Χωρίς Ανάπτυξη δεν υπάρχει Προοπτική

Δημοσιεύθηκε στις 08/05/2010 στην εφημερίδα «ΙΣΟΤΙΜΙΑ» στο δημοσιογράφο Κώστα Πασίση.

Τη συστράτευση όλων των υγιών πολιτικών δυνάμεων, των ΜΜΕ, της αγοράς και της πνευματικής ηγεσίας, για να βοηθηθεί ο τόπος τη δύσκολη αυτή περίοδο, ζητά μιλώντας στην «Ι» ο πρώην υπουργός Μεταφορών και βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ Ευριπίδης Στυλιανίδης, με αφορμή τα δραματικά γεγονότα που κόστισαν τη ζωή τριών ανθρώπων στην τράπεζα Μarfin.

Ο πρώην υπουργός της ΝΔ, με αφορμή τα πεπραγμένα της κυβέρνησης, εκφράζει σοβαρές επιφυλάξεις για το αν θα έχουν αντίκρισμα οι θυσίες των εργαζομένων. «Πώς μπορείς να εμπιστευθείς μια κυβέρνηση που στους πρώτους 7 μήνες της θητείας της αυτοδιαψεύστηκε 7 φορές», τονίζει χαρακτηριστικά.

Τι σηματοδοτεί για τη χώρα η τυφλή βία, όπως εκδηλώθηκε με την εμπρηστική επίθεση στη Μarfin. Και τι πρέπει να γίνει για να αποφευχθούν ανάλογα δραματικά γεγονότα;

Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι και εξοργισμένοι από τη δολοφονία τριών αθώων ανθρώπων στο χώρο της δουλειάς τους. Αυτές τις στιγμές χρειάζεται ψυχραιμία και υπευθυνότητα. Η πολιτική ηγεσία, παρά τις όποιες διαφωνίες, έχει χρέος να συνεννοηθεί σε ζητήματα προστασίας του εθνικού συμφέροντος, των δημοκρατικών κανόνων και των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Το ίδιο χρέος έχουν όμως και όλοι οι άλλοι, και κυρίως οι διαμορφωτές της κοινής γνώμης. Τα ΜΜΕ οφείλουν να λειτουργούν κατευναστικά και υπεύθυνα αυτές τις κρίσιμες ώρες. Οι απλουστευτικές και ισοπεδωτικές προσεγγίσεις που πυροδοτούν εντάσεις και στοχοποιούν, δεν βοηθούν τον τόπο. Επιτέλους τα υγιή στοιχεία από όλους τους χώρους, πολιτική, δημοσιογραφία, αγορά, πνευματική ηγεσία πρέπει να ξεχωρίσουν από τους τυχοδιώκτες και να δράσουν.

Με τα τελευταία οικονομικά μέτρα οι εργαζόμενοι καλούνται να υποβληθούν σε νέες θυσίες. Θα έχουν αυτές αντίκρισμα;

Πώς μπορείς να εμπιστευθείς μια κυβέρνηση που στους πρώτους 7 μήνες της θητείας της αυτοδιαψεύστηκε 7 φορές;

  • Πρώτον, πριν από τις εκλογές και ενώ γνώριζε, κατά δήλωση Προβόπουλου, την εικόνα, έταζε τα πάντα στους πάντες και διαψεύστηκε.
  • Δεύτερον, μετά τις εκλογές και ενόψει προϋπολογισμού έλεγε «Λεφτά υπάρχουν» και αυτοδιαψεύστηκε.
  • Τρίτον, βγήκε στη διεθνή αγορά για δανεισμό και δανείστηκε λιγότερα απ’ όσα της προσφέρονταν, υποστηρίζοντας ότι δεν τα χρειάζεται και διαψεύστηκε.
  • Τέταρτον, υποστήριζε ότι θα φορολογηθούν οι καταθέσεις, έχασε καταθέσεις δισ. ευρώ στο εξωτερικό και, όταν το διέψευσε, η οικονομία είχε ήδη υποστεί ζημία.
  • Πέμπτον, κατηγορούσε «ως δώρο στις τράπεζες» τα 28,5 δισ. ευρώ εγγυήσεις που αποφάσισε η ΝΔ για την προστασία του τραπεζικού συστήματος. Τώρα, αυτοδιαψευδόμενη, εφαρμόζει επιθετικά το μέτρο.
  • Έκτον, έλεγε ότι δεν θα προσφύγει στο ΔΝΤ ή στον κοινό μηχανισμό στήριξης με την Ε.Ε. αλλά προσέφυγε πανηγυρικά, εμφανίζοντάς το και ως επιτυχία.
  • Έβδομον, έλεγε ότι δεν θα πάρει έκτακτα μέτρα και ουσιαστικά πήρε τα πιο εξουθενωτικά μέτρα που ισοπεδώνουν τα μεσαία και φτωχά εισοδήματα και στραγγίζουν από ρευστότητα την αγορά.

Ήταν μονόδρομος αυτά τα μέτρα ή υπάρχει και άλλη συνταγή, όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος της ΝΔ, χωρίς όμως να γίνεται συγκεκριμένος;

Σαφώς υπήρχε και άλλη συνταγή. Όταν το ΠΑΣΟΚ κληρονόμησε από τη ΝΔ τα spreads στις 170 μονάδες και το επιτόκιο δανεισμού στο 3-4%, γιατί δεν δανείστηκε με βάση τις συνολικές ανάγκες για την επόμενη διετία κερδίζοντας χρόνο για τις διαθρωτικές αλλαγές; Καθυστέρησε 130 μέρες να ενεργοποιήσει την κρατική μηχανή. Ακόμα δεν ενεργοποίησε τα 25 δισ. που διασφαλίσαμε με το 4ο ΚΠΣ. Απείλησε με φορολόγηση καταθέσεων, χάνοντας πάνω από 11 δισ. ευρώ. Δεν παρουσίασε καμία πρόταση για την ανάπτυξη και δεν αξιοποίησε καθόλου τη στήριξη και τις 23 προτάσεις του Αντώνη Σαμαρά.

Υπάρχει το ενδεχόμενο και νέων επώδυνων μέτρων;

Κανένα φοροεισπρακτικό μέτρο, που εξουθενώνει τους μικρούς και στεγνώνει την αγορά, δεν μπορεί να αποδώσει μακροπρόθεσμα χωρίς ανάπτυξη. Μόνο πυροδοτεί επικίνδυνα την κοινωνική έκρηξη. Μου κάνει εντύπωση ότι ακόμα και σήμερα οι κυβερνώντες δεν έχουν μιλήσει για επιθετικές αποκρατικοποιήσεις, στοχευμένη αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, στήριξη των εξαγωγών, της ναυτιλίας και του τουρισμού, εφαρμογή ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων στη διοίκηση των νοσοκομείων, σπάσιμο του κρατικού μονοπωλίου στα ΑΕΙ με στόχο την προσέλκυση χιλιάδων φοιτητών κ.ά. Χωρίς ανάπτυξη δεν υπάρχει προοπτική.

Ποια η θέση σας για τα σενάρια κυβέρνησης εθνικής ενότητας, που υποστηρίζουν αρκετοί συνάδελφοί σας, μεταξύ των οποίων και ο Κ. Μητσοτάκης; Η ΝΔ πρέπει να συμμετάσχει;

Πιστεύω ότι είναι πιο αποτελεσματικές οι κυβερνήσεις, που διαθέτουν ξεκάθαρο δεσμευτικό πολιτικό πρόγραμμα, αυστηρά χρονοδιαγράμματα υλοποίησης και την εγγύηση ποιοτικών προσώπων που έχουν τη διάθεση να εργαστούν, να συγκρουστούν και να καινοτομήσουν.

Επτά μήνες μετά τις εκλογές η ΝΔ δείχνει να μην έχει βρει ακόμη το βηματισμό της. Τι φταίει; Η εσωστρέφεια που τη χαρακτηρίζει, με αντιπροσωπευτικό παράδειγμα τη διαγραφή Παυλίδη, ή η έλλειψη συγκεκριμένου αντιπολιτευτικού στίγματος;

Το κομβικό σημείο για την ανασυγκρότηση της παράταξής μας είναι το επικείμενο συνέδριο. Εκεί πρέπει να ξεπεράσουμε τον κακό μας εαυτό και να νικήσουμε στη μάχη με το χρόνο. Ποιότητα ανθρώπινου δυναμικού σε συνδυασμό με την πειστικότητα της πρότασης εναλλακτικής διακυβέρνησης, που οφείλουμε άμεσα να προετοιμάσουμε, είναι δύο κριτήρια που θα προσδιορίσουν την προοπτική μας.

«Οι ευθύνες πρέπει να προσωποποιούνται»

Ο κόσμος καταλογίζει σοβαρές ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση στους πολιτικούς. Πρέπει να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι για την κρίση;

Αναμφισβήτητα οι πολιτικοί έχουν μεγάλες ευθύνες. Όχι όμως μόνο αυτοί. Μήπως δεν φταίνε κάποιοι κρατικοδίαιτοι επιχειρηματίες, κάποιοι διατεταγμένοι δημοσιογράφοι, κάποιοι φοβισμένοι δικαστικοί λειτουργοί; Δεν φταίει η μουγκή επί δεκαετίες πνευματική ηγεσία; Δεν φταίει ο ανεύθυνος συνδικαλισμός; Οι ισοπεδωτικές προσεγγίσεις είναι επικίνδυνες για τη Δημοκρατία.

Σε όλους τους χώρους υπάρχουν οι ικανοί και οι αναποτελεσματικοί, οι έντιμοι και οι ανέντιμοι, οι ευσυνείδητοι και οι αδιάφοροι. Οι ευθύνες πρέπει να προσωποποιούνται και οι υγιείς δυνάμεις όλων των χώρων να συναντώνται και να συνεργάζονται για το κοινό καλό χωρίς τις δαιμονοποιήσεις του παρελθόντος.

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
27 Οκτώβριος 2020 - 3:36μμ

ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΙΛΗΣΕ Ο Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ 

Με τη συμμετοχή της Υπουργού Ενέργειας της Κύπρου και καθηγητών από διάφορα μέρη του κόσμου και υπό το συντονισμό του Καθηγητή της Νομικής Αθηνών Θ. Φορτσακη και του καθηγητή Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Ν. Κουλούρη, ξεκίνησε τη λειτουργία του με τηλεδιάσκεψη το νεοσύστατο Ινστιτούτο Ενεργειακής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.
18 Οκτώβριος 2020 - 12:52μμ

ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΗΚΑΝ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΑΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ 

Επίσκεψη εργασίας πραγματοποιήθηκε από τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λ. Οικονόμου και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Καραμαλάκη στην Κομοτηνή, συνοδεία του Βουλευτή Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη. 
15 Οκτώβριος 2020 - 7:11μμ

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ, ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ -ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΙΤΛΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Επιγραμματικά, διεκδικητικά και στοιχειοθετημένα, στο πλαίσιο της διακομματικής για τη Θράκη, έθεσε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης σειρά από ζητήματα, μαζί τους δυο συναδέλφους του Βουλευτές Τάκη Χαρίτου και Ιλχαν Αχμέτ. Συγκεκριμένα ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας κατά την επίσκεψη του στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, ενημέρωσε τον Υπουργό κ. Κώστα Καραμανλή για την κατάσταση στη Ροδόπη και διεκδίκησε
14 Οκτώβριος 2020 - 2:47μμ

5 ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΟΔΟΠΗ ΕΘΕΣΕ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Τηλεδιάσκεψη με τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην Αν. Μακεδονία και τη Θράκη και τον Περιφερειάρχη είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει της επίσκεψης του τις επόμενες μέρες στη Σαμοθράκη.
14 Οκτώβριος 2020 - 1:43μμ

7 ΑΞΟΝΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

  Στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τη Θράκη κλήθηκε για ενημέρωση ο Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, προκειμένου να ενημερώσει για τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και το πρόγραμμα της Περιφέρειας με στόχο να ξεκολλήσει από την 11η θέση σε απορροφητικότητα κονδυλίων και να απαντήσει στις ερωτήσεις των Βουλευτών για μέτρα και στόχους του μέλλοντος. 
14 Οκτώβριος 2020 - 1:37μμ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΓΕΣ Χ. ΛΑΛΟΥΣΗ: ΠΡΟΧΩΡΑ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΙΑΣΜΟΥ-ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ

Σημαντική συνάντηση με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού κ.Χαράλαμπο Λαλούση είχε στο περιθώριο της ενημερωτικής Συνεδρίασης  της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Ελληνικής Βουλής στο ΓΕΕΘΑ, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας.