«Αργός θάνατος» το σχέδιο της κυβέρνησης για τη Θράκη

Δημοσιεύθηκε στις 08/10/2010 στην εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ» από το δημοσιογράφο Μιχάλη Μυγιάκη.

Αντί η κυβέρνηση να θωρακίζει με νέα έργα τις παραμεθόριες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, ώστε να αποτελέσουν εφαλτήριο για την ανάπτυξη των περιοχών αυτών, κάνει το ακριβώς αντίθετο είτε παγώνοντας όσα έργα είχαν ήδη ξεκινήσει, είτε ακυρώνοντας τις σχετικές διαδικασίες υλοποίησης.Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο Νομός Ροδόπης, όπου τον τελευταίο χρόνο έχουν παγώσει και ακυρωθεί τουλάχιστον 15 έργα, που είχαν δρομολογηθεί επί Ν.Δ. και είχαν εξασφαλιστεί εκατοντάδες εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότησή τους.

Η κυβέρνηση δείχνει να αδιαφορεί πλήρως για την υλοποίηση των έργων αυτών, οδηγώντας τα σε αναβολή και κατ’ επέκταση σε ακύρωση, αποδυναμώνοντας την περιοχή. Έργα όπως ο Κάθετος Άξονας Κομοτηνής-Βουλγαρίας που θα έδινε νέα πνοή για την ανάπτυξη της περιοχής, ακυρώνεται στην πράξη καθώς ο ανάδοχος εργολάβος δεν πληρώνεται για τις κατασκευαστικές εργασίες που έχει ήδη εκτελέσει.

Αναλυτικότερα, με τις ενέργειες, τις παραλείψεις και την αδιαφορία της η κυβέρνηση έχει οδηγήσει σε:

1. Κατάργηση Προαστιακού Θράκης και μείωση των λειτουργικών δρομολογίων που εξυπηρετούσαν φοιτητές του ΔΠΘ και στρατιώτες του Έβρου.

2. Μείωση κατά 30 εκ. ευρώ της χρηματοδότησης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, παρά την αύξηση κατά 25% των Τμημάτων στην Κομοτηνή.

3. Πάγωμα της δημοπράτησης του Πανθρακικού Σταδίου, παρότι η μελέτη τελείωσε το 2009, μετά από 25 χρόνια καθυστέρηση (21 εκατ. ευρώ).

4. Πάγωμα του Κλειστού Γυμναστηρίου Κομοτηνής στο 2ο Λύκειο της πόλης, παρότι το έργο δημοπρατήθηκε στο τέλος του 2008.

5. Πάγωμα πληρωμών και αδικαιολόγητη καθυστέρηση στον Κάθετο Άξονα Κομοτηνής-Βουλγαρίας, παρ’ ότι για το έργο έχουν εγκριθεί 85 εκατ. ευρώ. Ο εργολάβος δεν πληρώνεται και το έργο αναβάλλεται παρά το ότι έπρεπε να παραδοθεί αρχές του 2011. Συνέπειες τραγικές για το κόστος εισαγωγής πρώτης ύλης για τις βιομηχανίες της Θράκης, για τον Τουρισμό και το διασυνοριακό εμπόριο. Αιτία η πολιτική παρέμβαση κυβερνητικών στελεχών προς όφελος ολίγων που θίγονται οι βίλες τους από την υφιστάμενη χάραξη. Υπάρχει κίνδυνος από την επαναχάραξη:

  • ακύρωσης του έργου στο ΣτΕ,
  • για το οικοσύστημα και τους περιδασικούς οικισμούς,
  • για την απώλεια πόρων.

6. Ακύρωση εγκεκριμένου έργου του υπουργείου Παιδείας για τη δημιουργία Campus ειδικών σχολείων και ξενώνων για τα ΑμΕΑ, καθώς και για τη δημιουργία Διεθνούς Βιβλιοθήκης στην Κομοτηνή.

7. Ακύρωση χρηματοδότησης 7εκ. ευρώ για τη δημιουργία από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας μικρού Αεροδρομίου και Αεραθλητικού Κέντρου στο Δήμο Αιγείρο του Ν. Ροδόπης.

8. Τραγική καθυστέρηση της ολοκλήρωσης και παράδοσης υπό κατασκευήν εργατικών κατοικιών στους Δήμους Μαρωνείας και Ιάσμου.

9. Ακύρωση ειδικού συστήματος εξέτασης οδήγησης για αναλφαβήτους από τη μειονότητα, τους παλιννοστούντες Ποντίους και τους αθιγγάνους με συνέπειες στην ισότητα των ευκαιριών, στη διαφθορά και στην οδική ασφάλεια.

10. Ψεύτικες υποσχέσεις του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου προς τους «εργαζόμενους» του ομίλου Λαναρά ότι το δημόσιο θα εγγυηθεί στις Τράπεζες για να πάρουν τα λεφτά τους, κάτι που δεν έγινε ποτέ.

11. Παγώνει οριστικά ένα κορυφαίο έργο για τους αγρότες, το Φράγμα του Ιάσμου παρ’ ότι ολοκληρώθηκαν οι μελέτες και εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ για το ποσό των 54 εκατ. ευρώ.

12. Παραμένει απλήρωτο και ανολοκλήρωτο το φράγμα Ιασίου στο Δήμο Σαπών.

13. Πάγωσαν πλήρως οι χρηματοδοτήσεις δεκάδων εκατ. ευρώ από τον ΟΣΚ για τη σχολική στέγη στη Ροδόπη.

14. Αρνήθηκαν τη χρηματοδότηση που είχε υποσχεθεί το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης για την ανάπλαση της λέσχης Κομοτηναίων.

15. Δεν έχουν χρηματοδοτήσει το εγκεκριμένο έργο της ανάπλασης του ιστορικού κτιρίου της Τσανακλείου από τον ΟΣΚ στο Δήμο Κομοτηνής.

 

Για την ακύρωση έργων στον εν λόγω Νομό από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ο γραμματέας Προγράμματος της Ν.Δ. και βουλευτής Ροδόπης, Ευριπίδης Στυλιανίδης έκανε την εξής δήλωση:

«Είχα την τιμή μετά από 50 χρόνια να είμαι ο πρώτος υπουργός Ελληνικής Κυβέρνησης από τη Ροδόπη.

Πάλεψα για να καλύψω κενά και να αντιμετωπίσω αδικίες που βίωσε επί δεκαετίες η Αν. Μακεδονία και Θράκη και ειδικότερα ο Νομός μου, ο Νομός Ροδόπης, που έχει έντονα βιώσει στο παρελθόν αδικίες εξαιτίας της ιδιαιτερότητάς του, μιας και είναι χώρος συμβίωσης χριστιανών και μουσουλμάνων. Δρομολογήσαμε επί Ν.Δ. πολλά έργα, καθιστώντας τα μειονεκτήματα του χθες πλεονεκτήματα του αύριο. Δυστυχώς, σήμερα, μετά από ένα χρόνο ΠΑΣΟΚ θλίβομαι και αγανακτώ εκφράζοντας πλήρως τα συναισθήματα των συμπατριωτών μου.

Μέσα σε 12 μήνες με 5 υφυπουργούς από όλους του Νομούς της Περιφέρειάς μας, βιώνουμε ως Νομός 15 καίρια χτυπήματα που μας γυρίζουν πίσω. Υπονομεύουν το μέλλον της περιοχής και ιεραρχούν τον μικροκομματισμό πάνω από το εθνικό συμφέρον».

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
27 Οκτώβριος 2020 - 3:36μμ

ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΙΛΗΣΕ Ο Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ 

Με τη συμμετοχή της Υπουργού Ενέργειας της Κύπρου και καθηγητών από διάφορα μέρη του κόσμου και υπό το συντονισμό του Καθηγητή της Νομικής Αθηνών Θ. Φορτσακη και του καθηγητή Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Ν. Κουλούρη, ξεκίνησε τη λειτουργία του με τηλεδιάσκεψη το νεοσύστατο Ινστιτούτο Ενεργειακής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.
18 Οκτώβριος 2020 - 12:52μμ

ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΗΚΑΝ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΑΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ 

Επίσκεψη εργασίας πραγματοποιήθηκε από τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λ. Οικονόμου και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Καραμαλάκη στην Κομοτηνή, συνοδεία του Βουλευτή Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη. 
15 Οκτώβριος 2020 - 7:11μμ

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ, ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ -ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΙΤΛΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Επιγραμματικά, διεκδικητικά και στοιχειοθετημένα, στο πλαίσιο της διακομματικής για τη Θράκη, έθεσε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης σειρά από ζητήματα, μαζί τους δυο συναδέλφους του Βουλευτές Τάκη Χαρίτου και Ιλχαν Αχμέτ. Συγκεκριμένα ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας κατά την επίσκεψη του στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, ενημέρωσε τον Υπουργό κ. Κώστα Καραμανλή για την κατάσταση στη Ροδόπη και διεκδίκησε
14 Οκτώβριος 2020 - 2:47μμ

5 ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΟΔΟΠΗ ΕΘΕΣΕ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Τηλεδιάσκεψη με τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην Αν. Μακεδονία και τη Θράκη και τον Περιφερειάρχη είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει της επίσκεψης του τις επόμενες μέρες στη Σαμοθράκη.
14 Οκτώβριος 2020 - 1:43μμ

7 ΑΞΟΝΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

  Στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τη Θράκη κλήθηκε για ενημέρωση ο Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, προκειμένου να ενημερώσει για τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και το πρόγραμμα της Περιφέρειας με στόχο να ξεκολλήσει από την 11η θέση σε απορροφητικότητα κονδυλίων και να απαντήσει στις ερωτήσεις των Βουλευτών για μέτρα και στόχους του μέλλοντος. 
14 Οκτώβριος 2020 - 1:37μμ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΓΕΣ Χ. ΛΑΛΟΥΣΗ: ΠΡΟΧΩΡΑ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΙΑΣΜΟΥ-ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ

Σημαντική συνάντηση με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού κ.Χαράλαμπο Λαλούση είχε στο περιθώριο της ενημερωτικής Συνεδρίασης  της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Ελληνικής Βουλής στο ΓΕΕΘΑ, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας.