Υποθηκεύεται το μέλλον της νέας γενιάς

Συνέντευξη Ευριπίδη Στυλιανίδη στην Εφημερίδα "Χρόνος" της Κομοτηνής και στο Δημοσιογράφο Δήμο Μπακιρτζάκη στις 04/10/2011

Η κυβέρνηση στρέβλωσε το πρόγραμμα εργασιακής εφεδρείας αφού το ταυτίζει με την απόλυση

Υποθηκεύεται το μέλλον της νέας γενιάς, με την εθελούσια έξοδο, θα πει σε υνέντευξή του στο «Χρόνο».

Προασπιστής της λεγόμενης εργασιακής εφεδρείας, αλλά υπό διαφορετικές προϋποθέσεις, από αυτές που έθεσε σήμερα η κυβέρνηση, εμφανίστηκε ο πρώην υπουργός και βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης. Την εργασιακή εφεδρεία την είχε άλλωστε επεξεργαστεί και ο ίδιος κατά τη διάρκεια της θητείας του ως υπουργός Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων. Σύμφωνα με το σχέδιο που ο κ. Στυλιανίδης με τους συνεργάτες του είχε καταρτίσει, δίνονταν η δυνατότητα σε ανθρώπους οι οποίοι πραγματικά δεν χρειαζόντουσαν στις υπηρεσίες που υπηρετούσαν, είτε στον ευρύτερο δημόσιο τομέα είτε στις ΔΕΚΟ, να μπουν σε πρόγραμμα εργασιακής εφεδρείας και το κράτος να εξοικονομήσει τα επιδόματα, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις είναι περισσότερα από ότι ο βασικός μισθός. Ο εργαζόμενος συνέχιζε να παίρνει τον βασικό του μισθό και στον ΟΣΕ ειδικότερα, για τον οποίον ο κ. Στυλιανίδης είχε ετοιμάσει την πρώτη πλατφόρμα εργασιακής εφεδρείας, μπορούσαν όποιοι ήθελαν, το 2012, οπότε απελευθερώνονται οι σιδηροδρομικές μεταφορές, να ενταχθούν στο καθεστώς χωρίς να διακοπεί ο βασικός μισθός, αλλά έχοντας ταυτόχρονα τη δυνατότητα να εργαστούν σε ιδιωτικές εταιρίες.

«Η δική μας πρόταση για την εργασιακή εφεδρεία είχε εντελώς διαφορετικό περιεχόμενο, ήταν ουσιαστικά η απάντηση στην πολιτική των απολύσεων, των μετατάξεων ή της εθελούσιας εξόδου», ανέφερε χθες το μεσημέρι μιλώντας στο ράδιο Χρόνος 87,5 ο Ευριπίδης Στυλιανίδης κατηγορώντας παράλληλα την κυβέρνηση γιατί «στρέβλωσε το πρόγραμμα εργασιακής εφεδρείας πλήρως, συνδυάζοντας το με την απόλυση. Δηλαδή χρησιμοποιεί έναν όρο που εδραίωσε η ΝΔ και είχε περιεχόμενο, προκειμένου να πετύχει τις απολύσεις χωρίς το μέγιστο πολιτικό κόστος. Οι απολύσεις στερούν την ασφαλιστική εισφορά στα ταμεία, στερούν την είσπραξη των έμμεσων φόρων από την καταναλωτική δύναμη των εργαζομένων και στερούν και ένα σημαντικό ποσό για αποζημιώσεις και επιδόματα ανεργίας. Ουσιαστικά το όφελος δεν είναι τόσο καθαρό όσο φαίνεται. Η πολιτική των μετατάξεων έχει μηδενικό όφελος, καθώς αυτοί που μετατάσσονται και δη σε προχωρημένη ηλικία, ακόμη και σε ομοειδής θέσεις, συνεχίζουν να λαμβάνουν περίπου την ίδια αμοιβή. Η δε πολιτική της εθελούσιας εξόδου, τινάζει πραγματικά στον αέρα τα ταμεία και υπονομεύεται το μέλλον της νεότερης γενιάς».

Στο ερώτημα πως μπορεί να γίνει περιορισμός του δημόσιου τομέα χωρίς παράλληλα να απολυθούν εργαζόμενοι, ο κ. Στυλιανίδης τονίζει τα εξής: «η κυβέρνηση εδώ και 2 χρόνια δεν έχει κάνει την παραμικρή αποκρατικοποίηση, δεν έχει κάνει την παραμικρή εκχώρηση αρμοδιότητας του δημοσίου τομέα προς τον ιδιωτικό. Δεν έχει κάνει την παραμικρή διαρθρωτική αλλαγή, που να μειώνει το κόστος λειτουργίας του κράτους. Το ξέρετε ότι είναι εκατοντάδες, να μην πω χιλιάδες, τα ιδιωτικά κτήρια που ενοικιάζονται από το δημόσιο, ενώ υπάρχουν πάρα πολλά δημόσια κτήρια που παραμένουν αναξιοποίητα; Μόνο αν διαμορφώνοντας ξανά τα οργανογράμματα των υπουργείων, αν μειώνονταν οι γενικές διευθύνσεις, τα διοικητικά συμβούλια και τα λοιπά, η οικονομία θα ήταν τεράστια, χωρίς να διαταράξουμε τις εργασιακές σχέσεις».

ΝΑ ΜΕΙΩΘΕΙ ΕΠΙΘΕΤΙΚΑ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΑ

«Θα πρέπει να μειώσουμε επιθετικά το έλλειμμα, για να μπορέσουμε να βγάλουμε πλεόνασμα, ώστε να βγούμε από την ύφεση στην ανάπτυξη. Αν καταφέρουμε μειώνοντας το έλλειμμα να περάσουμε στην φάση της ανάπτυξης, τότε θα μπορούμε να συντηρήσουμε το χρέος μας. Αυτό όμως προϋποθέτει κινήσεις επιθετικές με στόχο τη μείωση του κράτους.
Η μείωση του κράτους δεν είναι απλά να διώξουμε κόσμο, αλλά να ιδιωτικοποιήσουμε συγκεκριμένες λειτουργίες. Δεν καταλαβαίνω γιατί το κράτος πρέπει να είναι επιχειρηματίας. Το κράτος πρέπει να είναι ρυθμιστής και επόπτης των κανόνων δικαίου».

Αποκρατικοποιήσεις, άμεση αλλαγή του φορολογικού συστήματος, εκσυγχρονισμός των οργανισμών των υπουργείων, μείωση των γενικών διευθύνσεων, των τμημάτων, λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών με λιγότερα και ικανά άτομα, αυστηρή εφαρμογή αυστηρή του 1 προς 10 στις προσλήψεις και έξυπνες μέθοδοι λειτουργίας του κράτους, ώστε να είναι πιο αποτελεσματικό, όπως η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, είναι μερικές από τις προτάσεις που θέτει ως απαραίτητες ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, προκειμένου, όπως τονίζει να αποφευχθούν νέα επώδυνα μέτρα εις βάρος των πολιτών.

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
27 Οκτώβριος 2020 - 3:36μμ

ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΙΛΗΣΕ Ο Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ 

Με τη συμμετοχή της Υπουργού Ενέργειας της Κύπρου και καθηγητών από διάφορα μέρη του κόσμου και υπό το συντονισμό του Καθηγητή της Νομικής Αθηνών Θ. Φορτσακη και του καθηγητή Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Ν. Κουλούρη, ξεκίνησε τη λειτουργία του με τηλεδιάσκεψη το νεοσύστατο Ινστιτούτο Ενεργειακής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.
18 Οκτώβριος 2020 - 12:52μμ

ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΗΚΑΝ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΑΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ 

Επίσκεψη εργασίας πραγματοποιήθηκε από τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λ. Οικονόμου και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Καραμαλάκη στην Κομοτηνή, συνοδεία του Βουλευτή Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη. 
15 Οκτώβριος 2020 - 7:11μμ

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ, ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ -ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΙΤΛΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Επιγραμματικά, διεκδικητικά και στοιχειοθετημένα, στο πλαίσιο της διακομματικής για τη Θράκη, έθεσε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης σειρά από ζητήματα, μαζί τους δυο συναδέλφους του Βουλευτές Τάκη Χαρίτου και Ιλχαν Αχμέτ. Συγκεκριμένα ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας κατά την επίσκεψη του στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, ενημέρωσε τον Υπουργό κ. Κώστα Καραμανλή για την κατάσταση στη Ροδόπη και διεκδίκησε
14 Οκτώβριος 2020 - 2:47μμ

5 ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΟΔΟΠΗ ΕΘΕΣΕ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Τηλεδιάσκεψη με τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην Αν. Μακεδονία και τη Θράκη και τον Περιφερειάρχη είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει της επίσκεψης του τις επόμενες μέρες στη Σαμοθράκη.
14 Οκτώβριος 2020 - 1:43μμ

7 ΑΞΟΝΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

  Στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τη Θράκη κλήθηκε για ενημέρωση ο Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, προκειμένου να ενημερώσει για τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και το πρόγραμμα της Περιφέρειας με στόχο να ξεκολλήσει από την 11η θέση σε απορροφητικότητα κονδυλίων και να απαντήσει στις ερωτήσεις των Βουλευτών για μέτρα και στόχους του μέλλοντος. 
14 Οκτώβριος 2020 - 1:37μμ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΓΕΣ Χ. ΛΑΛΟΥΣΗ: ΠΡΟΧΩΡΑ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΙΑΣΜΟΥ-ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ

Σημαντική συνάντηση με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού κ.Χαράλαμπο Λαλούση είχε στο περιθώριο της ενημερωτικής Συνεδρίασης  της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Ελληνικής Βουλής στο ΓΕΕΘΑ, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας.