Όσο η κυβέρνηση φλυαρεί, η χώρα κινδυνεύει

Δημοσιεύθηκε στις 02/06/2011 στο περιοδικό «ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ» και στη δημοσιογράφο Ειρήνη Σαββοπούλου.

«Ο πρωθυπουργόs πετά την μπάλα στην κερκίδα»

Η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών έληξε, ανοίγοντας μια χαραμάδα μίνιμουμ συνεννόησης μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ, έτσι όπως τουλάχιστον φάνηκε όχι μόνο από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, αλλά και από την ομιλία του Αντώνη Σαμαρά, κατά τη συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματός του. Τα μάτια των περισσότερων στράφηκαν στον Avτώvη Σαμαρά, καθώς δέχθηκε ισχυρές πιέσεις εντός κι εκτός Ελλάδας. «Η κυβέρνηση ζητά συναίνεση, μήπως και διασφαλίσει τη στήριξη των υπουργών της και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Δεν κυβερνά, δεν διαπραγματεύεται και πετά την μπάλα στnν κερκίδα», απαντάει ο Ευριπίδης Στυλιανίδης. «Όσο η κυβέρνηση φλυαρεί, η χώρα κινδυνεύει», τονίζει ο βουλευτήs της ΝΔ, ο οποίος εκτιμά ότι έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για εκλογές.

 

Ζητάτε από την κυβέρνηση στροφή στην πολιτική της. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τα περιθώρια όταν, όπως λέει τουλάχιστον το οικονομικό επιτελείο, η ταμειακή επάρκεια της χωράς είναι μέχρι τον Ιούλιο;

Η Κυβέρνηση οφείλει να σταματήσει αμέσως να φοβίζει και να εκβιάζει τους πολίτες και να επαναδιαπραγματευθεί πειστικά το Μνημόνιο, με επιχειρήματα τα αποτελέσματα μιας άλλης πολιτικής.

Γιατί δεν προχωρά σε αποκρατικοποιήσεις; Γιατί εξοντώνει τη μεσαία τάξη δημιουργώντας μια νέα κοινωνική ομάδα «εξαθλιωμένων πολιτών»; Δεν καταλαβαίνει ότι ρίχνει το πετρέλαιο στο πάτωμα και χρειάζεται μόνο ένα αναμμένο σπίρτο; Όσο η Κυβέρνηση φλυαρεί η χώρα κινδυνεύει: Μίλησαν για Τιτανικό και εκτόξευσαν τα spreads από 180 σε 1450 μονάδες. Μίλησαν για «διεφθαρμένο λαό» και μας οδήγησαν στην κηδεμονία του Μνημονίου. Μίλησαν για έξοδο από το Ευρώ δια της Επιτρόπου και για παύση πληρωμών τον Ιούλιο δια του Υπουργού Οικονομικών και έχασαν πολλά δις από τις Ελληνικές τράπεζες. Επιτέλους ας σταματήσουν να μιλούν και ας πάρουν αποφάσεις. Έχουν πλειοψηφία, έχουν εντολή, αντί να διαβουλεύονται ας κυβερνήσουν επιτέλους.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε από όλες τις πολιτικές δυνάμεις -πολύ δε περισσότερο από τη ΝΔ- ακόμη και στο φορολογικό, που έχετε τις μεγαλύτερες ενστάσεις, ισόποσες προτάσεις που θα υπηρετούν τον ίδιο στόχο της μείωσης του ελλείμματος, ώστε να διαπραγματευτεί με τους δανειστές. Μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο; Εσείς θα ανταποκριθείτε;

Ο Πρωθυπουργός καθημερινά αυτοπαραιτείται από το ρόλο του. Ζητά «συναίνεση» από την αντιπολίτευση μήπως και διασφαλίσει τη στήριξη των Υπουργών του και της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας. Δεν κυβερνά, δεν διαπραγματεύεται, δεν προχώρα. Μόνο διαβουλεύεται και πετά την μπάλα στην κερκίδα.

Χρειάζεται επειγόντως αλλαγή πολιτικής. Εμείς την προτείναμε στο Ζάππειο ΙΙ και καλέσαμε την κυβέρνηση να την υιοθετήσει. Ορίσαμε με σαφήνεια πού συμφωνούμε και στηρίζουμε και πού διαφωνούμε, χαράσσοντας κόκκινη γραμμή. Μιλήσαμε για επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου και για επανεκκίνηση της οικονομίας, γιατί πιστεύουμε ότι δεν σώζεις την Ελλάδα εκτελώντας οικονομικά τους Έλληνες.

Η κατάσταση στην Ευρώπη δείχνει να είναι πολύ ρευστή και το περιβάλλον ιδιαίτερα δυσμενές απέναντι στην Ελλάδα. Ποια είναι η εκτίμηση σας

Η Ελλάδα αναμφισβήτητα πληρώνει λάθη και παραλείψεις, που ανέδειξαν τις μεγάλες στρεβλώσεις της οικονομίας της. Οι ευθύνες είναι διαχρονικές και διακομματικές.

Έχει αποκαλυφθεί η πραγματικότητα. Ότι δηλαδή η οικονομία μας είναι η τελευταία σοσιαλιστική οικονομία στην Ευρώπη καθώς πάνω από το 70% των οικονομικών αποφάσεων βρίσκονται στα χέρια του κράτους.

Οι δανειστές φοβούνται όταν βλέπουν απέναντί τους την αναποτελεσματικότητα της Κυβέρνησης, τη λειτουργική διάλυση της Διοίκησης και την ακαταστασία της οικονομίας.

Δεν μπορούν να δουν καθαρά τις πραγματικές δυνατότητες της ελληνικής αγοράς που είναι πολλές και υπαρκτές ακόμη. Δεν βρίσκουν απέναντί τους αξιόπιστο συνομιλητή, στο πρόσωπο της Ελληνικής Κυβέρνησης και αυτό είναι το πλέον ανησυχητικό. Η Κυβέρνηση δεν παράγει αποτελέσματα.

Σε αυτή την κρίση όμως, εκτός των άλλων αναδείχθηκε και το έλλειμμα ευρωπαϊκής ηγεσίας. Η εγκατάλειψη της αρχή της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, που έδενε τα φτωχά με τα πλούσια κράτη, δημιουργώντας διεθνή υπεραξία για την Ευρώπη, σταδιακά εγκαταλείπεται.

Ο ευρωπαϊκός επαρχιωτισμός και ο εθνικός απομονωτισμός δεν συμβάλλουν στην πολιτική και οικονομική ένωση. Και μπορεί τώρα να θίγουν τις κακομαθημένες χώρες του Νότου, σύντομα όμως θα θίξουν και τους πλούσιους του Βορρά, αν δεν παρθούνε οι σωστές αποφάσεις.

Αναμφισβήτητα εμείς θα πρέπει να προσαρμοστούμε, προχωρώντας σε «λιγότερο και καλύτερο κράτος». Αυτή την ευκαιρία διόρθωσης πορείας πρέπει να μας τη δώσουν, διότι διαφορετικά το κόστος θα είναι πολύ μεγαλύτερο για όλους.

Η Πατρίδα μας έχει ανυπολόγιστες δυνάμεις, που επηρεάζουν πολύ πιο δυνατά την Ευρωπαϊκή οικονομία, από ότι προδίδει το πληθυσμιακό και γεωγραφικό της μέγεθος. Η μικρή και «προβληματική» Ελλάδα είναι η πρώτη ναυτική και διαμετακομιστική δύναμη διεθνώς και ένας από τους καλύτερους τουριστικού προορισμούς στον κόσμο. Οι Έλληνες, όπως καταγράφεται, διαθέτουν πάνω από 300 δις Ευρώ καταθέσεις στην Ευρώπη. Η χώρα μας αποτελεί ασπίδα ασφαλείας ανάμεσα στην Ευρώπη, την Βόρειο Αφρική και την Ανατολή, όσον αφορά τη λαθρομετανάστευση και ορμητήριο, όσον αφορά την οικονομική εξωστρέφεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τις νέες αγορές.

Ανταποδοτική πολιτική για την Ευρώπη είναι, όχι να αρνηθεί αλλά να αξιοποιήσει αυτό το πλεονέκτημα, διευκολύνοντας την Ελλάδα στην προσπάθεια που ξεκινά.

Ζητατε επαναδιαπραγμάτευση των όρων του Μνημονίου. Η κυβέρνηση και καμία κυβέρνηση δεν θα είχε λόγο να μην το κάνει. Μήπως είναι ανέξοδες προτάσεις και κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό; Στις επαφές που είχατε με την τρόικα το θέσατε και ποια ήταν η αντιμετώπιση εκ μέρους τους;

Τους τελευταίους μήνες εφαρμόστηκε μία πολιτική αδιέξοδη, που δεν πέτυχε τους στόχους της. Αυτό οφείλεται σε δύο λόγους. Πρώτον στην ατολμία της Κυβέρνησης να προχωρήσει τις αποκρατικοποιήσεις, γιατί συγκρούεται με τον ίδιο της τον εαυτό. Δεύτερον, στην λανθασμένη εκτίμηση ότι η αύξηση των φόρων θα αύξανε τα έσοδα, κάτι που δεν συνέβη.

Η επαναδιαπραγμάτευση, που εισηγούμαστε δεν αμφισβητεί τους στόχους. Η μείωση του κράτους, ο περιορισμός της σπατάλης, οι αποκρατικοποιήσεις, η αύξηση των εσόδων, είναι κοινώς αποδεκτοί στόχοι.

Διαφωνούμε στον τρόπο. Εμείς πιστεύουμε ότι μία άλλη φορολογική πολιτική μπορεί να διευρύνει τη φορολογική βάση και να αυξήσει τα έσοδα του δημοσίου, τονώνοντας την αγορά και επισπεύδοντας την έξοδο από την ύφεση. Αν διαπραγματευτούμε όλοι μαζί προς αυτή την κατεύθυνση είμαι βέβαιος ότι θα πετύχουμε. Όσο η Κυβέρνηση παραιτείται από τα αυτονόητα και αγνοεί τις γεμάτες από κόσμο πλατείες τόσο θα εμποδίζει την Ελλάδα να επιστρέψει στο μέλλον.

Πότε βλέπετε εκλογές;

Όσο υπεύθυνα και αν τοποθετούμαστε στο θέμα των εκλογών, είναι προφανές ότι βρισκόμαστε απέναντι σε μία εύθραυστη και άβουλη Κυβέρνηση. Ως εκ τούτου η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει, γι αυτό έχουμε ευθύνη ανά πάσα στιγμή να μπορούμε να αποδεικνύουμε την ετοιμότητά μας να κυβερνήσουμε καλύτερα.

«Δεν λαϊκίζουμε»

Δημοψήφισμα δεν θέλετε, εκλογές δεν ζητάτε, συναίνεση δεν δίνετε. Αδίκως πιστεύετε ότι ο λαός σας γυρίζει την πλάτη;

Μου κάνει εντύπωση, γιατί όλοι ασχολούνται με την αντιπολίτευση. Η Κυβέρνηση έχει εντολή, έχει πλειοψηφία, θα έπρεπε να έχει και την πρωτοβουλία των κινήσεων. Αυτή την πρωτοβουλία δυστυχώς όμως την έχει εκχωρήσει στους δανειστές, που εύλογα ανησυχούν για τα λεφτά τους.

Η Κυβερνητική Ομάδα, που έχασε πολύ κυρίως την εμπιστοσύνη των Ελλήνων πολιτών, φαίνεται τώρα να έχει χάσει την αξιοπιστία της και στα μάτια των ξένων. Γι’ αυτό άλλωστε επιδιώκουν κάτι που δεν έχει ιστορικό προηγούμενο, να συνομιλούν περισσότερο με την αξιωματική αντιπολίτευση παρά με την Κυβέρνηση.

Η δικιά μας στάση είναι υπεύθυνη. Δεν λαϊκίζουμε, δεν έχουμε αυτοσκοπό την εξουσία, δεν εγκλωβιζόμαστε στην άγονη κριτική. Καταθέσαμε ολοκληρωμένη πρόταση στο Ζάππειο ΙΙ. Παλεύουμε για τα συμφέροντα των Ελλήνων πολιτών, αγωνιζόμαστε για την προοπτική της Ελλάδας.

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod

TO ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΤΩΝ ΑΥΤΟΝΟΗΤΩΝ

Είμαστε η γενιά που μας αποκαλούσαν «τυχερή», γιατί γεννηθήκαμε σε μια εποχή που τα Ζητούμενα άλλων γενεών θεωρούνταν για μας Αυτονόητα.

Ο ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

Η Θράκη άντεξε... Μια κοινωνία ώριμη και συντεταγμένη, με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, απόλυτα συντονισμένη με την Ελληνική Αστυνομία, τις Ένοπλες Δυνάμεις και την Εθνοφυλακή, απέδειξε ότι μπορεί να προστατέψει τα Ελληνικά και τα Ευρωπαϊκά σύνορα. Η Τουρκική Κυβέρνηση το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας επεδίωξε έναν αποσταθεροποιητικό αιφνιδιασμό και αιφνιδιάστηκε η ίδια.
7 Μάρτιος 2020 - 2:58μμ

ΑΝΤΙΑΣΦΥΞΙΟΓΟΝΕΣ ΜΑΣΚΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΛΥΦΑΔΑΣ ΜΟΙΡΑΣΕ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΤΟΥΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ

Μετά από συνεννόηση με το Δήμαρχο Γλυφάδας Γιώργο Παπανικολάου, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στυλιανίδης μοίρασε αντιασφυξιογόνες μάσκες που προσέφερε ο Δήμος Γλυφάδας για να στηρίξει τον αγώνα της Ελληνικής Αστυνομίας και του Στρατού προκειμένου να διαφυλάξουν τα σύνορα της Ελλάδας στον Έβρο από την επίθεση που δέχονται.
24 Φεβρουάριος 2020 - 10:37πμ

ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: «Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΕΙ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ»

Στην Επιτροπή Απόδημου Ελληνισμού του Κοινοβουλίου εκλήθησαν ο Πρύτανης του ΑΠΘ καθηγητής Ν. Παπαϊωάννου και ο Πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας καθηγητής κ. Καζάζης προκειμένου να παρουσιάσουν το σημαντικό έργο που κάνουν στο εξωτερικό τα Ιδρύματα της Βορείου Ελλάδας. Κατά τη διάρκεια μιας γόνιμης συζήτησης που ακολούθησε με τους Έλληνες Βουλευτές αίσθησή έκανε η ουσιαστική παρέμβαση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας από τη Ροδόπη την οποία συμμερίστηκαν και αρκετοί συνάδελφοι του. Συγκεκριμένα ο Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης τόνισε:
17 Φεβρουάριος 2020 - 12:40μμ

ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ Τ. ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟ ΓΙΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ Γ. ΓΚΑΡΑΝΗ

Τον Υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο επισκέφθηκε ο Βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης και ο Δήμαρχος Κομοτηναίων Γιάννης Γκαράνης συνοδευόμενος από τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ Ν. Χαραλαμπίδης
17 Φεβρουάριος 2020 - 12:18μμ

ΑΡΘΡΟ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΟΝ 16/02/2020

100 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΘΡΑΚΗ: ΩΡΑ ΓΙΑ ΔΡΑΣΗ του Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη Βουλευτή Ροδόπης, Επικ. Καθηγητή Νομικής Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου