Έγκριση απόφασης για την υλοποίηση του έργου του νέου Νοσοκομείου Κομοτηνής
Με απόφαση του Υπουργού Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζου ανατέθηκε στη ΔΕΠΑΝΟΜ ΑΕ η υλοποίηση του έργου «Μελέτη, Κατασκευή Οικοδομικών και Ηλεκτρομηχανολογικών Εργασιών – Προμήθεια και Εγκατάσταση Ιατρικού και Ξενοδοχειακού Εξοπλισμού του Νέου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής», ύστερα από την απόφαση Τροποποίησης του Οργανισμού του «Σισμανογλείου» -προαπαιτούμενος όρος για την εν λόγω εξέλιξη.
Με την απόφαση αυτή δίνεται το πράσινο φως για την υλοποίηση ενός μεγάλου έργου για την περιοχή μας -αποτέλεσμα της συνεργασίας που προηγήθηκε και μάλιστα σε μια τόσο δύσκολη οικονομική συγκυρία- μεταξύ του υπουργού Εσωτερικών και βουλευτή Ροδόπης Ευριπίδη Στυλιανίδη, του Περιφερειάρχη Άρη Γιαννακίδη, του δημάρχου Κομοτηνής Γιώργου Πετρίδη και του Διοικητή του «Σισμανογλείου» Ηρακλή Χατζηνέστωρος, οι οποίοι, σε κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν στον τοπικό Τύπο και τα ΜΜΕ, μίλησαν για το θέμα.
Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο υπουργός Εσωτερικών και βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης, μιλώντας στους δημοσιογράφους, εστιάζοντας στο γεγονός της συνεργασίας που υπήρξε όλο αυτό διάστημα μεταξύ των φορέων της τοπικής κοινωνίας. «Κινητοποιώντας και επισπεύδοντας τα αρμόδια υπουργεία και τις υπηρεσίες, συμπληρώνοντας ο ένας τις ενέργειες του άλλου, πετύχαμε αυτό το αποτέλεσμα. Κοινός μας στόχος είναι ο νομός Ροδόπης, μετά από πολλές δεκαετίες να αποκτήσει ένα σύγχρονο και λειτουργικό νοσοκομείο χωρίς προβλήματα, προκειμένου να παρέχονται στην τοπική κοινωνία οι αναγκαίες υπηρεσίες υγείας», τόνισε. Ο κ. Στυλιανίδης, ευχαρίστησε τον πρώην υπουργό Γιώργο Πεταλωτή για την προσπάθειες που έκανε ως υπουργός στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προς την κατεύθυνση υλοποίησης του έργου.
Για ένα έργο «σημαία» και ένα από τα 150 έργα προτεραιότητας που έχει θέση η κυβέρνηση, έκανε λόγο ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Άρης Γιαννακίδης. «Τελεσφορεί μια διαχρονικά συλλογική προσπάθεια όλης της θεσμικής κοινωνίας για ένα τεράστιο έργο που αφορά στην Υγεία», είπε και πρόσθεσε πως «στόχος της Περιφέρειας που διαχειρίζεται το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα είναι στα τέλη του έτους να υπάρχει ανάδοχος για την εκτέλεση του νέου Νοσοκομείου».
Ο διοικητής του «Σισμανογλείου» Νοσοκομείου, Ηρακλής Χατζηνέστωρος, σημείωσε πως είναι εντυπωσιακή η ταχύτητα με την οποία η προσπάθεια για την υλοποίηση του έργου έφτασε σε αυτό το σημείο. «Παρά το γεγονός ότι συνάντησε αντιστάσεις, ξεπέρασε όλα τα εμπόδια και σήμερα βρισκόμαστε σε αυτή τη θέση ώστε να μιλάμε πλέον με βεβαιότητα ότι θα γίνει, καθώς απομένει ελάχιστο χρονικό διάστημα έως ότου εκδοθούν και οι οικοδομικές άδειες για να προχωρήσουμε παρά πέρα».
Ο αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ροδόπης Παύλος Δαμιανίδης σημείωσε πως ο χρόνος που χρειάζεται ένα έργο για να ωριμάσει είναι συνήθως μεγαλύτερος από το χρόνο που χρειάζεται να κατασκευαστεί. «Έχει σημασία να γίνει κατανοητό πόσο σημαντικό είναι ότι κλείνουμε αυτό το μεγάλο κύκλο, ολοκληρώνονται δηλαδή, όλες οι διοικητικές και γραφειοκρατικές διαδικασίες προκειμένου να ξεκινήσει το έργο και αυτό το θεωρώ μια πολύ σημαντική πρόοδο».
Ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης, σημείωσε ότι «Πρόκειται για ένα έργο σύμβολο συνεργασίας, ένα έργο που η διαδρομή και η σημερινή ευτυχή του κατάληξη είναι το αποτέλεσμα των ανθρώπων που το πίστεψαν, το υποστήριξαν και σήμερα το έφεραν ως εδώ».
Η δυναμικότητα του νέου νοσοκομείου θα είναι 200 οργανικές κλίνες, συμπεριλαμβανομένων και 12 κλινών της Ψυχιατρικής Νοσηλευτικής Μονάδας. Η συνολική μικτή επιφάνειά του θα φτάνει τα 25.530 μ2.
Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 61.687.720,00 ευρώ από εξασφαλισμένους πόρους του ΕΣΠΑ, ενώ όπως ειπώθηκε, εντός του 2013, θα γίνει η διαγωνιστική διαδικασία και θα αναδειχθεί ο ανάδοχος.
