακόμη και το τολμηρό εγχείρημα της περιοχής που θα έχει φορολογικές διευκολύνσεις που κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αποτελέσει στην σημερινή συγκυρία πολύ σημαντικό κίνητρο προσέλκυσης ξένων επενδύσεων.

Μπορεί να γίνει αυτό;

-Όλο το επιτελείο που έρχεται από την Ευρώπη, είναι το επιτελείο που κατεξοχήν είναι εξειδικευμένο στο να μας παράσχει την απαιτούμενη τεχνογνωσία κοινοτικού και φορολογικού δικαίου για να επιδιώξουμε ένα τέτοιο στόχο. Αν μέσα από την διαβούλευση που θα γίνει σ’ αυτό το Οικονομικό Φόρουμ της Θράκης, προκύψουν στοιχεία που μας επιτρέπουν να επιδιώξουμε ένα τέτοιο στόχο, προσωπικά από τώρα το λέω, μαζί με την ελληνική κυβέρνηση ή και ερήμην αυτής αν δεν δεχτεί η κυβέρνηση να προσφέρει τις υπηρεσίες της, με αναφορά στις Βρυξέλλες, θα επιδιώξω ένα τέτοιο στόχο.

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
27 Οκτώβριος 2020 - 3:36μμ

ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΙΛΗΣΕ Ο Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ 

Με τη συμμετοχή της Υπουργού Ενέργειας της Κύπρου και καθηγητών από διάφορα μέρη του κόσμου και υπό το συντονισμό του Καθηγητή της Νομικής Αθηνών Θ. Φορτσακη και του καθηγητή Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Ν. Κουλούρη, ξεκίνησε τη λειτουργία του με τηλεδιάσκεψη το νεοσύστατο Ινστιτούτο Ενεργειακής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.
18 Οκτώβριος 2020 - 12:52μμ

ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΗΚΑΝ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΑΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ 

Επίσκεψη εργασίας πραγματοποιήθηκε από τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λ. Οικονόμου και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Καραμαλάκη στην Κομοτηνή, συνοδεία του Βουλευτή Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη. 
15 Οκτώβριος 2020 - 7:11μμ

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ, ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ -ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΙΤΛΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Επιγραμματικά, διεκδικητικά και στοιχειοθετημένα, στο πλαίσιο της διακομματικής για τη Θράκη, έθεσε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης σειρά από ζητήματα, μαζί τους δυο συναδέλφους του Βουλευτές Τάκη Χαρίτου και Ιλχαν Αχμέτ. Συγκεκριμένα ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας κατά την επίσκεψη του στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, ενημέρωσε τον Υπουργό κ. Κώστα Καραμανλή για την κατάσταση στη Ροδόπη και διεκδίκησε
14 Οκτώβριος 2020 - 2:47μμ

5 ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΟΔΟΠΗ ΕΘΕΣΕ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Τηλεδιάσκεψη με τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην Αν. Μακεδονία και τη Θράκη και τον Περιφερειάρχη είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει της επίσκεψης του τις επόμενες μέρες στη Σαμοθράκη.
14 Οκτώβριος 2020 - 1:43μμ

7 ΑΞΟΝΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

  Στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τη Θράκη κλήθηκε για ενημέρωση ο Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, προκειμένου να ενημερώσει για τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και το πρόγραμμα της Περιφέρειας με στόχο να ξεκολλήσει από την 11η θέση σε απορροφητικότητα κονδυλίων και να απαντήσει στις ερωτήσεις των Βουλευτών για μέτρα και στόχους του μέλλοντος. 
14 Οκτώβριος 2020 - 1:37μμ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΓΕΣ Χ. ΛΑΛΟΥΣΗ: ΠΡΟΧΩΡΑ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΙΑΣΜΟΥ-ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ

Σημαντική συνάντηση με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού κ.Χαράλαμπο Λαλούση είχε στο περιθώριο της ενημερωτικής Συνεδρίασης  της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Ελληνικής Βουλής στο ΓΕΕΘΑ, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας.