FmVoice_Sinentefksi

«Τα πρώτα δείγματα της εφαρμοσμένης ρεαλιστικής πολιτικής της κυβέρνησης συνηγορούν υπέρ του μοντέλου της Κοινωνικής Οικονομίας της αγοράς» τονίζει στην «F&M Voice» ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης, επισημαίνοντας ότι «μία διακυβέρνηση για να επιτύχει στη σύγχρονη συγκυρία χρειάζεται στη σωστή δοσολογία, συνδυασμό της τεχνοκρατίας, της αγοράς και της πολιτικής».
Με αφορμή τη συζήτηση περί πλεονασμάτων, ο βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργός θεωρεί «καθοριστικό για την επιτυχία, το μομέντουμ μιας τέτοιας διαπραγμάτευσης» και μιλά για «πολιτική ανασφάλεια» της αντιπολίτευσης, απέναντι στα πρώτα νομοθετήματα της κυβέρνησης.
«Η Βουλή είναι υποχρεωμένη να ακολουθεί κανόνες» σημειώνει, σχολιάζοντας την άρση ασυλίας του Παύλου Πολάκη, ενώ με αφορμή την προκλητική στάση της Τουρκίας υπογραμμίζει πως «πρέπει να παραμείνουμε ψύχραιμοι, αποφασισμένοι και προσηλωμένοι στον στόχο μας, αξιοποιώντας στο έπακρο τις συμμαχίες μας».
Να σημειωθεί ότι ο κ. Στυλιανίδης, μετά από εισήγηση της Ν.Δ., θα αναλάβει την προεδρία της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος και όπως αναφέρει για να υπάρξει εποικοδομητικό έργο απαιτείται γόνιμος διάλογος και σύνθεση απόψεων, αλλά και «μία θεσμική λογική, που θα βλέπει όχι τις επόμενες εκλογές, αλλά τις επόμενες γενιές». Μάλιστα, για την απλή αναλογική σημειώνει πως «η αλόγιστη επιμονή σε αυτήν καθίσταται δόγμα».

Τι σηματοδοτεί για τη χώρα η καθαρή νίκη με αυτοδυναμία της Ν.Δ. στις εθνικές εκλογές; Θα βάζατε κάποιο ιδεολογικοπολιτικό πρόσημο στην κυβέρνηση Μητσοτάκη;
«Εμπιστοσύνη και προσδοκία» είναι οι δύο έννοιες που θα περιέγραφαν με ακρίβεια το εντυπωσιακό αποτέλεσμα που πέτυχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Εμπιστοσύνη στην ετοιμότητα, την ταχύτητα και τη στόχευση της Νέας Δημοκρατίας, όπως αυτές ξεδιπλώθηκαν από τον μετρημένο προεκλογικό προγραμματικό λόγο, μέχρι τις πρώτες εύστοχες μετεκλογικές κινήσεις. Προσδοκία για τη γρήγορη αποκατάσταση της Κοινωνικής Δικαιοσύνης, κυρίως σε σχέση με την τραυματισμένη μεσαία τάξη και την επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας.
Τα πρώτα δείγματα της εφαρμοσμένης ρεαλιστικής πολιτικής της κυβέρνησης συνηγορούν υπέρ του μοντέλου της Κοινωνικής Οικονομίας της αγοράς, το οποίο εναρμονίζεται απόλυτα με το νέο ευρωπαϊκό όραμα.

Αλήθεια, γιατί τόσοι τεχνοκράτες στην κυβέρνηση; Οι πολιτικοί δεν μπορούν να τα καταφέρουν;
Μία διακυβέρνηση για να επιτύχει στη σύγχρονη συγκυρία χρειάζεται αρμονία. Χρειάζεται, στη σωστή δοσολογία, συνδυασμό της τεχνοκρατίας, της αγοράς και της πολιτικής. Η πρώτη προσφέρει τη νέα γνώση και τη σύγχρονη πληροφόρηση, η δεύτερη παράγει με ρίσκο τον φρέσκο πλούτο και η τρίτη βάζει τους κανόνες, εγγυάται την ισότητα ευκαιριών και χαράσσει την εθνική στρατηγική μέσα από την οποία θα πρέπει να διέρχεται κάθε επιμέρους φιλοδοξία. Πιστεύω ότι αυτή την αρμονία επιδιώκει η νέα κυβέρνηση.

Η αντιπολίτευση χαρακτηρίζει, ήδη, ανησυχητικά τα πρώτα βήματα της κυβέρνησης, με αφορμή κυρίως το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος, εκτιμώντας ότι ο Κ. Μητσοτάκης «στήνει» το δικό του κράτος. Πως το σχολιάζετε;
Η αντιπολίτευση βιάζεται, αποκαλύπτοντας την πολιτική της ανασφάλεια. Ο πρωθυπουργός κινήθηκε γρήγορα και διαφορετικά. Είναι σαφές ότι προτάσσει την αρχή της αποτελεσματικότητας της εκτελεστικής εξουσίας. Εγγυάται, όμως, παράλληλα με την ενίσχυση του κοινοβουλίου, την αρχή των ελέγχων και των ισορροπιών που διασφαλίζει την εμβάθυνση της Δημοκρατίας στην πράξη.

Η συγκυρία λόγω αγορών, θεωρείται ότι είναι κατάλληλη για τη διαπραγμάτευση με σκοπό τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να δώσει αυτή τη μάχη;
Η αποφασιστικότητα, νομίζω, είναι εμφανής από την πρώτη στιγμή. Αυτό, όμως, που είναι καθοριστικό για την επιτυχία, είναι και το μομέντουμ μιας τέτοιας διαπραγμάτευσης. Όταν έχεις, ήδη, επιτύχει τα πρώτα θετικά αποτελέσματα στην αγορά, έχεις μεγαλύτερη αξιοπιστία και περισσότερα διαπραγματευτικά αποθέματα για να επιτύχεις τον τελικό στόχο.

Όλοι χαιρέτισαν στη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή το κλίμα πολιτικού πολιτισμού. Ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά τελικά για ρεβανσισμό με αφορμή την περίπτωση του Παύλου Πολάκη. Ποια είναι η γνώμη σας;
Δε μου αρέσει να σχολιάζω πρόσωπα, αλλά πολιτικές. Παρότι πολλές φορές, στη χώρα μας, δυστυχώς οι συμπεριφορές των προσώπων σκεπάζουν την ουσία της πολιτικής που υπηρετούν. Όλους μας κρίνουν, τελικά, οι πολίτες. Πάντως, η Βουλή είναι υποχρεωμένη να ακολουθεί κανόνες.

Η Τουρκία εντείνει την προκλητική της στάση στο Αιγαίο και απέναντι στην Κύπρο. Ανησυχείτε ενδεχομένως για «θερμό επεισόδιο»;
Το επιδιώκει συστηματικά για να μπορέσει να δραπετεύσει από τη «φυλακή της γεωγραφίας της και του διεθνούς δικαίου», επιβάλλοντας ένα ad hoc δίκαιο που τη βολεύει. Εμείς πρέπει να παραμείνουμε ψύχραιμοι, αποφασισμένοι και προσηλωμένοι στον στόχο μας, αξιοποιώντας στο έπακρο τις συμμαχίες μας.

Θα είστε επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος στη διαδικασία της Συνταγματικής αναθεώρησης. Ποιές είναι οι προτεραιότητές σας;
Δεν θα είμαι επικεφαλής του κόμματός μου. Θα είμαι η εισήγηση του κόμματός μου για πρόεδρος της Επιτροπής Αναθεώρησης. Αυτό σημαίνει ότι οφείλω να προκαλέσω ένα γόνιμο διάλογο μεταξύ όλων των πολιτικών δυνάμεων και να επιδιώξω τη μεγαλύτερη δυνατή σύνθεση απόψεων, αποβάλλοντας την κοντόφθαλμη μικροκομματική λογική και επιβάλλοντας μία θεσμική λογική, η οποία θα βλέπει όχι τις επόμενες εκλογές, αλλά τις επόμενες γενιές.

