ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΔΡ. ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΕΠ.ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΝΟΜΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ, ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΑΙ Τ. ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΡΟΔΟΠΗΣ, ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΑΣΑ ΣΤΑΜΑΤΗ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΔΡ. ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΕΠ.ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΝΟΜΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ, ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΑΙ Τ. ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΡΟΔΟΠΗΣ, ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΑΣΑ ΣΤΑΜΑΤΗ

1. Τι σημαίνει το γεγονός ότι ο Κώστας Καραμανλής πραγματοποίησε στην Θράκη την πρώτη του επι της ουσίας πολιτική περιοδεία μετά το 2009;
Αναδεικνύει τη Θράκη ως Εθνικό πρόταγμα, απαντώντας με ισχυρούς συμβολισμούς στην προκλητικότητα της Άγκυρας και στην αδιαφορία της Αθήνας.
Υπενθυμίζει την ανάγκη άμεσης αποκατάστασης της ισχυρής
Κοινοβουλευτικής Εκπροσώπησης σε Ξάνθη και Ροδόπη, όπου η ΝΔ έχει μόνο Μουσουλμάνους Βουλευτές, με επιπτώσεις τόσο στην ψυχολογία όσο και στη δημογραφική και αναπτυξιακή θωράκιση της περιοχής.
Τέλος στη Ροδόπη ο Καραμανλής ξαναέπιασε το νήμα από εκεί που το είχε αφήσει κατά την τελευταία του περιοδεία ως Πρωθυπουργός. Για κάποιο λόγο η μοίρα τον συνδέει με αυτή την ακριτική περιοχή. Από εδώ ξεκίνησε ως τομεάρχης και έγινε βουλευτής Θεσσαλονίκης το 1989. Ξεκίνησε ως βουλευτής και έγινε αρχηγός το 1997. Ξεκίνησε ως αρχηγός και έγινε Πρωθυπουργός το 2004. Εδώ ολοκλήρωσε ως Πρωθυπουργός το Δεκαπενταύγουστο του 2009, τονίζοντας τη σημασία της Θράκης για την Ελλάδα του αύριο.
Νομίζω ότι με αυτή την επίσκεψη του, επιδίωξε την αφύπνιση και την ενότητα όλων των δυνάμεων της παράταξης, στο πλευρό του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενόψει της κρίσιμης μάχης που θα δώσει, αλλά έστειλε και ισχυρό μήνυμα στους εθνομηδενιστές...

2. Ποιες είναι τώρα οι σχέσεις σας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεδομένου ότι στην μάχη για την αρχηγία είχατε μιλήσει για νεοφιλελεύθερες πρακτικές;

Δεν είμαι περαστικός από τη Νέα Δημοκρατία. Την υπηρετώ από παιδί γιατί πιστεύω στον αξιακό της κώδικα, όπως τον προσδιόρισε κάποτε ο ιδρυτής της.
Για μένα οι εσωτερικές μάχες τελειώνουν στη κάλπη της εσωκομματικής δημοκρατίας, την οποία σέβομαι απόλυτα.
Η επόμενη μέρα είναι μάχη για την παράταξη και την πατρίδα.
Ο Κ.Μητσοτάκης είναι πρόεδρος της ΝΔ και δικαιούται να γίνει Πρωθυπουργός. Είναι χρέος όλων, όσων αγαπούμε και πιστεύουμε αυτή την παράταξη, να συμβάλουμε σε αυτό με όλες μας τις δυνάμεις, να την κρατήσουμε ενωμένη και να την ξανακάνουμε μεγάλη και κυρίαρχη.
Σας απαντώ λοιπόν ξεκάθαρα, στις δύσκολες μάχες που έχουμε μπροστά μας θα στηρίξω τον Κυριάκο και την παράταξη μου με όλη μου τη δύναμη, χωρίς όρους ή προϋποθέσεις. Μοναδικός στόχος μου είναι το συμφέρον της πατρίδας μου και των ανθρώπων της που υποφέρουν.

3. Έχετε μετανιώσει που είχατε αποκαλύψει το τηλεφώνημα Τσίπρα-Καραμανλή στην διάρκεια της διαπραγμάτευσης του 2015;

Για ποιο λόγο να μετανιώσω; Εκείνο ακριβώς το τηλεφώνημα ανέδειξε πολιτικά και ιστορικά, ότι ο Κώστας Καραμανλής ιεραρχεί με συνέπεια το εθνικό συμφέρον πάνω από τα κομματικά πάθη και τις προσωπικές ματαιοδοξίες. Ενθάρρυνε τον Αλέξη Τσίπρα να υπερβεί τους παραλογισμούς του παρελθόντος του και κράτησε την Ελλάδα σταθερή στις ράγες της Ευρώπης. Θα ήταν προτιμότερο δηλαδή ο Κώστας Καραμανλής να είχε υποκύψει στις εσωκομματικές μικροψυχίες, φοβούμενος αυτά που ύπουλα κάποιοι του επέρριψαν αργότερα και να αφήσει τηνΕλλάδα να καταστραφεί.

4. Η ΝΔ του Κυριακου Μητσοτακη θα είναι αυτοδύναμη;
Αν οργανωθεί έγκαιρα η απαιτούμενη πανστρατιά. Αν επιτευχθεί σωστά ένα αμφίπλευρο άνοιγμα χωρίς όμως να αλλοιώνεται το αξιακό DNA της κεντροδεξιάς παράταξης μας. Αν αναδειχθεί ξεκάθαρα ένα εθνικό διακύβευμα που θα αφυπνίζει και θα εμπνέει και τον τελευταίο Έλληνα, ΝΑΙ μπορούμε να επιτύχουμε μια πολύτιμη αυτοδυναμία. Και την ονομάζω πολύτιμη, διότι είναι ίσως η πιο στέρεη βάση για μια ανορθωτική διακυβέρνηση.

5. Θα αναλάβετε ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία της ΝΔ;
Από παιδί είμαι μαχητής αυτής της παράταξης. Ανέβηκα σχεδόν όλα τα σκαλοπάτια από τη ΔΑΠ και την ΟΝΝΕΔ ως τα σημαντικά Υπουργεία με πολύ δουλειά, αγώνες και θυσίες. Η ΝΔ με τίμησε κατ’ επανάληψη και την τιμώ. Αγαπώ τον υπέροχο κόσμο της και σέβομαι την ηγεσία. Δε ζητώ τίποτε. Είμαι διατεθημένος να συνεισφέρω όπου και όπως μπορώ.

6. Πώς βιώνετε σε προσωπικό και πολιτικό επίπεδο το γεγονός ότι είστε εκτός Βουλης και ταυτόχρονα η εκλογική σας περιφέρεια, η Ροδόπη δεν εκπροσωπείται από Χριστιανό βουλευτή στο Κοινοβούλιο;

Το να είσαι εκτός, ενώ έχεις εκλεγεί πρώτος, είναι άδικο και δύσκολο, αλλά εξαιρετικά διδακτικό. Έκανα σκληρή αυτοκριτική. Είδα πιο κάθαρά τα πράγματα από απόσταση. Διαπίστωσα πόσο ασήμαντοι ήταν κάποιοι άνθρωποι που θεωρούσα πριν σημαντικούς και πόσο σημαντικοί ηταν άνθρωποι σεμνοί, που πριν δεν τους είχα καν προσέξει. Ζήτησα συγγνώμη από ανθρώπους που είχα αδικήσει.
Ξαναβρέθηκα με την οικογένεια και τα παιδιά μου, κάτι που με θωράκισε ψυχικά και ηθικά.
Ασχολήθηκα ξανά με τον εαυτό μου, μετά από χρόνια, δοκιμάζοντας να ξανάσηκωθώ και να επιβιώσω σε μια δύσκολη συγκυρία και τα κατάφερα νομίζω συνεχίζοντας μια άλλη καριέρα, που είχα αφήσει στη μέση με την εκλογή μου ως Καθηγητή στη Νομική του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.
Εν μέρη θεωρώ τον εαυτό μου όμως και τυχερό, γιατί δε συμμετείχε σε αυτή τη συγκεκριμένη Βουλή. Όχι μόνο εξαιτίας αυτών που ψήφισε.... Εγώ γνώρισα το Κοινοβούλιο με Μ.Εβερτ,Α.Κακλαμάνη,Κ.Μητσοτακη,Α.Παπανδρέου,Σ.Δήμα, Α.Τσαλδάρη, Α. Πεπονή,Π.Αυγερινό,Α.Κανελόπουλο, Γ.Βαρβιτσιώτη, Γ.Κεφαλογιάννη,Χ. Φλωράκη...Τότε στην Ολομέλεια γρονθοκοπούνταν δημοκρατικά επιχειρήματα και όχι προσωπικές ύβρεις. Τότε η Βουλή νομοθετούσε για το αύριο και δε λειτουργούσε ως μια διαρκής Εξεταστική Επιτροπή. Όλοι είχαν αναφορά στον Ελληνικό Λαό και όχι στα διεθνή διευθυντήρια.
Ο μόνος λόγος που ειλικρινά με πληγώνει η μη εκλογή σε αυτή την κρίσιμη εθνικά συγκυρία είναι, διότι η μονομερής και ασθενης εκπροσώπηση της Ροδόπης και της Θράκης απειλεί να ακυρώσει ότι έχτισα με κόπο τα προηγούμενα χρόνια για την ιδιαίτερη πατρίδα μου, βάζοντας μάλιστα σε απίστευτες περιπέτειες ολόκληρη την Ελλάδα.
Ο Νεοοθωμανικός Αναθεωρητισμός ενισχύει την Τουρκική παρεμβατικότητα στη Θράκη, αμφισβητεί τη Λωζάννη, επιδιώκει να χειραγωγήσει τη Μουσουλμανική Μειονότητα, υπονομεύοντας ευθέως το μοντέλο ανοιχτής δημοκρατικής κοινωνίας που χτίσαμε εκεί όλοι μαζί και η κυβέρνηση αδιαφορεί. Οι Εθνομηδενιστές επιβάλουν ιδεολογία και νοοτροπία παντού και οι νέοι φεύγουν λόγω της ανεργίας, αφήνοντας την τοπική κοινωνία σε ύπνωση. Ο τόπος υποβαθμίζεται αναπτυξιακά, αποδυναμώνεται δημογραφικά και απειλείται εθνικά. Αυτό είναι για μένα η πιο μεγάλη πρόκληση για να ξαναμπώ στη μάχη...

7. Εχετε καποιο χομπι για να ξεφεύγευτε απο την πολιτικη;
Συνδυάζω τρία πράγματα τα τελευταία χρόνια. Την μάχιμη πολιτική, τη συμβουλευτική δικηγορία και την ακαδημαϊκή καριέρα. Όταν μπορώ ταξιδεύω, διαβάζω και γράφω επιστημονικά και πολιτικά βιβλία και άρθρα. Έχω ταξιδέψει επαγγελματικά ή προσωπικά ήδη σε 65 χώρες και σε όλη σχεδόν την Ελλάδα πάνω από 3 φορές.Έχω γράψει 6 νομικά και πολιτικά βιβλία και ετοιμάζω άλλα δύο καθώς και πάνω από 30 άρθρα σε 5 γλώσσες.
Το τελευταίο μου βιβλίο, που εξήντλησε ήδη τη δεύτερη έκδοση του στα ελληνικά «Θράκη: το επόμενο βήμα» των εκδόσεων ΜΙΝΩΑΣ, κυκλοφόρησε ήδη και στα αγγλικά, με τίτλο “Thrace: the Greek Model of an Open Democratic Society”

8. Πιτσιρικάς τι θέλατε να γίνετε;

Από τα 17 μου πρώτος στόχος μου ήταν η πολιτική. Την επιδίωξα δια των νομικών σπουδών μου στο Δημοκρίτειο της Θράκης και με το διδακτορικό στο Συνταγματικό Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου. Ποτέ όμως δεν αποκόπηκα από την πραγματική ζωή. Τις σπουδές μου τις αυτοχρηματοδότησα δουλεύοντας για ένα διάστημα σερβιτόρος στο εστιατορείου Πάρος του Αμβούργου και για κάποια χρόνια ως φύλακα θυρωρός στο Γ.Προξενείο της Ελλάδας. Ήταν η πρώτη μου δοκιμασία. Πήγα χωρίς γερμανικά, με λίγα λεφτά από το εφάπαξ του δάσκαλου πατέρα μου και χωρίς να γνωρίζω κανένα και έφυγα διδάκτορας Νομικής, έχοντας γνωρίσει από τον Καγκελάριο της Γερμανίας Χ.Κολ μέχρι τον τελευταίο εργάτη του λιμανιού. Αυτή τη δοκιμασία την αναφέρω στα παιδιά μου, γιατί με κάνει ακόμα υπερήφανο.

9. Ποια ηταν η χειροτερη στιγμή μέχρι σημερα;

Η απώλεια του δεκαπεντάχρονου αδελφού μου από ιατρικό λάθος. Με πλήγωσε, αλλά και με ανδροποίησε πολύ νωρίς.
Απέκτησα φιλοσοφία ζωής.Πίστεψα στην αξιοκρατία, γιατί είδα από κοντά τις συνέπειες της ασχετοσύνης και της απληστίας. Αυτές τις αξίες συνεχίζω να υπηρετώ. Γι’ αυτό στην ΟΝΝΕΔ εγώ υποστήριζα πάντα ένα αντίστροφο σύνθημα από το «Πώς θα αλλάξει η Ελλάδα αν δεν αλλάξουμε εμείς;». Πίστευα και το έλεγα στους φίλους μου, πως «Για να αλλάξει η Ελλάδα, εμείς δεν πρέπει να αλλάξουμε», δεν πρέπει να συμβιβαστούμε, δεν πρέπει να υποταχθούμε σε συμφέροντα. Πρέπει να παραμείνουμε αγνοί όπως όταν ξεκινήσαμε. Επίμονοι στο όραμα μας για μια καλύτερη πατρίδα.

10. Ποιος ειναι ο αγαπημενος σας τραγουδιστης και ποιο τραγουδι;
Ο Στέλιος Καζαντζίδης στο τραγούδι «Εγώ με την Αξία μου κι όχι με ξένες πλάτες...»

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
9 Ιουλίου 2020 - 6:56μμ

Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ. ΔΙΚΑΙΩΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε σήμερα στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνο Τασούλα, τη δημιουργία Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη και την Ανάδειξη της Θράκης, ανταποκρινόμενος στο διαχρονικό αίτημα της περιοχής, που πρόσφατα είχαν την ευκαιρία να το ξανακαταθέσουν οι Μητροπολίτες της Τοπικής Εκκλησίας που τον επισκέφθηκαν.
7 Ιουλίου 2020 - 11:02πμ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΤΑΔ ΑΝΤΩΝΗ ΜΠΕΖΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

Συστηματική πίεση για την ανταποδοτική αξιοποίηση των τουριστικών ακινήτων του Νόμου Ροδόπης ασκεί ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στυλιανίδης.
6 Ιουλίου 2020 - 10:59πμ

ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ SHELMAN

Καθοριστικής σημασίας συνάντηση είχε σήμερα ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης με τον Υπουργό Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη για την επανεκκίνηση της βιομηχανίας Shelman στην Κομοτηνή.
29 Ιουνίου 2020 - 10:15πμ

ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Με τον Γενικό Διευθυντή της Αστυνομίας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Στρατηγό Συριτούδη είχε συνάντηση εργασίας ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας και Εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης Δρ. Ευριπίδης Στυλιανίδης.
28 Ιουνίου 2020 - 9:49μμ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΝΙΚΟ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΔΡ. ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤ. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ, ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΡΟΔΟΠΗΣ-ΝΔ, ΕΠΙΚ. ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΝΟΜΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ

Ευριπίδης Στυλιανίδης: Να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία Ο βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ τονίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη να ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και εξηγεί πότε η προσφυγή στη Χάγη μπορεί να είναι χρήσιμη για την Ελλάδα Νίκος Οικονόμου

ΝΑ ΣΥΣΤΑΘΕΙ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

Υπέρ της συγρότησης Διακομματικής επιτροπής για τη Θράκη τάσσεται με συνέντευξή του στο iEidiseis ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης, βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ και Επικ. Καθηγητής Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, εκφράζοντας μάλιστα τη βεβαιότητα ότι ο πρωθυπουργός θα είναι θετικός στη συγκεκριμένη ανάγκη.Ο πρώην υπουργός επισημαίνει ότι το «κόμμα Σαδίκ» «όχι απλά συνεργάζεται, αλλά καθοδηγείται σε μεγάλο βαθμό από την τουρκική διπλωματία».