ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ KONTRA ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΣΟΦΙΑ ΛΙΑΚΟΥ
1. Σας αιφνιδίασε η κίνηση της Τουρκίας σχετικά με τη Λιβύη;
Η στήριξη που τόσο καιρό δίνει η Τουρκία στην «κυβέρνηση της Τρίπολης» ήταν εμφανές ότι αποσκοπούσε στην εκμετάλλευση αυτής ακριβώς της στιγμής: την ώρα της αδυναμίας του «πολιορκημένου Στρατηγού» να επιβάλλει ως αντάλλαγμα μια συμφωνία που βέβαια δεν έχει την έγκριση του Λιβυκού Κοινοβουλίου. Στόχος της Τουρκίας είναι η δημιουργία τετελεσμένων στην περιοχή που ακυρώνουν de facto το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και προσβάλουν ΟΗΕ, ΝΑΤΟ και ΕΕ. Αυτό το μνημόνιο όμως είναι ανυπόστατο και η συμπεριφορά της γείτονος είναι παντελώς έκνομη και την εκθέτει διεθνώς, βάζοντας ενώπιον των ευθυνών τους τις μεγάλες δυνάμεις και τους διεθνείς Οργανισμούς.
2. Φοβάστε θερμό επεισόδιο; Μπορεί να φθάσει ως εκεί ο Ερντογάν;
Αν θέλουμε να αποτρέψουμε αυτό το κρεσέντο προκλήσεων και εκβιασμών της Τουρκίας, η ιστορία μας διδάσκει, ότι παράλληλα με μια έξυπνη διπλωματία πρέπει επιτέλους να αποφασίσουμε να επενδύσουμε διακομματικά και σε μια ισχυρή αποτρεπτική δύναμη. Προσωπικά πιστεύω ότι από τα 36 δις που διαθέτει το μαξιλάρι της εθνικής οικονομίας πρέπει κάποια να τα επενδύσουμε στην ασφάλεια και την ειρήνη. Δεν αρκεί η αναβάθμιση των F16 και των Mirage. Ας ανοίξουμε την κουβέντα με τις ΗΠΑ για τα F35. Μόνο αυτό θα ενισχύσει τη θέση της Ελλάδας, ενόψει της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στο Λευκό Οίκο και θα δημιουργήσει την προοπτική ανατροπής της ισορροπίας στο Αιγαίο.
3. Πώς είδατε τις αντιδράσεις της κυβέρνησης κυρίως με την απέλαση του Λίβυου πρέσβη;
Η Κυβέρνηση ορθώς επιδόθηκε σε ένα διπλωματικό μαραθώνιο διεθνοποιώντας το πρόβλημα. ΟΗΕ, ΕΕ, ΝΑΤΟ, διμερώς και πολυμερώς ενισχύουμε τις συμμαχίες μας. Αυτό όμως δεν αρκεί. Χρειάζεται να αφυπνιστούν και οι Έλληνες. Δεν μπορεί την ώρα που γίνονται όλα αυτά οι Αθηναίοι να ασχολούνται με το τι χρώμα έχουν τα φωτάκια του στολισμού της Αθήνας. Κατά τη γνώμη μου χρειάζεται άμεσα η στράτευση στα 18 με κίνητρα. Να συνειδητοποιήσει και ο τελευταίος Έλληνας ότι το θέμα δεν είναι επικοινωνιακό. Η κατάσταση είναι πραγματικά κρίσιμη, διότι η αντίδραση μας θα καθορίσει τη μοίρα της πατρίδας στο άμεσο μέλλον.
4. Πώς κρίνετε τη στάση της αντιπολίτευσης;
Καταρχήν γόνιμη με κάποιες μεμονωμένες μικρόνοες αντιδράσεις. Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουν ότι το πιο ισχυρό μας όπλο είναι η Εθνική Συνεννόηση. Καμία εξωτερική πολιτική δεν πετυχαίνει, όταν ασκείται για εσωτερική κατανάλωση....
5. Θα θέλατε να μας κάνετε μια αποτίμηση ως Πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής για τη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος τώρα που ολοκληρώθηκε;
Πιστεύω ότι τελικά αναδεικνύεται πιο σημαντική, τουλάχιστον από τις αναθεωρήσεις του 1986 και του 2008 που ήταν μονοθεματικές και περιορισμένες. Άγγιξε όλες τις εξουσίες, την Εκτελεστική, τη Νομοθετική και μέρος της δικαστικής στην στρατιωτική δικαιοσύνη, τις σχέσεις κράτους αγοράς με τη διευκόλυνση λειτουργίας των Ανεξάρτητων Αρχών καθώς και την ενεργοποίηση των πολιτών με τη λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία. Ξεκίνησε από 154 διαφωνίες ως μια «ακρωτηριασμένη αναθεωρητική διαδικασία» της Προτείνουσας Βουλής και κατέληξε σε 9 σημαντικές Αλλαγές εκ των οποίων οι 6 έλαβαν και την αυξημένη πλειοψηφία της Αναθεωρητικής Βουλής. Το υψηλό επίπεδο διαλόγου και η τελική σύνθεση αντιλήψεων είναι κατά κοινή παραδοχή σημαντικό βήμα ευθύνης του πολιτικού συστήματος.
6. Εσείς πώς βλέπετε την ονοματολογία για τον ΠτΔ και τι χαρακτηριστικά πρέπει να έχει το πρόσωπο του νέου Προέδρου;
Η συγκυρία δεν επιτρέπει πειραματισμούς. Χρειάζεται ισχυρή προσωπικότητα που να ενώνει και να εμπνέει όλες τις εθνικές δυνάμεις. Η ονοματολογία δεν βοηθά. Την ευθύνη της επιλογής της έχει μόνο ο πρωθυπουργός και είμαι βέβαιος ότι θα πράξει το σωστό.