Εκτιμάτε τέλος ότι η απλή αναλογική είναι εμπόδιο στη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος;
Είναι μία άποψη. Η αλόγιστη επιμονή σε αυτήν, όμως, καθίσταται δόγμα. Η υπό συζήτηση σύγκρουση μεταξύ των δύο αρχών, της αρχής αναλογικής εκπροσώπησης και της αρχής της σταθερότητας έχει σαφώς επιστημονικό και πολιτικό ενδιαφέρον. Ωστόσο, η απάντηση εξαρτάται πάντα από την πολιτική ωριμότητα ή την προγραμματική συνάντηση των κομμάτων ή από τις ανάγκες της ιστορικής και πολιτικής συγκυρίας.

Δημοσιεύεται στην εφημερίδα Finance & Markets Voice την Πέμπτη 8 Αυγούστου 2019.

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
1 Ιουνίου 2020 - 1:48μμ

Στην Υφυπουργό Παιδείας Σ. Ζαχαράκη ο Ε. Στυλιανίδης για την επίσπευση κατασκευής 11 νέων νηπιαγωγείων στη Ροδόπη.

Συνάντηση εργασίας με την Υφυπουργό Παιδείας, παλιά συνεργάτιδα και φίλη του από τη νεολαία Σοφία Ζαχαράκη, είχε ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης.
26 Μάιος 2020 - 9:48μμ

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ : «Ευχαριστώ» του Ε. Στυλιανίδη προς την Ένωση ‘Μαζί για το Παιδί’ για τη μεγάλη χορηγία τους προς το Νοσοκομείο Κομοτηνής»

Με επιστολή του προς την πρόεδρο της ένωσης σωματείων και ιδρυμάτων «Μαζί για το παιδί» κα. Αλεξάνδρα Μαρτίνου, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στυλιανίδης εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες για την μεγάλη χορηγία προς το Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Κομοτηνής.
22 Μάιος 2020 - 12:40μμ

Λιμενικούς Σταθμούς σε Φανάρι και Μαρώνεια διεκδίκησε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης από τον Υπουργό Ναυτιλίας

υνάντηση εργασίας με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Βουλευτή Λασιθίου Γιάννη Πλακιωτάκη καθώς και τον Αρχηγό του Λιμενικού είχε ο Βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης. Του κατέθεσε επιστολή διεκδικώντας την αναβάθμιση των Λιμενικών Φυλακίων Μαρώνειας και Φαναρίου σε Λιμενικούς Σταθμούς.
21 Μάιος 2020 - 3:19μμ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Ε.ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ, ΤΟ ΣΤΡΑΤΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Παρέμβαση στον Υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο μετά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κομοτηνή, έκανε ο Βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ Ευριπίδης Στυλιανίδης επαναφέροντας με επιστολή που του επέδωσε ζητήματα που του έθεσαν φορείς της πόλης.
12 Μάιος 2020 - 6:00μμ

Χαιρετισμός Ευριπίδη Στυλιανίδη, Βουλευτή Ροδόπης ΝΔ για την Παγκόσμια Ημέρα του Νοσηλευτή

Επ' ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Νοσηλευτή ο βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης έστειλε χαιρετισμό προς τους εργαζόμενους του Σισμανογλείου Νοσοκομείου Κομοτηνής ευχαριστώντας τους για την προσφοράς τους και τιμώντας τους για το έργο τους.
11 Μάιος 2020 - 9:41πμ

ΕΠΙΣΚΕΨΗ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: «ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ»

Η πρώτη επίσκεψη του Βουλευτή Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας μετά τη χαλάρωση των περιορισμών ήταν στο Νοσοκομείο Κομοτηνής, προκειμένου να ενημερωθεί για τα αποτελέσματα των παρεμβάσεων του στο Υπουργείο Υγείας και την αποτελεσματική αξιοποίηση τους από τη Διοίκηση του Σισμανόγλειου.