Το πρόβλημα του δημοσίου χρέους στην Ελλάδα είναι πρωτίστως πολιτικό

Συνέντευξη Ευριπίδη Στυλιανίδη στην εφημερίδα "Ισοτιμία" στις 20/08/2011

Όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα η οικονομική κατάσταση στην ευρωζώνη, μπορεί να σωθεί χωρίς την έκδοση ευρωομολόγου;

Το ευρωομόλογο είναι πτυχή μιας εφαρμοσμένης πολιτικής ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Η Νέα Δημοκρατία εξ αρχής είχε επιμείνει σε αυτή την επιλογή κόντρα στη διαπραγματευτική ατολμία της κυβέρνησης Παπανδρέου και στην εσωστρεφή αντίδραση κάποιων ευρωπαίων ηγετών.

Σήμερα, μετά από επιζήμια καθυστέρηση, όλο και περισσότεροι ευρωπαίοι ηγέτες προσχωρούν στην ορθότητα της σκέψης μας. Αντιλαμβάνομαι τη δυσκολία της γερμανικής κυβέρνησης να πείσει τους πολίτες και ψηφοφόρους της να συμβάλουν με μερικές δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ έξτρα. Ωστόσο, είναι αναγκαίο η ευρωπαϊκή ηγεσία να επιλέξει ανάμεσα στην Ευρώπη των εθνικών εγωισμών ή στην ισχυρή Ενωμένη Ευρώπη της Αλληλεγγύης, όπως την εισηγούνταν, την οραματίζονταν και την επιδίωκαν οι ιστορικοί ηγέτες της γαλλογερμανικής ηγεσίας της προηγούμενης γενιάς, Φρανσουά Μιτεράν, Χέλμουτ Σμιτ, Χέλμουτ Κολ.

Το όραμα των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης έχει κόστος για όλους ή το αναλαμβάνουμε και προχωράμε ή το εγκαταλείπουμε και καθηλωνόμαστε.

Οι αποφάσεις της γαλλογερμανικής συνάντησης κορυφής σημαίνουν και νέα λιτότητα για την χώρα μας ;

Ενδεχομένως ναι, διότι όσο δεν υπάρχει πραγματική πολιτική και οικονομική ένωση ευνοείται η Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων και κάτι τέτοιο δυσκολεύει τους αρχηγούς των μεγάλων κρατών να συνειδητοποιήσουν τις κοινωνικές επιπτώσεις των αποφάσεων τους στις κοινωνίες των φτωχότερων κρατών μελών.

Ξένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι το ελληνικό χρέος που είναι περίπου 360 δις δεν είναι βιώσιμο; Συμφωνείτε με αυτή την εκτίμηση;

Οικονομοτεχνικά ίσως είναι έτσι, αλλά η πολιτική δεν ασκείται με μαθηματικούς υπολογισμούς. Το πρόβλημα είναι πρωτίστως πολιτικό. Η προσχώρηση στην «οικονομία της πίστης» (τραπεζικής, δανειακής, χρηματοπιστωτικής, χρηματιστηριακής κ.λ.π.) έγινε η αιτία να απομακρυνθούμε από την πραγματική οικονομία. Μάθαμε να καταναλώνουμε περισσότερα από όσα παράγουμε. Ξεχάσαμε να επενδύουμε στα πραγματικά συγκριτικά μας πλεονεκτήματα.

Όλες οι πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση κλονίζουν την εμπιστοσύνη των πολιτών και της αγοράς προς την Πολιτεία. Έδιωξαν 65 δις ευρώ ελληνικές καταθέσεις στο εξωτερικό. Μείωσαν την αγοραστική δύναμη των Ελλήνων. Στέγνωσαν την αγορά από ρευστότητα και εκτέλεσαν 110 χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Εκτίναξαν την ανεργία από το 8% το 2008 σε 16.6% σήμερα.

Δεν υπήρξε μέχρι τώρα πολιτική, που να στοχεύει στην αύξηση του ΑΕΠ, να υποχρεώνει το ιδιωτικό συμφέρον να διέρχεται μέσα από το δημόσιο, να διευκολύνει την επιχειρηματικότητα μειώνοντας τους φόρους, να προσελκύει «φρέσκο χρήμα» από το εξωτερικό και να φέρνει ανάπτυξη δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας.

Είναι αναγκαίο να «επιστρέψουμε στο Μέλλον», δηλαδή να επενδύσουμε στην πραγματική οικονομία και μάλιστα σε τομείς που υπερέχουμε, όπως η γη: σύγχρονη γεωργία, ο ήλιος: ποιοτικός τουρισμός, ο αέρας: εναλλακτική ενέργεια, η θάλασσα: ναυτιλία, το πνεύμα: παιδεία & πολιτισμός.

Φυσικά, απαραίτητο εργαλείο για κάτι τέτοιο είναι το μικρότερο και καλύτερο κράτος-ρυθμιστής, που θα θεσπίζει και θα επιβάλλει του κανόνες, θα προστατεύει την κοινωνική συνοχή, θα εγγυάται την κοινωνική κινητικότητα και θα χαράσσει την Εθνική Στρατηγική.

Το κόμμα σας υποστηρίζει ότι πολλά από τα φορολογικά μέτρα είναι άδικα. Αν αύριο γίνετε κυβέρνηση Θα τα πάρετε πίσω;

Τα άδικα μέτρα σίγουρα ναι, διότι το ασταθές, το ασαφές, το περίπλοκο και το άδικο φορολογικό σύστημα είναι τροχοπέδη στην ανάπτυξη, χτύπημα στην κοινωνική δικαιοσύνη και καταστροφή στην ισότητα των ευκαιριών.

Ο Αντώνης Σαμαράς δεσμεύτηκε να απλουστεύσει, και να κωδικοποιήσει το φορολογικό σύστημα δημιουργώντας κινητροδοτικό περιβάλλον για υγιή ανάπτυξη και νέες επενδύσεις.

Κατηγορείτε την κυβέρνηση ότι δεν έχει κάνει σχεδόν τίποτε στον τομέα της πάταξης της φοροδιαφυγής; Ποιο είναι το δικό σας σχέδιο;

Ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο, φορολόγηση στην πηγή, σοβαρός και αδιάφθορος ελεγκτικός μηχανισμός, γρήγορη απονομή Δικαιοσύνης.

Η κατάργηση χιλιάδων εκκρεμών φορολογικών δικών με συμβιβασμό θα επέφερε γρήγορα και σημαντικά έσοδα στο Κράτος, θα ελάφρυνε το έργο της Δικαιοσύνης και θα απελευθέρωνε την ιδιωτική πρωτοβουλία.

Η Κυβέρνηση έχει ανακοινώσει έσοδα από αποκρατικοποιήσεις ύψους 1.7 δις μέχρι τέλους Σεπτεμβρίου. ο Πρόεδρος του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων Καθηγητής Ι. Κουκιάδης όμως ανακοίνωσε ότι δεν μπορούν να γίνουν αποκρατικοποιήσεις, λόγω πτώσης της χρηματιστηριακής Αξίας, πολλών εταιρειών. Το κόμμα σας τι προϋποθέσεις βάζει;

Διαφοροποιούμε την αποκρατικοποίηση από την εκποίηση. Πιστεύουμε στις στοχευμένες ιδιωτικοποιήσεις γιατί δεν διακατεχόμαστε ως παράταξη από τις ιδεοληψίες, που χαρακτηρίζουν το ΠΑΣΟΚ. Στόχος μας είναι η ανάπτυξη του υγιούς ανταγωνισμού τόσο με την περιστολή των κρατικών μονοπωλίων όσο και με την αντιμετώπιση των ιδιωτικών ολιγοπωλίων.

Η δική μας κοινωνική συμμαχία δεν ακουμπά σε κλειστές συντεχνίες, αλλά στην ανοιχτή κοινωνία. Θυμίζω ότι αυτό το αποδείξαμε και στο παρελθόν ως παράταξη όταν, παρά την κόντρα του ΠΑΣΟΚ, επιτύχαμε αποκρατικοποιήσεις πάνω από 10 δις ευρώ μέσα σε πέντε χρόνια και εφαρμόσαμε με επιτυχία σειρά από Συμπράξεις Δημόσιου & Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Η κυβέρνηση, εδώ και δυο χρόνια, δεν έχει κάνει τίποτα, ή γιατί δεν το πιστεύει ή γιατί φοβάται τον κομματικό στρατό της ή γιατί αυτοεγκλωβίστηκε στην ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής.

Η κυβέρνηση αυτή δεν έχει καταλάβει ακόμα ότι η οικονομία, η κοινωνία και ο τόπος υποφέρουν περισσότερο από τους πολιτικούς, που δεν αποφασίζουν και δεν εκτελούν, παρά από εκείνους που αποφασίζουν έστω και λάθος. Ποιος πολιτικός θα υπέγραφε αποκρατικοποίηση, όταν εκ των προτέρων γνωρίζει λόγω των πρακτικών που δημιουργήθηκαν τους τελευταίους είκοσι μήνες, τι τον περιμένει την επόμενη μέρα;

Η ΑΔΕΔΥ απειλεί με στοχευμένες κινητοποιήσεις σε υπηρεσίες που έχουν σχέση με τα έσοδα. Θα στηρίξετε αυτές τις κινητοποιήσεις;

Όχι

Το πρόγραμμα της ΝΔ πότε θα είναι έτοιμο;

Είναι σχεδόν έτοιμο.
Ευχαριστώ τους Τομεάρχες, τους συναδέλφους βουλευτές, τα στελέχη μας και του 350 τεχνοκράτες από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα για τη συμβολή τους.

Διαμορφώσαμε το βασικό πλαίσιο του προγραμματικού λόγου σε 17 κυβερνητικούς τομείς, καλύπτοντας με πληρότητα όλες τις πτυχές της μελλοντικής διακυβέρνησης. Την προηγούμενη εβδομάδα ξεκινήσαμε, μετά από οδηγίες του Προέδρου του κόμματος την εσωτερική διαβούλευση συζητώντας με τον αρμόδιο τομέα τα ζητήματα της Νέας Πολιτείας και της Σύγχρονης Διοίκησης. Το επόμενο διάστημα θα συνεχιστεί η συνεργασία και με όλους του υπόλοιπους τομείς και τις γραμματείες προκειμένου να ξεκινήσει η άμεση και διαδραστική συζήτηση με τους πολίτες. Παράλληλα ολοκληρώνονται και τα περιφερειακά προγράμματα. Ξεδιπλώνουμε την «agenda» έξυπνων θεματικών πολιτικών, που διαμορφώνονται με κριτήριο την κοινωνική και οικονομική ανταποδοτικότητα. Στόχος μας είναι μια Νέα Συμφωνία Εμπιστοσύνης με τους Έλληνες πολίτες που θα περιγραφεί με σαφήνεια όχι μόνο τι θα κάνουμε, αλλά και πως θα το πετύχουμε.

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
27 Οκτώβριος 2020 - 2:36μμ

ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΙΛΗΣΕ Ο Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ 

Με τη συμμετοχή της Υπουργού Ενέργειας της Κύπρου και καθηγητών από διάφορα μέρη του κόσμου και υπό το συντονισμό του Καθηγητή της Νομικής Αθηνών Θ. Φορτσακη και του καθηγητή Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Ν. Κουλούρη, ξεκίνησε τη λειτουργία του με τηλεδιάσκεψη το νεοσύστατο Ινστιτούτο Ενεργειακής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.
18 Οκτώβριος 2020 - 11:52πμ

ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΗΚΑΝ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΑΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ 

Επίσκεψη εργασίας πραγματοποιήθηκε από τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λ. Οικονόμου και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Καραμαλάκη στην Κομοτηνή, συνοδεία του Βουλευτή Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη. 
15 Οκτώβριος 2020 - 6:11μμ

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ, ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ -ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΙΤΛΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Επιγραμματικά, διεκδικητικά και στοιχειοθετημένα, στο πλαίσιο της διακομματικής για τη Θράκη, έθεσε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης σειρά από ζητήματα, μαζί τους δυο συναδέλφους του Βουλευτές Τάκη Χαρίτου και Ιλχαν Αχμέτ. Συγκεκριμένα ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας κατά την επίσκεψη του στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, ενημέρωσε τον Υπουργό κ. Κώστα Καραμανλή για την κατάσταση στη Ροδόπη και διεκδίκησε
14 Οκτώβριος 2020 - 1:47μμ

5 ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΟΔΟΠΗ ΕΘΕΣΕ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Τηλεδιάσκεψη με τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην Αν. Μακεδονία και τη Θράκη και τον Περιφερειάρχη είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει της επίσκεψης του τις επόμενες μέρες στη Σαμοθράκη.
14 Οκτώβριος 2020 - 12:43μμ

7 ΑΞΟΝΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

  Στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τη Θράκη κλήθηκε για ενημέρωση ο Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, προκειμένου να ενημερώσει για τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και το πρόγραμμα της Περιφέρειας με στόχο να ξεκολλήσει από την 11η θέση σε απορροφητικότητα κονδυλίων και να απαντήσει στις ερωτήσεις των Βουλευτών για μέτρα και στόχους του μέλλοντος. 
14 Οκτώβριος 2020 - 12:37μμ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΓΕΣ Χ. ΛΑΛΟΥΣΗ: ΠΡΟΧΩΡΑ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΙΑΣΜΟΥ-ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ

Σημαντική συνάντηση με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού κ.Χαράλαμπο Λαλούση είχε στο περιθώριο της ενημερωτικής Συνεδρίασης  της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Ελληνικής Βουλής στο ΓΕΕΘΑ, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας.