ΤΕΤ Α ΤΕΤ ΜΕ ΒΙΒΙΑΝ. ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ESPRESSO ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΒΙΒΙΑΝ ΜΠΕΝΕΚΟΥ.

Ηρθε πρώτος στη Ροδόπη με 12.500 ψήφους, αφήνοντας χιλιόμετρα πίσω τους συνυποψήφιους του. Είχε όμως τους καλύτερους «μάνατζερ πολιτικής», που ήταν τα τρία παιδιά του, ο Στέλιος, η Ελενα και η Τζωρτζίνα. Επιστρέφει, λοιπόν, πανηγυρικά στη Βουλή, τέσσερα χρόνια αφότου έχασε την έδρα του από τα «στρεβλά» του εκλογικού νόμου, ο πρώην υπουργός και νυν βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης. Τα χρόνια που μεσολάβησαν, αν και λίγο πικρά, τον δυνάμωσαν. «Εκανα την αυτοκριτική μου και είδα ξεκάθαρα τα λάθη μου. Επένδυσα ξανά στον εαυτό μου» λέει ο ίδιος χαρακτηριστικά «στην Espresso». Και δεν επένδυσε μόνο στον εαυτό του, αλλά και σε φίλους, τους οποίους, όταν έμεινε εκτός πολιτικής, «μέτρησε» με το μέτρο του Κωνσταντίνου Καραμανλή, του Εθνάρχη, που κάποτε του είχε πει: «Μικρέ, να θυμάσαι, συχνά στη ζωή και την πολιτική δίπλα κάθεται ο εχθρός και απέναντι ο αντίπαλος».

-Επιστροφή στο κοινοβούλιο, με σαρωτική νίκη.
Ποιά τα συναισθήματα; Δικαίωση; Χαρά; ή κάτι άλλο;

Αναμφισβήτητα ηθική και πολιτική δικαίωση και φυσικά συγκίνηση για την σταθερή εμπιστοσύνη των συμπατριωτών μου στο πρόσωπο μου και κυρίως στον αγώνα που κάνω από παιδί για τη Θράκη μας.

-Ποιοί σας στήριξαν αυτή τη φορά; Νομίζω είχατε και τη στήριξη της μουσουλμανικής ψήφου;

Είναι εντυπωσιακή η αξιολογική ανάλυση του αποτελέσματος. Άνθρωποι από εντελώς διαφορετικές ιδεολογικές και κομματικές αφετηρίες. Συμπολίτες από τον αστικό ιστό αλλά και από τα χωριά μας. Παλιοί φίλοι αλλά και πολλοί νέοι ψηφοφόροι που συμμετείχαν με ενθουσιασμό στον αγώνα μου. Χριστιανοί που συσπειρώθηκαν αλλά και μουσουλμάνοι συμπολίτες μου, που θέλησαν να υπερασπιστούν την ανοιχτή κοινωνία που όλοι μαζί οικοδομήσαμε, από ξένες παρεμβάσεις ή προσπάθειες εκλογικής χειραγώγησης. Τους ευχαριστώ όλους από καρδιάς γιατί με τη υπερβατική στάση τους έβαλαν τον τόπο πάνω από όλα και μου έδωσαν απίστευτη δύναμη να υπερασπιστώ τις αξίες που πιστεύω και τις ελεύθερες συνειδήσεις τους.

-Ποιοί άνθρωποι ήρθαν κοντά σας στην Κομοτηνή για τη στήριξη της υποψηφιότητάς σας; Είδαμε και το Γιάννη Σμαραγδή:

Ήλθε ο Προεδρος Κ. Μητσοτάκης και ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και τους ευχαριστώ πολύ γι αυτό.
Ο Γιάννης Σμαραγδης για ακόμη μια φορά πέταξε πάνω από τα μικρά που χωρίζουν τους ανθρώπους. Λειτούργησε με εθνική ευαισθησία και με αγάπη για τον ακριτικό Ελληνισμό και με το μεστό λόγο του ταρακούνησε συνειδήσεις, αναδεικνύοντας το ιδανικό πρότυπο ενός πνευματικού Έλληνα, που ξέρει να τοποθετεί την Ελληνική σημαία πάνω από τα πολύχρωμα κομματικά σημαιάκια.
Η ανοιχτή επιστολή του είναι για μένα ξεχωριστή και τιμητική περγαμηνή που θα σημαδεύει για πάντα την πολιτική μου διαδρομή. Τον ευχαριστώ ιδιαίτερα για την αγάπη και το ενδιαφέρον του για τη Θράκη. Μακάρι τέτοιοι Έλληνες να προσδιόριζαν πάντα την εικόνα της σύγχρονης Ελλάδας. Ευχαριστώ από καρδιάς.

-Παρόλα αυτά αισθάνεστε ότι κάποιοι ίσως και να μην ήθελαν την επανεκλογή σας;

Αναμφισβήτητα. Δεν είναι δυνατόν να τους έχεις όλους μαζί σου. Αυτό που σε πληγώνει όμως είναι όταν εσύ δίνεσαι για την πατρίδα αψηφώντας τον εαυτό σου, την όποια άλλη δυναμική σταδιοδρομία σου, ακόμα και την οικογένεια σου και κάποιοι άλλοι φυλακίζονται στα πάθη τους και τους εγωισμούς τους, που δεν τους αφήνουν να αντιληφθούν τη σημασία της μάχης, όχι για τα πρόσωπα ή τα κόμματα, αλλά για την πατρίδα.
Ωστόσο πάντα ήμουν έτοιμος γι αυτό. Θυμάμαι κάποτε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, όταν ήμουν προεδρος της ΟΝΝΕΔ και βαλόμουν από αντιπάλους, μου είπε: «Μικρέ να θυμάσαι, συχνά στη ζωή και στην πολιτική δίπλα κάθεται ο εχθρός και απέναντι ο αντίπαλος. Σημασία έχει να δικαιώνεις αυτούς που σε πίστεψαν...»

-Όλα αυτά τα χρόνια, τα εκτός κοινοβουλίου, υπήρξαν άνθρωποι που έφυγαν από κοντά σας και ίσως τώρα επέστρεψαν; Πως νιώθετε σε τέτοιες περιπτώσεις;

Ο αείμνηστος πατέρας μου και δάσκαλος μου κάποτε μου είπε: «Στη ζωή σου φρόντισε να πέσεις, όταν θα έχεις ακόμα δύναμη να σηκωθείς μόνος σου. Τότε θα δεις ποιος θα έλθει να σου δώσει το χέρι και ποιος θα σου δώσει μία για να σε ξεκάνει εντελώς. Μόνο τότε θα δεις ποιοι είναι οι πραγματικοί σου φίλοι....»
Χαίρομαι γιατί με αξίωσε ο θεός να το δω και να διαπιστώσω ότι οι φίλοι μου ήταν καλοί, ήταν πολλοί, ήταν όσοι χρειάζεται για πετύχουμε τα όνειρα μας.

-Πως κρίνετε τις πρώτες μέρες του Κυριάκου Μητσοτάκη;

Γρήγορος, προετοιμασμένος και κυρίως αποφασισμένος να επιτύχει με το δικό του ιδιαίτερο τρόπο τους στόχους που δημόσια έθεσε με τον προεκλογικό προγραμματικό του λόγο. Του εύχομαι κάθε επιτυχία και να ξέρει ότι θα είμαι δίπλα του στη δύσκολη εθνική προσπάθεια που ξεκινά.

-Την ατζέντα της Κεραμέως πως την κρίνετε, καθώς έχετε υπάρξει υπουργός Παιδείας; Μπορούν να γίνουν πράγματα ή όλα αυτά είναι τα οράματα των πρώτων ημερών ενός υπουργού στο πόστο του;

Η Νίκη έχει το ομορφότερο όνομα και πιστεύω ότι θα το δικαιώσει. Προσωπικά την ευχαριστώ τόσο την ίδια, όσο και τον Πρωθυπουργό διότι τήρησαν την δέσμευση τους χωρίς να υπολογίσουν το πολιτικό κόστος και να ενδώσουν στον λαϊκισμό, ανακοινώνοντας την ενίσχυση του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου που είναι η ζωή της ακριτικής Θράκης και την κατάργηση της 4ης Νομικής Σχολής. Είμαι βέβαιος ότι την ίδια δυναμική στάση θα κρατήσει σε όλα τα κρίσιμα θέματα αναμόρφωσης της Παιδείας μας, από την βελτίωση της εκπαιδευτικής καθημερινότητας μέχρι το σπάσιμο του κρατικού μονοπωλείου στην Ανώτατη Εκπαίδευση και τη σύνδεση του Πανεπιστημίου με την αγορά, δηλαδή τη διαμόρφωση των επαγγελμάτων του μέλλοντος.

-Τι προτεραιότητες πολιτικές έχετε;

Πρώτος μου στόχος η δημογραφική ενίσχυση της Θράκης και της Ροδόπης με μια ποιοτική και έξυπνη ανάπτυξη που θα την ξεκολλήσει γρήγορα από το τέλμα. Δεύτερον θέλω να συμβάλλω στην επιστροφή της Ελλάδας σε διεθνείς πρωταγωνιστικούς ρόλους και στη μετεξέλιξη της σε διεθνές εκπαιδευτικό και πολιτιστικό κέντρο.

-Είχατε κοντά σας τα τρία παιδιά σας, στην προεκλογική εκστρατεία. Πείτε μου τι σας έλεγαν, πως το έζησαν όλο αυτό;

Συμμετείχαν δυναμικά σε όλα τα στάδια του αγώνα μου. Έβλεπα την αγωνία τους. Χαιρόμουν γιατί ψήνονται στα δύσκολα. Έπερνά δύναμη από τα μάτια τους και κουράγιο από τα έξυπνα λόγια που συχνά αφοπλιστικά μου έλεγαν.

-Τα χρόνια που είσαστε εκτός βουλής, σας στεναχώρησαν; Είχατε μέσα σας πικρά συναισθήματα;

Αντίθετα με δυνάμωσαν. Έκανα την αυτοκριτική μου. Είδα ξεκάθαρα τα λάθη μου. Επένδυσα ξανά στον εαυτό μου, γυρίζοντας στην ακαδημαϊκή μου καριέρα. Η εκλογή μου ως Επικ. Καθηγητή στη Νομική του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου με εβαλε βαθύτερα στην επιστήμη μου και με έφερε κοντύτερα στη νεότερη γενιά. Τα χρόνια αυτά ενίσχυσαν την αυτοπεποίθηση μου και με κάνανε να αγαπήσω περισσότερο την πατρίδα μου. Νιώθω πιο ώριμος και πιο έτοιμος να επιστρέψω με αποτελέσματα την εμπιστοσύνη του κόσμου.

-Υπήρξε στιγμή που περάσατε πολύ δύσκολα αυτά τα χρόνια;

Αρκετές.Σκεφθείτε ότι εγώ δε πλούτισα από την πολιτική. Αντιθέτως απομείωσα την περιουσία των γονιών μου. Αφοσιώθηκα σε αυτήν από νέος αφήνοντας στη μέση μια καλή διεθνή ακαδημαϊκή και δικηγορική καριέρα.
Το 2015 όταν έχασα την έδρα από τον εκλογικό νόμο ξαναξεκίνησα από το μηδέν έχοντας όμως την ευθύνη μιας οικογένειας με τρία παιδάκια. Καταλαβαίνεις ότι αυτό δεν ήταν καθόλου εύκολο για μένα. Ωστόσο την δουλειά δεν τη φοβήθηκα ποτέ. Έπιασα το νήμα από εκεί που το είχα αφήσει και συνέχισα δυναμικά χωρίς να ακούω πικρόχολα σχόλια ή να επηρεάζομαι από μικροπρεπείς συμπεριφορές. Δοκίμασα τις δυνάμεις μου ξανά και δόξα το θεό πέτυχα τους στόχους μου. Τώρα είμαι ξανά παρών πιο δυνατός και πιο έτοιμος.

-Μετά τη νίκη, ποιό ήταν το πρώτο πράγμα που κάνατε; Με ποιόν μοιραστήκαμε τη χαρά;

Πρώτα με την οικογένεια μου. Τη μάνα μου, τη γυναίκα μου και κυρίως τα παιδιά μου αλλά και με τους φίλους που πάλεψαν δίπλα μου σε αυτόν τον δύσκολο και ωραίο αγώνα.

-Σας ευχήθηκαν πολιτικοί αντίπαλοι;

Βέβαια. Από την πρώτη στιγμή.

-Κεφάλαιο Γιούλη Στυλιανίδη, η σύζυγος: Τι λέτε με δυό φράσεις;

Αν δεν έχεις στήριγμα τους ανθρώπους που αγαπάς στη ζωή δεν μπορείς να πετύχεις τίποτε.

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
9 Ιουλίου 2020 - 6:56μμ

Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ. ΔΙΚΑΙΩΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε σήμερα στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνο Τασούλα, τη δημιουργία Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη και την Ανάδειξη της Θράκης, ανταποκρινόμενος στο διαχρονικό αίτημα της περιοχής, που πρόσφατα είχαν την ευκαιρία να το ξανακαταθέσουν οι Μητροπολίτες της Τοπικής Εκκλησίας που τον επισκέφθηκαν.
7 Ιουλίου 2020 - 11:02πμ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΤΑΔ ΑΝΤΩΝΗ ΜΠΕΖΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

Συστηματική πίεση για την ανταποδοτική αξιοποίηση των τουριστικών ακινήτων του Νόμου Ροδόπης ασκεί ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στυλιανίδης.
6 Ιουλίου 2020 - 10:59πμ

ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ SHELMAN

Καθοριστικής σημασίας συνάντηση είχε σήμερα ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης με τον Υπουργό Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη για την επανεκκίνηση της βιομηχανίας Shelman στην Κομοτηνή.
29 Ιουνίου 2020 - 10:15πμ

ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Με τον Γενικό Διευθυντή της Αστυνομίας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Στρατηγό Συριτούδη είχε συνάντηση εργασίας ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας και Εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης Δρ. Ευριπίδης Στυλιανίδης.
28 Ιουνίου 2020 - 9:49μμ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΝΙΚΟ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΔΡ. ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤ. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ, ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΡΟΔΟΠΗΣ-ΝΔ, ΕΠΙΚ. ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΝΟΜΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ

Ευριπίδης Στυλιανίδης: Να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία Ο βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ τονίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη να ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και εξηγεί πότε η προσφυγή στη Χάγη μπορεί να είναι χρήσιμη για την Ελλάδα Νίκος Οικονόμου

ΝΑ ΣΥΣΤΑΘΕΙ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

Υπέρ της συγρότησης Διακομματικής επιτροπής για τη Θράκη τάσσεται με συνέντευξή του στο iEidiseis ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης, βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ και Επικ. Καθηγητής Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, εκφράζοντας μάλιστα τη βεβαιότητα ότι ο πρωθυπουργός θα είναι θετικός στη συγκεκριμένη ανάγκη.Ο πρώην υπουργός επισημαίνει ότι το «κόμμα Σαδίκ» «όχι απλά συνεργάζεται, αλλά καθοδηγείται σε μεγάλο βαθμό από την τουρκική διπλωματία».