Το Συνέδριο Εφαλτήριο για ένα Νέο Ξεκίνημα

Δημοσιεύθηκε στο εβδομαδιαίο περιοδικό «ΕΠΙΚΑΙΡΑ» στη δημοσιογράφο Άννα Δόλλαρη.

Ο βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ Ευριπίδης Στυλιανίδης χαρακτηρίζει το 8ο συνέδριο του κόμματός του ως εφαλτήριο για το ξεκίνημα μίας νέας και δυναμικής προσπάθειας που θα δώσει λύσεις στα σοβαρά προβλήματα που ταλανίζουν τον Έλληνα πολίτη. Θεωρεί ακρογωνιαίο λίθο την παρουσία του Κώστα Καραμανλή, ο οποίος, όπως λέει, βάλλεται συστηματικά, για την ενότητα που απαιτείται στη ΝΔ, όπως επίσης και το τέλος των βιλαετιών και των βαρονιών, κάτι που φάνηκε ξεκάθαρα από την ομιλία του Αντώνη Σαμαρά. Δεν θεωρεί αντίπαλο δέος της ΝΔ την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη ακόμα και στην περίπτωση που προχωρήσει στην ίδρυση κόμματος, ενώ στηλιτεύει τα βάρβαρα και αντιλαϊκά μέτρα που υιοθέτησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Στόχος και όραμα του ίδιου και της ΝΔ είναι μια ανοιχτή παράταξη με συγκεκριμένους στόχους υπό το πρίσμα της φιλελεύθερης κεντροδεξιάς πλατφόρμας.Κύριε Στυλιανίδη, μπορείτε να μας κάνετε μια σύντομη αποτίμηση του 8ου συνεδρίου της ΝΔ;

Το 8ο συνέδριο είναι το εφαλτήριο για το ξεκίνημα μιας νέας προσπάθειας. Η θερμή αντίδραση των συνέδρων προσδιόρισε τις 4 κορυφαίες στιγμές του συνεδρίου στέλνοντας ξεκάθαρα μηνύματα.

Πρώτη στιγμή ήταν η ενθουσιώδης υποδοχή του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, ο οποίος το τελευταίο διάστημα βάλλεται συστηματικά και βρώμικα από πολλές πλευρές.

Δεύτερη κορυφαία στιγμή ήταν ο εναγκαλισμός ΣαμαράΚαραμανλή, ένας συμβολισμός που σφυρηλατεί την ενότητα που επιθυμεί η βάση της ΝΔ.

Τρίτη στιγμή ήταν η εξαιρετικά οραματική ομιλία του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος έθεσε ξεκάθαρα το πλαίσιο της πολιτικής μας. Ολοκλήρωσε την αυτοκριτική για τα λάθη του παρελθόντος. Στήριξε και ανέδειξε τα επιτεύγματα της κυβέρνησης Καραμανλή και, τέλος, οριοθέτησε τις νέες πολιτικές μας, που χτίζουν μία πειστική εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης, διορθώνοντας λάθη και παραλείψεις και προσδιορίζοντας τη στρατηγική που θα μας οδηγήσει στο μέλλον.

Τέταρτη κορυφαία στιγμή, η διακήρυξη της απόφασης της ηγεσίας μας να βάλει τέλος σε βιλαέτια και βαρονίες, δίδοντας ίσες ευκαιρίες σε όλους, απευθύνοντας κάλεσμα στο σύνολο του δυναμικού της παράταξης. Η θετική αντίδραση του κόσμου προσδιόρισε με σαφήνεια τι ζητάει η κοινωνική βάση των Νεοδημοκρατών.

Ποιοί στόχοι, κατά την άποψή σας, επετεύχθηκαν για το κόμμα από τη διεξαγωγή του συνεδρίου;

Προσδιορίστηκε η νέα στρατηγική διεύρυνσης, περιγράφηκε με σαφήνεια η ιδεολογία του κοινωνικού φιλελευθερισμού, ετέθησαν οι στόχοι και δημιουργήθηκε ένα νέο μείγμα στελεχιακού δυναμικού με έντονη την παρουσία νέων και γυναικών. Αυτό που απομένει είναι να εξειδικευθεί το πρόγραμμα, διότι οι πολίτες κουράστηκαν από τα μεγάλα λόγια. Ζητούν εφαρμοσμένες ανταποδοτικές πολιτικές και αυστηρά χρονοδιαγράμματα υλοποίησης.

Πώς σχολιάζετε την πρόταση Σαμαρά για τρόπους απεγκλωβισμού της χώρας από το ΔΝΤ; Έχετε υπόψη σας συγκεκριμένη ή συγκεκριμένες προτάσεις;

Είχαμε εγκαίρως επισημάνει ότι η συκοφάντηση της χώρας από την ίδια την κυβέρνηση, με τη θεωρία του Τιτανικού, θα μας οδηγούσε στο ΔΝΤ, καθιστώντας μας αχίλλειο πτέρνα της Ευρωζώνης. Ενδεχομένως, ο Γιώργος Παπανδρέου τώρα να βρίσκει στο ΔΝΤ άλλοθι για τις αντιλαϊκές πολιτικές του. Αυτό όμως είναι ευκαιριακό και λαϊκίστικο.

Είναι κοινός στόχος, πιστεύω, όλων των κομμάτων το να ανακτήσει η Ελλάδα την απόλυτη κυριαρχία στην άσκηση της οικονομικής της πολιτικής και να σταθεί εκ νέου στα πόδια της εντός των διεθνών αγορών. Για μας αυτό δεν θα συμβεί με το στέγνωμα της αγοράς και το χτύπημα των μεσαίων και φτωχών εισοδημάτων που επιχειρεί το ΠΑΣΟΚ.

Εμείς πιστεύουμε στις γρήγορες, στοχευμένες αποκρατικοποιήσεις, στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, στην επιθετική πολιτική στους τομείς του εξαγωγικού εμπορίου, του τουρισμού, της ναυτιλίας και στην καθιέρωση του one stop shop των ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα.

Ποιός θα είναι ο πολιτικός λόγος και οι κινήσεις από την πλευρά της ΝΔ για να πλησιάσει και πάλι τη βάση της και γενικότερα το κοινωνικό σύνολο;

Συγκεκριμένες, σαφείς και ρεαλιστικές προτάσεις για όλα τα ζητήματα, με χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και την εγγύηση αξιόπιστων πολιτικών προσώπων που θα τις εφαρμόσουν. Όχι απλά άνοιγμα, αλλά ταύτιση με την κοινωνία, μέσα από τη διαμόρφωση ενός Σύγχρονου, Ανοιχτού, Διαδραστικού Κόμματος, που θα καθιστά τον Πολίτη καθημερινά συνδιαμορφωτή της πολιτικής μας.

Ενδιαφέρεστε για τη θέση του Γενικού Γραμματέα της ΝΔ; Έχετε προταθεί;

Ούτε εκδήλωσα ενδιαφέρον, ούτε μου έγινε πρόταση. Πιστεύω όμως ότι η επιλογή αυτή ανήκει στον Πρόεδρο του Κόμματος, ο οποίος θα της προσδώσει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που θεωρεί αναγκαία στην παρούσα συγκυρία.

Η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη αποτελεί αντίπαλο δέος για τη ΝΔ, εάν τελικά προχωρήσει στην ίδρυση κόμματος που θα αφορά το φιλελεύθερο κομμάτι της ΝΔ;

Όχι.

Πώς θα χαρακτηρίζατε την ιδεολογική πλατφόρμα που κατατέθηκε; Λαική, δεξιά, κεντροδεξιά;

Φιλελεύθερη Κεντροδεξιά.

Πολλοί κάνουν λόγο για «εργασιακό Μεσαίωνα». Θα θέλαμε ένα σχόλιό σας γι' αυτό, όπως επίσης και τί πιστεύετε ότι θα κάνει η ΝΔ για να ξεφύγουν από αυτή τη «λαίλαπα» οι Έλληνες πολίτες;

Το ΠΑΣΟΚ επιλέγει τη θεραπεία-σοκ, θίγοντας συχνά το σκληρό πυρήνα των εργασιακών δικαιωμάτων. Μέσα σε 10 μήνες έχει γίνει η κυβέρνηση των απολύσεων και της πρόωρης συνταξιοδότησης. Δεν λέμε ότι δεν χρειάζονται επιθετικές μεταρρυθμίσεις. Είναι άλλο όμως αυτό και άλλο να ταυτίζει το σοσιαλισμό με τη βαρβαρότητα.

Πώς σχολιάζετε τα μέτρα για το Ασφαλιστικό και ιδιαίτερα το Συνταξιοδοτικό; Εγκυμονούν κίνδυνοι για κοινωνικές εκρήξεις;

Το Ασφαλιστικό συνδέεται άμεσα με το δημογραφικό.
Η γρήγορη γήρανση του πληθυσμού και η υπογεννητικότητα, μαζί με την απερίσκεπτη πολιτική, οδηγούν στην εξαθλίωση των ταμείων. Καμία κυβέρνηση όμως δεν δικαιούται να αιφνιδιάζει εργαζόμενους και συνταξιούχους και να τους αφαιρεί χρήματα που οι ίδιοι κατέβαλαν στα ταμεία, κατά τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου.

Μία τέτοια πολιτική της απόγνωσης είναι βέβαιον ότι θα οδηγήσει σε κοινωνική έκρηξη.

Βατοπαίδιο και Siemens. Δύο σκάνδαλα που ταλάνισαν σύσσωμη την ελληνική κοινωνία και τη ΝΔ. Θα αποδοθεί Δικαιοσύνη; Τί ευθύνες έχουν και υπουργοί της ΝΔ;

Η παρανομία δεν έχει χρώμα. Ωστόσο, η σκανδαλολογία, δυστυχώς, χρησιμοποιήθηκε από το ΠΑΣΟΚ όχι για να αποκαλυφθεί η αλήθεια και να αποδοθεί Δικαιοσύνη, αλλά προεκλογικά για να θιγεί ηθικά η κυβέρνηση Καραμανλή και μετεκλογικά για να καταστεί πολιτικά όμηρος ο Αντώνης Σαμαράς. Εμείς πρώτοι είπαμε να αποδοθούν ευθύνες, όπου και αν ανήκουν. Όσο όμως προχωρά βαθύτερα η έρευνα, τόσο προκύπτουν όλο και περισσότερα εμπλεκόμενα στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Ή θα σοβαρευθεί, λοιπόν, το πολιτικό σύστημα αφήνοντας τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της ή θα αυτοκαταστραφεί ανοίγοντας χώρο σε τυχοδιώκτες λαϊκιστές. Ο πολιτικός κόσμος πρέπει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών. Μόνο έτσι θα αποκτήσει τη δύναμη για να συγκρουστεί με τα κακώς κείμενα.

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
9 Ιουλίου 2020 - 6:56μμ

Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ. ΔΙΚΑΙΩΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε σήμερα στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνο Τασούλα, τη δημιουργία Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη και την Ανάδειξη της Θράκης, ανταποκρινόμενος στο διαχρονικό αίτημα της περιοχής, που πρόσφατα είχαν την ευκαιρία να το ξανακαταθέσουν οι Μητροπολίτες της Τοπικής Εκκλησίας που τον επισκέφθηκαν.
7 Ιουλίου 2020 - 11:02πμ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΤΑΔ ΑΝΤΩΝΗ ΜΠΕΖΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

Συστηματική πίεση για την ανταποδοτική αξιοποίηση των τουριστικών ακινήτων του Νόμου Ροδόπης ασκεί ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στυλιανίδης.
6 Ιουλίου 2020 - 10:59πμ

ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ SHELMAN

Καθοριστικής σημασίας συνάντηση είχε σήμερα ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης με τον Υπουργό Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη για την επανεκκίνηση της βιομηχανίας Shelman στην Κομοτηνή.
29 Ιουνίου 2020 - 10:15πμ

ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Με τον Γενικό Διευθυντή της Αστυνομίας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Στρατηγό Συριτούδη είχε συνάντηση εργασίας ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας και Εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης Δρ. Ευριπίδης Στυλιανίδης.
28 Ιουνίου 2020 - 9:49μμ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΝΙΚΟ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΔΡ. ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤ. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ, ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΡΟΔΟΠΗΣ-ΝΔ, ΕΠΙΚ. ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΝΟΜΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ

Ευριπίδης Στυλιανίδης: Να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία Ο βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ τονίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη να ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και εξηγεί πότε η προσφυγή στη Χάγη μπορεί να είναι χρήσιμη για την Ελλάδα Νίκος Οικονόμου

ΝΑ ΣΥΣΤΑΘΕΙ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

Υπέρ της συγρότησης Διακομματικής επιτροπής για τη Θράκη τάσσεται με συνέντευξή του στο iEidiseis ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης, βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ και Επικ. Καθηγητής Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, εκφράζοντας μάλιστα τη βεβαιότητα ότι ο πρωθυπουργός θα είναι θετικός στη συγκεκριμένη ανάγκη.Ο πρώην υπουργός επισημαίνει ότι το «κόμμα Σαδίκ» «όχι απλά συνεργάζεται, αλλά καθοδηγείται σε μεγάλο βαθμό από την τουρκική διπλωματία».